Tánc

Kinyílik a Folklórkalendárium

2012.04.08. 10:31
Ajánlom
Új, népi hagyományokat bemutató sorozatot indít a Honvéd Táncszínház és a Söndörgő Együttes a Nemzeti Táncszínházban

Folklórkalendárium címmel új sorozatot indít útjára a Honvéd Táncszínház. A tavaszi ünnepkör hagyományait körbejáró első rész a Táncoló tavasz. A bemutató április 17-én a Nemzeti Táncszínházban lesz. A darabban a Honvéd Táncszínház tánckara és zenekara mellett a Söndörgő együttes is közreműködik. Az előadás célközönsége az általános iskola felső tagozatos osztályába, illetve a középiskolába járó diákok, valamint azok a felnőttek, akik eddig nem ismerték, de szeretnének megismerkedni országunk hagyományaival. Az új sorozat célja, hogy a letűnőben lévő hagyományainkat, jeles napi szokásainkat ne hagyja a múltba veszni, életben tartsa őket, megismertesse vele a mai fiatalokat. A műsorból nem csupán a magyar népszokásokat ismerhetik meg a nézők, a Honvéd Táncszínház bemutatja hazánk soknemzetiségű népének hagyományos táncait, dalait, öltözetét, nyelvét és nemzeti szokásait. 

A Táncoló tavasz a farsang végétől a május végéig tartó időszakot öleli fel. Az előadás programjában megelevenedik például a bodrogközi rabvágás, a magyarországi svábok farsangtemetése, a mohácsi busójárás, a zsidók Purim szokása, a kalotaszegi juhmérés és a cigányok zöldágjárása is.

- Napjainkban az emberek szerencsére újra kezdik felfedezni a hagyományos magyar művészetet. Vegyük példaként csak azt, hogy a divattervezők körében is egyre népszerűbb a kalocsai minta, egye több ilyen motívummal díszített ruha készül. De az idei olimpiai formaruhát is magyar motívumok díszítik majd. Ez a jelenség és az, hogy mi magyarok egyre nyitottabbá válunk a saját és a velünk együtt élők hagyományainak megismerésére adta az apropóját ennek a sorozatnak. Fontosnak érezzük azt, hogy olyan szokásokra is felhívjuk a figyelmet, amelyek eltűnőben vannak ­- nyilatkozta a Folklórkalendárium kapcsán Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.
Tánc mte

Japán balerina szerzett dicsőséget a Magyar Táncművészeti Egyetemnek

Takamori Miyu a Magyar Táncművészeti Egyetem japán hallgatója bronzérmet nyert a XXVIII. Várnai Nemzetközi Balettversenyen, míg partnere, Rónai András, az Operaház fiatal címzetes magántáncosa különdíjat kapott.
Tánc sziget 2018

Ez a cirkusz már rég nem az, amitől ódzkodsz!

A cirkusz legmodernebb, legbeszédesebb, legtartalmasabb oldalát is megismerhetjük a Sziget fesztivál Cirque Du Sziget helyszínén, augusztus 9. és 14. között.
Tánc hírek

Megalakult a Székesfehérvári Balett Színház

Hivatalosan is megkezdte működését szerdán Székesfehérvár új kulturális intézménye Egerházi Attila igazgatásával,13 balettművésszel.