Tánc

"Leonard Cohen jelen van velünk az egész előadás során"

2019.02.14. 15:20
Ajánlom
A Les Ballets Jazz de Montréal együttese egyike a 2019-es Budapest Táncfesztivál külföldi fellépőinek. Dance Me című előadásuk kapcsán Louis Robitaille-t, a társulat művészeti vezetőjét kértük, hogy meséljen Leonard Cohen és a társulat különleges kapcsolatáról és a produkció létrehozásáról.

Mi inspirálta a Dance Me című előadást? Mit jelent Önnek személyesen Leonard Cohen művészete?

Már nem is emlékszem, hogy mikor hallottam először a zenéjét, de szerintem valamikor a ’80-as évek közepén lettem igazi rajongója. A ’80-as évek végén jött az az ötletem, hogy Cohen zenéjén alapuló művet hozzak létre: ekkor a Les Grands Ballets Canadiens táncosa voltam. Néhány évvel ezelőtt telefonhívást kaptam a Montréal megalapításának 375. évfordulóját megünneplő rendezvény szervezőitől. Ők egy komplex előadást akartak, nem egy tipikus Les Ballet Jazz de Montréal (BJM) programot, és Leonard Cohen zenéje azonnal eszembe jutott, mint egy tökéletes lehetőség erre az alkalomra.

Mindig is álmodoztam arról, hogy a zenéjére fogok majd egyszer táncolni, és bár ezt táncosként nem tudtam megvalósítani, a társulat művészeti vezetőjeként ezt végül valóra váltottam.

Ismert, hogy Leonard Cohen még az életében áldását adta a darab létrejöttéhez. Találkozott vele személyesen? Hogyan történt ez a találkozás?

A darabot a művész valóban jóváhagyta még életében: ismerte a társulatot és személyesen biztosította részünkre a kizárólagos jogot ahhoz, hogy a zenéjét felhasználjuk az egész világon egy ötéves időszak során. Egy év alatt végig állandó kapcsolatban álltunk Cohen ügynökével és ügyvédjével a tárgyalások során. Ez négy évvel ezelőtt történt. Sok megvalósításra szánt projektötlet érkezett be hozzá, de ezekből csak kettőt hagyott jóvá, köztük a miénket is. Ahogy a BJM zöld utat kapott, a felhasználandó dalok kiválasztása volt a következő lépés.

Cohen tudatta velünk, hogy nem szeretné, ha az előadás a legnagyobb slágereinek egyfajta kiválogatása lenne.

Semmi sem történhetett a jóváhagyása nélkül, ezt egyértelművé tette már a kezdetektől.

GettyImages-88678608-153931.jpg

Leonard Cohen (Fotó/Forrás: Getty Images)

Hogyan fogadta a közönség a darabot?

Az előadás hatalmas siker volt az egész világon, szinte végig teltházzal ment. Számunkra a legcsodálatosabb a közönség reakciója volt, illetve a mindenhonnan érkező visszajelzések: Leonard Cohen jelen van velünk az egész előadás során. Ezzel a produkcióval – és ez a társulat számára a legérdekesebb – olyan embereket is sikerült bevonzani, akik még sosem láttak korábban táncelőadást, és ezt mind Leonard Cohen művészetének köszönhetjük. A darab révén életre kelthetjük és élőben láthatjuk a dalait.

Szomorú egybeesés, hogy az előadás premierjére majdnem pontosan egy évvel a művész halála után került sor, melynek révén újabb dimenzióval bővült a darab befogadásának élménye.

Az interjút Kriskovics-Dudás Éva készítette.

(A címlapképen a koreográfus Louis Robitaille, fotó: Christopher Poizo)

Hetvenévesen szokta meg a színpadot

Kapcsolódó

Hetvenévesen szokta meg a színpadot

Évtizedekig rettegett a fellépésektől és folyamatosan versenyben volt Dylannel. Zsidóságát megtartva kezdte el gyakorolni a zent, végül követte szerelmét és múzsáját, Marienne-t.

Kiadták Leonard Cohen titkos jegyzeteit

Kiadták Leonard Cohen titkos jegyzeteit

Két évvel halála után Flame címmel megjelentek Leonard Cohen eddig nem látott rajzai, dalszövegei, versei és naplójegyzetei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Távozó ügyvezető, elmaradó programok a Fesztiválzenekarnál

Számos jövőre tervezett programot, köztük az idősotthonokba és kisgyermekeknek szervezett koncerteket kénytelen lemondani a Budapest Fesztiválzenekar a kieső TAO-forrás miatt. Leépítés kezdődött meg a háttérstábban.
Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.
Klasszikus

Ha a rezesek viccelni kezdenek...

... csinálják úgy, mint ez az öt plusz egy fickó. Most, amikor kis hangszórókon hallgatunk zenét, mindennél fontosabb, hogy megismertessük a legkisebbekkel az élő zene izgalmait. A Brass In Five harsány humorral és a hangszereik sokféle hasznosításával végzik ezt a munkát.
Vizuál

Milyen volt Jeney Zoltán kapcsolata a filmmel?

Jeney Zoltánra emlékezik a Magyar Nemzeti Filmalap. Az október végén elhunyt zeneszerzőt talán sokan a Jób lázadása, a Szindbád és a Kincskereső kisködmön filmzenéiért ismerték. Négy alkotása most ingyen elérhető az interneten.
Klasszikus

A karmester nem közlekedési rendőr

Kitűnő hegedűsből lett rendkívüli karmester. Takács-Nagy Gábor energiája a színpadon a zenét szolgálja, interjú közben pedig az őszinte beszélgetés záloga. Október elején, egy budapesti zenekari próba és egy mesterkurzus közben kerestük fel az Egyesült Királyságban élő művészt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Hegedűs Judit balettművész, Simándy József özvegye

Életének 85. esztendejében elhunyt Hegedűs Judit balettművész, aki már 14 évesen debütált az Operaházban, később negyedszázadon át a társulat megbecsült tagja volt.
Tánc magazin

"Ő volt A balerina" – 30 éve halt meg Lakatos Gabriella

Lakatos Gabriella az 1945 utáni magyar balettművészet egyik legnagyobb csillaga volt, akit semmi sem tántorított el a színpadtól: nyugdíjazása után énekes karriert épített. A táncos díva 1989. november 12-én hunyt el.
Tánc ajánló

Velekei László másodszor is táncszínpadra állítja az Anna Kareninát

Két évvel ezelőtt már készített egy táncszínpadi adaptációt Tolsztoj regényéből a GGTánc Eger és a Miskolci Balett közös produkciójaként. Most saját társulata, a Győri Balett számára készített friss koreográfiát Veleki László, ami november 9-én debütál Győrben, december 21-én pedig a Müpában.
Tánc ajánló

A Nemzeti Táncszínházban várnak az éjszaka csodái

4 év és 19 teltházas előadás után búcsúzik a Trafótól Az éjszaka csodái. A Weöres Sándor ihlette vizuális trip új helyen, a Nemzeti Táncszínházban kerül repertoárra, először november 7-én.
Tánc interjú

"Annyira hittünk ebben az őrületben, hogy a falon is átmentünk volna"

Negyven éve az akkori végzős klasszikus balett-évfolyam forradalmi hevülettől fűtve úgy döntött, társulatot alapít, és radikálisan új irányokat keres a táncművészeten belül. A Győri Balettről Kiss Jánost kérdeztük, akinek ez az utolsó évada társulatigazgatóként.