Tánc

Menesztették Barta Dórát

2011.03.26. 13:04
Ajánlom
Blaskó Balázs, az egri Gárdonyi Színház igazgatója azonnali hatállyal leváltotta Barta Dórát, a tánctagozat vezetőjét.

A Heves Megyei Közgyűlés vizsgálata alapján Blaskó azzal indokolta a döntését, hogy Barta Dóra jogilag alkalmatlan a posztra, nem láthat el vezetői feladatokat, mert a szakirányú felsőfokú végzettsége még csak folyamatban van.

A 2008-as Előadó-művészeti Törvény szerint "a vezető munkakörének ellátásával szakirányú felsőfokú végzettséggel és legalább ötéves szakmai gyakorlattal rendelkező személy bízható meg. Szakirányú felsőfokú végzettségnek minősül a felsőfokú oktatási intézményben szerzett, az intézmény alaptevékenységének megfelelő diplomával vagy oklevéllel, továbbá a jogász, illetve a közgazdász oklevéllel tanúsított végzettség". Ugyanezen törvény kimondja, hogy ha valaki a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díjban részesül, akkor mentesül a végzettség, szakképzettség megszerzésének követelménye alól.

Barta Dóra 2007-ben lett Érdemes Művész (akkor egyébként tanított is a Táncművészeti Főiskolán), Hiller István 2009-ben felmentette a törvényi kötelezettség alól, ekkor alakult meg az egri tánctagozat, melynek élére Csizmadia Tibor Barta Dórát nevezte ki.

A dolog pikantériája, hogy Blaskó Balázs mellett Barta Dóra pályázott még az egri színház vezetésére, de akkor nem merült föl ez a probléma.

Blaskó Balázs március 25-én visszavonta a táncművész kinevezését, a tánctagozat vezetésével a későbbiekben Topolánszky Tamást szándékozik megbízni. Barta Dórának tánckari státuszt ajánlott.

A táncosként és koreográfusként nemzetközileg is elismert művész fájlalja, hogy épp a szülővárosa hurcolja meg ezzel a lejárató kampánnyal. Hivatalos tájékoztatást nem kapott sem az ügymenetről, sem a vizsgálatról: a felmentése volt az első alkalom, hogy Blaskó személyesen kereste meg.

Kérdés persze még az is, hogy mi lesz a Badora tánctársulattal, mely az egri tánctagozat művészeiből áll, kiáll-e mellettük a város vezetése?

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.