Tánc

Kitüntetések a Tánc Világnapján 2011

2011.04.29. 14:58
Ajánlom
A jeles nap alkalmából idén is odaítélték a Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai elismeréseit.

A Magyar Táncművészek Szövetségének tájékoztatása szerint posztumusz életműdíjat ítéltek oda a közelmúltban elhunyt Jakabné Zórándi Mária Harangozó-díjas táncművésznek, táncpedagógusnak, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorának és Hidas Hedvig táncművésznek, balettmesternek, az Állami Balettintézet alapító tanárának, későbbi igazgatójának.

Az évad legjobb alkotója Frenák Pál Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Frenák Pál Társulat művészeti vezetője lett. A Táncművészetért díjat Török Jolán Harangozó-díjas táncművész, táncpedagógus, a Nemzeti Táncszínház igazgatója és Kanyó Béla fotográfus kapja.

A Táncoktatásért és Tánctudományért elnevezésű díj Földi Béla Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Budapest Táncszínház művészeti vezetőjének és Felföldi László tánctörténész, az MTA Zenetudományi Intézetének Tudományos igazgatóhelyettesének jut. 

Az évad legjobb férfi táncosának Sebestyén Bálint Harangozó-díjas magántáncost, a Győri Balett tagját és Katonka Zoltánt, a Közép-Európa Táncszínház tagját találták.

Az évad legjobb női táncosa díjat Nagy Írisz, a Pécsi Balett magántáncosa és Szarvas Krisztina, a Szegedi Kortárs Balett táncművésze érdemelte ki.

Az évad legjobb végzős növendékeinek Széphalmi Júliát és Purszky Lillát (Magyar Táncművészeti Főiskola), Wéninger Dalmát, (Győri Tánc és Képzőművészeti Iskola), valamint Tuboly Szilárdot (Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola) választották.  Már átvette az elismerést a Táncművészek bálján az év legígéretesebb pályakezdő táncművészeként Felméry Lili (Magyar Nemzeti Balett), Szabó Márton (Pécsi Balett) és Horváth Eszter (Duna Művészegyüttes).

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc misty copeland

Táncfilmek, amik miatt érdemes várni az őszt

Misty Copeland, Szergej Poluynin, és Carlos Acosta - többek között ők gondoskodnak arról, hogy a hűvösebb napokban lenyűgöző táncfilmeket lássunk a mozikban.
Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.