Tánc

Magas, vékony, atletikus az új szuper balerina testalkat

2017.06.07. 12:48
Ajánlom
Így látja legalábbis a helyzetet saját társulatában a szentpétervári Mariinszkij színház igazgatója, Valerij Gergijev.
Sophia Gumerova A bajadér próbáján

Sophia Gumerova A bajadér próbáján (Fotó/Forrás: Ann Johansson / Getty Images Hungary)

Mindezt a The Sunday Times Magazine cikkében fejtette ki a 64 éves karmester és igazgató. Mint elmondta, társulatában a táncosok egyre magasabbak, vékonyabbak, ugyanakkor sokkal erősebbek, mint régen voltak, és a hátuk is rendkívül hajlékony. Az igazgató úgy véli, egészen más képet mutat ma egy balerina, mint a 19. században, amikor az alacsony, kerekded alkat volt az elvárt.

Ma a tónusos izmokat preferálják és a minél kisebb melleket. Ennek ellenére, vagy talán épp ezért, a mozgásuk fluidabb is. A megváltozott igényekhez a férfi táncosoknak is alkalmazkodniuk kell: erősebb fizikumra van szükségük, hiszen egész nap emelgetik a balerinákat. Emiatt a férfi táncosoknak kiadósan kell táplálkozniuk, nem is jellemzőek rájuk a táplálkozási rendellenességek. Nem így a női táncosokra: emlékezetes volt például Oxana Skorik esete, aki 2007-ben csatlakozott a Mariinszkij Színház balett-társulatához. Ő 2008-ban egy dokumentumfilmben mesélte el anorexiáját és a permi képzés során őt ért fizikai megpróbáltatásokat. Ugyancsak anorexiájáról való szókimondásával keltett botrányt Maria Francesca Garritano, aki La verita, vi prego, sulla danza (Az igazat, kérlek, a táncról), 2010-ben írt könyvében arról ír, minden ötödik táncosnő táplálkozási problémákkal küzd, tíz balett-táncosnőből hétnek elmarad a menstruációja a vasfegyelmű diéta miatt. Az ideális balerina testalkat egyébként évtizedek óta vita tárgyát képezi. Az első táncos, akinek szokatlan magasságával is sikerült érvényesülnie, az  Gloria Govrin, George Balanchine majdnem 180 cm magas felfedezettje volt. A nagy áttörést viszont mégiscsak Misty Copleand hozta el, aki sportolókat meghazudtoló izomzatával, nőies alkatával és sötét bőrszínével minden addiginél több tabut döntött le. A férfiak közül legutóbb David Hallberg hívta fel a figyelmet arra, hogy a táncosok sportolói igénybevételnek vannak kitéve. 

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Az 1956-os forradalom zenéi

Akár a történelem kötötte össze őket október 23-a eseményeivel, akár a szerző akart ily módon emléket állítani a forradalomnak, sok zenemű létezik, mely mára elválaszthatatlanná vált 1956-tól. Egy csokorra valót gyűjtöttünk belőlük.
Színház

Alföldi Róbertet a Pinceszínházban faggatják

Trezor címmel beszélgetéssorozatot indít a Pinceszínház. Az új, havi rendszerességgel jelentkező sorozat első vendége Alföldi Róbert lesz.
Klasszikus

Kezdődik a Bartók Világverseny

Október 25. és 31. között rendezik meg a Zeneakadémián a Bartók Világversenyt. Az idei évben vonósnégyesek mérkőznek meg, a fordulókat élőben és online is követheti a közönség.
Klasszikus

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Színház

Alkoholba fojtott romantika a Pesti Színház színpadán

Yasmina Reza népszerű drámája, a Bella Figura látszólag egy kellemesen induló, titkos randevú története, a darabból azonban hiányzik az idill. A magyarországi ősbemutatót Török Ferenc rendezi, az előadás október 22-től látható a Pesti Színházban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ikonikus koreográfiák a Müpában

Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – csupán néhány téma, amely a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és a Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiáin keresztül megelevenedik. Közös alkotásaik ikonikus táncait október 27-én láthatja a közönség.
Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.