Tánc

Kodály és Ravel táncban elbeszélve

2021.06.30. 10:20
Ajánlom
Különleges produkcióval érkezik június 30-án a Városmajori Szabadtéri Színpadra a Győri Balett: a darab Kodály Zoltán és Maurice Ravel műveit továbbgondolva mesél a férfi és nő viszonyáról.

Velekei László és Lukács András két egymástól stílusában eltérő, karizmatikus alakhoz nyúl, hogy műveiken keresztül ragadjanak ki egy szeletet a világunkból. Bár a műveket egy darabba gyúrva, két felvonásban játsszák, mégis két külön előadásról van szó, melynek közös pontjai a táncosok közötti találkozások, valamint a koreográfusokra jellemző letisztult és érzékeny geometriai megszerkesztettség.

A Romance Velekei László 2013-ban bemutatott KODÁLY című darabját gondolja újra.

A csend és a csapásolások lüktető és egyre gyorsuló hangja térdre kényszeríti a fénykörben álló férfit. A háttérben feltűnő emberek közül pedig eközben kiválik egy nő. A viszonyok nem tiszták, ám a mozdulatok határozottan jelzik a közeledési szándékot.

A dramaturgia élesen határolt történetet sejtet, holott az előadás nagymértékben a nézőre bízza a gesztusok dekódolását. Csakúgy, mint a Ravel Bolerojára épülő második felvonás, amely a maga „túljátszottságával” és cselekménytelenségével igazi kihívás a táncosoknak és koreográfusnak egyaránt.

Tíz férfi és tíz nő azonos jelmezben, hatalmas fekete szoknyában lép be a bálterembe, minden pillantásuk a helyzet ridegségét és sötétségét érzékelteti.

„Ravel csodálatos zenéjéhez félve nyúltam, hiszen a Bolero klisékkel terhelt, »agyonjátszott« darab” – mondta Lukács András a Boleroról, melyet először 2012-ben koreografált meg Wiener Staatsballett számára. „Nem szerettem volna epigon lenni és nem a szokványos férfi-nő viszonyra, szenvedélyre, érzéki szálra kihegyezni a »történetet«.”

A Romance/Bolero június 30-án 20:00 órakor látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Jegyek az alábbi oldalon válthatók.

Fejléckép forrása: jegy.hu

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Pénteken kezdődik a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja

Június 24. és július 2. között rendezik meg a Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválját, amelyen a versenyprogram előadásait idén is egy öttagú zsűri értékeli majd, a hagyományok szerint. A zsűriben két színész, két rendező és egy költő-drámaíró foglal helyet. A versenyprogramok végeztével ők ítélik oda a fesztiváldíjakat. A fesztiválon látható versenyelőadásokból szemezgettünk, amelyeket kísér egy-egy videóinterjú is.
Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Színház

Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészévé

Haumann Péter halála után a Nemzet Színészei június 22-én új tagot választottak maguk közé. A Nemzeti Színházban tartott közel 40 perces tanácskozás végére megszületett a döntés: Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművész csatlakozik a 11 művész mellé.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Újra táncosok népesítik be a Millenáris Parkot

A Nemzeti Táncszínház – ismét megrendezve a 2019-ben életre hívott fesztiválját – a szabadban zárja az évadot, a Millenáris Parkba invitálva az érdeklődőket július 14. és 24. között.
Tánc hír

Váratlanul lemondott posztjáról a Párizsi Opera táncigazgatója

Aurélie Dupont június 16-án jelentette be, hogy július 31-ével távozik a tánctagozat éléről, mert személyes terveinek szeretné szentelni az idejét.
Tánc ajánló

A jövő táncos sztárjai Magyarországon

A Holland Nemzeti Balett tehetségkutató programjának fiatal táncosait két alkalommal, június 11-én és 12-én köszönthetjük a Nemzeti Táncszínházban, ahol a Shooting Stars című előadásukban a klasszikus balett határait feszegetve izgalmas, modern koreográfiákat állítanak színpadra.
Tánc ajánló

Modern est a klasszikus zene és a balett szerelmeseinek

Thierry Malandain Don Juan és Venekei Marianna Tűzmadarak című koreográfiáinak bemutatói mellett Jiří Kylián Petite Mort és Hat tánc című népszerű darabjai is láthatók a Magyar Nemzeti Balett Egyensúlyban című modern estjén június 3. és 11. között hat alkalommal az OPERA Eiffel Műhelyházában.
Tánc duna karnevál

Táncba öltözik a város – itt a 27. Duna Karnevál

Június 3. és 12. között újra karneváli hangulatban, nemzetközi és hazai fellépőkkel rendezik meg a 27. Duna Karnevált. Többek közt a FolKid Gyermek Népművészeti Fesztivál gálaestje, látványos felvonulás, hungarikumok bemutatása és június 10-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon nagyszabású gála várja az érdeklődőket.