Tánc

Kortárs káosz érkezik a Trafóba

2014.11.07. 16:04
Ajánlom
Kortárs káosz jelenik meg a színpadon Kun Attila és a Közép-Európa Táncszínház legújabb előadásában: a többek közt József Attila Szabad-ötletek jegyzéke című műve által inspirált, Tiszta föld című produkciót november 13-án és 14-én láthatják az érdeklődők a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Ellentétpárok feszülnek egymásnak, kettős világrend rajzolódik ki a produkcióban, amelynek zenéjét és képi világát is a kettősség határozza meg. Nem véletlen, hogy József Attila műve szolgált inspirációs forrásként a darabhoz, hiszen a 20. századot felforgató költő munkájában is jelentős szerepe van az összeegyeztethetetlenségnek.

Ezúttal táncosok nyúltak ehhez a rendkívüli anyaghoz, amelyből kiindulva saját gondolataikat és érzéseiket fejezik ki. A társulat táncművészei gyakran dolgoznak szöveggel: megszólalásaik során saját szellemi és fizikai határaikat feszegetik. Az előadásban központi helyet foglal el a Bethlen Téri színház kertjének egy fája, amely szintén inspirációul szolgált a darab készítőinek. Ez a fa indította el a produkcióban megjelenő asszociatív gondolatmeneteket. A társulattal Natalia Iwaniec hitelesített Gaga-oktató dolgozott együtt a próbafolyamat során, aminek köszönhetően a táncosok különleges mozgásvilággal gazdagodtak. A Gagában test és lélek nem határolódik el egymástól: a táncosok egyként kezelik fizikai és mentális részüket.

A nemzetközileg is nagy népszerűségnek örvendő mozgásformát az Ohad Naharin által alapított Batsheva Dance Company előadásaiból és a Naharin-tanítvány, Sharon Eyal tavaly a Trafóban bemutatott Hause című koreográfiájából is ismerheti már a magyar közönség. A Tiszta föld című produkció nem tisztán Gaga, de a táncosok munkáját nagyban meghatározta ez az egyedülálló gondolkodásmód.

A Közép-Európa Táncszínház (KET) nagy figyelmet fordít a fiatal tehetségek felkarolására. Tavaly indította útjára átfogó oktatási programját (D.E.E.P. - Dance for Everyone Education program), amelynek keretei közt amatőrök és képzett táncosok többlépcsős képzésben fejleszthetik képességeiket. A több éve futó IKF (Ifjú Koreográfusok Fóruma) program fiatal koreográfusoknak nyújt professzionális alkotó közeget, a Fázisok előadássorozat a társulat tagjainak nyújt alkotófelületet a táncos-alkotóként való bemutatkozásra.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 
Klasszikus

Klasszikus zene szólt „a magyar Salzburgban” - Beszámoló Tatáról

Egy hete ért véget Tatán a Klassz a pARTon fesztivál, a Cimbora Alapítvány rendezvényét támogatta és második alkalommal fogadta be a város. A szervezőket nemcsak a kisváros festői Öreg-tavának szépsége vonzotta Tatára, hanem a város múltja is, hiszen itt is, mint minden Esterházy-birtokon a zenének is fontos szerepe volt. A tatai Esterházyak is igen sokat tettek a helyi zenei élet fellendüléséért, a kastély történeti múltja és a kortárs zenei élet így mára összeért.
Klasszikus

Olasz, spanyol turnén járt a Fesztiválzenekar

Olaszországban és Spanyolországban játszott óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekar július végén. A turné utolsó állomásán, az újabb lezárások előtti utolsó pillanatban, Kodály zenéje szólt az Adán Martín Auditórium fantasztikus épületében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A képzőművészet és a tánc harmóniája

A Gergye Krisztián Társulat Szinesztézia című különleges és rendkívül látványos összművészeti estjét, július 29-én a szentendrei MűvészetMalomban lehet megtekinteni.
Tánc hír

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Tánc hír

Magyar Éva újra táncol

A nemrég 60. születésnapját ünneplő színész-koreográfust Ebony Buckle énekesnő új videójában láthatjuk újra táncolni, a videoklip koreográfiáját is ő jegyzi. 
Tánc ajánló

Mediterrán hangulatú Hervé Koubi-balett és Mozart-ünnep a hétvégén a Margitszigeten

Ki ne emlékezne a Hervé Koubi társulat – a francia székhelyű, algériai gyökerű csapat – 2019-es nagysikerű produkciójára a Margitszigeten. Akkor a mediterrán hangulatú trilógiájuk második darabját, a Barbár éjszakákat adták elő, melyet most pénteken a harmadik darab, az Odüsszeia követ. Ha az időjárás túl szeles lenne, akkor – a levegőszámok biztonsága érdekében – az első darabot varázsolja a közönség elé az ismert formáció. Egy biztos: mindenképpen elvarázsolják majd a közönséget.
Tánc interjú

Esti koktél – ideje egy kicsit lazulni

Július 19-én a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában sanzonokra készült kortárs darabbal mutatkozik be a PR-Evolution társulata. Az alkotó, Nemes Zsófia két remek énekessel és élő zenével a huszadik század első felének könnyed, de költői igényességű énekes műfajára próbálja rá a kortárs tánc mozgás anyagát, ami furcsa, fanyar, édeskés műfaji koktélt eredményez. Nemes Zsófiával Péli Nagy Kata beszélgetett.