Tánc

Koreográfus svájci fizikusok körében

2012.05.15. 20:04
Ajánlom
Neves svájci koreográfus, Gilles Jobin lesz három hónapon át az Európai Nukleáris Kutató Szervezet (CERN) művészvendége, aki a táncon keresztül kutatja majd a test és elme kapcsolatát.

A genfi székhelyű nemzetközi szervezet 2011-ben indította művészeti programját, a projekt révén olyan alkotások létrejöttét szeretnék ösztönözni, amelyek a CERN-ben folyó részecskefizikai kutatásokhoz kapcsolódnak. A programot a CERN öttagú kulturális tanácsa irányítja, amelyben többek között részt vesz egy francia operaigazgató, egy svájci múzeum vezetője, valamint a CERN egyik tudósa, aki az antianyagot kutatja. A testület évente két projektet javasol támogatásra. Szeptemberben hirdették meg a tudományt és a művészetet "ütköztető  [email protected] Artist Residency versenyek hároméves sorozatát, a megmérettetések győztesei három hónapot tölthetnek a CERN-ben. A versenyeket olyan művészek patronálják, mint Jacques Herzog svájci építész, Andreas Gursky német vizuális művész, Mariko Mori japán videoművész, Frans Lanting holland fotós, Brian Eno brit zenész and Antony Gormley brit szobrász. Gilles Jobin márciusban nyerte meg a versenyt projektjével, amely a táncon keresztül kívánja bemutatni az elme és a test közötti kapcsolatot a világ legnagyobb részecskegyorsítójában. 

"Rendkívüli intellektuális kihívást jelent, hogy épp szülővárosomban kerülhetek közvetlen kapcsolatba a világ legnagyobb tudományos kísérletével. A koreográfust és a tudóst munkája iránti szenvedélye rokonítja. Nekünk a térrel és az idővel van dolgunk, a fizikus is a térben zajló mozgást kutatja, csak szubatomi szinten" - hangsúlyozta Gilles Jobin. A svájci koreográfus Joao Pequenao portugál  multimédia-producerrel, vizualizációs szakemberrel és fizikussal jegyzi a projektet. Elképzeléseikből május 23-án adnak ízelítőt, a bemutatót a tánc és a részecskék mozgása közötti kapcsolat ihlette. "Nagyon érdekesnek ígérkezik végigkövetni, hogy Gilles Jobin miként fedezi fel a részecskefizikát a mozgáson, a táncon keresztül" - hangsúlyozta Rolf Heuer, a CERN főigazgatója.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Erdély legnagyobb kulturális fesztiválján lép fel a Székesfehérvári Balett Színház

A társulat meghívást kapott a 13. Kolozsvári Magyar Napokra, előadásuk, a Fantomfájdalom augusztus 16-án lesz látható.
Tánc galéria

Balett-táncosok a 20. századi Magyarország utcáin – GALÉRIA

A balett a 16. század óta rendkívül népszerű színpadi forma, amely folyamatosan elvarázsolja a közönséget: a légies, kecses mozgás mindig csodálat övezte.
Tánc ajánló

Bartók parasztdalai táncban és jazzben elmesélve

Feledi János táncművész és Oláh Dezső jazz-zongorista együttműködése nem újkeletű, immár a harmadik közös munkájukra készülnek a Nemzeti Táncszínház szabadtéri fesztiválján, a TáncParkon. A július 22-én bemutatásra kerülő Esszencia című jazz táncesten közreműködik a Nemzeti Színház színművésze, Szűcs Nelli is.
Tánc ajánló

Carmina Burana a Maribori Balett előadásában a Margitszigeten

A Carmina Burana július 1-jén kerül színpadra a Margitszigeten. Tüzes, letisztult, lélegzetelállító. Két kultikus darab modern feldolgozásával indul az idei szezon második hónapja a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének előadásában.
Tánc interjú

„Jelentősége van az időnek” – interjú Barta Dórával

Miközben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban sikerrel mutatták be a Bánk bán-rendezését, Barta Dóra márciusban átvehette a Seregi László-díjat. A kitüntetésről, a tánc és az opera kapcsolatáról, valamint a fiatal táncosgeneráció lehetőségeiről is beszélgettünk.