Tánc

Kortárs balett és filharmonikusok közösen

2012.03.22. 14:30
Ajánlom
Igor Sztravinszkij Orfeuszát és Bartók Béla A fából faragott királyfi című művét mutatja be a Szegedi Kortárs Balett vasárnap a Nemzeti Filharmonikusok közreműködésével a Művészetek Palotájában.

Juronics Tamás, a darabok koreográfusa, a társulat művészeti vezetője a szerdai próba szünetében újságíróknak elmondta, hogy a két mű összekapcsolásának ötlete Kocsis Zoltáné, aki vezényelni fogja a zenekart a premieren, Bartók Béla születésnapján. A Kossuth-díjas művész 1999-ben az Orfeuszban táncolta Hadész szerepét, 2001-ben a Szegedi Szabadtéri Játékokon, majd néhány évvel később Pozsonyban, a Szlovák Nemzeti Balettel pedig színpadra állította A fából faragott királyfit.

Juronics Tamás elárulta: bár Bartók Béla programzenének tekinthető műve nagyon erősen meghatározza a színpadon történteket, az új előadás mégis más lesz, mint az egy évtizeddel ezelőtti. A Dóm téren és Pozsonyban a szerelem és a művészet kapcsolatát állította a középpontba, most - közelítve a bartóki alapgondolathoz - a természet imádata jelenik meg a színpadon. A darabban a főszereplőt, a királyfit Czár Gergely alakítja, akinek munkáját a napokba ismerték el Harangozó-díjjal, a királylányként Szarvas Krisztát, fabábként pedig Finta Gergelyt láthatja a közönség. Igor Sztravinszkij rövid művében a táncosok egy szakrális játékban - mintha az "orfikus" vallás hívei lennének - inkább csak megidézik Orfeusz történetét, amely szerelmi bizonyosságról, bizonytalanságról szól - fogalmazott Juronics Tamás. A címszerepet Horvát Miklós Gergő táncolja, Hortobágyi Brigitta Eurydiké, Tarnavögyi Zoltán pedig Hádész szerepében mutatkozik be. A produkciót a szegedi közönség április 20-ától láthatja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Erdély legnagyobb kulturális fesztiválján lép fel a Székesfehérvári Balett Színház

A társulat meghívást kapott a 13. Kolozsvári Magyar Napokra, előadásuk, a Fantomfájdalom augusztus 16-án lesz látható.
Tánc galéria

Balett-táncosok a 20. századi Magyarország utcáin – GALÉRIA

A balett a 16. század óta rendkívül népszerű színpadi forma, amely folyamatosan elvarázsolja a közönséget: a légies, kecses mozgás mindig csodálat övezte.
Tánc ajánló

Bartók parasztdalai táncban és jazzben elmesélve

Feledi János táncművész és Oláh Dezső jazz-zongorista együttműködése nem újkeletű, immár a harmadik közös munkájukra készülnek a Nemzeti Táncszínház szabadtéri fesztiválján, a TáncParkon. A július 22-én bemutatásra kerülő Esszencia című jazz táncesten közreműködik a Nemzeti Színház színművésze, Szűcs Nelli is.
Tánc ajánló

Carmina Burana a Maribori Balett előadásában a Margitszigeten

A Carmina Burana július 1-jén kerül színpadra a Margitszigeten. Tüzes, letisztult, lélegzetelállító. Két kultikus darab modern feldolgozásával indul az idei szezon második hónapja a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttesének előadásában.
Tánc interjú

„Jelentősége van az időnek” – interjú Barta Dórával

Miközben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban sikerrel mutatták be a Bánk bán-rendezését, Barta Dóra márciusban átvehette a Seregi László-díjat. A kitüntetésről, a tánc és az opera kapcsolatáról, valamint a fiatal táncosgeneráció lehetőségeiről is beszélgettünk.