Tánc

"Leonard Cohen jelen van velünk az egész előadás során"

2019.02.14. 15:20
Ajánlom
A Les Ballets Jazz de Montréal együttese egyike a 2019-es Budapest Táncfesztivál külföldi fellépőinek. Dance Me című előadásuk kapcsán Louis Robitaille-t, a társulat művészeti vezetőjét kértük, hogy meséljen Leonard Cohen és a társulat különleges kapcsolatáról és a produkció létrehozásáról.

Mi inspirálta a Dance Me című előadást? Mit jelent Önnek személyesen Leonard Cohen művészete?

Már nem is emlékszem, hogy mikor hallottam először a zenéjét, de szerintem valamikor a ’80-as évek közepén lettem igazi rajongója. A ’80-as évek végén jött az az ötletem, hogy Cohen zenéjén alapuló művet hozzak létre: ekkor a Les Grands Ballets Canadiens táncosa voltam. Néhány évvel ezelőtt telefonhívást kaptam a Montréal megalapításának 375. évfordulóját megünneplő rendezvény szervezőitől. Ők egy komplex előadást akartak, nem egy tipikus Les Ballet Jazz de Montréal (BJM) programot, és Leonard Cohen zenéje azonnal eszembe jutott, mint egy tökéletes lehetőség erre az alkalomra.

Mindig is álmodoztam arról, hogy a zenéjére fogok majd egyszer táncolni, és bár ezt táncosként nem tudtam megvalósítani, a társulat művészeti vezetőjeként ezt végül valóra váltottam.

Ismert, hogy Leonard Cohen még az életében áldását adta a darab létrejöttéhez. Találkozott vele személyesen? Hogyan történt ez a találkozás?

A darabot a művész valóban jóváhagyta még életében: ismerte a társulatot és személyesen biztosította részünkre a kizárólagos jogot ahhoz, hogy a zenéjét felhasználjuk az egész világon egy ötéves időszak során. Egy év alatt végig állandó kapcsolatban álltunk Cohen ügynökével és ügyvédjével a tárgyalások során. Ez négy évvel ezelőtt történt. Sok megvalósításra szánt projektötlet érkezett be hozzá, de ezekből csak kettőt hagyott jóvá, köztük a miénket is. Ahogy a BJM zöld utat kapott, a felhasználandó dalok kiválasztása volt a következő lépés.

Cohen tudatta velünk, hogy nem szeretné, ha az előadás a legnagyobb slágereinek egyfajta kiválogatása lenne.

Semmi sem történhetett a jóváhagyása nélkül, ezt egyértelművé tette már a kezdetektől.

GettyImages-88678608-153931.jpg

Leonard Cohen (Fotó/Forrás: Getty Images)

Hogyan fogadta a közönség a darabot?

Az előadás hatalmas siker volt az egész világon, szinte végig teltházzal ment. Számunkra a legcsodálatosabb a közönség reakciója volt, illetve a mindenhonnan érkező visszajelzések: Leonard Cohen jelen van velünk az egész előadás során. Ezzel a produkcióval – és ez a társulat számára a legérdekesebb – olyan embereket is sikerült bevonzani, akik még sosem láttak korábban táncelőadást, és ezt mind Leonard Cohen művészetének köszönhetjük. A darab révén életre kelthetjük és élőben láthatjuk a dalait.

Szomorú egybeesés, hogy az előadás premierjére majdnem pontosan egy évvel a művész halála után került sor, melynek révén újabb dimenzióval bővült a darab befogadásának élménye.

Az interjút Kriskovics-Dudás Éva készítette.

(A címlapképen a koreográfus Louis Robitaille, fotó: Christopher Poizo)

Hetvenévesen szokta meg a színpadot

Kapcsolódó

Hetvenévesen szokta meg a színpadot

Évtizedekig rettegett a fellépésektől és folyamatosan versenyben volt Dylannel. Zsidóságát megtartva kezdte el gyakorolni a zent, végül követte szerelmét és múzsáját, Marienne-t.

Kiadták Leonard Cohen titkos jegyzeteit

Kiadták Leonard Cohen titkos jegyzeteit

Két évvel halála után Flame címmel megjelentek Leonard Cohen eddig nem látott rajzai, dalszövegei, versei és naplójegyzetei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.
Könyv

Kukorelly Endre egymillió forintot ajánlott fel a Baumgarten-díj visszaállítására

Az író közösségi finanszírozásból javasolja a díj felélesztését, reagálva a nemzeti ünnepen kiosztott állami kitüntetések körüli visszásságokra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Újabb Balanchine-koreográfiát mutat be a Magyar Nemzeti Balett

Először látható Magyarországon a 20. századi grúz koreográfus Sylvia Pas de Deux-je március 22-én az OMG (Oh My God!) című balettesten az Erkel Színházban.
Tánc hír

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Tánc hír

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.
Tánc ajánló

Adyra és Lajkó Félixre táncol a Varidance!

Kettő az egyben, iskolásoktól a nyugdíjasokig – izgalmas, művészeti ágakon és korosztályokon átívelő kísérletre vállalkozik a Varidance társulat. A Vári Bertalan Harangozó-díjas táncos, koreográfus vezette együttes egy előadásban mutatja be Verslábak és A falka című produkcióit.
Tánc lapszemle

Táncesteket is műsorra tűzne Apáti Bence az Operettszínházban

Az intézmény új balettigazgatója egy interjúban mesélt terveiről, ahogy arról is szó esett, láthatjuk-e még táncolni őt.