Tánc

Magyarországra érkezik a Mojszejev Balett

2014.12.03. 15:45
Ajánlom
Különleges adventi turnéra érkezik Magyarországra a világhírű Mojszejev Balett, Oroszország különleges táncegyüttese öt magyar városban hat alkalommal mutatja be fergeteges műsorát.

A társulat két alkalommal, december 6-án és 8-án Budapesten az Erkel Színházban lép fel, 7-én Miskolcon, 9-én Szegeden, 10-én Szombathelyen, 11-én pedig Veszprémben találkozik a magyar nézőkkel.

Igor Mojszejev nevét (1906-2007) a különböző népek táncait és az akadémikus balett elemeit ötvöző egyedülálló stílus, a szcenikus néptánc tette ismertté. Már legelső műsora, A Szovjetunió népeinek tánca sikert aratott, később következtek a cselekményes balettek, az eltáncolt életképek. A mintegy 300 műsort színpadra vitt társulat művészete olyan, azóta világhírnévre szert tett táncművész munkásságára volt hatással, mint Michael Flatley vagy a török Mustafa Erdogan. "Mojszejevéket mindig a tökéletes felkészültség, a gazdag koreográfia, virtuozitás, a zene, valamint a stilizált népviseletek nyújtotta káprázatos látvány összhangja jellemezte, jellemzi" - közölték a szervezők. "Óvjuk a hagyományainkat, Igor Mojszejev által összeállított repertoárunkat világszerte nagy sikerrel viszik színre az együttes művészei" - nyilatkozta az MTI-nek Jelen Scserbakova igazgató, a társulat vezetője. Mint elmondta, a Mojszejev Balett eddig 65 államban vendégszerepelt, némely országban 10-15-ször turnéztak. Így az Egyesült Államokban és Franciaországban tizenhat alkalommal léptek fel, Magyarországon 1946 óta tizennégyszer turnéztak, a legutóbbi vendégszereplés 2012-ben volt. Ezúttal Magyarország mellett Szerbiában és Ausztriában lépnek fel, május végén pedig Izraelbe látogatnak az együttes művészei.

"Tizenötödik alkalommal térünk vissza Magyarországra, s óriási várakozásokkal készülünk a turnéra, hiszen az értő és lelkes magyar publikum mindig nagy szeretettel fogadja a Mojszejev Balettet" - hangsúlyozta Jelena Scserbakova, kifejezve reményét, hogy a társulatnak ezúttal is sikere lesz.

A társulat magyarországi kapcsolatait taglalva Jelena Scserbakova kitért az együttes alapítója, Igor Mojszejev és Rábai Miklós Kossuth-díjas táncművész, koreográfus közötti barátságra. Elmondta azt is, hogy 2012-ben, az alapításának 75. évfordulóját ünneplő Mojszejev Balettet a Honvéd Táncszínház köszöntötte Moszkvában, a legutóbbi magyarországi vendégszereplésük során pedig a társulat művészei megnézték a Magyar Állami Népi Együttes műsorát. "Reméljük, hogy ezúttal is lehetőségünk lesz találkozni magyar táncművészekkel és koreográfusokkal" - jegyezte meg a társulat vezetője.

A programot ismertetve elmondta, hogy a vendégszereplésekre készülve minden egyes alkalommal igyekeznek valami újdonsággal kedveskedni a nézőknek. A különböző népek táncai mellett ezúttal bemutatják a Muszorgszkij Éj a kopár hegyen című szimfonikus költeményére összeállított egyfelvonásos balettet.

Jelena Sscerbakova a további művészeti terveket ismertetve elmondta, hogy az együttes, amely 2015. február 10-én ünnepli 78. születésnapját, a jubileumi koncerten Igor Mojszejev koreografálta Argentin tangót, valamint a Pamíri táncokat mutatja be, utóbbi mű eddig még sohasem szerepelt a társulat programjában. A fasizmus feletti győzelem 70. évfordulójára is készül a Mojszejev Balett, amely jubileumi előadássorozattal járja majd Oroszország városait, a műsorban szerepelnek mindazon népek táncai, amelyek harcoltak a második világháborúban.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Híd, ami összeköt: a tehetség – új tagokat avatott a Halhatatlanok Társulata

