Tánc

Legyél ott a jubileumi X. Magyar Táncfesztiválon! - Játék

2014.05.26. 14:45
Ajánlom
Lendületes új arculattal, új helyszínekkel és kibővített programsorozattal nyit 2014. június 16-án a jubileumi X. Magyar Táncfesztivál Győrben, amelynek fő törekvése idén a megújulás jegyében a táncművészet népszerűsítése, nyitás a közönség minden rétege felé és az erőteljes kampány a táncművészetért.

Megújul a fesztivál arculata, új helyszínek és programok az idei jubileumi rendezvényen

Az idén megújuló fesztivál erőteljes kampánnyal nyit a közönség felé, új helyszíneivel olyan lehetséges közönségrétegeket céloz meg, amelyek eddig távol maradtak a táncprogramoktól.

A játszóhelyek száma bővül, az események két központi helyen zajlanak: a Győri Nemzeti Színház épületében (annak nagyszínpadán és Kisfaludy termében) és színház előtti téren, valamint a város legnépszerűbb gyülekező pontján a barokk épületekkel övezett Széchenyi téren. A táncelőadásokon olyan neves fellépők  társulatok lépnek fel mint a Pécsi Balett, a Honvéd Táncszínház, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, Boban & Marko Markovics Orkestar és Győri Filharmonikus Zenekar) produkciói ingyenes megtekinthetők lesznek. A Boban & Marko Markovics Orkestar és a Győri Filharmonikus.

Újszerű helyszínek és táncműfajok is megjelennek a fesztivál égisze alatt: a Hotel Rába Tetőtáncnak ad otthont a Győri Balett közreműködésével, Lengyel Katalin és a Bandart Productions pedig a belváros utcáira varázsol „Dancing Graffitiket".

A Győri Nemzeti Színház Nagyszínpada idén is jelentős táncművészeti produkcióknak ad teret: a nyitónapi gálán, június 16-án a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Szlovák Nemzeti Balett, az Inversedance, a Szegedi Kortárs Balett, a Győri Balett és a Magyar Nemzeti Balett mutatkozik be. Tematikus előadásokon a kortárs hazai táncművészetet a Frenák Pál Társulat, a Tünet Együttes, a Forte Társulat, a Budapest Táncszínház, a Pr-Evolution Dance Company, a TranzDanz, és a Közép-Európa Táncszínház képviseli. Külföldi vendégtársulatként fellép az olasz Compagnia EgriBiancoDanza. A hazai és határon túli néptánc műhelyek, társulatok között képviselteti magát a Honvéd Táncszínház, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes.

A fesztivál első éjszakáján a Széchenyi téren egy fergeteges nyitóbulin, szabadtéri diszkóban táncolhat a fiatalság DJ Metzker Viktória irányításával. A hip-hop és urban tánc kedvelői is a Széchenyi téren élvezhetik a tánc ezen műfaját.

Kísérő programok

Kísérő programként az érdeklődők szakmai előadásokon vehetnek részt: Heide-Marie Härtel (a Deutsches Tanzfilminstitut Bremen művészeti igazgatója) Gisella Peters-Rohse  (a Deutsches Tanzarchiv Köln munkatársa, táncpedagógus, koreográfus, tánckritikus) előadásai.

A fesztivál ideje alatt tartjuk a  Magyar Táncművészek Szövetsége és a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti és Népművészeti Tagozatának találkozóját.

A Győri Nemzeti Színház előtti téren egy jubileumi szabadtéri fotókiállítást rendezünk a 10 táncfesztivál emlékezetesebb pillanataiból.

Kérdésünk: Hol rendezik a X. Magyar Táncfesztivált?

A június 17-ig beérkező helyes választ adó játékosok között 3 páros belépőt sorsolunk ki a Nagyvárad Táncegyüttes: Nagyvárosi bujdosók című előadására, 2014. június 19-én este 7 órára a Győri Nemzeti Színházba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.