Tánc

Lábujjhegyen – az ország három pontján is látható lesz Megyeri Léna és Bősze Ádám zene- és tánctörténeti sorozata

2022.12.07. 09:20
Ajánlom
Az idei évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont Megyeri Léna és Bősze Ádám közös előadás-sorozatának, amely most vidékre is ellátogat. A Lábujjhegyen estjein az előadópáros tagjai a zene- és tánctörténet közös múltjából villantanak fel epizódokat legendás együttműködések, nagy versengések és felforgató mesterművek felelevenítésével – a Napkirály udvarától egészen napjainkig.

A tavalyi évadban indult útjára Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös ismeretterjesztő előadása. A Lábujjhegyen című sorozatnak az idei színházi évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont, amelynek Kistermében december 11-én lesz látható a következő epizód. 

A piszkálódás most még komolyabb formákat fog ölteni – Beszélgetés Bősze Ádámmal és Megyeri Lénával

Kapcsolódó

A piszkálódás most még komolyabb formákat fog ölteni – Beszélgetés Bősze Ádámmal és Megyeri Lénával

Bősze Ádám zenetörténész, a Bartók Rádió népszerű műsorvezetője és Megyeri Léna tánckritikus 2021-ben indított közös tánc- és zenetörténeti sorozatot a Mozsár Műhelyben Lábujjhegyen címmel. A projekt ősztől a hazai táncélet egyik legfontosabb helyszínén, a Nemzeti Táncszínházban folytatódik.

A Párizs ítélete – írt-e balettzenét Mozart? alcímű esten a nézők megismerkedhetnek Jean-Georges Noverre-rel, a híres 18. századi francia táncmesterrel, akinek munkássága olyan jelentős, hogy 1982 óta az ő születésnapján ünnepeljük a Tánc Világnapját. Noverre volt az egyike azoknak, akik szárnyaik alá vették a fiatal Mozartot, amikor 22 évesen Párizsba érkezett. A koreográfus még egy balettzene komponálásával is megbízta az ifjú zeneszerzőt – hogy mi valósult meg az együttműködésből, sok más érdekességgel együtt kiderül a Nemzeti Táncszínházban.

Decemberben két alkalommal a vidéki közönség is találkozhat a Lábujjhegyen sorozat előadásaival.

December 7-én a Gyulai Várszínházban vendégeskedik Megyeri Léna és Bősze Ádám, ahol a nézők négyszáz év tánc- és zenetörténetéből kaphatnak egy teljességre nem törekvő, ám annál izgalmasabb és szórakoztatóbb keresztmetszetet, miközben megismerhetik a két művészeti ág közös történetének legnagyobb fordulópontjait, legmeghatározóbb alkotóit és műveit.

December 20-án Esztergomban, a Helischer József Városi Könyvtárban pedig már egy igazi ünnepi hangulatú délutánra készülnek az előadók: a Fekete hattyú, fehér hattyú – romantikus mesék alcímű előadáson ugyanis Csajkovszkij balettjei kerülnek a középpontba – a közelgő karácsonyra való tekintettel természetesen elsősorban a legnagyobb ünnepi klasszikusra, a Diótörőre fókuszálva.

Fejléckép: Bősze Ádám és Megyeri Léna (fotó: Nemzeti Táncszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Zoboki Gábor: „A művészeti intézményeknek általában Kelet-Európában az a legnagyobb bajuk, hogy művészemberek állnak az élén”

Hosszú interjúban nyilatkozott a ma hatvanéves Zoboki Gábor építészi munkájáról, zenei kötődéseiről, és azt is elárulta, miért gondolja, hogy egy építész ideális jelölt lenne a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.
Zenés színház

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Vizuál

Cate Blanchett, Steven Spielberg és Martin McDonagh is esélyes az Oscarra – Megvannak az idei jelöltek

A sziget szellemei, A Fabelman család, a Tár és a Minden, mindenhol, mindenkor is nagyot nyerhet a március 13-i Oscar-gálán. Az amerikai filmakadémia közzétette a rangos filmes elismerés jelöltjeit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Michael Flatleyt rákkal diagnosztizálták

Az ír táncművész stábja egy Instagram-posztban jelentette be, hogy Flatley-t a rák egy agresszív formájával diagnosztizálták – írja a Telex a BBC-re hivatkozva.
Tánc hír

A háború miatt a Fővárosi Nagycirkusz fogadja be az ukrán Yaskrava Arena Dnipra nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivált

Az orosz-ukrán háború ellehetetleníti fesztivál ukrajnai megrendezését, ezért Olga Oblasova, a fesztivál igazgatójának kérésére a Fővárosi Nagycirkuszban január 2-án és 3-án kerül sor a fiatal tehetségek egyik ugródeszkájaként szolgáló esemény megrendezésére.
Tánc hír

Újabb díjakat nyertek a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói

Két első, valamint számos dobogós helyezést értek el az intézmény hallgatói a nemzetközi viszonylatban is rangos Concorso Internazionale – Grand Prix di Natale karácsonyi balettversenyén. A Diótörő pas de deux négy díjat is elhódított.
Tánc hír

Január 6-ig lehet jelentkezni a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételi előkészítőjére

A Magyar Táncművészeti Egyetem felvételt hirdet a 2023/24-es tanév felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész szakirányon, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra, amelynél a következő tanévben az osztály közösen indul.
Tánc ajánló

A Millenárison tért vissza a Müpa legnépszerűbb téli előadása

Az új helyszínnek köszönhetően megújult díszlet- és látványelemekkel egészült ki a Recirquel társulat Kristály című újcirkusz-meséje, amelyben a szereplők a nézőkkel közösen kutatják a szeretet mindent átjáró melegségét és a fény reményét.