Tánc

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

2023.01.30. 12:55
Ajánlom
Ünnepélyes keretek között, Dr. Hankó Balázs államtitkár részévtelével jelentették be január 26-án, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem által elnyert 1 497 547 984 forint értékű, vissza nem térítendő európai uniós támogatást a Széchényi Terv Plusz RRF-2.1-2021 Operatív Program keretein belül az Egyetem megfelelő működése és a magasabb színvonalú képzés érdekében a Campuson található oktatást és képzést segítő „C” épület energetikai- és gépészeti korszerűsítésére fordítják.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A sajtótájékoztatót az intézmény növendékei két vizsgadarabbal nyitották meg. Fodorné Molnár Márta, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora büszkén nyilatkozott a fellépő tanítványokról és a korszerűsítés létfontosságú szerepéről: „A tanulók komoly fizikai megterhelésnek vannak kitéve, ezért nem mindegy milyen körülményeket biztosítunk számukra” – emelte ki az intézmény vezetője.

Kiss János, Kossuth-díjas magyar balettművész, kuratóriumi elnök köszönetet nyilvánított a felújítással kapcsolatban a magyar kormánynak egyben kifejtette, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem egyedülálló, unikális lehetőségeket biztosít a diákoknak Európában. Kiss hozzátette:

Nagyratörő vágyaink vannak, Európa meghatározó egyeteme kívánunk lenni.

(…) Minden erőnkkel azon kell dolgoznunk, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsunk a hallgatóknak, oktatóknak” – hangsúlyozta.

RRF3-1024x636-124320.jpg

Kis János kuratóriumi elnök köszöntője (Fotó/Forrás: Falcz Zsófi / Magyar Táncművészeti Egyetem)

Az eseményen Dr. Hankó Balázs, a felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért, felnőttképzésért felelős államtitkár kiemelte a felsőoktatás támogatásának és az infrastruktúrában fejlődő alkotóközösségek jelentőségét: „Amikor lépcsőfokokról beszélünk, akkor úgy érezzük, azt látjuk és azt tapasztaljuk, hogy versenyképességi fordulat történt a magyar felsőoktatásban” – mondta.

Az államtitkár emellett megemlítette a novemberben megrendezésre kerülő Budapest Ballet Grand Prix-t is, kiemelve, hogy

a megfelelő körülmények között történő felkészülés segítheti a hallgatók eredményes szereplését egy komoly nemzetközi versenyen.

RRF2-1024x622-124501.jpg

Dr. Hankó Balázs államtitkár (Fotó/Forrás: Falcz Zsófi / Magyar Táncművészeti Egyetem)

Gáspár Emese innovációs rektorhelyettes megosztotta a fejlesztés részleteit az energetikai és gépészeti célú újításokról, melyek jóváhagyásra várnak. Az MTE az RRF-2.1-2021 Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális- és készségfejlesztése című pályázat keretein belül nyerte el a támogatást, így sor kerül a nyílászárók cseréjére, lamellás árnyékolást kap az épület, napcellás hűtőrendszert, illetve hőszivattyús fűtést szerelnek be. Az épület komplex fejlesztése az egyetem művészképzésén tanuló összes hallgatót és oktatót érinti. A projekt előkészületei 2022. október 1-je óta zajlanak, a befejezést 2026. április 30.-ra tervezik.

Az egyetem zuglói campusának „C” épületét korábban Lázár Antal Kossuth- és Ybl-díjas magyar építész újította fel 2012-ben, mely akkor korszerűnek minősült, mostanra viszont a magas színvonalú oktatási körülmények érdekében pályázták meg a közel 1,5 milliárd forintos támogatást.

RRF4-1024x631-124653.jpg

A végzős évfolyam előadása (Fotó/Forrás: Falcz Zsófi / Magyar Táncművészeti Egyetem)

A sajtóeseményról készült filmet ide kattintva lehet megtekinteni.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Sajótájékoztató a Táncművészeti Egyetemen (Fotó/Forrás: MTE)

Magyar Táncművészeti Egyetem

A Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) 1950-ben Állami Balettintézet néven alakult, 1983-ban főiskolai, 2017. február 1-től egyetemi rangot kapott. 

„A tánc a ma művészete, mert gyors, közvetlen hatású, tömör és példázatos. Olyan vizuális művészet, amelynek nem kell mindent kimondani ahhoz, hogy mindent elmondjon. A tánc expanziójáért élek, hogy napvilágra jöjjön a táncnak ez az akarása, hogy legyen tánc, és hogy elfoglalja az őt megillető helyet. Hogy melyik ez a hely? Az első. Legalábbis véleményem szerint.”

Az idézet Maurice Béjart-tól, a XX. század egyik legjelentősebb koreográfusától származik, akinek gondolataival a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár „teljes mértékben” azonosulni tud.

A Magyar Táncművészeti Egyetem oktatóinak, munkatársainak célja, hogy európaszerte elismert, jövőorientált képzési intézményként készen álljon a 21. századi társadalom kihívásaira az oktatás, a kultúra és azon belül a táncművészet eszközeivel.

Legolvasottabb

Könyv

Monumentális nagyregénnyel jelentkezik Darvasi László

Június elején jelenik meg Neandervölgyiek címmel a József Attila-díjas Darvasi László eddigi leghosszabb regénye. A háromkötetes, több évtizedet felölelő műben a magyar vidék, a főváros és a nagyvilág történetei kapcsolódnak össze.
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.
Színház

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Plusz

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Koreográfiák Kubától Finnországig – idén is világsztárokat lát vendégül a Budapest Táncfesztivál.

A kéthetes mustrára a nemzetközi és hazai kortárs táncélet legjobbjai érkeznek a Nemzeti Táncszínházba április 27. és május 11. között. Kuba, Olaszország és Finnország legizgalmasabb produkciói és a legnagyobb magyar társulatok premierjei várhatók!
Tánc ajánló

Áprilisban Miskolc lesz a kortárstánc központja

Idén a hetedik Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház április 23. és 27. között. A Miskolci Balett ismét neves koreográfusok, együttesek előadásait hívta meg a miskolci közönség és a látogatók számára.
Tánc hír

Három első díjat nyertek a Táncművészeti Egyetem hallgatói Leccében

A közelmúltban ért véget a 10. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárs Táncverseny, amelyen összesen öt dobogós helyezést értek el a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói. 
Tánc ajánló

Tánc világnapi románc a MOMkultban

Kodály Zoltán munkássága előtt tiszteleg a Győri Balett Romance című produkciója, az emberi lét egyik legmeghatározóbb viszonyrendszerét a középpontba állító előadás április 29-én látható a MOMkultban.
Tánc ajánló

Liliom a Nemzeti Táncszínházban – Molnár Ferenc-premierre készül a Feledi Project 

Magyarországon először lesz látható táncban Molnár Ferenc Liliom című műve, amelyet 2024. április 5-én láthat a közönség a Nemzeti Táncszínházban.