Tánc

Látványos mesedarabbal készül az ünnepekre a Recirquel Társulat

2021.12.06. 10:45
Ajánlom
A Kristály a klasszikus téli mesék világába repíti a nézőket, a különleges cirkuszi tér pedig különleges atmoszférát teremt az előadásnak, amely december 11. és január 9. között 31 alkalommal lesz látható a Müpa mellett felállított sátorban.

A Müpa Sátor karácsony közeledtével Hólandia jégbe fagyott birodalmává változik, ahol látszólag nincs helye az érzelmeknek és a melegnek. Kristály, a királynő ugyanis elvesztette hitét az emberekben, ezért megtiltotta a jókedvet, a nevetést, de még a negatív érzelmeket, például a bánatot is.

Ám Jégország elemein időről időre repedések keletkeznek, és az olyan tiszta érzelmek, mint a szerelem, utat törnek maguknak a rések között. A mese – ahogy azt a Recirquel Társulattól a közönség már megszokhatta – a cirque danse elemeivel idézi meg a jég birodalmát, melybe 2018-ban léphetett be először a közönség.

Recirquel-Kristaly_photo-BalintHIRLING_2020_19-094627.jpg

Jelenet a Kristályból (Fotó/Forrás: Hirling Bálint / Recirquel Társulat)

Az előadás különlegessége, hogy a nézők egészen közelről nézhetik a fejük fölött elsuhanó artisták mutatványait, sőt pillanatokra maguk is a történet részeseivé válhatnak.

A társulat ezúttal vendégművészekkel is kiegészül, Magyarország alighanem legbravúrosabb hip-hop táncosai – Bedő Gábor, Demissie Efraim, Fekete Dániel és Katona Péter – is a porondra lépnek, Kristály szerepében Horányi Juli énekesnő lesz látható, Manót pedig a Recirquel korábbi előadásaiból már jól ismert Egyed Brigitta alakítja.

A Solus Amor artista-táncos párosa, Horváth Zita és Zsíros Gábor ezúttal rendhagyó módon gurtni duó számban lesz látható, míg Segui-Fábián Eszter, Nagyhegyi Sára és Illés Renátó karikán, Wittmann Csilla és Farkas László handvoltizs számmal, Fehér Ádám és Buti Gordon kínai rúdon, Veress Zsanett és Bagdi Gergely handstand zsánerrel, Vasylenko Vladyslav zsonglőrszámmal, Rozsnyói Soma és Nagy Richárd pedig gumiasztal-számmal készül az előadásra.

Recirquel-Kristaly_photo-BalintHIRLING_2020_28-094627.jpg

Jelenet a Kristályból (Fotó/Forrás: Hirling Bálint / Recirquel Társulat)

Az ünnep szellemét a zene is megidézi, ugyanis az eredeti zeneművek mellett klasszikus karácsonyi dalok áthangszerelt változatai is felcsendülnek Terjék Gábor és Mester Dávid munkája nyomán.

A Kristály december 11. és január 9. között látható a Müpa mellett felállított újcirkusz-sátorban. Az előadás alkotói bizonyos előadásokra kedvezményes jegyeket biztosítanak a Müpa partneriskola-programjában részt vevő osztályok számára. További információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Jelenet a Kristályból (fotó: Hirling Bálint / Recirquel Társulat)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

Összművészeti nappal ünneplik az irodalmat

Április 21-én a budapesti Akvárium Klubban egész napos összművészeti programot tartanak a Poket Zsebkönyvek alapításának hatodik évfordulója alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A Duna Művészegyüttes Székelykapu című nagy sikerű premierjét májusban is láthatja a közönség a Müpában

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében, a Müpa Fesztivál Színházában mutatta be legújabb előadását a Duna Művészegyüttes április 6-án. A Székelykapu című produkció inspirációs centrumában a szimbólumokban gazdag kapu áll.
Tánc ajánló

Koreográfiák Kubától Finnországig – idén is világsztárokat lát vendégül a Budapest Táncfesztivál.

A kéthetes mustrára a nemzetközi és hazai kortárs táncélet legjobbjai érkeznek a Nemzeti Táncszínházba április 27. és május 11. között. Kuba, Olaszország és Finnország legizgalmasabb produkciói és a legnagyobb magyar társulatok premierjei várhatók!
Tánc ajánló

Áprilisban Miskolc lesz a kortárstánc központja

Idén a hetedik Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház április 23. és 27. között. A Miskolci Balett ismét neves koreográfusok, együttesek előadásait hívta meg a miskolci közönség és a látogatók számára.
Tánc hír

Három első díjat nyertek a Táncművészeti Egyetem hallgatói Leccében

A közelmúltban ért véget a 10. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárs Táncverseny, amelyen összesen öt dobogós helyezést értek el a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói. 
Tánc ajánló

Tánc világnapi románc a MOMkultban

Kodály Zoltán munkássága előtt tiszteleg a Győri Balett Romance című produkciója, az emberi lét egyik legmeghatározóbb viszonyrendszerét a középpontba állító előadás április 29-én látható a MOMkultban.