Tánc

Látásproblémái ellenére vált a múlt század egyik legnagyobb táncművészévé Alicia Alonso

2020.12.27. 14:55
Ajánlom
Miután megműtötték a szemét, az orvosi javallat ellenére már gyakorolt, amikor nem látott, csukott szemmel, a fejében táncolt. Száz évvel ezelőtt született Alicia Alonso, a kubai balettcsillag, aki New Yorkot is meghódította.

Éppen száz éve történt, 1920. december 21-én, hogy megszületett Alicia Ernestina de la Caridad del Cobre Martínez del Hoyo néven Havannában, egy nyugalmazott spanyol katonatiszt negyedik gyermekeként. Kilencévesen kezdett táncolni, Alicia Martínez néven 1931-ben debütált Csajkovszkij Csipkerózsika című balettjében. Tizenhat éves volt, amikor beleszeretett egy növendéktársába a balettintézetben, Fernando Alonsóval 1937-ben összeházasodtak. A fiatal pár úgy érezte, Kubában korlátozottak lehetőségeik, ezért New Yorkba költöztek. Alicia 18 évesen egy lányt szült, de már abban az évben ismét a színpadon táncolt.

Szemproblémákkal a világhír felé

A házaspár alapító tagja volt az Amerikai Balett Színháznak, amely ma is a világ egyik legelismertebb balett társulata. Alicia karrierje 1941-ben egy időre megtorpant, mert látása romlani kezdett, és az orvosok megállapították, hogy retinaleválása van. Azonnal megműtötték, de a műtét nem járt teljes sikerrel, ezért másodszor, majd harmadszor is megoperálták. Harmadszorra már egy év teljes ágynyugalmat írtak elő számára, amit nagyon nehezen viselt. Férje mindennap ott ült ágya mellett, és ujjaikat használva tanította meg neki Adam Giselle című darabjának koreográfiáját, ahogy Alonso később mondta: vakon, mozdulatlanul és hátán fekve az elméjében táncolt. Periférikus látása felépülése után sem tért vissza, látása pedig egyre romlott.

AliciaAlonso-114345.jpg

Alicia Alonso (Fotó/Forrás: La Danza Eterna)

Amikor levették szeméről a kötést, orvosai tanácsa ellenére még aznap a próbaterembe ment és újra gyakorolni kezdett. 1943-ban, nem sokkal a visszatérése után egy heti felkészüléssel kellett beugrania a Giselle címszerepébe, amely egy csapásra meghozta számára a világhírt. 1946-ban az Amerikai Balett Színház magántáncosnője lett, olyan klasszikus darabokban lépett fel, mint a Csipkerózsika, a Hattyúk tava, A rosszul őrzött lány vagy a Carmen.

Látásproblémái miatt a színpadon különböző színű, erős lámpák fénye alapján tájékozódott, a koreográfiákban partnereinek előadás közben pontosan meghatározott helyeken kellett lenniük. Alonso zsenialitását bizonyítja, hogy a közönség ebből soha semmit nem vett észre.

Az Amerikai Balett Színház az 1940-es évek második felében anyagi gondokkal küszködött, és a házaspár 1948-ban visszaköltözött Havannába. Az általuk létrehozott Alicia Alonso Balett kizárólag alapítói hírnevére és bevételeire számíthatott, tagjai főként a New York-i társulat munka nélkül maradt táncosaiból kerültek ki. Az első, sikeres dél-amerikai turné után Alonso a fejébe vette, hogy az együttesnek nem csak nevében kell kubainak lennie, ezért Havannában saját balettakadémiát alapított, amelyre a világ legjobb tanárait és a legtehetségesebb kubai gyermekeket toborozta össze. Az együttest kemény módszerekkel vezette, azoknak a táncosoknak, akikben potenciális riválist látott, kevés lehetőséget adott, ezért közülük sokan külföldre kényszerültek. Alonso a világ egyik legkeresettebb balerinája maradt, aki a legrangosabb operaházakban a balettirodalom legnagyobb szerepeit táncolta el, tagja volt a Monte Carlo-i Orosz Balettnek is. Első nyugati táncosként ő lépett fel a Szovjetunióban, 1957-ben a moszkvai Bolsoj, a következő évben a leningrádi Kirov színház közönsége ünnepelte.

Castro adott neki pénzt akadémiára

Amikor 1959-ben Kubában győzött a Fidel Castro vezette forradalom, az új vezetés a kultúra felvirágoztatásával is igyekezett de az országról kialakult képen javítani. Castro 200 ezer dollárt és éves pénzügyi támogatást ajánlott fel a balerinának egy új társulat megalapítására. Az 1960-ban létrejött Kubai Nemzeti Balett már néhány éven belül világhírű lett, díjak és meghívások sorát kapta. A koreográfusként is elismert Alonso a társulattal és szólóban is bejárta a világot, de Castro csak 1971-ben engedte meg, hogy az Egyesült Államokban vendégszerepeljenek.

