Tánc

Kodály és Ravel táncban elbeszélve

2021.06.30. 10:20
Ajánlom
Különleges produkcióval érkezik június 30-án a Városmajori Szabadtéri Színpadra a Győri Balett: a darab Kodály Zoltán és Maurice Ravel műveit továbbgondolva mesél a férfi és nő viszonyáról.

Velekei László és Lukács András két egymástól stílusában eltérő, karizmatikus alakhoz nyúl, hogy műveiken keresztül ragadjanak ki egy szeletet a világunkból. Bár a műveket egy darabba gyúrva, két felvonásban játsszák, mégis két külön előadásról van szó, melynek közös pontjai a táncosok közötti találkozások, valamint a koreográfusokra jellemző letisztult és érzékeny geometriai megszerkesztettség.

A Romance Velekei László 2013-ban bemutatott KODÁLY című darabját gondolja újra.

A csend és a csapásolások lüktető és egyre gyorsuló hangja térdre kényszeríti a fénykörben álló férfit. A háttérben feltűnő emberek közül pedig eközben kiválik egy nő. A viszonyok nem tiszták, ám a mozdulatok határozottan jelzik a közeledési szándékot.

A dramaturgia élesen határolt történetet sejtet, holott az előadás nagymértékben a nézőre bízza a gesztusok dekódolását. Csakúgy, mint a Ravel Bolerojára épülő második felvonás, amely a maga „túljátszottságával” és cselekménytelenségével igazi kihívás a táncosoknak és koreográfusnak egyaránt.

Tíz férfi és tíz nő azonos jelmezben, hatalmas fekete szoknyában lép be a bálterembe, minden pillantásuk a helyzet ridegségét és sötétségét érzékelteti.

„Ravel csodálatos zenéjéhez félve nyúltam, hiszen a Bolero klisékkel terhelt, »agyonjátszott« darab” – mondta Lukács András a Boleroról, melyet először 2012-ben koreografált meg Wiener Staatsballett számára. „Nem szerettem volna epigon lenni és nem a szokványos férfi-nő viszonyra, szenvedélyre, érzéki szálra kihegyezni a »történetet«.”

A Romance/Bolero június 30-án 20:00 órakor látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Jegyek az alábbi oldalon válthatók.

Fejléckép forrása: jegy.hu

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.
Klasszikus

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Vizuál

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.
Klasszikus

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Magyar Éva újra táncol

A nemrég 60. születésnapját ünneplő színész-koreográfust Ebony Buckle énekesnő új videójában láthatjuk újra táncolni, a videoklip koreográfiáját is ő jegyzi. 
Tánc ajánló

Mediterrán hangulatú Hervé Koubi-balett és Mozart-ünnep a hétvégén a Margitszigeten

Ki ne emlékezne a Hervé Koubi társulat – a francia székhelyű, algériai gyökerű csapat – 2019-es nagysikerű produkciójára a Margitszigeten. Akkor a mediterrán hangulatú trilógiájuk második darabját, a Barbár éjszakákat adták elő, melyet most pénteken a harmadik darab, az Odüsszeia követ. Ha az időjárás túl szeles lenne, akkor – a levegőszámok biztonsága érdekében – az első darabot varázsolja a közönség elé az ismert formáció. Egy biztos: mindenképpen elvarázsolják majd a közönséget.
Tánc interjú

Esti koktél – ideje egy kicsit lazulni

Július 19-én a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában sanzonokra készült kortárs darabbal mutatkozik be a PR-Evolution társulata. Az alkotó, Nemes Zsófia két remek énekessel és élő zenével a huszadik század első felének könnyed, de költői igényességű énekes műfajára próbálja rá a kortárs tánc mozgás anyagát, ami furcsa, fanyar, édeskés műfaji koktélt eredményez. Nemes Zsófiával Péli Nagy Kata beszélgetett.
Tánc hír

Új korszakot nyit a cirkuszművészetben a Recirquel

Az Európai Cirkuszművészeti Szövetség (ECA) elsőként választott tagjai közé olyan társulatot, amely nem a konvencionális cirkuszi műfajt képviseli. A Recirquel Társulat felvételével a szervezet a tradicionális és kortárs cirkuszi irányzatok közötti együttműködést szeretné erősíteni.
Tánc ajánló

Véletlenszerű találkozások a tranzit világában

TRANZIT TRIP címmel július 21-én mutatja be a TranzDanz legújabb, a magyar néptáncból ihletet merítő kortárs táncelőadását a TRIP WebSzínházában.