Tánc

Körülbelül tíz Tünet

2012.12.07. 09:12
Ajánlom
Kábé 10 címmel születésnapi fesztivált rendez a Tünet Együttes a Trafó Kortárs Művészetek Házában: a háromnapos programsorozattal csütörtöktől várják a közönséget.

A fesztivál programján a kortárs tortaverseny mellett az együttes régi díszletelemeinek kreatív újrafelhasználásától kezdve a filmvetítéseken keresztül a performanszokig sokféle esemény megtalálható. A rendezvényen fotókiállítás, árverés, emlékkoncert - többek között Márkos Albert, Ágoston Béla, Kozma Orsi, Sena közreműködésével - várja az érdeklődőket, emellett a társulat középiskolai színházi beavató programjának különkiadása is látható.

A közönség december 7-én megtekintheti egy-egy vendégrendező - Ardai Petra, Kárpáti Péter és Vajdai Vilmos - és a Tünet Együttes találkozásából születő előadásokat is. A produkciókat követően a nézőket párbeszédre várják a független színházak képviselőivel, a beszélgetésen a közönséget kérdezik arról, hogy mi a véleményük e társulatok helyzetéről és milyen megoldásokat javasolnak.
A fesztiválra elhívják mindazokat, akiknek fontos a független, innovatív művészet. "Három napra beköltözünk a Trafóba, megtöltjük múltunkkal, jelen gondolatainkkal és a jövő kérdéseivel" - írja a nyolctagú társulat, amely 2002 óta 18 bemutatót tartott, 502 előadást játszott összesen 35 ezer néző előtt és 15 fesztiváldíjat nyert el.

A VI. kategóriába sorolt szervezeteket érintő zárolások következményeként a Tünet Együttesnek a pályázati úton megítélt 11 millió 700 ezer forint helyett évi 7 millió 428 ezer 330 forintból kellene működnie, visszamenőleg. A 2012-es támogatást várhatóan 2013 januárjában kapják meg. Három éve a társulat működési támogatása 24 millió forint volt. Ha nem érkezik segítség, a csoport 2013 márciusáig tud fennmaradni.

A Tünet Együttes művészeti vezetője Szabó Réka matematikus, aki táncosként, koreográfusként és rendezőként 1995 óta van jelen a kortárs táncszínházi életben. A színészekből és táncosokból álló társulatban minden művész alkotótárs, előadásaik erőteljesen építenek a szereplők személyiségére és kreativitására. Előadásaikban egyenrangú elemekként kezelik a szöveget, a mozgást, zenét, vizualitást és kedvelik a különleges technikai megoldásokat. Európa harminc városában léptek fel, jártak Londonban, Helsinkiben, Kölnben, Prágában, Regensburgban, Újvidéken és Szabadkán is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Vidnyánszky az igazságtalanságok megszüntetését várja a törvénytervezettől

A Magyar Teátrumi Társaság elnöke az M1-nek nyilatkozott az új színháztörvénnyel kapcsolatban.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Plusz

Használt a tiltakozás? Végül nem bántaná az NKA-t az új törvényjavaslat

Nem szerepel a Nemzeti Kulturális Alap átalakítása a Nemzeti Kulturális Tanácsról szóló törvényjavaslatban, de a színházaknak közös fenntartási megállapodást kell kötniük a kormánnyal.
Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Újszínház: Nincs tudomásunk szexuális zaklatási ügyről

Közleményt adott ki az Újszínház, amelyben azt írják, nem történt hivatalos bejelentés zaklatási ügyben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

Milyen esélyeink vannak a függetlenségre? – Interjú Juhász Katával

Juhász Kata a Declaration of Indepence című szólójában a stand-up, a fizikai színház és a kortárs tánc elemeinek ötvözésével járja körbe az egyik legégetőbb kérdést: milyen fajta függéseknek van ma kitéve az egyén a mediatizált és átpolitizált európai kulturális térben? A darab az USA és Dánia után a dunaPart –Kortárs Előadóművészeti Platformon is bemutatkozott.
Tánc magazin

Klasszikus balettek, amik mai szemmel diszkriminatívnak tűnhetnek

Itt A diótörő-szezon, amelynek egyes karaktertáncai kapcsán újra rácsodálkozhatunk, vajon bizonyos pontokon nem rögzítenek-e meghaladott ábrázolásmódokat ezek a 19. századi balettek?
Tánc ajánló

Harminc év után Diótörő az Operettszínházban

A Budapesti Operettszínház színpadán harminc év után láthat ismét balettelőadást a közönség. Csajkovszkij Diótörő című örök klasszikusa kerül színpadra, amelyben a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei is bemutatkoznak.
Tánc videó

Ezek a videók bizonyítják, hogy a balettosoknak is van humora

Gondolta volna, hogy a kimerítő balettórák és előadások között paródiavideók forgatásával ütik el az idejüket a táncosok?
Tánc táncterápia

Tánc segíti a háborús veteránokat a traumák feldolgozásában

Roman Baca az iraki háborúban harcolt, ahonnan hazatérve nehezen tudott beilleszkedni a civil életbe: a háborús tapasztalatok megváltoztatták a személyiségét. Most koreográfusként a hozzá hasonló embereknek próbál segíteni.