Tánc

Maraton Új-Zélandig

2012.08.05. 08:41
Ajánlom
A kortárs színház mellől a tánc sem maradhat el idén a Szigetről, s ezúttal nem a Nagyszínpad előtti tombolásra kell gondolni.

Ismert hazai alkotók és itthon most először fellépő új-zélandi tánctársulat látogat majd el a Porondszínház színpadára. A hazai kortárs táncélet egyik legfontosabb alkotója, Gergye Krisztián Társulata a 2011-es évben ünnepelte létezésének 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból az évad egészén átívelő viktimológia performanszsorozatot indított Trilógia Maraton címmel. Az első, A feltépett múlt című trilógia összegzésére 2011 novemberében került sor a MU Színházban. Az egyszeri és megismételhetetlen, helyspecifikus performanszok után a hagyományos színházi térben megszületett összegzés, az ember személyes és történelmi múltjának analógiáival, a személyes gyökerek kutatásával a múlttal való szembenézés lehetőségeit keresi.

Szó szerint a világ (másik) végéről látogat el hozzánk az új-zélandi Spinning Sun társulata, akil Shine Lady című előadásukban az emberi élet ciklusait vizsgálják különböző női istenségeken keresztül. A meglepetésekkel, humorral és költőiséggel telt előadás bármilyen korosztály számára élvezhető. A kortárstánc-trió gazdag képi világa, a Mike Petre által tervezett, belülről megvilágított fadobozokból álló díszlet varázslatos élményt nyújt. Az előadás zenei világa egy bizarr utazásra visz minket Bachtól, PJ Harvey-n és a tizenöt éves új-zélandi gyerekekből álló Bandicooton át a cigányzenéig. Végül látogassunk el a Hodworks Lábán-díjas előadására, a Basse danse-ra is, mely külföldön is nagy sikereket ér el. A basse danse egyszerre jelenti a 15. század legelterjedtebb táncformáját és a hozzá társuló improvizatív hangszeres zenét is. A Basse danse koreográfiai rendezőelve a megkomponált kiszámíthatatlanság, a szigorúan strukturált improvizáció. A fizikalitásból kiinduló mozgásrendszer befolyásolja a tudatállapotot, ami óhatatlanul visszahat a mozgásra, ezzel végtelenítve a koreográfiát. E dús és dinamikus mozgáshoz alkalmazkodik a zene, amelynek struktúráját ezúttal a tánc szabja meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.