Tánc

Konkrét és szimbolikus

2011.08.09. 11:24
Ajánlom
Mindez táncnyelven. Azért nem kell megijedni: a Sziget-fílingből az idén Fidelio Octopus névre hallgató összművészeti helyszín sem szakítja ki a fesztiválozókat. Sőt! Lesznek performanszok, "rendes" előadások és a szokásos testmozgató órák sem maradnak el.

A mindennapi programok: tajcsi, jóga, kontakt jam és Szimbolizáció. Az első három már ismerős, az Artus és a Filterperformance viszont nyelvtörőbe szedte azt, amit elvárhatunk tőlük: "A szimbólum szimbóluma szimbolikusan egy új szimbólumot szimbolizál. Ezek az új szimbólumok szimbiózisban vannak a szimbolizmusra alkalmas szimbolizálóval, szimbolizálva a szimbolomuzó szimbolikus szimbiózisát önmagával. De mindez csak szimbolikusan értendő."

Jönnek a Budapest Tánciskolások, régiek és újak, bottal, kaszával, karddal, seprűvel - ez a Haidai - és Felületi kötődésekkel, Hód Adrienn és a Hodworks bevezet a Mindennapi rutinba, Ladányi Andrea és Borlai Gergő BL-jében tánc és ritmus, test és hangszer feszülnek egymásnak, az éves táncszigeti csúcs azonban a Tao Te. Fehér Ferenc darabja, amelyet Dózsa Ákossal készített, 2010-ben a legjobb magyar kortárstánc-előadás lett, így megkapta a műfaj legmagasabb hazai szakmai elismerését, a Lábán-díjat, és a XIV. Tánc Fesztiváljáról sem távoztak üres kézzel. A produkcióban találkozik Lao-ce és Martin Heidegger - persze, csak gondolati síkon -, jön két pasi öltönyben, a táncosok, és magukkal ragadnak - persze, gondolati síkon -; a kalandvágyók semmiképp ne álljanak ellen!

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.
Tánc ajánló

Don Quijote modern köntösben

Don Quijote történetéhez nyúl az idén 10 éves Feledi Project, amely a Budapest Táncfesztiválon mutatja be legújabb előadását szeptember 27-én.