Tánc

Mészáros László Pro Cultura Hungarica díjas

2013.07.11. 10:39
Ajánlom
A Svédországban élő balettmester Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkártól vette a díjat július 10-én Budapesten.

Mészáros Lászlót a magyar kultúra értékeinek megismertetése érdekében tett erőfeszítései elismeréseként jutalmazta Balog Zoltán miniszter a díjjal. Mészáros László az Állami Balettintézetben végzett, ezt követően az operaház magántáncosa lett. Egy évtized után a norvég nemzeti baletthez szerződött, majd 1984-től két évig az augsburgi városi színház tagjaként Európa számos országában fellépett.

1986 óta a malmői városi színház balettmestere, dolgozott például a Stockholmi Királyi Balettben, a göteborgi színházban és a Cullberg Balettben, a Királyi Svéd Balettintézetnek évtizedek óta állandó munkatársa. A kilencvenes évek elején saját tánciskolát nyitott, tanítványait a legismertebb balettintézetek felvételijére készíti fel. Évente szervez nekik nyári kurzust Budapesten, ahol a Magyarországra látogató svéd, norvég és izlandi diákoknak lehetőségük van megismerkedni a magyar balettművészettel, sokan közülük a Magyar Táncművészeti Főiskolán vagy a Győri Balettiskolában készülnek fel táncos karrierjükre.

"A munkásságáért Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett mester felkészültségét és kiváló pedagógiai érzékét tanítványainak szakmai sikerei igazolják vissza, ami méltán tette őt népszerűvé választott hazájában. Életműve tehát nemcsak a magyar kultúra jó hírét öregbíti a világban, de fórumot is teremt a jövő különféle országokból érkező balettművészei számára egymás kölcsönös megismerésére és megbecsülésére" - indokolták a kitüntetést a díj átadói.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.