Tánc

Magyarországra érkezik a Mojszejev Balett

2014.12.03. 15:45
Ajánlom
Különleges adventi turnéra érkezik Magyarországra a világhírű Mojszejev Balett, Oroszország különleges táncegyüttese öt magyar városban hat alkalommal mutatja be fergeteges műsorát.

A társulat két alkalommal, december 6-án és 8-án Budapesten az Erkel Színházban lép fel, 7-én Miskolcon, 9-én Szegeden, 10-én Szombathelyen, 11-én pedig Veszprémben találkozik a magyar nézőkkel.

Igor Mojszejev nevét (1906-2007) a különböző népek táncait és az akadémikus balett elemeit ötvöző egyedülálló stílus, a szcenikus néptánc tette ismertté. Már legelső műsora, A Szovjetunió népeinek tánca sikert aratott, később következtek a cselekményes balettek, az eltáncolt életképek. A mintegy 300 műsort színpadra vitt társulat művészete olyan, azóta világhírnévre szert tett táncművész munkásságára volt hatással, mint Michael Flatley vagy a török Mustafa Erdogan. "Mojszejevéket mindig a tökéletes felkészültség, a gazdag koreográfia, virtuozitás, a zene, valamint a stilizált népviseletek nyújtotta káprázatos látvány összhangja jellemezte, jellemzi" - közölték a szervezők. "Óvjuk a hagyományainkat, Igor Mojszejev által összeállított repertoárunkat világszerte nagy sikerrel viszik színre az együttes művészei" - nyilatkozta az MTI-nek Jelen Scserbakova igazgató, a társulat vezetője. Mint elmondta, a Mojszejev Balett eddig 65 államban vendégszerepelt, némely országban 10-15-ször turnéztak. Így az Egyesült Államokban és Franciaországban tizenhat alkalommal léptek fel, Magyarországon 1946 óta tizennégyszer turnéztak, a legutóbbi vendégszereplés 2012-ben volt. Ezúttal Magyarország mellett Szerbiában és Ausztriában lépnek fel, május végén pedig Izraelbe látogatnak az együttes művészei.

"Tizenötödik alkalommal térünk vissza Magyarországra, s óriási várakozásokkal készülünk a turnéra, hiszen az értő és lelkes magyar publikum mindig nagy szeretettel fogadja a Mojszejev Balettet" - hangsúlyozta Jelena Scserbakova, kifejezve reményét, hogy a társulatnak ezúttal is sikere lesz.

A társulat magyarországi kapcsolatait taglalva Jelena Scserbakova kitért az együttes alapítója, Igor Mojszejev és Rábai Miklós Kossuth-díjas táncművész, koreográfus közötti barátságra. Elmondta azt is, hogy 2012-ben, az alapításának 75. évfordulóját ünneplő Mojszejev Balettet a Honvéd Táncszínház köszöntötte Moszkvában, a legutóbbi magyarországi vendégszereplésük során pedig a társulat művészei megnézték a Magyar Állami Népi Együttes műsorát. "Reméljük, hogy ezúttal is lehetőségünk lesz találkozni magyar táncművészekkel és koreográfusokkal" - jegyezte meg a társulat vezetője.

A programot ismertetve elmondta, hogy a vendégszereplésekre készülve minden egyes alkalommal igyekeznek valami újdonsággal kedveskedni a nézőknek. A különböző népek táncai mellett ezúttal bemutatják a Muszorgszkij Éj a kopár hegyen című szimfonikus költeményére összeállított egyfelvonásos balettet.

Jelena Sscerbakova a további művészeti terveket ismertetve elmondta, hogy az együttes, amely 2015. február 10-én ünnepli 78. születésnapját, a jubileumi koncerten Igor Mojszejev koreografálta Argentin tangót, valamint a Pamíri táncokat mutatja be, utóbbi mű eddig még sohasem szerepelt a társulat programjában. A fasizmus feletti győzelem 70. évfordulójára is készül a Mojszejev Balett, amely jubileumi előadássorozattal járja majd Oroszország városait, a műsorban szerepelnek mindazon népek táncai, amelyek harcoltak a második világháborúban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gálaest

Csúcspontjához érkezik a győri táncfesztivál

Áramlás címmel tartanak európai gálaestet a XIV. Magyar Táncfesztiválon június 23-án, szombaton. Az est a táncszakma kiemelt szerepvállalását demonstrálja a város Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatában.
Tánc beszámoló

Nők, férfiak és ezek különféle kombinációi

Ha összegezni kellene a győri táncfesztivál 5. napján látottakat, akkor az egyik fontos tapasztalat az lenne, mennyire különbözőképpen gondolkodnak a jelenkori alkotók a nemi szerepekről.
Tánc modern tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc tudósítás

Tömegpszichózis és szerelmi vajúdás a győri Magyar Táncfesztiválon

Idén csupán két napra sikerült eljutnom a XIV. Magyar Táncfesztiválra, Győrbe, ahol a gyönyörködtető változatosság jegyében zajlanak az esti előadások. Beszámoló a 4. nap történéseiről.
Tánc magazin

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.