Tánc

"Leonard Cohen jelen van velünk az egész előadás során"

2019.02.14. 15:20
Ajánlom
A Les Ballets Jazz de Montréal együttese egyike a 2019-es Budapest Táncfesztivál külföldi fellépőinek. Dance Me című előadásuk kapcsán Louis Robitaille-t, a társulat művészeti vezetőjét kértük, hogy meséljen Leonard Cohen és a társulat különleges kapcsolatáról és a produkció létrehozásáról.

Mi inspirálta a Dance Me című előadást? Mit jelent Önnek személyesen Leonard Cohen művészete?

Már nem is emlékszem, hogy mikor hallottam először a zenéjét, de szerintem valamikor a ’80-as évek közepén lettem igazi rajongója. A ’80-as évek végén jött az az ötletem, hogy Cohen zenéjén alapuló művet hozzak létre: ekkor a Les Grands Ballets Canadiens táncosa voltam. Néhány évvel ezelőtt telefonhívást kaptam a Montréal megalapításának 375. évfordulóját megünneplő rendezvény szervezőitől. Ők egy komplex előadást akartak, nem egy tipikus Les Ballet Jazz de Montréal (BJM) programot, és Leonard Cohen zenéje azonnal eszembe jutott, mint egy tökéletes lehetőség erre az alkalomra.

Mindig is álmodoztam arról, hogy a zenéjére fogok majd egyszer táncolni, és bár ezt táncosként nem tudtam megvalósítani, a társulat művészeti vezetőjeként ezt végül valóra váltottam.

Ismert, hogy Leonard Cohen még az életében áldását adta a darab létrejöttéhez. Találkozott vele személyesen? Hogyan történt ez a találkozás?

A darabot a művész valóban jóváhagyta még életében: ismerte a társulatot és személyesen biztosította részünkre a kizárólagos jogot ahhoz, hogy a zenéjét felhasználjuk az egész világon egy ötéves időszak során. Egy év alatt végig állandó kapcsolatban álltunk Cohen ügynökével és ügyvédjével a tárgyalások során. Ez négy évvel ezelőtt történt. Sok megvalósításra szánt projektötlet érkezett be hozzá, de ezekből csak kettőt hagyott jóvá, köztük a miénket is. Ahogy a BJM zöld utat kapott, a felhasználandó dalok kiválasztása volt a következő lépés.

Cohen tudatta velünk, hogy nem szeretné, ha az előadás a legnagyobb slágereinek egyfajta kiválogatása lenne.

Semmi sem történhetett a jóváhagyása nélkül, ezt egyértelművé tette már a kezdetektől.

GettyImages-88678608-153931.jpg

Leonard Cohen (Fotó/Forrás: Getty Images)

Hogyan fogadta a közönség a darabot?

Az előadás hatalmas siker volt az egész világon, szinte végig teltházzal ment. Számunkra a legcsodálatosabb a közönség reakciója volt, illetve a mindenhonnan érkező visszajelzések: Leonard Cohen jelen van velünk az egész előadás során. Ezzel a produkcióval – és ez a társulat számára a legérdekesebb – olyan embereket is sikerült bevonzani, akik még sosem láttak korábban táncelőadást, és ezt mind Leonard Cohen művészetének köszönhetjük. A darab révén életre kelthetjük és élőben láthatjuk a dalait.

Szomorú egybeesés, hogy az előadás premierjére majdnem pontosan egy évvel a művész halála után került sor, melynek révén újabb dimenzióval bővült a darab befogadásának élménye.

Az interjút Kriskovics-Dudás Éva készítette.

(A címlapképen a koreográfus Louis Robitaille, fotó: Christopher Poizo)

Hetvenévesen szokta meg a színpadot

Kapcsolódó

Hetvenévesen szokta meg a színpadot

Évtizedekig rettegett a fellépésektől és folyamatosan versenyben volt Dylannel. Zsidóságát megtartva kezdte el gyakorolni a zent, végül követte szerelmét és múzsáját, Marienne-t.

Kiadták Leonard Cohen titkos jegyzeteit

Kiadták Leonard Cohen titkos jegyzeteit

Két évvel halála után Flame címmel megjelentek Leonard Cohen eddig nem látott rajzai, dalszövegei, versei és naplójegyzetei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Könyv

Babits a ritmusdaráló, Móricz a műparaszt

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.
Tánc

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Színház

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.
Vizuál

14 érdekesség Rembrandt épp restaurálás alatt álló Éjjeli őrjáratáról

A Rijks Múzeum július elején megkezdte a festmény nyílt színi restaurálását. A projektet online és a helyszínen is nyomon követhetik az érdeklődők. Ennek apropóján összegyűjtöttünk néhány izgalmas tényt a képről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc szabó réka

Locarnóban is vetítik Szabó Réka „tünetes” filmjét

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje is meghívást kapott az augusztus 9-én kezdődő Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválra. A Tünet Együttes munkáját nyomon követő film a mustra Kritikusok Hete programjában lesz először látható.
Tánc interjú

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Tánc magazin

Légiutas-kísérők helyett balerinák köszöntötték az utasokat egy francia járaton

Képzeljük el, ahogy izgatottan készülünk egy hosszú repülőútra, amikor hirtelen felcsendül Csajkovszkijtól A hattyúk tava, mire egy csapat balerina libben be a fedélzetre.
Tánc magazin

Michaela DePrince szereplésével készül film a Coppélia-balettből

A Holland Nemzeti Balett animációs balettfilmet készít, amit 2020-ban fognak bemutatni. A Coppéliában a Sierra Leone-i származású sztárbalerina, Michaela DePrince táncolja Swanildát, míg partnerét, Franz-ot Daniel Camargo alakítja.
Tánc ajánló

Egy fesztivál, ahol a testek ellentmondanak a gravitációnak

Súlytalanság, levegő, szabadság. Idén először rendezik meg augusztus 11. és 18. között a Flying Bodies Fesztivált az azonos nevű kurzussorozat folytatásaként az Artus Stúdióban.