Tánc

Megérkezett a Nurejevről szóló film előzetese

2019.01.30. 13:10
Ajánlom
Egy lépéssel közelebb kerültünk a Ralph Fiennes rendezésében vászonra kerülő The White Crow című filmhez, ami igazi szabadságharcosként ábrázolja a szovjet éra legnagyobb balett-táncosát.

Bár magyarországi forgalmazásról egyelőre nem tudunk, mindig öröm, ha új táncfilmről adhatunk hírt. Tavaly két alkotás is készült a 20. század egyik legtehetségesebb és legmegosztóbb táncosáról, Rudolf Nurejevről. 2018 végén mutatták be a Nureyev: All The World His Stage című dokumentumfilmet, ami helyenként nárcisztikus, agresszív képet fest róla a sokáig asztalfiókban hevert próba- és előadásfelvételekkel, visszaemlékezésekkel. Hamarosan pedig bemutatják az amerikai és nyugat-európai mozik a Ralph Fiennes rendezésében készült The White Crow (A fehér holló) című portréfilmet, aminek alapját Julie Kavanaugh 2007-es könyve, a Nureyev: A Life adta.

Ez a film a táncos útját a szibériai vonaton való világra jövetelétől a párizsi reptéren véghez vitt nyugatra szökéséig kíséri végig.

Egy vendégszereplés után, amikor a szovjet titkosszolgálat, a KGB felügyelete alatt fel kellett volna szállnia a moszkvai gépre, Nurejev egy merész ugrással a francia rendőrök mellett termett "Szabad akarok lenni!" felkiáltással. (Ezt a hihetetlen Nyugatra szökést már Claude Lelouch is feldolgozta az Egyesek és mások című alkotásában.)

A The White Crow főszerepét egy profi balett-táncos, Oleg Ivenko játssza, aki a Tatár Állami Akadémiai Operaház és Balettszínház vezető táncosa, egyébként ukrán származású. Ivenko arca feltűnő hasonlóságot mutat Nurejevével, és reméljük, hogy neki köszönhetően rengeteg táncos jelentet is láthatunk majd a filmben. A film koreográfusa Johann Kobborg dán balett-táncos és koreográfus volt. Ralph Fiennes magára osztotta a nagy tiszteletben álló balettmester, Alexander Puskin szerepét, aki fontos szerepet játszott Nurejev életében a Vaganova Akadémián töltött évek alatt, hiszen az elsők között fedezte fel tehetségét. A francia színésznő, Adèle Exarchopoulos alakítja Clara Saint-et, aki Nurejevnek segített a Nyugatra szökésben, a közelmúltban felháborodást kiváltó Szergej Polunyin pedig Yuri Szolovjevet, Nurejev szobatársát formálja meg a filmben a kijevi turnét ábrázoló jelenetek során.

Amint további információk birtokában leszünk a magyarországi forgalmazásról, hírt adunk róla.

Az összes létező határt áthágta a szabadság táncosa, Rudolf Nurejev

Kapcsolódó

Az összes létező határt áthágta a szabadság táncosa, Rudolf Nurejev

25 éve, 1993. január 6-án halt meg Rudolf Nurejev, a 20. század egyik legnagyobb és legismertebb táncosa.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Hallotta már Blaha Lujza hangját? Most csak egy kattintásra van!

Több mint 2600 digitalizált hangfelvételt tett online elérhetővé az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a Hangtár elnevezésű digitális adatbázisban. A legkorábbi felvételeken a legendás színésznőt, Blaha Lujzát hallhatják az érdeklődők.
Színház

Balázs Péter 14 év után távozik a Szolnoki Szigligeti Színház éléről

Nem pályázott újra Balázs Péter, a Szolnoki Szigligeti Színház jelenlegi igazgatója, így 14 év után új vezetője lesz az intézménynek. A Kossuth-díjas színész-rendező 2019-ben egyedüli indulóként kapott bizalmat a közgyűléstől, megbízatása 2021 júniusáig szól.
Vizuál

Politikailag független társaságot alapított 42 magyar operatőr

Megalakult a Magyar Filmoperatőrök Egyesülete, amely a a magyar filmművészet legkiemelkedőbb operatőreit hivatott magába tömöríteni. Tiszteletbeli elnöke Ragályi Elemér, elnöke Szabó Gábor lett.
Klasszikus

Sosem hallott Mozart-mű csendül fel a zeneszerző születésének évfordulóján

A salzburgi mester születése után 265 évvel nem mindennapi alkalom egy ősbemutató. Egy újonnan előkerült zenemű csendül fel Mozart születésnapján.
Zenés színház

Botrányos siker a drezdai Operaházban – 110 éves Strauss vígoperája, A rózsalovag

Közel két év tervezés után, 1911. január 26-án bemutatták a drezdai Operaházban A rózsalovagot, Richard Strauss és Hugo von Hofmannsthal később nagy vitákat kiváltó háromfelvonásos zenés játékát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.
Tánc hír

Premierrel ünnepel a Nagyvárad Táncegyüttes

Petőfi Sándor János vitéz című epikus költeményéből készít táncjátékot a magyar kultúra napjára a nagyváradi Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese. Az előadást, amely egyben a társulat idei első premierje is lesz, Györfi Csaba rendezi, és a tervek szerint január 21-én mutatják be.
Tánc hír

Online térbe költözik a SzólóDuó Fesztivál

Január 13-án kezdetét veszi az idei SzólóDuó Fesztivál, melyet rendhagyó módon ezúttal az Orkesztika Alapítvány Youtube-csatornáján közvetítenek majd. A négynapos rendezvény versenyprogramjában 26 produkció kapott bemutatkozási lehetőséget.
Tánc gyász

Elhunyt Móger Ildikó táncművész, koreográfus

66 éves korában elhunyt Móger Ildikó táncművész, koreográfus, táncpedagógus, aki pályafutása során olyan vezető színházakban dolgozott, mint a Miskolci Nemzeti Színház és a kecskeméti Katona József Színház.
Tánc magazin

60 éve a tánc szolgálatában a Pécsi Balett

2021-ben ünnepli 60. jubileumát a Pécsi Balett, de nem csak a jeles évfordulónak örülhetnek: az általuk szervezett Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót ismét jelölték az év eseményének járó Made in Pécs-díjra.