Tánc

Kodály és Ravel táncban elbeszélve

2021.06.30. 10:20
Ajánlom
Különleges produkcióval érkezik június 30-án a Városmajori Szabadtéri Színpadra a Győri Balett: a darab Kodály Zoltán és Maurice Ravel műveit továbbgondolva mesél a férfi és nő viszonyáról.

Velekei László és Lukács András két egymástól stílusában eltérő, karizmatikus alakhoz nyúl, hogy műveiken keresztül ragadjanak ki egy szeletet a világunkból. Bár a műveket egy darabba gyúrva, két felvonásban játsszák, mégis két külön előadásról van szó, melynek közös pontjai a táncosok közötti találkozások, valamint a koreográfusokra jellemző letisztult és érzékeny geometriai megszerkesztettség.

A Romance Velekei László 2013-ban bemutatott KODÁLY című darabját gondolja újra.

A csend és a csapásolások lüktető és egyre gyorsuló hangja térdre kényszeríti a fénykörben álló férfit. A háttérben feltűnő emberek közül pedig eközben kiválik egy nő. A viszonyok nem tiszták, ám a mozdulatok határozottan jelzik a közeledési szándékot.

A dramaturgia élesen határolt történetet sejtet, holott az előadás nagymértékben a nézőre bízza a gesztusok dekódolását. Csakúgy, mint a Ravel Bolerojára épülő második felvonás, amely a maga „túljátszottságával” és cselekménytelenségével igazi kihívás a táncosoknak és koreográfusnak egyaránt.

Tíz férfi és tíz nő azonos jelmezben, hatalmas fekete szoknyában lép be a bálterembe, minden pillantásuk a helyzet ridegségét és sötétségét érzékelteti.

„Ravel csodálatos zenéjéhez félve nyúltam, hiszen a Bolero klisékkel terhelt, »agyonjátszott« darab” – mondta Lukács András a Boleroról, melyet először 2012-ben koreografált meg Wiener Staatsballett számára. „Nem szerettem volna epigon lenni és nem a szokványos férfi-nő viszonyra, szenvedélyre, érzéki szálra kihegyezni a »történetet«.”

A Romance/Bolero június 30-án 20:00 órakor látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Jegyek az alábbi oldalon válthatók.

Fejléckép forrása: jegy.hu

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

A két macska az önreflexiót jelenti – Kepes András a Lírástudók vendége

A Két macska voltam berobbant a sikerlisták élére, így nem is volt kérdés, hogy Kepes Andrást is meghívjuk podcastunkba. A 75 éves tévés, újságíró most már szinte csak regényírással foglalkozik, és már a következő könyvét tervezi.
Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Plusz

„Jön a szép kikelet” – megjelent a márciusi Fidelio

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. márciusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Klasszikus

Kalló Zsolt lesz az Anima Musicae vendégkoncertmestere

Legutóbbi Nádor termi koncertjükön a zseniális Mendelssohn zenéiből válogattak, február 24-én pedig a szintén csodagyerekként emlegetett Mozart remekművei csendülnek fel az Anima Musicae Kamarazenekar és mostani vendégük, Kalló Zsolt koncertjén.
Plusz

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Főszerepben az ifjú balettművészek – újra Grand Audition a Magyar Táncművészeti Egyetemen

Február 23-24-én, pénteken és szombaton ismét visszatér – immár hagyományosan – Budapestre, a Magyar Táncművészeti Egyetemre a Párizsban és Barcelonában évek óta megrendezésre kerülő Grand Audition.
Tánc ajánló

Esküvői fieszta a Feledi Projecttel

Imidzs videóval és felújítással kezdi az évet a Feledi Project. Még decemberben forgatták le a kisfilmet a társulat művészei, amelynek célja még jobban fókuszba helyezni a mozgást, a táncot, s ezzel együtt a Feledi Projectet.
Tánc hír

Nagy sikert aratott a Győri Balett Anna Karenina-előadása Kolumbiában

A 2023 áprilisában megrendezett, 6. Festival de Música Clásica de Bogotá fesztiválon aratott siker után 2024-ben ismét Bogotában vendégszerepelt a Győri Balett társulata.
Tánc hír

Yaniv Abraham gazdagította a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak művészi látásmódját

Január második felében a Magyar Táncművészeti Egyetem vendége volt Yaniv Abraham. A neves izraeli koreográfus és tánctanár a negyedéves moderntánc szakos hallgatókkal dolgozott együtt.
Tánc hír

A Magyar Táncművészeti Egyetemre látogat az elismert szlovák balettművész, Mario Radacovsky

A Brnói Nemzeti Színház Balettjének igazgatója, művészeti vezetője, az elismert balettművész és koreográfus, Mario Radacovsky, látogatása során megtekinti a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős balettévfolyamát és Csizmadia Tamás szervezésében gyakorlatot is tart a hallgatóknak.