Tánc

Magas, vékony, atletikus az új szuper balerina testalkat

2017.06.07. 12:48
Ajánlom
Így látja legalábbis a helyzetet saját társulatában a szentpétervári Mariinszkij színház igazgatója, Valerij Gergijev.
Sophia Gumerova A bajadér próbáján

Sophia Gumerova A bajadér próbáján (Fotó/Forrás: Ann Johansson / Getty Images Hungary)

Mindezt a The Sunday Times Magazine cikkében fejtette ki a 64 éves karmester és igazgató. Mint elmondta, társulatában a táncosok egyre magasabbak, vékonyabbak, ugyanakkor sokkal erősebbek, mint régen voltak, és a hátuk is rendkívül hajlékony. Az igazgató úgy véli, egészen más képet mutat ma egy balerina, mint a 19. században, amikor az alacsony, kerekded alkat volt az elvárt.

Ma a tónusos izmokat preferálják és a minél kisebb melleket. Ennek ellenére, vagy talán épp ezért, a mozgásuk fluidabb is. A megváltozott igényekhez a férfi táncosoknak is alkalmazkodniuk kell: erősebb fizikumra van szükségük, hiszen egész nap emelgetik a balerinákat. Emiatt a férfi táncosoknak kiadósan kell táplálkozniuk, nem is jellemzőek rájuk a táplálkozási rendellenességek. Nem így a női táncosokra: emlékezetes volt például Oxana Skorik esete, aki 2007-ben csatlakozott a Mariinszkij Színház balett-társulatához. Ő 2008-ban egy dokumentumfilmben mesélte el anorexiáját és a permi képzés során őt ért fizikai megpróbáltatásokat. Ugyancsak anorexiájáról való szókimondásával keltett botrányt Maria Francesca Garritano, aki La verita, vi prego, sulla danza (Az igazat, kérlek, a táncról), 2010-ben írt könyvében arról ír, minden ötödik táncosnő táplálkozási problémákkal küzd, tíz balett-táncosnőből hétnek elmarad a menstruációja a vasfegyelmű diéta miatt. Az ideális balerina testalkat egyébként évtizedek óta vita tárgyát képezi. Az első táncos, akinek szokatlan magasságával is sikerült érvényesülnie, az  Gloria Govrin, George Balanchine majdnem 180 cm magas felfedezettje volt. A nagy áttörést viszont mégiscsak Misty Copleand hozta el, aki sportolókat meghazudtoló izomzatával, nőies alkatával és sötét bőrszínével minden addiginél több tabut döntött le. A férfiak közül legutóbb David Hallberg hívta fel a figyelmet arra, hogy a táncosok sportolói igénybevételnek vannak kitéve. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Vizuál

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.