Tánc

Millenáris-akciók zöldben

2010.08.07. 13:10
Ajánlom
A szerdánként jelentkező Park Action sorozat üdítő színfoltja a nyári Millenáris programkínálatának, és ha váratlan "bármi" azért nem is történik meg, ahogy a leírás utal rá, de szabadtér, improvizatív zene és kortárs tánc találkozása igen.

Még csak néhányan lézengenek a művészbejáró mellett a Poppin Lollipop című tánc kezdetekor, nem látni, hol vannak a táncosok és merre is fognak játszani. Páran a Teátrum melletti fűben ülnek, fekszenek, távolabb két csinos, pöttyös ruhás lány magazinszerűen pózol egy fotósnak, aki a világosítóval együtt gyorsan kattogtatja a gépet körülöttük, még nem tiszta, ők a produkció részei lesznek-e. Márkos Albert csellista - aki már számtalan magyar filmben, prózai és táncszínházi előadásban vett részt zenészként, zeneszerzőként - hangol, mellette pedig lassú mozdulatokkal egy harmadik lány testhez álló rövid fekete alsóban és topban szólójával indítja el az előadást. Mozgására megszólal a zene, a cselló hangja pedig előcsalja a másik két lányt is, akik azonnal kibújnak pöttyös ruháikból, és az alatta viselt azonos fekete szettben csatlakoznak a harmadik szólójához. A három táncos (Kaprinyák Renáta, Torda Kata, Dézsi Kata), akik alkatukban erősen eltérőek, rövidre nyírt frizurájuk miatt azonban hasonló profillal rendelkeznek, kissé mintha a cselló hangjától babonázódtak volna meg, különböző térformációkat alkotnak. Mire mindenki felfigyel a szabadtéri előadásra, a táncosok elillanak a teátrumi domb másik oldalába, groteszk módon pedig a csellista is fut utánuk a hangszert szinte maga előtt tolva a levegőben. Minden néző átvonul a másik oldalra, ahol a három táncos már egy nagy, világító pink színű vászonnal mozog: kifeszítik, összegyűrik, rá-, alá-, mögé, közé bújnak. Majd éles váltással egy túlzottan kidolgozott felsőtestű, piros fürdőnadrágos, kopasz fiú tűnik fel a három alak között, és a nők közötti egyensúlyt megbillentő alfahímként pózol előttük. A táncos típusnak kevéssé mondható adonisz akrobatikus elemekkel emelgeti a táncosokat, mozgása inkább erőművész mozdulataira, mintsem táncra emlékeztet. A színek és fürdőruhák kavalkádjában a jelenet egy strand képét idézi fel, utalva ezzel talán a korábban nehezen értelmezhető cím könnyed, nyári hangulatára is. Az előadást indító lány csábos mozgással és futásával pillanatok alatt elcsalja a fiút, aki fut utána le a fűről, utánuk a másik két lány, végül a csellista is. A szabadtéri "negyedórás" hosszánál és fajsúlyánál fogva nem billentette ki ugyan a közönséget, de a hely adottságaihoz és jellegéhez ügyesen alkalmazkodott.

