Tánc

Kitüntetések a Tánc Világnapján

2010.04.29. 12:11
Ajánlom
A Tánc Világnapján adják át a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait, az életmű-díjakat, az Imre Zoltán-díjat, illetve a Fülöp Viktor-ösztöndíjakat.

Életmű-díjban részesül Bretus Mária balettművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola főiskolai tanára, Liszt Ferenc-díjas, Érdemes és Kiváló Művész; Orosz Adél táncművész, Kossuth-díjas Érdemes és Kiváló Művész, az Operaház örökös tagja, Mesterművész.

Posztumusz Életmű-díjban részesül Berczik Sára mozdulatművész, koreográfus, táncpedagógus, a Budai Táncklub egykori művészeti vezetője; Maácz László tánckritikus, a Táncművészet c. szaklap alapítója, főszerkesztője; Rábai Miklós néptáncművész, koreográfus, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője; Szentpál Olga mozdulatművész, koreográfus, táncpedagógus.

Az Évad Legjobb Alkotója Duda Éva Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Duda Éva Társulat vezetője lett.

Az Évad Legjobb Női Táncosa díjat Balássy Szilvia, a Pécsi Balett táncművésze és Jónás Zsuzsa táncművész kapták.

Az Évad Legjobb Férfi Táncosa Bora Gábor táncművész és Czár Gergő, a Szegedi Kortárs Balett táncművésze lett.

Az Évad Legjobb Végzős Növendéke díjban Felméry Lili táncművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős növendéke, Hortobágyi Brigitta táncművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős növendéke, Majoros Balázs táncművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola végzős növendéke és Tahirák József táncművész, a Nyíregyházi Művészeti Középiskola és Kollégium Táncművészeti Tagozatának végzős növendéke lett.

A Táncművészetért-díjjal Hudi László rendezőt, a Flórián Műhely vezetőjét és Szögi Csaba Harangozó-díjas táncművész-koreográfust, a Közép-Európa Táncszínház vezetőjét tüntetik ki.

A Táncoktatásért és Tánctudományért díjat Berger Gyula koreográfus, a Zéró Balett művészeti vezetője, az L1 Független Táncművészek Társulása Egyesület elnöke és Major Rita tánctörténész, a Magyar Táncművészeti Főiskola tanszékvezető főiskolai tanára veheti át.

Imre Zoltán-díjban Gergye Krisztián kortárs táncművész, koreográfus, a Gergye Krisztián Társulata művészeti vezetője részesül.

A Fülöp Viktor-ösztöndíj nyertesei koreográfus ketegóriában Bajári Levente, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa, Virág Melinda kortárs táncos, koreográfus, az Artus - Goda Gábor társulatának tagja, ifj. Zsuráfszki Zoltán néptáncművész, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája; kortárs táncművészet kategóriában Dobi András táncművész és Major László táncművész, a Frenák Pál Társulat tagja; balettművészet kategóriában Katona Bálint, a Magyar Nemzeti Balett táncművésze; néptáncművészet kategóriában Appelshoffer János Fülöp Viktor-ösztöndíjas, a Honvéd Együttes táncosa; pedagógia kategóriában Buday Melinda táncművész, Fülöp Viktor-ösztöndíjas táncpedagógus és Túri Sándor táncpedagógus, a Magyar Táncművészeti Főiskola oktatója, tánctudományok kategóriában Juhász Dóra Fülöp Viktor-ösztöndíjas táncszakíró.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.