Tánc

Konkrét és szimbolikus

2011.08.09. 11:24
Ajánlom
Mindez táncnyelven. Azért nem kell megijedni: a Sziget-fílingből az idén Fidelio Octopus névre hallgató összművészeti helyszín sem szakítja ki a fesztiválozókat. Sőt! Lesznek performanszok, "rendes" előadások és a szokásos testmozgató órák sem maradnak el.

A mindennapi programok: tajcsi, jóga, kontakt jam és Szimbolizáció. Az első három már ismerős, az Artus és a Filterperformance viszont nyelvtörőbe szedte azt, amit elvárhatunk tőlük: "A szimbólum szimbóluma szimbolikusan egy új szimbólumot szimbolizál. Ezek az új szimbólumok szimbiózisban vannak a szimbolizmusra alkalmas szimbolizálóval, szimbolizálva a szimbolomuzó szimbolikus szimbiózisát önmagával. De mindez csak szimbolikusan értendő."

Jönnek a Budapest Tánciskolások, régiek és újak, bottal, kaszával, karddal, seprűvel - ez a Haidai - és Felületi kötődésekkel, Hód Adrienn és a Hodworks bevezet a Mindennapi rutinba, Ladányi Andrea és Borlai Gergő BL-jében tánc és ritmus, test és hangszer feszülnek egymásnak, az éves táncszigeti csúcs azonban a Tao Te. Fehér Ferenc darabja, amelyet Dózsa Ákossal készített, 2010-ben a legjobb magyar kortárstánc-előadás lett, így megkapta a műfaj legmagasabb hazai szakmai elismerését, a Lábán-díjat, és a XIV. Tánc Fesztiváljáról sem távoztak üres kézzel. A produkcióban találkozik Lao-ce és Martin Heidegger - persze, csak gondolati síkon -, jön két pasi öltönyben, a táncosok, és magukkal ragadnak - persze, gondolati síkon -; a kalandvágyók semmiképp ne álljanak ellen!

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.