Tánc

Lábujjhegyen – az ország három pontján is látható lesz Megyeri Léna és Bősze Ádám zene- és tánctörténeti sorozata

2022.12.07. 09:20
Ajánlom
Az idei évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont Megyeri Léna és Bősze Ádám közös előadás-sorozatának, amely most vidékre is ellátogat. A Lábujjhegyen estjein az előadópáros tagjai a zene- és tánctörténet közös múltjából villantanak fel epizódokat legendás együttműködések, nagy versengések és felforgató mesterművek felelevenítésével – a Napkirály udvarától egészen napjainkig.

A tavalyi évadban indult útjára Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös ismeretterjesztő előadása. A Lábujjhegyen című sorozatnak az idei színházi évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont, amelynek Kistermében december 11-én lesz látható a következő epizód. 

A piszkálódás most még komolyabb formákat fog ölteni – Beszélgetés Bősze Ádámmal és Megyeri Lénával

Kapcsolódó

A piszkálódás most még komolyabb formákat fog ölteni – Beszélgetés Bősze Ádámmal és Megyeri Lénával

Bősze Ádám zenetörténész, a Bartók Rádió népszerű műsorvezetője és Megyeri Léna tánckritikus 2021-ben indított közös tánc- és zenetörténeti sorozatot a Mozsár Műhelyben Lábujjhegyen címmel. A projekt ősztől a hazai táncélet egyik legfontosabb helyszínén, a Nemzeti Táncszínházban folytatódik.

A Párizs ítélete – írt-e balettzenét Mozart? alcímű esten a nézők megismerkedhetnek Jean-Georges Noverre-rel, a híres 18. századi francia táncmesterrel, akinek munkássága olyan jelentős, hogy 1982 óta az ő születésnapján ünnepeljük a Tánc Világnapját. Noverre volt az egyike azoknak, akik szárnyaik alá vették a fiatal Mozartot, amikor 22 évesen Párizsba érkezett. A koreográfus még egy balettzene komponálásával is megbízta az ifjú zeneszerzőt – hogy mi valósult meg az együttműködésből, sok más érdekességgel együtt kiderül a Nemzeti Táncszínházban.

Decemberben két alkalommal a vidéki közönség is találkozhat a Lábujjhegyen sorozat előadásaival.

December 7-én a Gyulai Várszínházban vendégeskedik Megyeri Léna és Bősze Ádám, ahol a nézők négyszáz év tánc- és zenetörténetéből kaphatnak egy teljességre nem törekvő, ám annál izgalmasabb és szórakoztatóbb keresztmetszetet, miközben megismerhetik a két művészeti ág közös történetének legnagyobb fordulópontjait, legmeghatározóbb alkotóit és műveit.

December 20-án Esztergomban, a Helischer József Városi Könyvtárban pedig már egy igazi ünnepi hangulatú délutánra készülnek az előadók: a Fekete hattyú, fehér hattyú – romantikus mesék alcímű előadáson ugyanis Csajkovszkij balettjei kerülnek a középpontba – a közelgő karácsonyra való tekintettel természetesen elsősorban a legnagyobb ünnepi klasszikusra, a Diótörőre fókuszálva.

Fejléckép: Bősze Ádám és Megyeri Léna (fotó: Nemzeti Táncszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Ha az ember idős, már sokkal szabadabb” – születésnapi interjú a 80 éves Vidovszky Lászlóval

Nemrég ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, március 2-án pedig a Zeneakadémia is koncerttel köszönti Vidovszky László Kossuth-díjas zeneszerzőt. A jeles alkalom apropóján pályája indulásairól, zeneszerzői motivációiról és alapelveiről kérdeztük a komponistát.
Vizuál

Ezekkel a kiállításokkal várja idén a látogatókat a Szépművészeti és a Nemzeti Galéria

Az ókori Mezopotámia örökségét bemutató nagyszabású tárlattal, Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója előtt tisztelgő emlékkiállítással, valamint Anna Margit életművéből nyíló tárlattal is készülnek.
Színház

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Klasszikus

„Egy álmom válik valóra” – interjú Mohai Bálint fagottművésszel

A Concerto Budapest szimfonikus zenekar március 3-i Mozart-napjának nyitókoncertjén csendül fel az örök érvényű mester Esz-dúr sinfonia concertantéja oboára, klarinétra, kürtre és fagottra (K. 297b). Ennek apropóján beszélgettünk az együttes szólamvezetőjével.
Klasszikus

Meglett a Győri Filharmonikus Zenekar vadászkürtje

A rendőrség megtalálta azt a nagy értékű hangszert, amelyet januárban tulajdonított el valaki az együttestől. A kürt így visszakerülhetett jogos tulajdonosához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Főszerepben az ifjú balettművészek – újra Grand Audition a Magyar Táncművészeti Egyetemen

Február 23-24-én, pénteken és szombaton ismét visszatér – immár hagyományosan – Budapestre, a Magyar Táncművészeti Egyetemre a Párizsban és Barcelonában évek óta megrendezésre kerülő Grand Audition.
Tánc ajánló

Esküvői fieszta a Feledi Projecttel

Imidzs videóval és felújítással kezdi az évet a Feledi Project. Még decemberben forgatták le a kisfilmet a társulat művészei, amelynek célja még jobban fókuszba helyezni a mozgást, a táncot, s ezzel együtt a Feledi Projectet.
Tánc hír

Nagy sikert aratott a Győri Balett Anna Karenina-előadása Kolumbiában

A 2023 áprilisában megrendezett, 6. Festival de Música Clásica de Bogotá fesztiválon aratott siker után 2024-ben ismét Bogotában vendégszerepelt a Győri Balett társulata.
Tánc hír

Yaniv Abraham gazdagította a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak művészi látásmódját

Január második felében a Magyar Táncművészeti Egyetem vendége volt Yaniv Abraham. A neves izraeli koreográfus és tánctanár a negyedéves moderntánc szakos hallgatókkal dolgozott együtt.
Tánc hír

A Magyar Táncművészeti Egyetemre látogat az elismert szlovák balettművész, Mario Radacovsky

A Brnói Nemzeti Színház Balettjének igazgatója, művészeti vezetője, az elismert balettművész és koreográfus, Mario Radacovsky, látogatása során megtekinti a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős balettévfolyamát és Csizmadia Tamás szervezésében gyakorlatot is tart a hallgatóknak.