Tánc

Lám, a tánc tényleg mindenkié – átadták a Lábán Rudolf-díjat a legjobb innovatív kortárstánc előadásoknak

2023.05.11. 11:45
Ajánlom
Idén a független szakmai grémium Hód Adrienn vegyes képességű előadókkal létrehozott, nemzetközi koprodukcióban készült Harmonia című darabját, és Szeri Viktor fatigue című szólóját ítélte a szcéna legjobbjainak. Az elismerést május 10-én, este adták át a Trafóban.

A független kortárstánc alkotókat és előadókat nem csupán a pandémia és az energiaválság érintette érzékenyen, de a kultúrafinanszírozás anomáliái sem kedveztek a területnek. Mindezek következményeként a megszokotthoz képest jelentősen kevesebb előadás született, így a kuratórium is egy szűkebb kínálatból válogathatott.

A kuratórium tagjai: Artner Szilvia Sisso újságíró; Bálint Orsolya tánckritikus, újságíró; Erdődi Katalin független kurátor, dramaturg; Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus; Králl Csaba tánckritikus, szerkesztő; Komjáthy Zsuzsa tánckritikus; Rényi András esztéta; Százados László művészettörténész; Török Ákos tánc- és színikritikus, a Fidelio rovatvezetője.

A grémium a 2022-es év bemutatói közül többszörös szűrést követően végül hét előadást vitatott meg, közülük került ki a három nominált előadás: a Hód Adrienn által koreografált HarmoniaSzeri Viktor fatique című szólója és Biczók Adrienn munkája, a Delicate. A különdíjat a grémium már kicsivel korábban, május 10-én nyilvánosságra hozta a szinhaz.net-en: Börcsök Boglárka kapta a The Art of Movement című dokumentumfilmjéért és a Figuring Age elnevezésű performansz-installációért.

A Trafóban tartott, május 10-i díjátadóról, Börcsök Boglárka mellett Hód Adrienn és a Szeri Viktor térhetett haza a kortárstánc előző évi legjobbjainak járó elismeréssel.

Részletek Hód Adrienn és a brémai Unusual Symptoms Harmonia-előadásának laudációjából

Erről az előadásról nem (csak) laudációt kéne írni, hanem alapos, mélyreható tanulmányokat. Jelen rövid írással dadogva, döcögősen csupán a felszínt karcolgatom. Amit ugyanis Hód Adrienn és munkatársai az Unusual Symptoms / Theater Bremen alkotócsapatával és táncosaival kollaborációban színpadra állítottak, az

új, kiemelt fejezet a vegyes képességű előadókkal készült előadások sorában nemzetközi mércével is.

(…) Az est végére teljesen indifferenssé válik, hogy ez egy inkluzív, vegyes képességű szereplőket felvonultató színpadi mű. Lényegtelen, hogy kinek van hendikepje, és mekkora, hiszen hendikepje – ahogy előnye, erőssége is – valahol mindenkinek van. A nagybetűs ember áll a nézői figyelem fókuszában, akár rendhagyó, akár nem rendhagyó testtel bír, a maga elementáris egyedülvalóságában és személyre szabott korlátaival. (Králl Csaba írása)

harmonia2-111455.jpg

Harmonia (Fotó/Forrás: Jörg Landsberg /Theater Bremen)

Részletek Szeri Viktor fatique című darabjának laudációjából

A táncos finoman erezett, monokróm mozgása, Molnár András önmagában is teljes értékű dramaturgiai ívet húzó zenéi, valamint Páll Tamás képei, amelyek a mozgó alak alá és mögé kúszva építik tovább a drámát, színpadokon ritkán látható egységet alkotnak.

Az alkotói gondolkodás közössége mellett ez arányérzéket jelent, és egy illesztések nélküli, feszes szerkezet létrehozásának nem mindennapi képességét.

(…) Szeri Viktor azok közé az alkotók közé tartozik, akik a kortárs táncban és a színházban önmagukra, sajátos vagy éppen hétköznapi helyzetükre reflektálnak, általában távolságtartó öniróniával, ritkábban a legnagyobb komolysággal. Az őszinteség és a személyesség adja ezeknek az előadásoknak az igazságát. Szeri most is ezt teszi, de úgy, hogy ez az alkotótársaival szoros együttműködésben létrehozott darab messze-messze túlmutat önmagukon. A fatigue Szeri Viktor alkotói pályájának fontos és kiemelt állomása. (Török Ákos írása)

Fejléckép: A Harmonia előadásának egyik jelente (fotó/forrás: Jörg Landsberg / Theater Bremen)

Függetlenek cérnaszálon

Kapcsolódó

Függetlenek cérnaszálon

A függetlenek Jurányiban megtartott beszélgetés-sorozatán panaszkodás helyett a szférára jellemző sokféleséget mutatták meg. Közben az is világossá vált, miért kell és miért érdemes őket az államnak támogatni: mi az, amit csak ők tudnak, és mit tudnak másoknál jobban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

19 év után visszatér a legendás IDMC Nemzetközi Táncworkshop

Idén augusztusban egy négynapos warm-up eseménnyel tér vissza a rendezvény, amelynek során visszaemlékező beszélgetésen, nemzetközi hírű művészek kurzusain és előadásain vehetnek részt az érdeklődők a margitszigeti Kristály Színtérben augusztus 5. és 8. között.
Tánc hír

Először nyert magyar művész a világhírű balettversenyen

Június 25-én este adták át a moszkvai székhelyű Benois de la Danse díjait. Férfi táncos kategóriájában Balázsi Gergő Ármin a verseny története során első magyarként megosztott első díjban részesült.
Tánc ajánló

Nyáresti táncelőadások és interaktív programok a TáncParkban

A Nemzeti Táncszínház a Millenárisra költözése óta, minden év júliusában a parkba költözik. Az alkalmi színpadon kilenc napon át, estéről-estére váltják egymást az együttesek.
Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes legvirtuózabb koreográfiáiból válogat a Nemzeti Táncszínház Táncparkjában

Július 12-én 20:30-tól Buda legnagyobb, ikonikus rendezvényhelyszínén, a Millenárison lép fel Duna fergeteges című válogatásműsorával a Duna Művészegyüttes.
Tánc magazin

Villanásnyi ragyogás – végzős balettművész hallgatók vizsgaelőadásán jártunk

Június 11-én tartotta a Magyar Táncművészeti Egyetem a táncművész alapképzési szak klasszikus balett szakirány hallgatóinak előzetes vizsgakoncert-előadását a Nemzeti Táncszínházban, míg a tényleges vizsgakoncertre június 23-án kerül sor a Magyar Állami Operaházban.