Útjaik férjével 1975-ben elváltak, Alicia továbbra is a Nemzeti Balettet igazgatta, számos jelentős balettművészt nevelt ki. Még a hetvenedik életévén túl is aktív maradt, 1990 januárjában az Amerikai Balett Színház létrejöttének ötvenedik évfordulóján egyetlen eredeti tagként A hattyúk tavából táncolt el egy részletet és álló ovációban volt része. 1993-ban a Giselle bemutatójának 50. évfordulóján, 73 évesen húzott balettcipőt. Visszavonulását 1995-ben jelentette be, de még ezután is készített koreográfiákat.

Táncos karrierje 64 éven át tartott, ez idő alatt 132 szerepben lépett fel, és egyetlen latin-amerikai táncosnőként vívta ki magának a prima balerina assoluta címet,

amelyet csak az egészen kivételes táncművészek kapnak meg. 1998-ban átvehette a legmagasabb kubai kitüntetést, 2002-ben hazája tiszteletbeli nagykövetének nevezték ki. „A tánc számomra maga az élet” – mondta, 95. születésnapján pedig így nyilatkozott: „Nem tudom a koromat, csak azt érzem, hogy élek, élek és élek, és néha még táncolni is van kedvem”. Már életében számos könyvet írtak róla, 2015-ben dokumentumfilm készült róla. Kilencvennyolc éves korában Havannában hunyt el, megbecsültségét jelzi, hogy 2015 óta nevét viseli a havannai operaház.

Hogyan étkeztek a balettsztárok az ötvenes években?

Kapcsolódó

Hogyan étkeztek a balettsztárok az ötvenes években?

A különös sorsú Tanaquil “Tanny” Le Clercq, George Balanchine múzsája szakácskönyvvel tette helyre a balett táncosok étkezését övező mítoszokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Leszámolás a paraszti kultúrával – megnéztük az év egyik legszebb filmjét

A Parasztok című filmet látni olyan, mintha végigjárnánk egy hatalmas múzeumot, és hosszasan elidőznénk valamennyi műalkotás előtt – szellemileg megterhelő, mégis eksztatikus művészi élményt jelent.
Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Klasszikus

Ragyogó sötétségem – beszélgetés Érdi Tamással

Érdi Tamás zongoraművész december 17-én a Benczúr Házban ad ünnepre hangoló koncertet, az Egész nap karácsony rendezvény záróakkordjaként.
Könyv

Vámos Miklós: Remek megragadása annak, mi is a szépirodalom

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Állandó rovatában ezúttal Sasha Marianna Salzmann Az emberben legyen szép minden című kötetével foglalkozik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

Suejin Kang: „Soha ne adják fel, a nehezebb napokon sem!”

Emlékezetes volt a Budapest Ballet Grand Prix zárónapja. A gálát követően a zsűri két meghatározó tagjával beszélgettünk. Suejin Kang és David Makhateli elmondták, hogyan élték meg a verseny hosszú napjait.
Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes Héttorony című produkciója a Nemzeti Táncszínházban

December 28-án Makovecz Imre emlékére készült Héttorony című kortárs néptáncszínházi előadásával lép a Nemzeti Táncszínház színpadára a Duna Művészegyüttes. A produkcióban közreműködik Vecsei H. Miklós és az Etnofon Zenei Társulás.
Tánc hír

Kiválóan szerepeltek a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói a Budapest Ballet Grand Prix-n

Első alkalommal rendezték meg a Budapest Ballet Grand Prix-t, ahol az egyetem hallgatói számos dobogós helyezést és különdíjat értek el. Az egyetem gratulációját fejezte ki a győzteseknek és felkészítő mestereiknek.
Tánc interjú

A megismételhetetlenség romantikus varázsa

A BDZ a Müpával közös, Zene Plusz sorozatában Mítoszok és istenek címmel készül táncos produkcióra a Győri Balett közreműködésével. Petró Margit Velekei Lászlóval, a társulat igazgatójával a balett jelképrendszeréről, a mozdulat születéséről, a sztereotípiák elengedéséről is beszélgettünk.
Tánc interjú

Nagy Gvendolin a Budapest Ballet Grand Prix-ről: Egy ilyen színvonalú versenynél rendesen fel kell készülni

Nagy Gvendolin, vagy ahogy becézik, „Gveni”, jelenleg a csehországi Ostravában él és a Nemzeti Morva-Sziléziai Színház professzionális társulatának tagja. A BBGP idejére azonban rövidesen hazalátogat. Ennek kapcsán kérdeztük.