Tánc

Megérkezett a Nurejevről szóló film előzetese

2019.01.30. 13:10
Ajánlom
Egy lépéssel közelebb kerültünk a Ralph Fiennes rendezésében vászonra kerülő The White Crow című filmhez, ami igazi szabadságharcosként ábrázolja a szovjet éra legnagyobb balett-táncosát.

Bár magyarországi forgalmazásról egyelőre nem tudunk, mindig öröm, ha új táncfilmről adhatunk hírt. Tavaly két alkotás is készült a 20. század egyik legtehetségesebb és legmegosztóbb táncosáról, Rudolf Nurejevről. 2018 végén mutatták be a Nureyev: All The World His Stage című dokumentumfilmet, ami helyenként nárcisztikus, agresszív képet fest róla a sokáig asztalfiókban hevert próba- és előadásfelvételekkel, visszaemlékezésekkel. Hamarosan pedig bemutatják az amerikai és nyugat-európai mozik a Ralph Fiennes rendezésében készült The White Crow (A fehér holló) című portréfilmet, aminek alapját Julie Kavanaugh 2007-es könyve, a Nureyev: A Life adta.

Ez a film a táncos útját a szibériai vonaton való világra jövetelétől a párizsi reptéren véghez vitt nyugatra szökéséig kíséri végig.

Egy vendégszereplés után, amikor a szovjet titkosszolgálat, a KGB felügyelete alatt fel kellett volna szállnia a moszkvai gépre, Nurejev egy merész ugrással a francia rendőrök mellett termett "Szabad akarok lenni!" felkiáltással. (Ezt a hihetetlen Nyugatra szökést már Claude Lelouch is feldolgozta az Egyesek és mások című alkotásában.)

A The White Crow főszerepét egy profi balett-táncos, Oleg Ivenko játssza, aki a Tatár Állami Akadémiai Operaház és Balettszínház vezető táncosa, egyébként ukrán származású. Ivenko arca feltűnő hasonlóságot mutat Nurejevével, és reméljük, hogy neki köszönhetően rengeteg táncos jelentet is láthatunk majd a filmben. A film koreográfusa Johann Kobborg dán balett-táncos és koreográfus volt. Ralph Fiennes magára osztotta a nagy tiszteletben álló balettmester, Alexander Puskin szerepét, aki fontos szerepet játszott Nurejev életében a Vaganova Akadémián töltött évek alatt, hiszen az elsők között fedezte fel tehetségét. A francia színésznő, Adèle Exarchopoulos alakítja Clara Saint-et, aki Nurejevnek segített a Nyugatra szökésben, a közelmúltban felháborodást kiváltó Szergej Polunyin pedig Yuri Szolovjevet, Nurejev szobatársát formálja meg a filmben a kijevi turnét ábrázoló jelenetek során.

Amint további információk birtokában leszünk a magyarországi forgalmazásról, hírt adunk róla.

Az összes létező határt áthágta a szabadság táncosa, Rudolf Nurejev

Kapcsolódó

Az összes létező határt áthágta a szabadság táncosa, Rudolf Nurejev

25 éve, 1993. január 6-án halt meg Rudolf Nurejev, a 20. század egyik legnagyobb és legismertebb táncosa.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Meglepetés lánykérés volt a pécsi koncerten

Filmekbe illő romantikus jelenet zajlott le a Pannon Filharmonikusok koncertjén Valentin-napon a Kodály Központban.
Klasszikus

Ha ez így marad, nehezebbé válik az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát a tanszéken, miután 250 millió forintot von el a BTK-tól a kormány. FRISSÍTVE!
Tánc

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Klasszikus

Milyen tempóban játsszuk a Kilencedik szimfóniát?

Őrületesen gyors Kilencediket játszott az Óbudai Danubia Zenekar a Zeneakadémián, egy órán belül végeztek a szimfóniával. Beethoven nem forog a sírjában, sőt, valószínűleg ezzel lenne elégedett.
Klasszikus

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A Tünet Együttes bemutatja, hogy működik ma egy független társulat

Február 18-án és 19-én a Trafóklubban szembesít a Tünet Együttes a következő kérdésekkel: Hová tart a független színház? Mi közünk van ehhez nekünk, nézőknek? Régen minden jobb volt?
Tánc

Most már ilyen is van: férfi spicc-cipő

A nemi egyenlőség kérdése a balettet is utolérte: egyre több férfi vágyik új magasságokba, néhányan már spicc-re is felmerészkednek.
Tánc galéria

Gyárépületből lett a tánc új otthona – Bejártuk a Nemzeti Táncszínház frissen átadott épületét

A Nemzeti Táncszínház Millenárison található új épületének exkluzív sajtóbejárásán azt is megtudtuk, hogyan lesz valami szupermodern és korszerű annak ellenére, hogy „régi”.
Tánc interjú

"Leonard Cohen jelen van velünk az egész előadás során"

A Les Ballets Jazz de Montréal együttese egyike a 2019-es Budapest Táncfesztivál külföldi fellépőinek. Dance Me című előadásuk kapcsán Louis Robitaille-t, a társulat művészeti vezetőjét kértük, hogy meséljen Leonard Cohen és a társulat különleges kapcsolatáról és a produkció létrehozásáról.
Tánc ajánló

Da Vinci életéről készült táncelőadás

Az 500 éve elhunyt Leonardo da Vinciről készített táncdarabot Da Vinci mosolya címmel Nemes Zsófia, a PR-Evolution művészeti vezetője.