Tánc

L1 Kortárs Táncfesztivál: hatodszor

2007.03.03. 00:00
Ajánlom
Hatodik alkalommal rendezik meg az L1 Kortárs Táncfesztivált. Március 7 és 11 között a Bakelit Multi Art Center, a MU Színház és idén először a Nemzeti Táncszínház ad otthont a neves nemzetközi koreográfusokat is felvonultató programnak.

Ladjánszki Márta (fotó: Jedlicska Márton)

A Bakelit-beli megnyitót követően Javier Murugarren és Erikk McKenzie Voor Margaretta című produkciójával indul a bemutatók sora, majd a következő napon Dagmar Chalupkova Gradina című szólóját, valamint Haraszti Adrienn és Jenei Gabriella Transz-formációk című, a tánc és a rajz közös interakcióján alapuló előadását láthatja a közönség. Ezt követően Pierre Nadaud Jour de colére (A harag napja) című koreogáfiájával ismerkedhetünk meg, amelynek alkotói (Vojta Švejda (Cz), Frédéric Griot (Fr), Pierre Nadaud (Fr/Cz)) Jób könyvéből kiindulva a táncszínháznál többet, egy irodalmi alkotást hoztak létre.

Március 10-én amerikai-magyar koprodukcióknak ad helyet a Nemzeti Táncszínház, az Amerikából érkező Zenon Dance Company három darabbal lép színpadra. A Vermont couterpoint koreográfusa, Berger Gyula a 70 éves Steve Reich zenéjére újítja fel nyolcvanas években készített koreográfiáját, míg az Only you-t Ladjánszki Márta viszi színpadra. Az est különlegessége, hogy a két L1-es koreográfus először dolgozik a jazz- és moderntáncot professzionálisan művelő Zenon társulat tagjaival. Az amerikai csapat saját estjének címe Coda, ezzel zárul műsoruk. A zárónapon újra a Bakelit Multi Centerbe tér vissza a fesztivál, Mészöly Andrea Imprinting, majd Szabó Réka, Grencsó István, Hajnóczy Csaba és Kenderesi Gabi Jelenések című bemutatójával, valamint a Kampec Dolores koncertjével. A Nemzeti Táncszínház estje 19 órakor, a többi előadás 20 órakor kezdődik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc recirquel

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.
Tánc fájdalom

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.