Tánc

Látványos mesedarabbal készül az ünnepekre a Recirquel Társulat

2021.12.06. 10:45
Ajánlom
A Kristály a klasszikus téli mesék világába repíti a nézőket, a különleges cirkuszi tér pedig különleges atmoszférát teremt az előadásnak, amely december 11. és január 9. között 31 alkalommal lesz látható a Müpa mellett felállított sátorban.

A Müpa Sátor karácsony közeledtével Hólandia jégbe fagyott birodalmává változik, ahol látszólag nincs helye az érzelmeknek és a melegnek. Kristály, a királynő ugyanis elvesztette hitét az emberekben, ezért megtiltotta a jókedvet, a nevetést, de még a negatív érzelmeket, például a bánatot is.

Ám Jégország elemein időről időre repedések keletkeznek, és az olyan tiszta érzelmek, mint a szerelem, utat törnek maguknak a rések között. A mese – ahogy azt a Recirquel Társulattól a közönség már megszokhatta – a cirque danse elemeivel idézi meg a jég birodalmát, melybe 2018-ban léphetett be először a közönség.

Recirquel-Kristaly_photo-BalintHIRLING_2020_19-094627.jpg

Jelenet a Kristályból (Fotó/Forrás: Hirling Bálint / Recirquel Társulat)

Az előadás különlegessége, hogy a nézők egészen közelről nézhetik a fejük fölött elsuhanó artisták mutatványait, sőt pillanatokra maguk is a történet részeseivé válhatnak.

A társulat ezúttal vendégművészekkel is kiegészül, Magyarország alighanem legbravúrosabb hip-hop táncosai – Bedő Gábor, Demissie Efraim, Fekete Dániel és Katona Péter – is a porondra lépnek, Kristály szerepében Horányi Juli énekesnő lesz látható, Manót pedig a Recirquel korábbi előadásaiból már jól ismert Egyed Brigitta alakítja.

A Solus Amor artista-táncos párosa, Horváth Zita és Zsíros Gábor ezúttal rendhagyó módon gurtni duó számban lesz látható, míg Segui-Fábián Eszter, Nagyhegyi Sára és Illés Renátó karikán, Wittmann Csilla és Farkas László handvoltizs számmal, Fehér Ádám és Buti Gordon kínai rúdon, Veress Zsanett és Bagdi Gergely handstand zsánerrel, Vasylenko Vladyslav zsonglőrszámmal, Rozsnyói Soma és Nagy Richárd pedig gumiasztal-számmal készül az előadásra.

Recirquel-Kristaly_photo-BalintHIRLING_2020_28-094627.jpg

Jelenet a Kristályból (Fotó/Forrás: Hirling Bálint / Recirquel Társulat)

Az ünnep szellemét a zene is megidézi, ugyanis az eredeti zeneművek mellett klasszikus karácsonyi dalok áthangszerelt változatai is felcsendülnek Terjék Gábor és Mester Dávid munkája nyomán.

A Kristály december 11. és január 9. között látható a Müpa mellett felállított újcirkusz-sátorban. Az előadás alkotói bizonyos előadásokra kedvezményes jegyeket biztosítanak a Müpa partneriskola-programjában részt vevő osztályok számára. További információ az alábbi oldalon érhető el.

Fejléckép: Jelenet a Kristályból (fotó: Hirling Bálint / Recirquel Társulat)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Tánc ajánló

Korszerű épületek és innovatív oktatás a táncművészet szolgálatában

Január 26-án, ünnepélyes keretek között jelentették be, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem által elnyert európai uniós támogatást az intézmény megfelelő működése és a magasabb színvonalú képzés érdekében a „C” épület korszerűsítésére fordítják.
Tánc interjú

Néha lágy, néha keményebb tárgyakkal dobáljuk a nézőt – beszélgetés Vass Imrével és Somló Dáviddal

A művészeti ágak közé besorolhatatlan alkotók három évvel az első munkájuk után ismét az otthonukba invitálják a nézőket. A beszélgetésből azt is megtudhatjuk, milyen lesz az új szobaszínházi bemutató, és hogy mégsem lesz olyan.
Tánc hír

Michael Flatleyt rákkal diagnosztizálták

Az ír táncművész stábja egy Instagram-posztban jelentette be, hogy Flatley-t a rák egy agresszív formájával diagnosztizálták – írja a Telex a BBC-re hivatkozva.
Tánc hír

A háború miatt a Fővárosi Nagycirkusz fogadja be az ukrán Yaskrava Arena Dnipra nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivált

Az orosz-ukrán háború ellehetetleníti fesztivál ukrajnai megrendezését, ezért Olga Oblasova, a fesztivál igazgatójának kérésére a Fővárosi Nagycirkuszban január 2-án és 3-án kerül sor a fiatal tehetségek egyik ugródeszkájaként szolgáló esemény megrendezésére.