A Ladjánszki Márta és Bill Young közös projektjeként bemutatott BY esetében egy hagyományosabb színpad- és közönségfelállás fogad a Csodák Palotája előtti szabadtéren. Sokan gyűlnek össze a fű körül, az épület oldalában már hangolnak a zenészek, Oli Mayne és Varga Zsolt az előadást experimentális zenei kísérettel árnyalják, a táncról gyakran inkább a zenei felvillanások felé terelve a figyelmet. Ladjánszki helyzetjelentő táncsorozata és Bill Young műhelymunkájának elegye pontos, részletes, olykor azonban monoton mozgástanulmány három táncosra. Az amerikai koreográfussal közösen készített jelenetfüzér három élénk sárga, rózsaszín és kék kezeslábasba öltözött, nemtelen alak kirakós játékának végtelenített variációit mutatja meg. A hármas szám mozaikszerű lehetőségeit próbálgatják, ragozzák (by) testtel rögzítve, amiben a részeket az élő zenei aláfestés tart ritmusban, és a gyors átkötések, átmozdulások tartanak ösze. Magukat és egymást kötik össze, támasztják ki, és görgetik tovább számtalan alakzatban, amiben alacsony magasat, nő férfit egyaránt emel, és hosszan kitart. Itt a Park Action véletlen jellege és adott helyre szabottsága nem érvényesül, az előadás végére mégis népes tábor figyeli az eseményt. Egy barna kislány, aki kék pöttyös vödrével egészen közel megy a táncosokhoz, döbbenten figyeli a mozdulatokat, majd azonos korú, szőke barátnőjével utánozni kezdik az ugrásokat mulatságos kontrasztot alkotva a profik mellett. Ezt a könnyen adódó ziccert sajnos kihagyják a táncosok, láthatóan a műfaji keret nem engedi a spontán válaszreakciót. Az előadást végül egy hosszúra nyújtott, fülsüketítő zenei improvizáció zárja immár táncosok nélkül, sokan a fülüket is befogják (a kislányok persze ezt is élvezik) és mindezzel együtt erős tapsot kapnak, mielőtt a közönség egy-egy itallal átcsorogna a Millenáris másik oldalán működő kertmoziba.

A Park Action további fellépői:

augusztus 11. 19:00 - Hodworks & Spidronműhely: Akció a Parkban

augusztus 18. 19:00 - PR-Evolution Dance Company: Víziók 2010

Augusztus 25. 18:00 - Tünet Együttes: Bébi kontakt

A programokra a belépés ingyenes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Veszélyben van a szimfonikus zenekar intézménye?

Számos veszély fenyegeti a szimfonikus zenekarokat, de ha túlélik, az biztos, hogy a jövő zenekara nem olyan lesz, mint a mai. Fischer Iván szerint ideje megreformálni a zenekarok működését, hogy megfeleljen a következő generációk korszakának.
Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Klasszikus

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Plusz

Eredeti formájában állítják helyre a Notre-Dame-székesegyházat

A tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyot a francia elnök szerette volna kortárs építészeti tervek szerint újjáépíteni, hogy magán hordozza a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.
Színház

Kállai Ferenc, az egyik legsokoldalúbb magyar színész

Tíz éve, 2010. július 11-én halt meg Kállai Ferenc Kossuth-díjas színész, a nemzet színésze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Táncba hívunk! - A Duna Művészegyüttes nyári programja

A Duna Művészegyüttes idén nyáron gyerekelőadással is készül.
Tánc hír

Kezdőket és profikat is vár a Duda Éva Társulat nyári workshopja

A Duda Éva Társulat első alkalommal rendezi meg nyolc napon át tartó intenzív kurzusát augusztus 1. és 8. között, amelyre kezdőket, haladókat és profi táncosokat is várnak.
Tánc ajánló

A Cirkusz az Éjszakában zárja a Müpa online közvetítéssorozatát

A Recirquel előadása június 28-án 19 órától első alkalommal látható teljes egészében online.
Tánc ajánló

Hazai és nemzetközi néptánc kavalkáddal készül a Nemzeti Táncszínház

A flamenco, a tangó, a kortárs és a hagyományőrző magyar táncok töltik be a Millenárist július 16. és 23. között a Nemzeti Táncszínház nyáresti, szabadtéri táncestjein, a TáncParkon.
Tánc interjú

Misztikus terek, avagy visszatérés a képzőművészethez – Gergye Krisztián festményeiből nyílik kiállítás Kőszegen

A hazai kortárs színház- és táncművészet kiemelkedő alkotója ezúttal új oldalát mutatja meg: festőként lép elő a Levitációk című tárlaton, amelyen főként a karantén idején született alkotásaiból láthatunk válogatást. A Kőszegi Várszínház kiállításának megnyitóját június 21-én, vasárnap 18.00 órakor tartják a Jurisics-vár lovagtermében.