Tánc

"Leonard Cohen jelen van velünk az egész előadás során"

2019.02.14. 15:20
Ajánlom
A Les Ballets Jazz de Montréal együttese egyike a 2019-es Budapest Táncfesztivál külföldi fellépőinek. Dance Me című előadásuk kapcsán Louis Robitaille-t, a társulat művészeti vezetőjét kértük, hogy meséljen Leonard Cohen és a társulat különleges kapcsolatáról és a produkció létrehozásáról.

Mi inspirálta a Dance Me című előadást? Mit jelent Önnek személyesen Leonard Cohen művészete?

Már nem is emlékszem, hogy mikor hallottam először a zenéjét, de szerintem valamikor a ’80-as évek közepén lettem igazi rajongója. A ’80-as évek végén jött az az ötletem, hogy Cohen zenéjén alapuló művet hozzak létre: ekkor a Les Grands Ballets Canadiens táncosa voltam. Néhány évvel ezelőtt telefonhívást kaptam a Montréal megalapításának 375. évfordulóját megünneplő rendezvény szervezőitől. Ők egy komplex előadást akartak, nem egy tipikus Les Ballet Jazz de Montréal (BJM) programot, és Leonard Cohen zenéje azonnal eszembe jutott, mint egy tökéletes lehetőség erre az alkalomra.

Mindig is álmodoztam arról, hogy a zenéjére fogok majd egyszer táncolni, és bár ezt táncosként nem tudtam megvalósítani, a társulat művészeti vezetőjeként ezt végül valóra váltottam.

Ismert, hogy Leonard Cohen még az életében áldását adta a darab létrejöttéhez. Találkozott vele személyesen? Hogyan történt ez a találkozás?

A darabot a művész valóban jóváhagyta még életében: ismerte a társulatot és személyesen biztosította részünkre a kizárólagos jogot ahhoz, hogy a zenéjét felhasználjuk az egész világon egy ötéves időszak során. Egy év alatt végig állandó kapcsolatban álltunk Cohen ügynökével és ügyvédjével a tárgyalások során. Ez négy évvel ezelőtt történt. Sok megvalósításra szánt projektötlet érkezett be hozzá, de ezekből csak kettőt hagyott jóvá, köztük a miénket is. Ahogy a BJM zöld utat kapott, a felhasználandó dalok kiválasztása volt a következő lépés.

Cohen tudatta velünk, hogy nem szeretné, ha az előadás a legnagyobb slágereinek egyfajta kiválogatása lenne.

Semmi sem történhetett a jóváhagyása nélkül, ezt egyértelművé tette már a kezdetektől.

GettyImages-88678608-153931.jpg

Leonard Cohen (Fotó/Forrás: Getty Images)

Hogyan fogadta a közönség a darabot?

Az előadás hatalmas siker volt az egész világon, szinte végig teltházzal ment. Számunkra a legcsodálatosabb a közönség reakciója volt, illetve a mindenhonnan érkező visszajelzések: Leonard Cohen jelen van velünk az egész előadás során. Ezzel a produkcióval – és ez a társulat számára a legérdekesebb – olyan embereket is sikerült bevonzani, akik még sosem láttak korábban táncelőadást, és ezt mind Leonard Cohen művészetének köszönhetjük. A darab révén életre kelthetjük és élőben láthatjuk a dalait.

Szomorú egybeesés, hogy az előadás premierjére majdnem pontosan egy évvel a művész halála után került sor, melynek révén újabb dimenzióval bővült a darab befogadásának élménye.

Az interjút Kriskovics-Dudás Éva készítette.

(A címlapképen a koreográfus Louis Robitaille, fotó: Christopher Poizo)

Hetvenévesen szokta meg a színpadot

Kapcsolódó

Hetvenévesen szokta meg a színpadot

Évtizedekig rettegett a fellépésektől és folyamatosan versenyben volt Dylannel. Zsidóságát megtartva kezdte el gyakorolni a zent, végül követte szerelmét és múzsáját, Marienne-t.

Kiadták Leonard Cohen titkos jegyzeteit

Kiadták Leonard Cohen titkos jegyzeteit

Két évvel halála után Flame címmel megjelentek Leonard Cohen eddig nem látott rajzai, dalszövegei, versei és naplójegyzetei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Táncold körbe Magyarországot online!

A Balaton és a Dráva folyó között, ahogy az öregek mondják, Somogyország dombos, erdőkben, mezőkben gazdag vidékén találjuk a magyar tánckincs legrégiesebb táncait. Ezen a héten a térség három táncával, az ugróssal, a kanásztánccal, valamint a lassú és friss csárdással ismerkedhetnek meg az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével.
Tánc ajánló

Online felvételekkel ünnepli Novák Ferenc Tatát a Nemzeti Táncszínház

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező március 27-én ünnepelte 89. születésnapját. Ez alaklomból két különleges felvételt tesz közzé a Nemzeti Táncszínház most induló online sorozatában.
Tánc koronavírus

Menedékké alakították át a riói karnevál szambaversenyeinek arénáját

A világhírű helyszínen, a Sambadrome-on a koronavírus-járvány terjedésével szemben legvédtelenebbeket helyezik el.
Tánc koronavírus

Magyar balett-táncos szórakoztatta a reptéren várakozókat

A szintén hazafelé tartó művész így próbálta oldani a stresszt azokban, akik még csak most indultak el hazájukba a koronavírus terjedése miatt. Kovács Zsolt Vencel az útközben tapasztaltakról is beszámolt.
Tánc interjú

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!