Tánc

Magas, vékony, atletikus az új szuper balerina testalkat

2017.06.07. 12:48
Ajánlom
Így látja legalábbis a helyzetet saját társulatában a szentpétervári Mariinszkij színház igazgatója, Valerij Gergijev.
Sophia Gumerova A bajadér próbáján

Sophia Gumerova A bajadér próbáján (Fotó/Forrás: Ann Johansson / Getty Images Hungary)

Mindezt a The Sunday Times Magazine cikkében fejtette ki a 64 éves karmester és igazgató. Mint elmondta, társulatában a táncosok egyre magasabbak, vékonyabbak, ugyanakkor sokkal erősebbek, mint régen voltak, és a hátuk is rendkívül hajlékony. Az igazgató úgy véli, egészen más képet mutat ma egy balerina, mint a 19. században, amikor az alacsony, kerekded alkat volt az elvárt.

Ma a tónusos izmokat preferálják és a minél kisebb melleket. Ennek ellenére, vagy talán épp ezért, a mozgásuk fluidabb is. A megváltozott igényekhez a férfi táncosoknak is alkalmazkodniuk kell: erősebb fizikumra van szükségük, hiszen egész nap emelgetik a balerinákat. Emiatt a férfi táncosoknak kiadósan kell táplálkozniuk, nem is jellemzőek rájuk a táplálkozási rendellenességek. Nem így a női táncosokra: emlékezetes volt például Oxana Skorik esete, aki 2007-ben csatlakozott a Mariinszkij Színház balett-társulatához. Ő 2008-ban egy dokumentumfilmben mesélte el anorexiáját és a permi képzés során őt ért fizikai megpróbáltatásokat. Ugyancsak anorexiájáról való szókimondásával keltett botrányt Maria Francesca Garritano, aki La verita, vi prego, sulla danza (Az igazat, kérlek, a táncról), 2010-ben írt könyvében arról ír, minden ötödik táncosnő táplálkozási problémákkal küzd, tíz balett-táncosnőből hétnek elmarad a menstruációja a vasfegyelmű diéta miatt. Az ideális balerina testalkat egyébként évtizedek óta vita tárgyát képezi. Az első táncos, akinek szokatlan magasságával is sikerült érvényesülnie, az  Gloria Govrin, George Balanchine majdnem 180 cm magas felfedezettje volt. A nagy áttörést viszont mégiscsak Misty Copleand hozta el, aki sportolókat meghazudtoló izomzatával, nőies alkatával és sötét bőrszínével minden addiginél több tabut döntött le. A férfiak közül legutóbb David Hallberg hívta fel a figyelmet arra, hogy a táncosok sportolói igénybevételnek vannak kitéve. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A Tünet Együttes bemutatja, hogy működik ma egy független társulat

Február 18-án és 19-én a Trafóklubban szembesít a Tünet Együttes a következő kérdésekkel: Hová tart a független színház? Mi közünk van ehhez nekünk, nézőknek? Régen minden jobb volt?
Tánc

Most már ilyen is van: férfi spicc-cipő

A nemi egyenlőség kérdése a balettet is utolérte: egyre több férfi vágyik új magasságokba, néhányan már spicc-re is felmerészkednek.
Tánc galéria

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Tánc interjú

"Leonard Cohen jelen van velünk az egész előadás során"

A Les Ballets Jazz de Montréal együttese egyike a 2019-es Budapest Táncfesztivál külföldi fellépőinek. Dance Me című előadásuk kapcsán Louis Robitaille-t, a társulat művészeti vezetőjét kértük, hogy meséljen Leonard Cohen és a társulat különleges kapcsolatáról és a produkció létrehozásáról.
Tánc ajánló

Da Vinci életéről készült táncelőadás

Az 500 éve elhunyt Leonardo da Vinciről készített táncdarabot Da Vinci mosolya címmel Nemes Zsófia, a PR-Evolution művészeti vezetője.