Tánc

Kováts Adél és lánya, Kováts Rozália is fellép az ArtMan Egyesület táncestjén

2022.05.04. 11:25
Ajánlom
Különleges táncelőadást láthat május 10-én a Trafó közönsége: a két vegyes képességű táncosokból álló alkotócsapat előadása a közreműködők saját élethelyzetére reflektál.

A 23 éves múltra visszatekintő Tánceánia Együttes legújabb előadásával, a Maydayjel érkezik, melynek címe egyszerre utal a vészjelzés nemzetközi kifejezésre, valamint arra, hogy az ember szabadságának egyik alapvetőnek hitt feltétele, az önállóság bizonyos esetekben nem teljesülhet. Mindkét helyzetben azonnali segítségre van szükség.

Különösen aktuálissá vált ez a járványhelyzet idején, amikor a társadalom ráébredt a segítség nélküli élet illuzórikus voltára.

Hiszen mindannyian segítséggel élünk. De ki ment meg kit, és ki a sérültebb? – teszi fel a kérdést az előadás, összhangba hozva a sérült és nem sérült táncosok mozgását, Farkas Dorka irányításával.

artman-112155.jpg

Az Artman Egyesület táncestje (Fotó/Forrás: Dusa Gábor / Trafó)

A másik est, az Átváltozás a Radnóti Színházzal együttműködésben készült kísérleti mozgásszínházi produkció. Az előadás emellett szorosan kötődik az ArtMan Egyesület 2020-ban létrejött ifjúsági programjához, az ArtMenőkhöz.

A produkció Pilinszky János Átváltozás című verséből kiindulva foglalkozik saját jelen identitásunkkal és annak változásával.

Azt tematizálja, hogy az egyének végső soron hogyan kapcsolódnak egymáshoz, és hoznak létre valami közöset. Közben mindenki változik, alakul – gyerekkorból a felnőttbe, egyik identitásból a másikba.

Az Átváltozások szereplői: Czakó Gabriella, Dobay Júlia, Georgita Máté Dezső, Marián Márk, Mészöly Andrea, Lendvai Máté, Pataki Panka, Sudár Henrietta, Tóth Kata és Tóth Károly, de az előadásban közreműködik Kováts Adél és lánya, Kováts Rozália is.

Az Átváltozás/Mayday május 10-én 19:00-kor látható a Trafóban. További információ az alábbi oldalon olvasható.

Fejléckép: az ArtMan táncestje (fotó: Dusa Gábor / Trafó)

„A sorstársaimnak írtam” – Kováts Laura Rozália és Kováts Adél a Lírástudókban

Kapcsolódó

„A sorstársaimnak írtam” – Kováts Laura Rozália és Kováts Adél a Lírástudókban

Célja volt az érzékenyítés, de először azért kezdett írni, hogy "felkarmolja" a fájdalmait, és enyhítse őket Kováts Laura Rozália. A Belső tenger című könyvből kiderül, hogy egy kivételesen nehéz sorsot is lehet derűvel viselni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Klasszikus

Tíz Kurtág György-mű, amit mindenképp ismerned kell

A Samuel Beckett drámája nyomán született Fin de partie várva várt magyarországi premierje mellé most ajánlunk tíz másik Kurtág-művet is, melyek némi betekintést nyújtanak a kortárs magyar zene legendájának munkásságába.
Plusz

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Új bemutatóra készül a Duna Művészegyüttes

Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán címmel készíti legújabb előadását a Duna Művészegyüttes, a produkciót szeptember 21-én 19 órától a Nemzeti Táncszínházban láthatja a közönség.
Tánc interjú

Ónodi Béla: Nem unatkoztak, nem is fognak unatkozni a néptáncosok!

Ónodi Béla, a Magyar Táncművészeti Egyetem néptánc szakirányának vezetője a a néptáncpedagógus és a néptáncművész szakirány hallgatóinak és oktatóinak nyár elfoglaltságairól mesélt.
Tánc hír

Aranyéremmel díjazták Andrea P. Merlo végzős hallgatókról készített fotósorozatát Párizsban

Andrea Paolini Merlo „Movements” fotósorozata a PX3 2023 – Prix De La Photographie Paris fotóversenyen nyert aranyérmet. A sorozatot a Fine Art/People kategóriában sorolták a legjobbak közé 2023-ban.
Tánc gyász

Elhunyt Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz egykori igazgatója

Szeptember 4-én este, életének 82. évében elhunyt Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz egykori igazgatója, artistaművész, Jászai Mari- Ezüst Bohóc-díjas és Érdemes Művész – tette közzé a szomorú hírt az intézmény.
Tánc ajánló

Háromnapos fesztivállal ünnepel a harmincéves Bozsik Yvette Társulat

Szeptember 16. és 18. között a Nemzeti Táncszínházban szervez minifesztivált a jubileumát ünneplő társulat. A közönség október végén tekintheti meg Iványi Marcell dokumentumfilmjét, amely nyomon követi az együttes elmúlt három évtizedét.