Tánc

Kortárs káosz érkezik a Trafóba

2014.11.07. 16:04
Ajánlom
Kortárs káosz jelenik meg a színpadon Kun Attila és a Közép-Európa Táncszínház legújabb előadásában: a többek közt József Attila Szabad-ötletek jegyzéke című műve által inspirált, Tiszta föld című produkciót november 13-án és 14-én láthatják az érdeklődők a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Ellentétpárok feszülnek egymásnak, kettős világrend rajzolódik ki a produkcióban, amelynek zenéjét és képi világát is a kettősség határozza meg. Nem véletlen, hogy József Attila műve szolgált inspirációs forrásként a darabhoz, hiszen a 20. századot felforgató költő munkájában is jelentős szerepe van az összeegyeztethetetlenségnek.

Ezúttal táncosok nyúltak ehhez a rendkívüli anyaghoz, amelyből kiindulva saját gondolataikat és érzéseiket fejezik ki. A társulat táncművészei gyakran dolgoznak szöveggel: megszólalásaik során saját szellemi és fizikai határaikat feszegetik. Az előadásban központi helyet foglal el a Bethlen Téri színház kertjének egy fája, amely szintén inspirációul szolgált a darab készítőinek. Ez a fa indította el a produkcióban megjelenő asszociatív gondolatmeneteket. A társulattal Natalia Iwaniec hitelesített Gaga-oktató dolgozott együtt a próbafolyamat során, aminek köszönhetően a táncosok különleges mozgásvilággal gazdagodtak. A Gagában test és lélek nem határolódik el egymástól: a táncosok egyként kezelik fizikai és mentális részüket.

A nemzetközileg is nagy népszerűségnek örvendő mozgásformát az Ohad Naharin által alapított Batsheva Dance Company előadásaiból és a Naharin-tanítvány, Sharon Eyal tavaly a Trafóban bemutatott Hause című koreográfiájából is ismerheti már a magyar közönség. A Tiszta föld című produkció nem tisztán Gaga, de a táncosok munkáját nagyban meghatározta ez az egyedülálló gondolkodásmód.

A Közép-Európa Táncszínház (KET) nagy figyelmet fordít a fiatal tehetségek felkarolására. Tavaly indította útjára átfogó oktatási programját (D.E.E.P. - Dance for Everyone Education program), amelynek keretei közt amatőrök és képzett táncosok többlépcsős képzésben fejleszthetik képességeiket. A több éve futó IKF (Ifjú Koreográfusok Fóruma) program fiatal koreográfusoknak nyújt professzionális alkotó közeget, a Fázisok előadássorozat a társulat tagjainak nyújt alkotófelületet a táncos-alkotóként való bemutatkozásra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.