Tánc

Kinyílik a Folklórkalendárium

2012.04.08. 10:31
Ajánlom
Új, népi hagyományokat bemutató sorozatot indít a Honvéd Táncszínház és a Söndörgő Együttes a Nemzeti Táncszínházban

Folklórkalendárium címmel új sorozatot indít útjára a Honvéd Táncszínház. A tavaszi ünnepkör hagyományait körbejáró első rész a Táncoló tavasz. A bemutató április 17-én a Nemzeti Táncszínházban lesz. A darabban a Honvéd Táncszínház tánckara és zenekara mellett a Söndörgő együttes is közreműködik. Az előadás célközönsége az általános iskola felső tagozatos osztályába, illetve a középiskolába járó diákok, valamint azok a felnőttek, akik eddig nem ismerték, de szeretnének megismerkedni országunk hagyományaival. Az új sorozat célja, hogy a letűnőben lévő hagyományainkat, jeles napi szokásainkat ne hagyja a múltba veszni, életben tartsa őket, megismertesse vele a mai fiatalokat. A műsorból nem csupán a magyar népszokásokat ismerhetik meg a nézők, a Honvéd Táncszínház bemutatja hazánk soknemzetiségű népének hagyományos táncait, dalait, öltözetét, nyelvét és nemzeti szokásait. 

A Táncoló tavasz a farsang végétől a május végéig tartó időszakot öleli fel. Az előadás programjában megelevenedik például a bodrogközi rabvágás, a magyarországi svábok farsangtemetése, a mohácsi busójárás, a zsidók Purim szokása, a kalotaszegi juhmérés és a cigányok zöldágjárása is.

- Napjainkban az emberek szerencsére újra kezdik felfedezni a hagyományos magyar művészetet. Vegyük példaként csak azt, hogy a divattervezők körében is egyre népszerűbb a kalocsai minta, egye több ilyen motívummal díszített ruha készül. De az idei olimpiai formaruhát is magyar motívumok díszítik majd. Ez a jelenség és az, hogy mi magyarok egyre nyitottabbá válunk a saját és a velünk együtt élők hagyományainak megismerésére adta az apropóját ennek a sorozatnak. Fontosnak érezzük azt, hogy olyan szokásokra is felhívjuk a figyelmet, amelyek eltűnőben vannak ­- nyilatkozta a Folklórkalendárium kapcsán Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Erdély legnagyobb kulturális fesztiválján lép fel a Székesfehérvári Balett Színház

A társulat meghívást kapott a 13. Kolozsvári Magyar Napokra, előadásuk, a Fantomfájdalom augusztus 16-án lesz látható.
Tánc galéria

Balett-táncosok a 20. századi Magyarország utcáin – GALÉRIA

A balett a 16. század óta rendkívül népszerű színpadi forma, amely folyamatosan elvarázsolja a közönséget: a légies, kecses mozgás mindig csodálat övezte.
Tánc ajánló

Bartók parasztdalai táncban és jazzben elmesélve

Feledi János táncművész és Oláh Dezső jazz-zongorista együttműködése nem újkeletű, immár a harmadik közös munkájukra készülnek a Nemzeti Táncszínház szabadtéri fesztiválján, a TáncParkon. A július 22-én bemutatásra kerülő Esszencia című jazz táncesten közreműködik a Nemzeti Színház színművésze, Szűcs Nelli is.
Tánc ajánló

Carmina Burana a Maribori Balett előadásában a Margitszigeten

A Carmina Burana július 1-jén kerül színpadra a Margitszigeten. Tüzes, letisztult, lélegzetelállító. Két kultikus darab modern feldolgozásával indul az idei szezon második hónapja a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének előadásában.
Tánc interjú

„Jelentősége van az időnek” – interjú Barta Dórával

Miközben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban sikerrel mutatták be a Bánk bán-rendezését, Barta Dóra márciusban átvehette a Seregi László-díjat. A kitüntetésről, a tánc és az opera kapcsolatáról, valamint a fiatal táncosgeneráció lehetőségeiről is beszélgettünk.