Tánc

Körülbelül tíz Tünet

2012.12.07. 09:12
Ajánlom
Kábé 10 címmel születésnapi fesztivált rendez a Tünet Együttes a Trafó Kortárs Művészetek Házában: a háromnapos programsorozattal csütörtöktől várják a közönséget.

A fesztivál programján a kortárs tortaverseny mellett az együttes régi díszletelemeinek kreatív újrafelhasználásától kezdve a filmvetítéseken keresztül a performanszokig sokféle esemény megtalálható. A rendezvényen fotókiállítás, árverés, emlékkoncert - többek között Márkos Albert, Ágoston Béla, Kozma Orsi, Sena közreműködésével - várja az érdeklődőket, emellett a társulat középiskolai színházi beavató programjának különkiadása is látható.

A közönség december 7-én megtekintheti egy-egy vendégrendező - Ardai Petra, Kárpáti Péter és Vajdai Vilmos - és a Tünet Együttes találkozásából születő előadásokat is. A produkciókat követően a nézőket párbeszédre várják a független színházak képviselőivel, a beszélgetésen a közönséget kérdezik arról, hogy mi a véleményük e társulatok helyzetéről és milyen megoldásokat javasolnak.
A fesztiválra elhívják mindazokat, akiknek fontos a független, innovatív művészet. "Három napra beköltözünk a Trafóba, megtöltjük múltunkkal, jelen gondolatainkkal és a jövő kérdéseivel" - írja a nyolctagú társulat, amely 2002 óta 18 bemutatót tartott, 502 előadást játszott összesen 35 ezer néző előtt és 15 fesztiváldíjat nyert el.

A VI. kategóriába sorolt szervezeteket érintő zárolások következményeként a Tünet Együttesnek a pályázati úton megítélt 11 millió 700 ezer forint helyett évi 7 millió 428 ezer 330 forintból kellene működnie, visszamenőleg. A 2012-es támogatást várhatóan 2013 januárjában kapják meg. Három éve a társulat működési támogatása 24 millió forint volt. Ha nem érkezik segítség, a csoport 2013 márciusáig tud fennmaradni.

A Tünet Együttes művészeti vezetője Szabó Réka matematikus, aki táncosként, koreográfusként és rendezőként 1995 óta van jelen a kortárs táncszínházi életben. A színészekből és táncosokból álló társulatban minden művész alkotótárs, előadásaik erőteljesen építenek a szereplők személyiségére és kreativitására. Előadásaikban egyenrangú elemekként kezelik a szöveget, a mozgást, zenét, vizualitást és kedvelik a különleges technikai megoldásokat. Európa harminc városában léptek fel, jártak Londonban, Helsinkiben, Kölnben, Prágában, Regensburgban, Újvidéken és Szabadkán is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Mozdulatba zárt pillanatok

Ma már a modern tánc előfutáraként tekintünk rá, a 20. század elején azonban a mozdulatművészet még nem volt több egy lázadó gesztusnál, amely a klasszikus táncformák – különösképpen a balett – szigorú szabályrendszeréből kitörve a korlátlanságot hirdette. Börcsök Boglárka dokumentumfilmjében arra vállalkozott, hogy rekonstruálja a mozgásnak azt a fajta konvenciókon túli szabadságát, amely az irányzat lényegét adta.
Tánc videó

A bakibalett, amelyben a táncosoknak muszáj hibázni – VIDEÓ

Jerome Robbins 1956-os koreográfia a néző rekeszizmait is megdolgoztatja. Chopin keringőjére repkednek tétovázva a balerinák.
Tánc hír

Valentin-napon indul a Nemzeti Táncszínház új sorozata

A legnagyobb táncos legendák és feledhetetlen történetek elevenednek meg a Nemzeti Táncszínház legújabb online sorozatában, a Dance Details-ben.
Tánc hír

A jelenből és jelenről táncol a Duda Éva Társulat

Különleges táncelőadást hívott életre a Duda Éva Társulat: túllépve a tavaszi karantén alatt készített Egypercesek videósorozaton, a tavaly megélt élményeket, kollektív tapasztalatot szeretnék színpadra adaptálni. A PRIZMÁT február 25-én közvetítik a TRIP Hajóról.
Tánc hír

Az artistaművészet előtt tiszteleg a Fővárosi Nagycirkusz új online műsora

A cirkusz új épületének 50. évfordulóját egyedülálló programokkal ünnepli az intézmény, köztük egy nagyszabású produkcióval, a Dinasztiákkal.