Tánc

Menesztették Barta Dórát

2011.03.26. 13:04
Ajánlom
Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Színház igazgatója azonnali hatállyal leváltotta Barta Dórát, a tánctagozat vezetőjét.

A Heves Megyei Közgyűlés vizsgálata alapján Blaskó azzal indokolta a döntését, hogy Barta Dóra jogilag alkalmatlan a posztra, nem láthat el vezetői feladatokat, mert a szakirányú felsőfokú végzettsége még csak folyamatban van.

A 2008-as Előadó-művészeti Törvény szerint "a vezető munkakörének ellátásával szakirányú felsőfokú végzettséggel és legalább ötéves szakmai gyakorlattal rendelkező személy bízható meg. Szakirányú felsőfokú végzettségnek minősül a felsőfokú oktatási intézményben szerzett, az intézmény alaptevékenységének megfelelő diplomával vagy oklevéllel, továbbá a jogász, illetve a közgazdász oklevéllel tanúsított végzettség". Ugyanezen törvény kimondja, hogy ha valaki a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjban részesül, akkor mentesül a végzettség, szakképzettség megszerzésének követelménye alól.

Barta Dóra 2007-ben lett Érdemes Művész (akkor egyébként tanított is a Táncművészeti Főiskolán), Hiller István 2009-ben felmentette a törvényi kötelezettség alól, ekkor alakult meg az egri tánctagozat, melynek élére Csizmadia Tibor Barta Dórát nevezte ki.

A dolog pikantériája, hogy Blaskó Balázs mellett Barta Dóra pályázott még az egri színház vezetésére, de akkor nem merült föl ez a probléma.

Blaskó Balázs március 25-én visszavonta a táncművész kinevezését, a tánctagozat vezetésével a későbbiekben Topolánszky Tamást szándékozik megbízni. Barta Dórának tánckari státuszt ajánlott.

A táncosként és koreográfusként nemzetközileg is elismert művész fájlalja, hogy épp a szülővárosa hurcolja meg ezzel a lejárató kampánnyal. Hivatalos tájékoztatást nem kapott sem az ügymenetről, sem a vizsgálatról: a felmentése volt az első alkalom, hogy Blaskó személyesen kereste meg.

Kérdés persze még az is, hogy mi lesz a Badora tánctársulattal, mely az egri tánctagozat művészeiből áll, kiáll-e mellettük a város vezetése?

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Élet és a halál közti lebegés – Újra színpadon Feledi János Rekviemje

A felújított előadás március 4-én látható a Nemzeti Táncszínházban, a Budapest Táncfesztivál programjában.
Tánc magazin

Elbűvölte a Jacqueline du Pré életéről szóló balett Daniel Barenboim karmestert

Bemutatták a legendás csellista életéről szóló balettelőadást a brit Királyi Operaházban. Özvegye, Daniel Barenboim is pozitívan nyilatkozott a produkcióról.
Tánc hír

Névtelen vádak miatt felfüggesztették a Berlini Állami Balettiskola két vezetőjét

A bejelentés a tanítványokkal való rossz bánásmódról szól. A két vezetőt a kivizsgálás idejére felmentették a munkavégzés alól.
Tánc hír

Ünnepelt koreográfusok munkái a Budapest Táncfesztiválon

Franciaország, Nagy Britannia és New York neves táncegyüttesei mellett a legnagyobb magyar tánctársulatok is várják az érdeklődőket február 27. és március 11. között.
Tánc gyász

Elhunyt Erdélyi Alice balettművész

Az Operaház egykori magántáncosa 91 éves volt.