Tánc

Láncban táncolnak és utcákon zenélnek

2010.04.25. 23:31
Ajánlom
Öt külföldi néptáncegyüttes, valamint pécsi és veszprémi fiatalok közreműködésével zajlik a héten a Pécsi Táncmaraton, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A történelmi belváros, valamint a megújult terek muzsikaszóval és bárki számára nyitott táncos félórákkal hirdetik az európai folklór sokszínűségét.

A Nemzetközi Ifjúsági Találkozó és Folkműhely alcímmel illetett eseménysorozat célja, hogy néhány napon át folyamatos jelenlétet biztosítson az európai folklór értékei számára a kulturális fővárosban. A rendezvényre érkező finn, török, litván, bolgár és erdélyi táncosok délelőttönként iskolákban, délutánonként pedig az utcákon és tereken szerepelnek, s igyekeznek megmozgatni a közönséget is. Három este pedig pécsi fiatalokkal kiegészülve adnak műsort a Jókai téren.

A Pécsi Kulturális Központ, valamint a Mecsek Táncegyüttes Egyesület és a Hagyománytár Alapítvány szervezésében megvalósuló program apropóját a tánc április 29-i világnapja adja - eképp az egyhetes fesztivál is e napon tetőzik. A világnapon 4 órakor Pécs nemrég megnyitott főterét fiatal táncosok százainak kavalkádja veszi birtokba, hogy az aznapi "Lánc-tánc" során egy különleges táncos rítus színterévé varázsolja a Széchenyi teret. A bolgár, török és más európai táncok mellett a közönség a hazai folklór felidézéséből is aktívan kiveheti a részét.

Délután öt órától a Jókai téren lesz látható a külföldi táncosok, valamint a Veszprém Táncegyüttes, a Tanac és a nemrég Pécs2010-nagykövetté avatott Mecsek Táncegyüttes gálaműsora a Tánc Világnapja tiszteletére. Az előadást nemzetközi est követi az Ifjúsági Házban, ahol bárki bekapcsolódhat a résztvevő népek és a hazai nemzetiségek táncait felsorakoztató mulatságba.

Az eseménysorozat résletes programja a Táncmaraton weboldalán olvasható.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Nem akarom elszpoilerezni a saját könyvemet!” – Mészáros Dorka a Lírástudók vendége

A fiatal író ifjúsági regények szerzőjeként kezdte karrierjét, most már felnőtteknek ír. Lendületes, vérfagyasztó krimije megjelenése alkalmából látogatott el a Lírástudók stúdiójába, ahol Grisnik Petra kérdezte.
Plusz

Tóth Krisztina, Székely Csaba és Erdős Virág kéziratára is lehet licitálni a Freeszfe aukcióján

A Freeszfe januárban ünnepli megalakulásának második évfordulóját. A támogatóik – színművészek, rendezők, írók, televíziós személyiségek, képzőművészek –felajánlásaiból az Egyesület online jótékonysági aukciót rendez december 17-én.
Vizuál

Elhúzza az aranycsíkot a legújabb Kolodko-mini

Satuba fogott Rejtő-kötet és egy 14 karátos kisautó szerepel azokon a képeken, amelyeket Kolodko Mihály osztott meg közösségi oldalán.
Színház

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.
Vizuál

Vádirat az üdvözítő mártíromság dicsőítése ellen – kritika A csoda című filmről

Ha egy összetett mondatra kellene lecsupaszítanunk a Netflix új filmdrámájának gondolatát, ez lenne az: morálisan elfogadhatatlan tudatosan bűntudatra nevelni ártatlan embereket, és végignézni, ahogy önmagukat pusztítják el vezeklésként – különösen egy kisgyermek esetében.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ritkán játszott és koreografált darab Feledi János új alkotása

Magyarországon ritka eseménynek számít, hogy Sztravinszkij Pulcinella-története kerül színpadra, így annál rendkívülibb, hogy ennek a szórakoztató műnek a zenéjére készít koreográfiát Feledi János, a Feledi Project művészeti vezetője.
Tánc interjú

„A tiszta tánc már kevés” – Beszélgetés Feledi Jánossal

A Feledi Project alapítója és egyszemélyes motorja a folyamatos kihívásokat keresi, amelyek első pillanatban akár lehetetlennek is tűnnek. Feledi Jánost arról is kérdeztük, hol áll most és merre tart az idén tízesztendős Project.
Tánc hír

Budapest Ballet Grand Prix néven rendez balettversenyt a Magyar Táncművészeti Egyetem

Új nemzetközi balettversenyt hív életre Budapest Ballet Grand Prix néven a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE). A hazai balett- és táncművészet népszerűsítésére létrehozott eseményt 2023. november 20. és 24. között rendezik meg először.
Tánc hír

Lánykérés táncelőadáson

A Bethlen Téri Színház SŐT7 Fesztiválján kérte meg a Liselotte és a május című előadás rendező-koreográfusa, Bánházy Eszter kezét táncművész kedvese, Hernicz Albert, aki az Experidance együttesből lehet ismert a nagyközönség számára.
Tánc hír

Taroltak a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói a Milánóban rendezett versenyen

Kiválóan szerepeltek a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói a 2022. október végén, a Milánóban megrendezett 5th Milano Dance Competition professzionális nemzetközi táncversenyen: összesen 12 díjat nyertek.