Tánc

Mészáros László Pro Cultura Hungarica díjas

2013.07.11. 10:39
Ajánlom
A Svédországban élő balettmester Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkártól vette a díjat július 10-én Budapesten.

Mészáros Lászlót a magyar kultúra értékeinek megismertetése érdekében tett erőfeszítései elismeréseként jutalmazta Balog Zoltán miniszter a díjjal. Mészáros László az Állami Balettintézetben végzett, ezt követően az operaház magántáncosa lett. Egy évtized után a norvég nemzeti baletthez szerződött, majd 1984-től két évig az augsburgi városi színház tagjaként Európa számos országában fellépett.

1986 óta a malmői városi színház balettmestere, dolgozott például a Stockholmi Királyi Balettben, a göteborgi színházban és a Cullberg Balettben, a Királyi Svéd Balettintézetnek évtizedek óta állandó munkatársa. A kilencvenes évek elején saját tánciskolát nyitott, tanítványait a legismertebb balettintézetek felvételijére készíti fel. Évente szervez nekik nyári kurzust Budapesten, ahol a Magyarországra látogató svéd, norvég és izlandi diákoknak lehetőségük van megismerkedni a magyar balettművészettel, sokan közülük a Magyar Táncművészeti Főiskolán vagy a Győri Balettiskolában készülnek fel táncos karrierjükre.

"A munkásságáért Pro Cultura Hungarica díjjal kitüntetett mester felkészültségét és kiváló pedagógiai érzékét tanítványainak szakmai sikerei igazolják vissza, ami méltán tette őt népszerűvé választott hazájában. Életműve tehát nemcsak a magyar kultúra jó hírét öregbíti a világban, de fórumot is teremt a jövő különféle országokból érkező balettművészei számára egymás kölcsönös megismerésére és megbecsülésére" - indokolták a kitüntetést a díj átadói.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

A világ táncai 1 előadásban

Japán taiko ritmusok, vad afro táncok, a velencei karnevál hangulata, egy tradicionális zsidó esküvői ceremónia, spanyol flamenco, ír sztepptánc, görög szirtaki és mulatós cigánytánc - mindez egyetlen előadásban a magyar táncélet egyik legkarakteresebb együttesétől, a Varidance-től.
Tánc hír

Carlos Acosta balettigazgató lett

A kubai utcagyerekből generációja egyik legkiemelkedőbb művészévé avanzsált táncost választották a Birmingam Royal Ballet új balettigazgatójának.
Tánc tranzdanz

Krasznahorkai inspirálta fekete-fehér táncképeket fest a TranzDanz

Kovács Gerzson Péter a TranzDanz társulattal január 17-én mutatja be Noir című, legújabb előadását a MU Színházban. A Krasznahorkai világát idéző előadás kapcsán Gyepesi Flóra beszélgetett a társulatvezetővel.
Tánc hír

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Tánc róna viktor

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.