Tánc

Kövér táncosok döntik le a tabukat

2015.01.22. 16:25
Ajánlom
Ön látott már elhízott, profi táncosokat színpadon táncolni? Valószínűleg nem. A Sydney Festival táncbemutatója január 22-25-én reflektorfénybe állítja a mellőzött testarányokat. VIDEÓval.

A beszédes Nothing to Lose címet viselő előadás a kövérséget kísérő sztereotípiákat és mítoszokat járja körül az átlagosnál nagyobb testmérettel rendelkező művészek közreműködésével.  A Force Majeure társulatot vezető Kate Champion kortárs koreográfus szerint a tánc világa egyáltalán nem reprezentálja a telt idomokat, ezért döntött úgy, hogy Kelli Jean Drinkwater művésszel és testpolitikai aktivistával összeállva felülvizsgálja a trendet, amely a táncot mint vékony, izmos testek által végzett mozgásformát könyveli el. A test akkor is fizikai valóság, ha nem felel meg az uralkodó ízlésnek, mégpedig így is lehet vonzó, erős és kreatív, állítják az alkotók, akik a castingon hét női és férfi táncost választottak ki, személyes történeteiket pedig beleszőtték az előadás anyagába.

A karrierjét plus size modellként kezdő Drinkwatert művészként és aktivistaként is a kövérség jelensége foglalkoztatja, ő például a megalapítója az első kövér női szinkronúszó csapatnak, de filmes, fotós projekteken, provokatív performanszokon keresztül is képviseli radikális testpolitikai nézeteit. A Sydney Festival pedig az ausztrál főváros legnagyobb művészeti rendezvénye, 1977 óta rendezik meg minden januárban. Magába foglalja az előadó- és képzőművészet minden ágát a kortárs és a klasszikus zenétől kezdve a táncon, a cirkuszon át a színházig.  

A Huffington Post cikkében művészi fotókat is megtekinthet a táncosokról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Molnár műveinek épségére figyelni fogunk a jogok lejárta után is”

Lukin Ágnes rendező, Molnár Ferenc dédunokája tette közzé saját álláspontját az általa csak „Delila-gate”-ként emlegetett esettel kapcsolatban.
Klasszikus

10 érdekesség a 35 éves Amadeusról

1984 szeptemberében mutatták be az Egyesült Államokban Miloš Forman filmjét, amely ugyan hemzseg a történelmi pontatlanságoktól, mégsem tudjuk megunni. Összeszedtünk tíz érdekességet róla.
Klasszikus

Magyar orgonista Japán egyik legjobb koncerttermének rezidens orgonistája

Simon Rattle egyenesen a világ legjobb modern koncerttermének nevezte a szapporói Kitara Hangversenytermet, amelynek rezidens orgonistája az új évadtól Tabajdi Ádám.
Tánc

Járt már balettórán? Most érdemes benézni a Táncművészeti Egyetemre

Nyílt balett- és néptáncóra, könyvbemutató, épületbejás, jelmezek és berendezett enteriőr várja a látogatókat a kulturális örökség napjai alkalmából a Magyar Táncművészeti Egyetemen szombaton.
Klasszikus

Ránki Dezső szólóestet ad a Müpában

Beethoven és Schumann műveit adja el szólóestjén Ránki Dezső, az MVM Koncertek - A Zongora című koncertsorozat évadnyitó koncertjén.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A zsonglőrködés forradalmára a Trafóban játszik az érzékeinkkel

A világ egyik legnagyobb zsonglőrjeként számontartott Jérôme Thomas és társulata a Magnétic című előadással mutatkozik be a Trafóban szeptember 20-án és 21-én.
Tánc kulturális örökség napjai

Járt már balettórán? Most érdemes benézni a Táncművészeti Egyetemre

Nyílt balett- és néptáncóra, könyvbemutató, épületbejás, jelmezek és berendezett enteriőr várja a látogatókat a kulturális örökség napjai alkalmából a Magyar Táncművészeti Egyetemen szombaton.
Tánc interjú

A finn művész, aki rengeteget tesz a magyar kortárs táncért: Jenna Jalonen

Az 5. dunaParton négy ízben is színpadra lép a 16 éves kora óta főleg Magyarországon élő Jenna Jalonen, akivel nyelvi és kulturális különbségekről és eltérő nézői reakciókról beszélgettünk.
Tánc magazin

Mi a hosszú élet titka? – Egy 100 éves balettmester válaszolt

Henry Danton korát meghazudtoló szellemi-fizikai állapotban van, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a mai napig balettot oktat, a tanulók pedig isszák a szavait, lesik a mozdulatait.
Tánc hír

Magyarok is csatlakoztak a #BoysDanceToo kampányhoz

A Táncművészet Magazin felhívására több magyar táncegyüttes és táncos is csatlakozott fotóval a két hete indult internetes mozgalomhoz, ami a férfi táncosok társadalmi elfogadottságát igyekszik növelni.