Tánc

Láncban táncolnak és utcákon zenélnek

2010.04.25. 23:31
Ajánlom
Öt külföldi néptáncegyüttes, valamint pécsi és veszprémi fiatalok közreműködésével zajlik a héten a Pécsi Táncmaraton, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A történelmi belváros, valamint a megújult terek muzsikaszóval és bárki számára nyitott táncos félórákkal hirdetik az európai folklór sokszínűségét.

A Nemzetközi Ifjúsági Találkozó és Folkműhely alcímmel illetett eseménysorozat célja, hogy néhány napon át folyamatos jelenlétet biztosítson az európai folklór értékei számára a kulturális fővárosban. A rendezvényre érkező finn, török, litván, bolgár és erdélyi táncosok délelőttönként iskolákban, délutánonként pedig az utcákon és tereken szerepelnek, s igyekeznek megmozgatni a közönséget is. Három este pedig pécsi fiatalokkal kiegészülve adnak műsort a Jókai téren.

A Pécsi Kulturális Központ, valamint a Mecsek Táncegyüttes Egyesület és a Hagyománytár Alapítvány szervezésében megvalósuló program apropóját a tánc április 29-i világnapja adja - eképp az egyhetes fesztivál is e napon tetőzik. A világnapon 4 órakor Pécs nemrég megnyitott főterét fiatal táncosok százainak kavalkádja veszi birtokba, hogy az aznapi "Lánc-tánc" során egy különleges táncos rítus színterévé varázsolja a Széchenyi teret. A bolgár, török és más európai táncok mellett a közönség a hazai folklór felidézéséből is aktívan kiveheti a részét.

Délután öt órától a Jókai téren lesz látható a külföldi táncosok, valamint a Veszprém Táncegyüttes, a Tanac és a nemrég Pécs2010-nagykövetté avatott Mecsek Táncegyüttes gálaműsora a Tánc Világnapja tiszteletére. Az előadást nemzetközi est követi az Ifjúsági Házban, ahol bárki bekapcsolódhat a résztvevő népek és a hazai nemzetiségek táncait felsorakoztató mulatságba.

Az eseménysorozat résletes programja a Táncmaraton weboldalán olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.