Tánc

Külföldre mennek a magyar balettnövendékek?

2012.02.11. 16:06
Ajánlom
Az idén először európai balett-társulatok vezetői is részt vesznek a végzős balettművész növendékek vizsgáin a Magyar Táncművészeti Főiskolán. A balettigazgatókat elsősorban azért hívták meg, hogy képet kapjanak a végzősök tudásáról, és kiválaszthassák azokat a tehetségeket, akiket később szerződtetnének.

A Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) elsősorban a környező országok neves operaházainak képviselőit hívta meg a 9. évfolyamos hallgatók hétfőn kezdődő, úgynevezett termi képesítő vizsgáira. Ebben a tanévben egy kilencfős leány- és egy nyolcfős fiúosztály végez az intézményben Machert Szilárd és Fodorné Molnár Márta vezető balettmesterek irányításával. Európai viszonylatban nagy létszámú évfolyamnak számít a két végzős osztály, hiszen van olyan partnerintézmény, ahol évek óta mindösze egy-egy fiú és három-négy lány fejezi be tanulmányait a balettművész szakon. A végzősök között a főiskola nagy reménységének számít Darai Tamás és Török Zsolt, akik sikeresen szerepeltek versenyeken és fesztiválokon, számos főszerepet táncoltak az intézmény előadásain, valamint Csonka Vanessza, aki 2010-ben ezüstérmet szerzett az isztambuli nemzetközi balettversenyen.

Szakály György, az MTF rektora úgy fogalmazott, a külföldi társulatvezetőket elsősorban azért hívták meg, hogy képet kapjanak a végzősök technikai és művészi tudásáról, és már a vizsga alatt kiválaszthassák azokat a tehetségeket, akiket később szívesen leszerződtetnének. Az eseményre a spliti, a pozsonyi, a chemnitzi és a varsói balett-társulatok vezetői mellett a magyarországi nagy együttesek művészeti igazgatói is meghívást kaptak, akik minden évben ezeken a vizsgákon választják ki társulataik új tagjait. Idén először a balett és az emelés tárgyak (pas de deux) mellett modern- és kortárstáncból is vizsgáznak az ifjú művészek, a magyar, de főleg a nemzetközi társulatok jó része ugyanis már nem vagy nem csak tisztán klasszikus technikákkal viszi színre előadásait.

Hazai közönség előtt is bemutatkoznak a növendékek: február 23-án a Nemzeti Táncszínházban a modern (IV. szakmai évfolyamos) és néptánc (III. szakmai évfolyamos) hallgatók lépnek fel, míg a balettművész hallgatók március 5-én tartanak önálló estet a Nemzeti Táncszínházban, akik ugyanezt a műsort március 11-én Nagykanizsán, március 12-én pedig Keszthelyen adják elő.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gálaest

Csúcspontjához érkezik a győri táncfesztivál

Áramlás címmel tartanak európai gálaestet a XIV. Magyar Táncfesztiválon június 23-án, szombaton. Az est a táncszakma kiemelt szerepvállalását demonstrálja a város Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatában.
Tánc beszámoló

Nők, férfiak és ezek különféle kombinációi

Ha összegezni kellene a győri táncfesztivál 5. napján látottakat, akkor az egyik fontos tapasztalat az lenne, mennyire különbözőképpen gondolkodnak a jelenkori alkotók a nemi szerepekről.
Tánc modern tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc tudósítás

Tömegpszichózis és szerelmi vajúdás a győri Magyar Táncfesztiválon

Idén csupán két napra sikerült eljutnom a XIV. Magyar Táncfesztiválra, Győrbe, ahol a gyönyörködtető változatosság jegyében zajlanak az esti előadások. Beszámoló a 4. nap történéseiről.
Tánc magazin

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.