Tánc

Meglepetésember

2008.04.23. 00:00
Ajánlom
Az amerikai-kínai koreográfus-táncos, az 1995 óta New Yorkban dolgozó Shen Wei neve mindeddig tökéletesen ismeretlen maradt a magyarországi közönség előtt. A hagyományos kínai opera világába (szülei révén) beleszületett alkotó, ki serdülő korától maga is művelte e műfajt, kivételes, különleges tehetség: teremtő fantáziájának gyökerei olyan talajba nyúlnak, melyről csak hozzávetőleges fogalmaink lehetnek.

Folding (foto: Zen Qian)

A Shen Wei Dance Arts társulata bemutatkozó, budapesti vendégjátékára, jó érzékkel egy "nyugati" klasszikus tánczenei remekmű, Sztravinszkij Tavaszi áldozatának saját verzióját hozta magával, s a társulatvezető fantáziavilágát a maga pompájában reprezentáló koreográfiát illesztett mellé. Külön örömünkre szolgálhatott, hogy a két alkotásban magát az alkotót, ezt a kamasz-alkatú (idén negyven éves), bűvösen elegáns jelenséget is megcsodálhattuk. Shen Wei reneszánsz ember: nem csupán két alkotásának díszlet- és jelmeztervezője ő maga, de a vendégjáték idején hozzáférhető volt izgalmas, Tibetben készült fényképeit is felvonultató albuma.

A Tavaszi áldozat meglepő és nagyszerű négykezes zongoraátiratára (előadó: Fazil Shay) készített koreográfia hangulatában egyszerre mai, és mintha a közelmúltra kacsintó. A mű, formabontó megoldásaiban, színpadképe hangulatában mintha a hetvenes-nyolcvanas évek valamely sosevolt, nagyhírű előadását idézné. Shen Wei alkotásának érzékeny rebbenékenysége, a padlót díszítő absztrakt kép vonalaira rímelő járásai, irányai, csomópontjai, ívei és egyenesei magával ragadó alkotássá állnak össze. A koreográfus olykor mintha pimaszul ellenében menne a zenének: táncosainak teste megdermed, mozdulatlanná válik a zenei csúcspontokon. A tánc találékonyan felesel Sztravinszkijjal. E hűvös, mégis érzéki koreográfiai sakkjátszma szerkezete, különös dinamikája folytán válik igazán emlékezetessé.


Folding (foto: Zen Qian)

A Folding (Hajtogatás) eredetileg egy kínai kortárs együttes számára készült. E különös munka rituális hangzás és mozdulat, a keleti és a nyugati hagyomány, valós és kitalált múlt rendkívüli elegye. Hangzó anyagának jelentős részé egy lámaista buddhista szertartás felvétele teszi ki: a tibeti szerzetesek megszólaltatta, tradicionális hangszerek bűvös hangorkánja, a kántálás kórusa keveredik a brit John Tavener zenéjével. A játék hátterében hatalmas, szürkés fal magasodik: rajta egy 18. századi, kínai festmény elemei: egy hal, két emberi kar, egy írásjegy, és két, vörös bélyegző. A szín előterében egy inga függ és lendül meg újra és újra. A Folding márványosra festett testű táncosai derekukon megkötött, vöröses uszályban, fejükön csúcsos süveggel lépnek elénk. Lassú tempójú, szokatlan elemekben gazdag, meditatív táncot látunk. Gyönyörű teret, éterien kifinomult – olykor egyáltalán nem emberi - gesztusokat, egy sosem létezett kultúra különös szertartásait. Papokat és harcosokat, kentaurokat, bálványokat. A Folding hasonlíthatatlan hangulatú, ízig-vérig keleti munka: ősi és mégis modern, fenséges és melankolikus, lassúságában igazán virtuóz. Alakjainak eredetét csak találgatni tudjuk: láttukra a keringő dervisekre, óegyiptomi frízek alakjaira, űrlényekre egyaránt asszociálhatunk. A végtelen feltáruló kapuján belépő, a sötétbe méltóságteljesen bevonuló, majd eltűnő táncosok képe mélyen megmarad az emlékezetben. E kóstoló után pedig, reménykedve várhatjuk a folytatást.

(2008. április 19., 20., 19:00 - Müpa Fesztivál Színház - Shen Wei Dance Arts (a Táncfórum keretében) - Tavaszi áldozat; zene: Igor Sztravinszkij (a négykezes zongoraváltozatot előadja: Fazil Say); kor., színpad- és jelmezterv: Shen Wei; világítás: David Ferri; Folding (Hajtogatás); zene: John Tavener és tibeti buddhista ének; zenei szerk.: Kung Chi-shing; kor., színpad- és jelmezterv, smink: Shen Wei; világítás: David Ferri)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

A tánc önkifejezés, a cirkusz káprázat – Interjú Vági Bencével

Záró részéhez érkezett a Recirquel Újcirkusz Társulat trilógiája. A Solus Amor, ami a Non Solus és My Land méltó folytatása, a „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális légi táncelőadás. Vági Bence művészeti vezetővel, a produkció rendező-koreográfusával beszélgettünk az előadásokról, sikerekről és a következő időszak lehetőségeiről.
Tánc hír

A Nemzeti Táncszínház betáncol az otthonokba

Elindult a Nemzeti Táncszínház stream-sorozata, a TáncszínházON. A minden kedden és csütörtökön közvetített felnőtt, illetve a szombati gyerekelőadásokat bárki ingyenesen megtekintheti.
Tánc hír

Fiatal zeneszerzők műveire készít táncjátékot Kulcsár Noémi

A fiatal zeneszerzőkből álló STUDIO 5 hatodik estjére készül, ami november 9-én a Zeneakadémia Solti termében lesz látható. A Bella Máté, Virág András Gábor, Szentpáli Roland, Kutrik Bence és Solti Árpád alkotta formáció ezúttal a mozdulatok nyelvén szeretné közelebb hozni a kortárs zenét a nagyközönséghez.
Tánc interjú

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Hatvanadik jubileumi évadát kezdte meg 2020 szeptemberében a Pécsi Balett. Az ország első európai hírű, modern balettegyüttese a Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként 1960-ban létesült Eck Imre Kossuth- és Liszt –díjas, érdemes és kiváló művész vezetésével, aki túllépve a klasszikus balettek mesevilágán, a színpadra helyezte a kor emberi problémáit, érzelmeit, morális kétségeit, aktuális tartalmait sajátos, modern mozgásvilágában. Az alapításról, az önállósodásról, a nézőbarát repertoárról és az új utak kereséséről Uhrik Dóra ügyvezető beszélt Péli Nagy Katának.
Tánc hír

Philip Glass zenéjére táncolnak a Feledi Project táncosai

Feledi János Philip Glass Metamorfózis című, zongorára írt művére készített koreográfiát. A társadalmunk, létünk átváltozásáról szóló produkció november 3-tól látható a Nemzeti Táncszínházban.