Tánc

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

2023.01.30. 12:55
Ajánlom
Ünnepélyes keretek között, Dr. Hankó Balázs államtitkár részévtelével jelentették be január 26-án, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem által elnyert 1 497 547 984 forint értékű, vissza nem térítendő európai uniós támogatást a Széchényi Terv Plusz RRF-2.1-2021 Operatív Program keretein belül az Egyetem megfelelő működése és a magasabb színvonalú képzés érdekében a Campuson található oktatást és képzést segítő „C” épület energetikai- és gépészeti korszerűsítésére fordítják.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A sajtótájékoztatót az intézmény növendékei két vizsgadarabbal nyitották meg. Fodorné Molnár Márta, a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora büszkén nyilatkozott a fellépő tanítványokról és a korszerűsítés létfontosságú szerepéről: „A tanulók komoly fizikai megterhelésnek vannak kitéve, ezért nem mindegy milyen körülményeket biztosítunk számukra” – emelte ki az intézmény vezetője.

Kiss János, Kossuth-díjas magyar balettművész, kuratóriumi elnök köszönetet nyilvánított a felújítással kapcsolatban a magyar kormánynak egyben kifejtette, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem egyedülálló, unikális lehetőségeket biztosít a diákoknak Európában. Kiss hozzátette:

Nagyratörő vágyaink vannak, Európa meghatározó egyeteme kívánunk lenni.

(…) Minden erőnkkel azon kell dolgoznunk, hogy a lehető legjobb körülményeket biztosítsunk a hallgatóknak, oktatóknak” – hangsúlyozta.

RRF3-1024x636-124320.jpg

Kis János kuratóriumi elnök köszöntője (Fotó/Forrás: Falcz Zsófi / Magyar Táncművészeti Egyetem)

Az eseményen Dr. Hankó Balázs, a felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért, felnőttképzésért felelős államtitkár kiemelte a felsőoktatás támogatásának és az infrastruktúrában fejlődő alkotóközösségek jelentőségét: „Amikor lépcsőfokokról beszélünk, akkor úgy érezzük, azt látjuk és azt tapasztaljuk, hogy versenyképességi fordulat történt a magyar felsőoktatásban” – mondta.

Az államtitkár emellett megemlítette a novemberben megrendezésre kerülő Budapest Ballet Grand Prix-t is, kiemelve, hogy

a megfelelő körülmények között történő felkészülés segítheti a hallgatók eredményes szereplését egy komoly nemzetközi versenyen.

RRF2-1024x622-124501.jpg

Dr. Hankó Balázs államtitkár (Fotó/Forrás: Falcz Zsófi / Magyar Táncművészeti Egyetem)

Gáspár Emese innovációs rektorhelyettes megosztotta a fejlesztés részleteit az energetikai és gépészeti célú újításokról, melyek jóváhagyásra várnak. Az MTE az RRF-2.1-2021 Gyakorlatorientált felsőfokú képzések infrastrukturális- és készségfejlesztése című pályázat keretein belül nyerte el a támogatást, így sor kerül a nyílászárók cseréjére, lamellás árnyékolást kap az épület, napcellás hűtőrendszert, illetve hőszivattyús fűtést szerelnek be. Az épület komplex fejlesztése az egyetem művészképzésén tanuló összes hallgatót és oktatót érinti. A projekt előkészületei 2022. október 1-je óta zajlanak, a befejezést 2026. április 30.-ra tervezik.

Az egyetem zuglói campusának „C” épületét korábban Lázár Antal Kossuth- és Ybl-díjas magyar építész újította fel 2012-ben, mely akkor korszerűnek minősült, mostanra viszont a magas színvonalú oktatási körülmények érdekében pályázták meg a közel 1,5 milliárd forintos támogatást.

RRF4-1024x631-124653.jpg

A végzős évfolyam előadása (Fotó/Forrás: Falcz Zsófi / Magyar Táncművészeti Egyetem)

A sajtóeseményról készült filmet ide kattintva lehet megtekinteni.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Sajótájékoztató a Táncművészeti Egyetemen (Fotó/Forrás: MTE)

Magyar Táncművészeti Egyetem

A Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) 1950-ben Állami Balettintézet néven alakult, 1983-ban főiskolai, 2017. február 1-től egyetemi rangot kapott. 

„A tánc a ma művészete, mert gyors, közvetlen hatású, tömör és példázatos. Olyan vizuális művészet, amelynek nem kell mindent kimondani ahhoz, hogy mindent elmondjon. A tánc expanziójáért élek, hogy napvilágra jöjjön a táncnak ez az akarása, hogy legyen tánc, és hogy elfoglalja az őt megillető helyet. Hogy melyik ez a hely? Az első. Legalábbis véleményem szerint.”

Az idézet Maurice Béjart-tól, a XX. század egyik legjelentősebb koreográfusától származik, akinek gondolataival a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár „teljes mértékben” azonosulni tud.

A Magyar Táncművészeti Egyetem oktatóinak, munkatársainak célja, hogy európaszerte elismert, jövőorientált képzési intézményként készen álljon a 21. századi társadalom kihívásaira az oktatás, a kultúra és azon belül a táncművészet eszközeivel.

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Nemes Márton képviseli hazánkat a 2024-es Velencei Biennálén

A Ludwig Múzeum 2024-ben Nemes Márton festőművész Techno Zen című kiállítását mutatja be a Velencei Képzőművészeti Biennálén.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Huszonötödik alkalommal lesz Veszprém néhány napra a tánc fővárosa

Az Európa Kulturális Fővárosa évadban a város huszonötödik alkalommal ad otthont a Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztiválnak, amelyet idén május 15. és 21. között rendeznek meg.
Tánc ajánló

Útközben – Eddigi munkájukba engednek bepillantást a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói

A Magyar Táncművészeti Egyetem Moderntánc és Színházi tánc szakirányos hallgatói február 24-25-én mutatják be Útközben című előadásukat, mely megmutatja azt a széles körű tudást, amelyet a hallgatók eddigi tanulmányaik során elsajáítottak.
Tánc interjú

„A balett veszélyes fegyver is lehet”

Kovács Zsolt Vencel, aki Josef  K.-t táncolja Vilniusban, balett-történeti példákkal támasztja alá meglehetősen szokatlan kijelentését. Ezzel összefüggésben a táncosok és táncalkotók felelősségére is felhívja a figyelmet.
Tánc ajánló

Két első díjat is kaptak a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei a 6. European Ballet Grand Prix-n

A Magyar Táncművészeti Egyetem hat növendéke vett részt az osztrák főváros nemzetközi balettversenyén, a 6. European Ballet Grand Prix-n. A küldöttség két első díjjal és értékes helyezésekkel zárta a bécsi versenyt.
Tánc hír

Újabb sikereket arattak a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei Olaszországban

Magyar táncosok taroltak a Cantu' Che Danza nemzetközi balettversenyen, öt fiatal tehetség összesen hat érmet hódított el.