Tánc

Magyarországra érkezik a Mojszejev Balett

2014.12.03. 15:45
Ajánlom
Különleges adventi turnéra érkezik Magyarországra a világhírű Mojszejev Balett, Oroszország különleges táncegyüttese öt magyar városban hat alkalommal mutatja be fergeteges műsorát.

A társulat két alkalommal, december 6-án és 8-án Budapesten az Erkel Színházban lép fel, 7-én Miskolcon, 9-én Szegeden, 10-én Szombathelyen, 11-én pedig Veszprémben találkozik a magyar nézőkkel.

Igor Mojszejev nevét (1906-2007) a különböző népek táncait és az akadémikus balett elemeit ötvöző egyedülálló stílus, a szcenikus néptánc tette ismertté. Már legelső műsora, A Szovjetunió népeinek tánca sikert aratott, később következtek a cselekményes balettek, az eltáncolt életképek. A mintegy 300 műsort színpadra vitt társulat művészete olyan, azóta világhírnévre szert tett táncművész munkásságára volt hatással, mint Michael Flatley vagy a török Mustafa Erdogan. "Mojszejevéket mindig a tökéletes felkészültség, a gazdag koreográfia, virtuozitás, a zene, valamint a stilizált népviseletek nyújtotta káprázatos látvány összhangja jellemezte, jellemzi" - közölték a szervezők. "Óvjuk a hagyományainkat, Igor Mojszejev által összeállított repertoárunkat világszerte nagy sikerrel viszik színre az együttes művészei" - nyilatkozta az MTI-nek Jelen Scserbakova igazgató, a társulat vezetője. Mint elmondta, a Mojszejev Balett eddig 65 államban vendégszerepelt, némely országban 10-15-ször turnéztak. Így az Egyesült Államokban és Franciaországban tizenhat alkalommal léptek fel, Magyarországon 1946 óta tizennégyszer turnéztak, a legutóbbi vendégszereplés 2012-ben volt. Ezúttal Magyarország mellett Szerbiában és Ausztriában lépnek fel, május végén pedig Izraelbe látogatnak az együttes művészei.

"Tizenötödik alkalommal térünk vissza Magyarországra, s óriási várakozásokkal készülünk a turnéra, hiszen az értő és lelkes magyar publikum mindig nagy szeretettel fogadja a Mojszejev Balettet" - hangsúlyozta Jelena Scserbakova, kifejezve reményét, hogy a társulatnak ezúttal is sikere lesz.

A társulat magyarországi kapcsolatait taglalva Jelena Scserbakova kitért az együttes alapítója, Igor Mojszejev és Rábai Miklós Kossuth-díjas táncművész, koreográfus közötti barátságra. Elmondta azt is, hogy 2012-ben, az alapításának 75. évfordulóját ünneplő Mojszejev Balettet a Honvéd Táncszínház köszöntötte Moszkvában, a legutóbbi magyarországi vendégszereplésük során pedig a társulat művészei megnézték a Magyar Állami Népi Együttes műsorát. "Reméljük, hogy ezúttal is lehetőségünk lesz találkozni magyar táncművészekkel és koreográfusokkal" - jegyezte meg a társulat vezetője.

A programot ismertetve elmondta, hogy a vendégszereplésekre készülve minden egyes alkalommal igyekeznek valami újdonsággal kedveskedni a nézőknek. A különböző népek táncai mellett ezúttal bemutatják a Muszorgszkij Éj a kopár hegyen című szimfonikus költeményére összeállított egyfelvonásos balettet.

Jelena Sscerbakova a további művészeti terveket ismertetve elmondta, hogy az együttes, amely 2015. február 10-én ünnepli 78. születésnapját, a jubileumi koncerten Igor Mojszejev koreografálta Argentin tangót, valamint a Pamíri táncokat mutatja be, utóbbi mű eddig még sohasem szerepelt a társulat programjában. A fasizmus feletti győzelem 70. évfordulójára is készül a Mojszejev Balett, amely jubileumi előadássorozattal járja majd Oroszország városait, a műsorban szerepelnek mindazon népek táncai, amelyek harcoltak a második világháborúban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc kult50

Hívnak a mozdulataik – Rémi Tünde és Appelshoffer János a Kult50-ben

Napjainkban az a folklór legfőbb kihívása, hogy képes legyen megszólítani a MA emberét is, érthető és ismerős témákat kínálva számára. Appelshoffer Jánost és Rémi Tündét nézve egyértelműen azt érzem: hívnak a mozdulataik, legszívesebben táncra perdülnék velük. Hogy mit csinálnak másképp, mint bármely néptáncegyüttes? Úgy kísérleteznek a műfajjal, hogy egyszerre őrzik meg annak legszebb hagyományait, és engedik fel a színpadra a giccsmentes, kortárs szem és fül számára is érthető elemeket.
Tánc hír

Lengyel avantgárd a tánc nyelvén

Gergye Krisztián legújabb összművészeti produkciója Magdalena Abakanowicz lengyel képzőművész alkotásai nyomán jeleníti meg a misztikus, mítikus, mitologikus világok összefonódását, ahol az örök mozdulatlanságra ítélt alakok egyszer csak életre kelnek.
Tánc hír

Operából a táncszínpadra a Nemzeti Táncszínházban

Az Inversedance-Fodor Zoltán Társulat különleges vállalkozásba kezdett, amikor Puccini egyik legszebb és legtöbbet játszott művét fordították át a tánc nyelvére. A Bohémélet november 6-án kerül bemutatásra a Nemzeti Táncszínház nagytermében.
Tánc kult50

Egy valódi danseur noble – Balázsi Gergő Ármin a Kult50-ben

Fiatal kora ellenére díjak egész sorával büszkélkedhet a Magyar Nemzeti Balett principálja, Balázsi Gergő Ármin, aki 2019-ben „Az évad legjobb férfi táncművésze” cím mellett megkapta a Junior Prima Díjat is.
Tánc interjú

Mintha különböző játszmákon száguldoznánk végig

A PR-Evolution társulat legújabb előadása szituációkon, emberi játszmákon száguld végig, hogy a végén megtalálja a kiutat és a tanulható szeretet, az Agapé egyes állomásait. Nemes Zsófiával, a PR-Evolution Dance Company vezetőjével Péli Nagy Kata beszélgetett.