Tánc

Koreográfus svájci fizikusok körében

2012.05.15. 20:04
Ajánlom
Neves svájci koreográfus, Gilles Jobin lesz három hónapon át az Európai Nukleáris Kutató Szervezet (CERN) művészvendége, aki a táncon keresztül kutatja majd a test és elme kapcsolatát.

A genfi székhelyű nemzetközi szervezet 2011-ben indította művészeti programját, a projekt révén olyan alkotások létrejöttét szeretnék ösztönözni, amelyek a CERN-ben folyó részecskefizikai kutatásokhoz kapcsolódnak. A programot a CERN öttagú kulturális tanácsa irányítja, amelyben többek között részt vesz egy francia operaigazgató, egy svájci múzeum vezetője, valamint a CERN egyik tudósa, aki az antianyagot kutatja. A testület évente két projektet javasol támogatásra. Szeptemberben hirdették meg a tudományt és a művészetet "ütköztető  Collide@CERN Artist Residency versenyek hároméves sorozatát, a megmérettetések győztesei három hónapot tölthetnek a CERN-ben. A versenyeket olyan művészek patronálják, mint Jacques Herzog svájci építész, Andreas Gursky német vizuális művész, Mariko Mori japán videoművész, Frans Lanting holland fotós, Brian Eno brit zenész and Antony Gormley brit szobrász. Gilles Jobin márciusban nyerte meg a versenyt projektjével, amely a táncon keresztül kívánja bemutatni az elme és a test közötti kapcsolatot a világ legnagyobb részecskegyorsítójában. 

"Rendkívüli intellektuális kihívást jelent, hogy épp szülővárosomban kerülhetek közvetlen kapcsolatba a világ legnagyobb tudományos kísérletével. A koreográfust és a tudóst munkája iránti szenvedélye rokonítja. Nekünk a térrel és az idővel van dolgunk, a fizikus is a térben zajló mozgást kutatja, csak szubatomi szinten" - hangsúlyozta Gilles Jobin. A svájci koreográfus Joao Pequenao portugál  multimédia-producerrel, vizualizációs szakemberrel és fizikussal jegyzi a projektet. Elképzeléseikből május 23-án adnak ízelítőt, a bemutatót a tánc és a részecskék mozgása közötti kapcsolat ihlette. "Nagyon érdekesnek ígérkezik végigkövetni, hogy Gilles Jobin miként fedezi fel a részecskefizikát a mozgáson, a táncon keresztül" - hangsúlyozta Rolf Heuer, a CERN főigazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Tánc

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Vizuál

Társadalmi, politikai kérdéseket feszegetnek a 69. Berlinale versenyfilmjei

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A magyar filmet Mészáros Márta, Buda Flóra Anna, Tóth Luca és Tasnádi Zsófia képviseli.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A világ táncai 1 előadásban

Japán taiko ritmusok, vad afro táncok, a velencei karnevál hangulata, egy tradicionális zsidó esküvői ceremónia, spanyol flamenco, ír sztepptánc, görög szirtaki és mulatós cigánytánc - mindez egyetlen előadásban a magyar táncélet egyik legkarakteresebb együttesétől, a Varidance-től.
Tánc hír

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Tánc tranzdanz

Krasznahorkai inspirálta fekete-fehér táncképeket fest a TranzDanz

Kovács Gerzson Péter a TranzDanz társulattal január 17-én mutatja be Noir című, legújabb előadását a MU Színházban. A Krasznahorkai világát idéző előadás kapcsán Gyepesi Flóra beszélgetett a társulatvezetővel.
Tánc hír

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Tánc róna viktor

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.