Tánc

Magas, vékony, atletikus az új szuper balerina testalkat

2017.06.07. 12:48
Ajánlom
Így látja legalábbis a helyzetet saját társulatában a szentpétervári Mariinszkij színház igazgatója, Valerij Gergijev.
Sophia Gumerova A bajadér próbáján

Sophia Gumerova A bajadér próbáján (Fotó/Forrás: Ann Johansson / Getty Images Hungary)

Mindezt a The Sunday Times Magazine cikkében fejtette ki a 64 éves karmester és igazgató. Mint elmondta, társulatában a táncosok egyre magasabbak, vékonyabbak, ugyanakkor sokkal erősebbek, mint régen voltak, és a hátuk is rendkívül hajlékony. Az igazgató úgy véli, egészen más képet mutat ma egy balerina, mint a 19. században, amikor az alacsony, kerekded alkat volt az elvárt.

Ma a tónusos izmokat preferálják és a minél kisebb melleket. Ennek ellenére, vagy talán épp ezért, a mozgásuk fluidabb is. A megváltozott igényekhez a férfi táncosoknak is alkalmazkodniuk kell: erősebb fizikumra van szükségük, hiszen egész nap emelgetik a balerinákat. Emiatt a férfi táncosoknak kiadósan kell táplálkozniuk, nem is jellemzőek rájuk a táplálkozási rendellenességek. Nem így a női táncosokra: emlékezetes volt például Oxana Skorik esete, aki 2007-ben csatlakozott a Mariinszkij Színház balett-társulatához. Ő 2008-ban egy dokumentumfilmben mesélte el anorexiáját és a permi képzés során őt ért fizikai megpróbáltatásokat. Ugyancsak anorexiájáról való szókimondásával keltett botrányt Maria Francesca Garritano, aki La verita, vi prego, sulla danza (Az igazat, kérlek, a táncról), 2010-ben írt könyvében arról ír, minden ötödik táncosnő táplálkozási problémákkal küzd, tíz balett-táncosnőből hétnek elmarad a menstruációja a vasfegyelmű diéta miatt. Az ideális balerina testalkat egyébként évtizedek óta vita tárgyát képezi. Az első táncos, akinek szokatlan magasságával is sikerült érvényesülnie, az  Gloria Govrin, George Balanchine majdnem 180 cm magas felfedezettje volt. A nagy áttörést viszont mégiscsak Misty Copleand hozta el, aki sportolókat meghazudtoló izomzatával, nőies alkatával és sötét bőrszínével minden addiginél több tabut döntött le. A férfiak közül legutóbb David Hallberg hívta fel a figyelmet arra, hogy a táncosok sportolói igénybevételnek vannak kitéve. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Könyv

„Először életben kell maradnunk” – A Mengele-lány

Stern Rózsa Ibolya nemcsak kibírta a haláltábort és Mengele kísérleteit, de neki köszönhetően fogták el a birkenaui láger egyik felügyelőnőjét is. Az idős asszony Veronika H. Tóth újságírónak mesélte el a második világháború előtt, alatt és után történteket.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Újabb táncos portréfilm a láthatáron, ezúttal Natalia Osipováról

A Force of Nature című új dokumentumfilm a méltán híres balerina karrierjének egy évét követi nyomon.
Tánc hír

Életrajzi film készül Alvin Aileyről, az afroamerikai modern tánc úttörőjéről

A filmet az Oscar-díjas Holdfény című dráma rendezője, Barry Jenkins forgatja – értesült a The Hollywood Reporter.
Tánc magazin

3D-s hologrammal helyettesítik az állatokat ebben a cirkuszban

A német Roncalli Cirkusz merész húzással modernizálta a műfajt: élő állatok helyett a modern technikát vetik be.
Tánc videó

A legnehezebb témákhoz humor kell – Gál Eszter és Hód Adrienn a Kult50-ben

Gál Eszter, az Artman Egyesület alapítója és Hód Adrienn koreográfus beszélgetnek a Kult50 kamerái előtt humorról, közönségről, közösségről és a táncról, ami mindenkié.
Tánc galéria

Táncos utazás térben és időben

Matyóföld, Brazília, Kalotaszeg, Kalocsa és még rengeteg varázslatos helyszín elevenedik meg közel 200 táncművész segítségével a 24. Duna Karnevál keretében. Mindez június 8-16. között három kiemelt helyszínen: a Szent István Bazilikánál, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon és az UP Újpesti Rendezvénytérben!