Tánc

Koreográfus svájci fizikusok körében

2012.05.15. 20:04
Ajánlom
Neves svájci koreográfus, Gilles Jobin lesz három hónapon át az Európai Nukleáris Kutató Szervezet (CERN) művészvendége, aki a táncon keresztül kutatja majd a test és elme kapcsolatát.

A genfi székhelyű nemzetközi szervezet 2011-ben indította művészeti programját, a projekt révén olyan alkotások létrejöttét szeretnék ösztönözni, amelyek a CERN-ben folyó részecskefizikai kutatásokhoz kapcsolódnak. A programot a CERN öttagú kulturális tanácsa irányítja, amelyben többek között részt vesz egy francia operaigazgató, egy svájci múzeum vezetője, valamint a CERN egyik tudósa, aki az antianyagot kutatja. A testület évente két projektet javasol támogatásra. Szeptemberben hirdették meg a tudományt és a művészetet "ütköztető  Collide@CERN Artist Residency versenyek hároméves sorozatát, a megmérettetések győztesei három hónapot tölthetnek a CERN-ben. A versenyeket olyan művészek patronálják, mint Jacques Herzog svájci építész, Andreas Gursky német vizuális művész, Mariko Mori japán videoművész, Frans Lanting holland fotós, Brian Eno brit zenész and Antony Gormley brit szobrász. Gilles Jobin márciusban nyerte meg a versenyt projektjével, amely a táncon keresztül kívánja bemutatni az elme és a test közötti kapcsolatot a világ legnagyobb részecskegyorsítójában. 

"Rendkívüli intellektuális kihívást jelent, hogy épp szülővárosomban kerülhetek közvetlen kapcsolatba a világ legnagyobb tudományos kísérletével. A koreográfust és a tudóst munkája iránti szenvedélye rokonítja. Nekünk a térrel és az idővel van dolgunk, a fizikus is a térben zajló mozgást kutatja, csak szubatomi szinten" - hangsúlyozta Gilles Jobin. A svájci koreográfus Joao Pequenao portugál  multimédia-producerrel, vizualizációs szakemberrel és fizikussal jegyzi a projektet. Elképzeléseikből május 23-án adnak ízelítőt, a bemutatót a tánc és a részecskék mozgása közötti kapcsolat ihlette. "Nagyon érdekesnek ígérkezik végigkövetni, hogy Gilles Jobin miként fedezi fel a részecskefizikát a mozgáson, a táncon keresztül" - hangsúlyozta Rolf Heuer, a CERN főigazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Könyv

Strandkönyvtárak az elmúlt 100 évben

Van, akinek a nyár a strandolást, a dinnyeevést vagy a lenge ruhákat jelenti, akad azonban olyan is, akinek még több olvasást. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc audionarráció

Hogyan kapcsolódhat egy vak néző a táncelőadásokhoz?

Hogyan lehet a táncot érthetővé és élvezhetővé tenni a vak vagy gyengénlátó emberek számára? Le lehet-e fordítani a mozdulatokat nyelvre, érintésre vagy hangra?
Tánc kritika

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.
Tánc videó

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Tánc hír

Világrekord kísérlet: a legtöbb táncos spiccen

Az Amercian Ballet Theater sztárpárosa, James Whiteside és Isabella Boylston álma egy olyan világrekord felállítása, amiben a legtöbb táncos emelkedik spiccre egyidejűleg.
Tánc hír

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.