Tánc

Meglepetésember

2008.04.23. 00:00
Ajánlom
Az amerikai-kínai koreográfus-táncos, az 1995 óta New Yorkban dolgozó Shen Wei neve mindeddig tökéletesen ismeretlen maradt a magyarországi közönség előtt. A hagyományos kínai opera világába (szülei révén) beleszületett alkotó, ki serdülő korától maga is művelte e műfajt, kivételes, különleges tehetség: teremtő fantáziájának gyökerei olyan talajba nyúlnak, melyről csak hozzávetőleges fogalmaink lehetnek.

Folding (foto: Zen Qian)

A Shen Wei Dance Arts társulata bemutatkozó, budapesti vendégjátékára, jó érzékkel egy "nyugati" klasszikus tánczenei remekmű, Sztravinszkij Tavaszi áldozatának saját verzióját hozta magával, s a társulatvezető fantáziavilágát a maga pompájában reprezentáló koreográfiát illesztett mellé. Külön örömünkre szolgálhatott, hogy a két alkotásban magát az alkotót, ezt a kamasz-alkatú (idén negyven éves), bűvösen elegáns jelenséget is megcsodálhattuk. Shen Wei reneszánsz ember: nem csupán két alkotásának díszlet- és jelmeztervezője ő maga, de a vendégjáték idején hozzáférhető volt izgalmas, Tibetben készült fényképeit is felvonultató albuma.

A Tavaszi áldozat meglepő és nagyszerű négykezes zongoraátiratára (előadó: Fazil Shay) készített koreográfia hangulatában egyszerre mai, és mintha a közelmúltra kacsintó. A mű, formabontó megoldásaiban, színpadképe hangulatában mintha a hetvenes-nyolcvanas évek valamely sosevolt, nagyhírű előadását idézné. Shen Wei alkotásának érzékeny rebbenékenysége, a padlót díszítő absztrakt kép vonalaira rímelő járásai, irányai, csomópontjai, ívei és egyenesei magával ragadó alkotássá állnak össze. A koreográfus olykor mintha pimaszul ellenében menne a zenének: táncosainak teste megdermed, mozdulatlanná válik a zenei csúcspontokon. A tánc találékonyan felesel Sztravinszkijjal. E hűvös, mégis érzéki koreográfiai sakkjátszma szerkezete, különös dinamikája folytán válik igazán emlékezetessé.


Folding (foto: Zen Qian)

A Folding (Hajtogatás) eredetileg egy kínai kortárs együttes számára készült. E különös munka rituális hangzás és mozdulat, a keleti és a nyugati hagyomány, valós és kitalált múlt rendkívüli elegye. Hangzó anyagának jelentős részé egy lámaista buddhista szertartás felvétele teszi ki: a tibeti szerzetesek megszólaltatta, tradicionális hangszerek bűvös hangorkánja, a kántálás kórusa keveredik a brit John Tavener zenéjével. A játék hátterében hatalmas, szürkés fal magasodik: rajta egy 18. századi, kínai festmény elemei: egy hal, két emberi kar, egy írásjegy, és két, vörös bélyegző. A szín előterében egy inga függ és lendül meg újra és újra. A Folding márványosra festett testű táncosai derekukon megkötött, vöröses uszályban, fejükön csúcsos süveggel lépnek elénk. Lassú tempójú, szokatlan elemekben gazdag, meditatív táncot látunk. Gyönyörű teret, éterien kifinomult – olykor egyáltalán nem emberi - gesztusokat, egy sosem létezett kultúra különös szertartásait. Papokat és harcosokat, kentaurokat, bálványokat. A Folding hasonlíthatatlan hangulatú, ízig-vérig keleti munka: ősi és mégis modern, fenséges és melankolikus, lassúságában igazán virtuóz. Alakjainak eredetét csak találgatni tudjuk: láttukra a keringő dervisekre, óegyiptomi frízek alakjaira, űrlényekre egyaránt asszociálhatunk. A végtelen feltáruló kapuján belépő, a sötétbe méltóságteljesen bevonuló, majd eltűnő táncosok képe mélyen megmarad az emlékezetben. E kóstoló után pedig, reménykedve várhatjuk a folytatást.

(2008. április 19., 20., 19:00 - Müpa Fesztivál Színház - Shen Wei Dance Arts (a Táncfórum keretében) - Tavaszi áldozat; zene: Igor Sztravinszkij (a négykezes zongoraváltozatot előadja: Fazil Say); kor., színpad- és jelmezterv: Shen Wei; világítás: David Ferri; Folding (Hajtogatás); zene: John Tavener és tibeti buddhista ének; zenei szerk.: Kung Chi-shing; kor., színpad- és jelmezterv, smink: Shen Wei; világítás: David Ferri)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Rendeltek egy pepperonit, a pizzafutár egy Beethoven-szonátát is eljátszott ráadásként

Íme egy sztori arról, hogy az is arany lehet, ami nem fénylik. A tizennyolc éves Bryce Dudal pizzát kézbesített Detroitban, amikor észrevette, hogy a házban egy zongora áll. Nem tudott ellenállni.
Vizuál

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Zenés színház

Ritka hangfelvétel került elő Birgit Nilsson svéd operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918-2005) korai szakaszából, a hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

50 éves Bozsik Yvette, akinek bátorságát még Pina Bausch is elismerte

Saját nevét viselő társulata az ország egyik kiemelt, nemzetközileg is elismert kortárs táncegyüttese.
Tánc ajánló

Fogyaszd a kultúrát is környezettudatosan!

A Sziget idén a Love Revolution szlogen jegyében telik. A teljesség igénye nélkül összeszedtük, mik azok a társadalmi témák, amikkel a kulturális programok, előadások, performanszok foglalkoznak majd a Szigeten.
Tánc mte

Japán balerina szerzett dicsőséget a Magyar Táncművészeti Egyetemnek

Takamori Miyu a Magyar Táncművészeti Egyetem japán hallgatója bronzérmet nyert a XXVIII. Várnai Nemzetközi Balettversenyen, míg partnere, Rónai András, az Operaház fiatal címzetes magántáncosa különdíjat kapott.
Tánc sziget 2018

Ez a cirkusz már rég nem az, amitől ódzkodsz!

A cirkusz legmodernebb, legbeszédesebb, legtartalmasabb oldalát is megismerhetjük a Sziget fesztivál Cirque Du Sziget helyszínén, augusztus 9. és 14. között.
Tánc hírek

Megalakult a Székesfehérvári Balett Színház

Hivatalosan is megkezdte működését szerdán Székesfehérvár új kulturális intézménye Egerházi Attila igazgatásával,13 balettművésszel.