Tánc

Megérkezett a Nurejevről szóló film előzetese

2019.01.30. 13:10
Ajánlom
Egy lépéssel közelebb kerültünk a Ralph Fiennes rendezésében vászonra kerülő The White Crow című filmhez, ami igazi szabadságharcosként ábrázolja a szovjet éra legnagyobb balett-táncosát.

Bár magyarországi forgalmazásról egyelőre nem tudunk, mindig öröm, ha új táncfilmről adhatunk hírt. Tavaly két alkotás is készült a 20. század egyik legtehetségesebb és legmegosztóbb táncosáról, Rudolf Nurejevről. 2018 végén mutatták be a Nureyev: All The World His Stage című dokumentumfilmet, ami helyenként nárcisztikus, agresszív képet fest róla a sokáig asztalfiókban hevert próba- és előadásfelvételekkel, visszaemlékezésekkel. Hamarosan pedig bemutatják az amerikai és nyugat-európai mozik a Ralph Fiennes rendezésében készült The White Crow (A fehér holló) című portréfilmet, aminek alapját Julie Kavanaugh 2007-es könyve, a Nureyev: A Life adta.

Ez a film a táncos útját a szibériai vonaton való világra jövetelétől a párizsi reptéren véghez vitt nyugatra szökéséig kíséri végig.

Egy vendégszereplés után, amikor a szovjet titkosszolgálat, a KGB felügyelete alatt fel kellett volna szállnia a moszkvai gépre, Nurejev egy merész ugrással a francia rendőrök mellett termett "Szabad akarok lenni!" felkiáltással. (Ezt a hihetetlen Nyugatra szökést már Claude Lelouch is feldolgozta az Egyesek és mások című alkotásában.)

A The White Crow főszerepét egy profi balett-táncos, Oleg Ivenko játssza, aki a Tatár Állami Akadémiai Operaház és Balettszínház vezető táncosa, egyébként ukrán származású. Ivenko arca feltűnő hasonlóságot mutat Nurejevével, és reméljük, hogy neki köszönhetően rengeteg táncos jelentet is láthatunk majd a filmben. A film koreográfusa Johann Kobborg dán balett-táncos és koreográfus volt. Ralph Fiennes magára osztotta a nagy tiszteletben álló balettmester, Alexander Puskin szerepét, aki fontos szerepet játszott Nurejev életében a Vaganova Akadémián töltött évek alatt, hiszen az elsők között fedezte fel tehetségét. A francia színésznő, Adèle Exarchopoulos alakítja Clara Saint-et, aki Nurejevnek segített a Nyugatra szökésben, a közelmúltban felháborodást kiváltó Szergej Polunyin pedig Yuri Szolovjevet, Nurejev szobatársát formálja meg a filmben a kijevi turnét ábrázoló jelenetek során.

Amint további információk birtokában leszünk a magyarországi forgalmazásról, hírt adunk róla.

Az összes létező határt áthágta a szabadság táncosa, Rudolf Nurejev

Kapcsolódó

Az összes létező határt áthágta a szabadság táncosa, Rudolf Nurejev

25 éve, 1993. január 6-án halt meg Rudolf Nurejev, a 20. század egyik legnagyobb és legismertebb táncosa.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rubens mesterien csempészett rejtett üzeneteket a képeire

Profin és gyakran ironikusan vegyítette munkáiban más mesterek stílusjegyeit, megújította az egyházi festmények nyelvét és még a flamand kárpitművészet felélesztésére is maradt ideje.
Vizuál

A legjobban várt januári filmek

Hűvös, szürke januári estéken jó dolog moziba járni, mostanában különösen, mert fontos és izgalmas filmek érkeznek, legtöbbjük számos kategóriában Oscar-díjra jelölt. Szubjektív válogatásunkból a francia szerzői film és egy különleges dokumentumfilm sem maradhatott ki. 
Klasszikus

Tizenhét állomásos országos turnéra indul Boros Misi

A Filharmónia Magyarország és a Virtuózok szervezésében első országos turnéjára indul a 16 éves Boros Misi. A Virtuózok klasszikus zenei tévés tehetségkutatóból ismert zongoraművész kimondottan e turné állomásaira összeállított műsorát 17 városban hallhatja a közönség.
Vizuál

Drágakőre készült festményre bukkantak a múzeumi raktárban

Hamarosan a közönség is megtekintheti a 17. századi Antonio Tempesta egyik különleges alkotását. Az elmúlt évek kutatásai tisztázták a műtárgy múzeumba kerülésének, majd leltárból való törlésének történetét. Ezzel párhuzamosan megkezdődött a drágakő lapra (lápisz lazuli) festett mű körültekintő restaurálása is. Az alig egy milliméter vastag kőlap mindkét oldalán egy ószövetségi jelenet látható. 
Könyv

Pintér Béla is Baumgarten-emlékdíjat kapott

Kukorelly Endre az állami kitüntetések elfogultsága miatt élesztette fel a díjat, amelynek összegét közösségi finanszírozásból fedezték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Cirkusztörténelmet írt ifj. Richter József és Merrylu Richter

Pas de deux – balett lóháton című produkciójukkal elnyerték mindkét fődíjat, a magyar cirkuszigazgatók aranyfokozatú díját és fesztivál nagydíját, az Arany Pierrot-díjat is.
Tánc hír

Latin életérzés a Szegedi Kortárs Balett előadásában

Három egyfelvonásos produkcióval indítja az új év bemutatóinak sorát a Szegedi Kortárs Balett februárban. Az előadásokon keresztül a vágy megnyilvánulásának különböző fajtáival foglalkoznak.
Tánc interjú

„Sok kihívás elé állítjuk a szereplőket” – Interjú a Szent Boszorkány alkotóival

A 2019-es Staféta-pályázat kiemelt kategóriájának egyik nyertes alkotópárosával, Pál Dániel Leventével és Kalmár Ákossal a Szent Boszorkány című újcirkuszi est január 7-ei bemutatója kapcsán beszélgettünk.
Tánc hír

Úgy tűnik, használ a francia balettművészek tiltakozása

Engedményeket ajánlott a francia kormány a nyugdíjkorhatár emelése ellen tiltakozó balettművészeknek, akiknek sztrájkja már több mint nyolcmillió euró veszteséget okozott.
Tánc hír

Ilyen szépen sztrájkolni csak a balettosok tudnak

Karácsonykor feltette az i-re a pontot a Párizsi Opera Balett. A december 5. óta tartó, nyugdíjreform ellenes sztrájkot egy szabadtéri Hattyúk tava-részlettel koronázták meg a táncosok december 24-én.