Tánc

Millenáris-akciók zöldben

2010.08.07. 13:10
Ajánlom
A szerdánként jelentkező Park Action sorozat üdítő színfoltja a nyári Millenáris programkínálatának, és ha váratlan "bármi" azért nem is történik meg, ahogy a leírás utal rá, de szabadtér, improvizatív zene és kortárs tánc találkozása igen.

Még csak néhányan lézengenek a művészbejáró mellett a Poppin Lollipop című tánc kezdetekor, nem látni, hol vannak a táncosok és merre is fognak játszani. Páran a Teátrum melletti fűben ülnek, fekszenek, távolabb két csinos, pöttyös ruhás lány magazinszerűen pózol egy fotósnak, aki a világosítóval együtt gyorsan kattogtatja a gépet körülöttük, még nem tiszta, ők a produkció részei lesznek-e. Márkos Albert csellista - aki már számtalan magyar filmben, prózai és táncszínházi előadásban vett részt zenészként, zeneszerzőként - hangol, mellette pedig lassú mozdulatokkal egy harmadik lány testhez álló rövid fekete alsóban és topban szólójával indítja el az előadást. Mozgására megszólal a zene, a cselló hangja pedig előcsalja a másik két lányt is, akik azonnal kibújnak pöttyös ruháikból, és az alatta viselt azonos fekete szettben csatlakoznak a harmadik szólójához. A három táncos (Kaprinyák Renáta, Torda Kata, Dézsi Kata), akik alkatukban erősen eltérőek, rövidre nyírt frizurájuk miatt azonban hasonló profillal rendelkeznek, kissé mintha a cselló hangjától babonázódtak volna meg, különböző térformációkat alkotnak. Mire mindenki felfigyel a szabadtéri előadásra, a táncosok elillanak a teátrumi domb másik oldalába, groteszk módon pedig a csellista is fut utánuk a hangszert szinte maga előtt tolva a levegőben. Minden néző átvonul a másik oldalra, ahol a három táncos már egy nagy, világító pink színű vászonnal mozog: kifeszítik, összegyűrik, rá-, alá-, mögé, közé bújnak. Majd éles váltással egy túlzottan kidolgozott felsőtestű, piros fürdőnadrágos, kopasz fiú tűnik fel a három alak között, és a nők közötti egyensúlyt megbillentő alfahímként pózol előttük. A táncos típusnak kevéssé mondható adonisz akrobatikus elemekkel emelgeti a táncosokat, mozgása inkább erőművész mozdulataira, mintsem táncra emlékeztet. A színek és fürdőruhák kavalkádjában a jelenet egy strand képét idézi fel, utalva ezzel talán a korábban nehezen értelmezhető cím könnyed, nyári hangulatára is. Az előadást indító lány csábos mozgással és futásával pillanatok alatt elcsalja a fiút, aki fut utána le a fűről, utánuk a másik két lány, végül a csellista is. A szabadtéri "negyedórás" hosszánál és fajsúlyánál fogva nem billentette ki ugyan a közönséget, de a hely adottságaihoz és jellegéhez ügyesen alkalmazkodott.

A Ladjánszki Márta és Bill Young közös projektjeként bemutatott BY esetében egy hagyományosabb színpad- és közönségfelállás fogad a Csodák Palotája előtti szabadtéren. Sokan gyűlnek össze a fű körül, az épület oldalában már hangolnak a zenészek, Oli Mayne és Varga Zsolt az előadást experimentális zenei kísérettel árnyalják, a táncról gyakran inkább a zenei felvillanások felé terelve a figyelmet. Ladjánszki helyzetjelentő táncsorozata és Bill Young műhelymunkájának elegye pontos, részletes, olykor azonban monoton mozgástanulmány három táncosra. Az amerikai koreográfussal közösen készített jelenetfüzér három élénk sárga, rózsaszín és kék kezeslábasba öltözött, nemtelen alak kirakós játékának végtelenített variációit mutatja meg. A hármas szám mozaikszerű lehetőségeit próbálgatják, ragozzák (by) testtel rögzítve, amiben a részeket az élő zenei aláfestés tart ritmusban, és a gyors átkötések, átmozdulások tartanak ösze. Magukat és egymást kötik össze, támasztják ki, és görgetik tovább számtalan alakzatban, amiben alacsony magasat, nő férfit egyaránt emel, és hosszan kitart. Itt a Park Action véletlen jellege és adott helyre szabottsága nem érvényesül, az előadás végére mégis népes tábor figyeli az eseményt. Egy barna kislány, aki kék pöttyös vödrével egészen közel megy a táncosokhoz, döbbenten figyeli a mozdulatokat, majd azonos korú, szőke barátnőjével utánozni kezdik az ugrásokat mulatságos kontrasztot alkotva a profik mellett. Ezt a könnyen adódó ziccert sajnos kihagyják a táncosok, láthatóan a műfaji keret nem engedi a spontán válaszreakciót. Az előadást végül egy hosszúra nyújtott, fülsüketítő zenei improvizáció zárja immár táncosok nélkül, sokan a fülüket is befogják (a kislányok persze ezt is élvezik) és mindezzel együtt erős tapsot kapnak, mielőtt a közönség egy-egy itallal átcsorogna a Millenáris másik oldalán működő kertmoziba.

A Park Action további fellépői:

augusztus 11. 19:00 - Hodworks & Spidronműhely: Akció a Parkban

augusztus 18. 19:00 - PR-Evolution Dance Company: Víziók 2010

Augusztus 25. 18:00 - Tünet Együttes: Bébi kontakt

A programokra a belépés ingyenes.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.