Tánc

Kováts Adél és lánya, Kováts Rozália is fellép az ArtMan Egyesület táncestjén

2022.05.04. 11:25
Ajánlom
Különleges táncelőadást láthat május 10-én a Trafó közönsége: a két vegyes képességű táncosokból álló alkotócsapat előadása a közreműködők saját élethelyzetére reflektál.

A 23 éves múltra visszatekintő Tánceánia Együttes legújabb előadásával, a Maydayjel érkezik, melynek címe egyszerre utal a vészjelzés nemzetközi kifejezésre, valamint arra, hogy az ember szabadságának egyik alapvetőnek hitt feltétele, az önállóság bizonyos esetekben nem teljesülhet. Mindkét helyzetben azonnali segítségre van szükség.

Különösen aktuálissá vált ez a járványhelyzet idején, amikor a társadalom ráébredt a segítség nélküli élet illuzórikus voltára.

Hiszen mindannyian segítséggel élünk. De ki ment meg kit, és ki a sérültebb? – teszi fel a kérdést az előadás, összhangba hozva a sérült és nem sérült táncosok mozgását, Farkas Dorka irányításával.

artman-112155.jpg

Az Artman Egyesület táncestje (Fotó/Forrás: Dusa Gábor / Trafó)

A másik est, az Átváltozás a Radnóti Színházzal együttműködésben készült kísérleti mozgásszínházi produkció. Az előadás emellett szorosan kötődik az ArtMan Egyesület 2020-ban létrejött ifjúsági programjához, az ArtMenőkhöz.

A produkció Pilinszky János Átváltozás című verséből kiindulva foglalkozik saját jelen identitásunkkal és annak változásával.

Azt tematizálja, hogy az egyének végső soron hogyan kapcsolódnak egymáshoz, és hoznak létre valami közöset. Közben mindenki változik, alakul – gyerekkorból a felnőttbe, egyik identitásból a másikba.

Az Átváltozások szereplői: Czakó Gabriella, Dobay Júlia, Georgita Máté Dezső, Marián Márk, Mészöly Andrea, Lendvai Máté, Pataki Panka, Sudár Henrietta, Tóth Kata és Tóth Károly, de az előadásban közreműködik Kováts Adél és lánya, Kováts Rozália is.

Az Átváltozás/Mayday május 10-én 19:00-kor látható a Trafóban. További információ az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: az ArtMan táncestje (fotó: Dusa Gábor / Trafó)

„A sorstársaimnak írtam” – Kováts Laura Rozália és Kováts Adél a Lírástudókban

Kapcsolódó

„A sorstársaimnak írtam” – Kováts Laura Rozália és Kováts Adél a Lírástudókban

Célja volt az érzékenyítés, de először azért kezdett írni, hogy "felkarmolja" a fájdalmait, és enyhítse őket Kováts Laura Rozália. A Belső tenger című könyvből kiderül, hogy egy kivételesen nehéz sorsot is lehet derűvel viselni.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Neves művészek a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiváljának zsűrijében

Tizenegy táncprodukció méretteti meg magát Veszprémben május 23. és 29. között a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiválján, melynek előadásait öt helyszínen tekinthetik meg az érdeklődők.
Tánc hír

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Tánc hír

A háború kezdete óta először tartottak előadást Lvivben

A Nemzeti Opera május 6-i balettelőadását, a Giselle-t 300 ember láthatta.
Tánc ajánló

Akiknek a házfal is táncparkett – újra Magyarországon a vertikális tánc úttörői

Képzeld el a következőt: teljes nyugalomban sétálsz az utcán a többi emberrel együtt, amikor a semmiből hirtelen megszólal a zene, és az egyik épület oldalán fél tucat artista kötélen leereszkedve táncolni kezd a muzsika ütemére. Valami ilyesmit tesz a BANDALOOP. Érdemes fürkészni a nagyvárosok házfalait!
Tánc ajánló

Kováts Adél és lánya, Kováts Rozália is fellép az ArtMan Egyesület táncestjén

Különleges táncelőadást láthat május 10-én a Trafó közönsége: a két vegyes képességű táncosokból álló alkotócsapat előadása a közreműködők saját élethelyzetére reflektál.