Tánc

Még nem teljes az egri tánctagozat névsora

2011.07.16. 08:15
Ajánlom
Tizenegy új táncművész alkotja az új egri tánctagozatot, akiket Blaskó Balázs, igazgató és Topolánszky Tamás a napokban szerződtetett.

"Köztük magasan kvalifikált táncművészek kapnak helyet, ami szavatolja az elképzelt jövő valóra váltását" - mondta a Gárdonyi Géza Színház direktora. A névsor ugyan még nem teljes, de az biztos, hogy a jövő évadtól Kőhalmi Viktória, Nagy Csaba, Kelemen Dorottya, Homolya Patrícia, Kiss Levente és az egri Tóth Karolina látható az egri produkciókban; Pintér Ágota Lotti pedig asszisztensként segíti a tagozat munkáját.

Topolánszky Tamás tervei szerint a tánctagozat színházi előadásokban, operettekben, musicalekben és önálló produkciókban is dolgozik majd. Komoly szerepet kapnak a Mária főhadnagy című operettben, december elején pedig önálló produkcióval, Balázs Béla-Bartók Béla: A fából faragott királyfi című műben, valamint Liszt Ferenc szimfonikus fantáziájára, a Lés Préludes című költeményre készített egész estés táncjátékkal is bemutatkozik a tagozat.

Mint ismeretes, 2011. március 25-én Blaskó Balázs igazgató azonnali hatállyal leváltotta Barta Dórát, a tánctagozat akkor szerződésben levő vezetőjét. Barta Dóra saját társulatának táncosai alkották az egri színház tánctagozatát. A Badora tagjai, nyolc táncos március 29-én úgy döntöttek, ha a vezetőjüket menesztik, a következő évadtól ők is fölállnak. Döntésükben nagy szerepet játszott Blaskó Balázs jövő szezonra szóló terve, valamint Barta Dóra utódjának a személye.

Topolánszky Tamás 2011. március 27-én a következő e-mailt juttatta el szerkesztőségünknek, amelyet változtatás nélkül közlünk:

"Tisztelt Szerkesztőség!

Topolánszky Tamás táncművész/táncpedagógus/koreográfus vagyok. A közelmúltban felmerült a nevem Egri Gárdonyi Géza Színház Tánctagozatánál végbemenő változásokkal összefüggésben. A személyemet illető félreértések  elkerülése és a pontos, pártatlan tájékoztatás érdekében közlöm a Tisztelt Szerkesztőséggel és az érdeklődőkkel az alábbi tényeket:

Blaskó Balázs, az Egri Gárdonyi Géza Színház igazgatója felkért a Színház Tánctagozatának vezetésére a következő színházi évadtól, azaz 2011. augusztus 1-től kezdődően. A megtisztelő felkérés óta folyamatosan tájékozódom a Tánctagozat működési feltételeit illetően. Nagyra értékelem, hogy Egerben önálló tánctagozat létesült és működik, amelynek magas színvonalú további működése a magyar táncművészet vitathatatlan érdeke. Az igazgató úr felkérésére kapcsán tárgyalás van folyamatban.

Magamról: a Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc-tagozatán 1991-ben végeztem. 1991-től a Szegedi Balett szólistája lettem, 1992-től magántáncosa, 1993-tól a Szegedi Kortárs Balett alapító tagja, majd 2001-2006 között a Graz-i Operaház Balettegyüttesének szólistája voltam. Moderntánc-pedagógusi és táncelméleti szakírói főiskolai diplomával rendelkezem; jelenleg klasszikus balettművész szakon végzem a mester- (MA) képzés utolsó évét. A Magyar Táncművészeti Főiskolán modern táncot oktatok főiskolai adjunktusként; az Experidance Társulat állandó gyakorlattartó mestere vagyok. Az eddig Grazban és Budapesten bemutatott önálló koreográfiáim mellett színházi koreográfusként is dolgozom. 2008-ban Harangozó-díjban részesültem.

Budapest, 2011. március 27.

Tisztelettel:

Topolánszky Tamás"

Topolánszky Tamásnak május 18-án e-mailben küldtük el kérdéseinket, melyek egyebek mellett érintették azt, mit gondol a Barta Dóra által végzett munkáról, az általa követett esztérikáról, a jövőben kik azok a koreográfusok, akikkel dolgozni kíván, és a hazai táncszcénában milyen helyet szeretne elérni. A tánctagozat jelenlegi vezetője azt ígérte, kérdéseinkre a szerződtetések lezárása után ad választ.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Könyv

Dsida Jenő négysorosára is licitálhatunk a dedikált könyvek online aukcióján

Az Antikvárium.hu számos bibliofil kötetet kínáló árverésén több érdekességet is találunk, többek között Babits Mihály, Juhász Gyula, Szabó Dezső, Molnár C. Pál, Márffy Ödön, Szép Ernő kézjegyével ellátott köteteket. A 223 tételre október 24-ig lehet licitálni.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Vizuál

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Ikonikus koreográfiák a Müpában

Női lélek, férfierő, szenvedély és boldogság, hit és hazaszeretet – csupán néhány téma, amely a Kossuth-díjas, kiváló művész Zsuráfszky Zoltán és a Harangozó Gyula-díjas, érdemes művész Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiáin keresztül megelevenedik. Közös alkotásaik ikonikus táncait október 27-én láthatja a közönség.
Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.