„Jó egészséget kívánok mindenkinek, pályatársaimnak remek előadásokat és boldogságot, boldogságot, boldogságot” – tolmácsolta Lázár Kati szavait Jordán Tamás szeptember 18-án a Budapesti Operettszínház előtti Halhatatlanok sétányán, ahol nyolc művész csatlakozott a Halhatatlanok Társulatához.
Színház

Vidnyánszky válasza Wilsonnak: „Sajnálom, hogy egyoldalúan tájékozódott”

A Nemzeti Színház igazgatója azután reagált, hogy a MITEM fesztiválra meghívott rendező, Robert Wilson közleményben tudatta, előadása után járó honoráriuma felét a FreeSZFE egyesületnek ajánlja fel.
Színház

A FreeSZFE-nek adja a MITEM-től kapott honoráriuma felét Robert Wilson

A világ egyik legismertebb rendezője a Nemzeti Színház fesztiválján vett volna részt, ám egészségügyi okokból kénytelen volt távol maradni, előadását nélküle mutatták be. Wilson később közleményben jelezte, hogy nem ért egyet az SZFE modellváltásának módjával – írta meg a hvg.hu.
Klasszikus

„Szeretnék ajtóstul rontani a házba” – beszélgetés Rajna Martinnal

Mindössze huszonöt évesen lett a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestere, az évadnyitó koncerten Kodály és Bartók művei mellett Balogh Máté új kompozícióját is vezényli, amelyet a zeneszerző számukra írt. Rajna Martinnal győri tervei mellett a modern zene fontosságáról is beszélgettünk.
Zenés színház

A sors lépcsőfokain járva – interjú Dolhai Attilával

A Budapesti Operettszínház idei évadának első bemutatója a Federico Fellini 8 és ½ című önéletrajzi ihletésű filmje alapján készült Nine-Kilenc, amely egy alkotói válságban lévő rendező belső vívódásait, illetve nőkhöz való viszonyát mutatja be. A Guidót alakító Dolhai Attilával a főhősről, az előadásról és vallásról beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Loósz Krisztina táncművész

A Győri Balett egykori magántáncosát tragikusan fiatalon, 57 évesen érte a halál – tudatta az intézmény a Facebook-oldalán.
Tánc ajánló

Szinergiák – Különleges találkozásoknak ad otthont a Fővárosi Nagycirkusz

A társművészeteké a főszerep idén ősszel a Fővárosi Nagycirkuszban. A Carmina Burana mágikus világa, az Urban Verbunk egyszerre újító és hagyományőrző táncművészete, a Duda Éva Társulat újraértelmezett táncszínháza és a Monte Christo grófja című musical, valamint a Kijevi Cirkuszakadémia művészeti projektje várja a közönséget.
Tánc hír

„Premier” fesztivál a Nemzeti Táncszínházban

Három nemzetközi társulat részvételével és hazai bemutatókkal veszi kezdetét a tánc legrangosabb hazai ünnepe, a Budapest Táncfesztivál, melyet szeptember 18. és október 9. között rendeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.
Tánc hír

Rendhagyó fesztivállal búcsúzik a jubiláló L1danceFest

Huszadik, és egyben utolsó alkalommal rendezik meg szeptember 1. és 5. között az L1 Egyesület a kortárs előadóművészetek egyik legrangosabb szemléjét, amely a jubileum alkalmából a budapesti bázis mellett számos vidéki helyszínen képviselteti magát.
Tánc ajánló

Külföldi és hazai táncművészek a tánc legrangosabb ünnepén a Nemzeti Táncszínházban

Nem könnyű, sőt majdnem lehetetlen csak egy előadást választani az idei Budapest Táncfesztivál programkínálatából. Ha lehetne, azt ajánlanánk a közönségnek, hogy minden estét töltsenek a Millenárison, ünnepeljék a táncművészetet a Nemzeti Táncszínház programjaival. Neves külföldi táncegyüttesek, jubiláló magyar művészek és természetesen a hazai közönség kedvencei is ott vannak az előadók sorában a 2021-es Budapest Táncfesztiválon.