Tánc

Milyen táncelőadásokat ajánl a Fidelio novemberre?

2016.10.29. 11:49
Ajánlom
A klasszikus balettől a modern baletten át a leginkább formabontó előadásokig találunk kedvünkre valót a novemberi kínálatban.

1.7

november 12. 19:00 MU Színház

Szokatlan, hogy egy előadás címe egy számjegy legyen, ebben azonban sokkal több van, mint gondolnánk: kapcsolatban van a természettel, a gender témával és még a bevándorlókkal is.

A koreográfus Rózsavölgyi Zsuzsa koncepciója két kutató munkájára épül: Szendi Gábor evolucionista pszichológus írásaiban a női test funkcióváltására mutat rá, ahogy az a termékenység demonstrálása felől az esztétikum megmutatása felé mozdult el. Jean Baudrillard francia filozófus és szociológus hasonlóan gondolkodik, amikor a női test tömegkultúrában betöltött szerepét a „tőke” és a „fétistárgy” kettősségeként írja le. A darab ezen elméletek mentén a test valódi értékét kutatja.

1.7. - Rózsavölgyi Zsuzsa

1.7. - Rózsavölgyi Zsuzsa (Fotó/Forrás: Janelle Jones)

Timothy and the Things: Schrödingerre várva

november 17–18. 20:00 Trafó

Fülöp László koreográfiájának címe egy Schrödinger nevű fizikus gondolatkísérletére utal, ami egy macska elképzelt szemszögén keresztül magyarázta a dolgok relativitását.

A Nobel-díjas fizikus kísérlete arra az abszurditásra mutat rá, hogy egy dobozba zárt macska élő vagy holt állapota attól függ, hogy megfigyeli-e valaki ezt az állapotot. „Valaki közölhetné már szegény macskával a dobozban, hogy ne várjon tovább Schrödingerre, mert már nincs köztünk. Számára Schrödinger pont annyira élő és halott, amíg ki nem jön a dobozból, mint fordítva” – mondta Fülöp László. Ami biztos, hogy se macska, se Schrödinger nem lép színpadra, hat nagyszerű táncos viszont igen.

Schrödingerre várva

Schrödingerre várva (Fotó/Forrás: Kni Pictures)

Fókuszban a koreográfusok

november 19. 19:00 Bethlen Téri Színház

A Hagyományok Háza sorozatában ezúttal a színpadi néptánc legfiatalabb koreográfus nemzedékének legjobbjai mutatják be darabjukat.

A Bethlen Téri Színházban a Zalai Kamaratánc Fesztivál díjazott koreográfiái közül láthatunk hatot, amelyek átfogó képet adnak a fiatal alkotók világképéről, színpadi látásmódjáról, az őket foglalkoztató kérdésekről és az arra adott válaszokról. A koreográfiák bemutatása után beszélgetés is lesz az alkotókkal, köztük Sánta Gergővel, Fundák Kristóffal, Kaszai Lilivel, ifj. Zsuráfszky Zoltánnal, Appelshoffer Jánossal, Ágfalvi Györggyel és Lévay Andreával.

Fókuszban a koreográfusok

Fókuszban a koreográfusok (Fotó/Forrás: Majnik Zsolt)

Rómeó és Júlia

november 20. 19:00 Müpa

Vámos György különleges módon koreografálta meg a klasszikust a Győri Balett számára, amit most a budapesti közönségnek is elhoznak.

A koreográfus a reneszánszból a múlt század húszas éveibe átültetve hozza összhangba a klasszikus balett hagyományait azzal a prokofjevi igénnyel, hogy „megmutassa a színpadon az emberi érzelmeket”. Vámos olyan táncoló színészeket akar, akik a testükkel beszélnek és énekelnek. Rómeó és Júlia nála két olyan fiatal, akik a darab elején még gondtalanok, de képesek elsöprően szenvedélyes érzésekre is, amelyek aztán tragédiába torkollnak.

Rómeó és Júlia

Rómeó és Júlia (Fotó/Forrás: Mészáros Mátyás)

Don Quijote

időpontok: opera.hu Magyar Állami Operaház

Új formában, megújult szereposztással mutatja be a Magyar Nemzeti Balett Marius Petipa közkedvelt balettjét.

A balett középpontjában egy, a Cervantes-regényből is ismert humoros szerelmi történetet áll: a fiatal Kitri és Basilio története, amely minden bonyodalom ellenére Don Quijote közbelépése révén végül boldog véget ér. A Don Quijote volt Marius Petipa és Ludwig Minkus együttműködésének első darabja, amit aztán még számos közös balett követett. A darab egyik fénypontja a híres, nagy pas de deux, amely igazi presztízs- és bravúrszám, a gálák cirkuszi látványossága.

Leblanc Gergely

Leblanc Gergely (Fotó/Forrás: Gács Tamás)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Koronavírusban halt meg Böröndi Tamás

A Vidám Színpad 65 éves igazgatójának nem volt alapbetegsége - tudta meg a Blikk.
Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Jazz/World

Debussy a klasszikus címkéje nélkül

Megjelent Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia és Fenyvesi Márton első közös lemeze, amelyen Debussy-dalok hallhatók modern és izgalmas köntösben, úgy, ahogy még biztosan nem találkoztunk velük. Hiányzik az a hang, amit ez a megjelenés képvisel.
Vizuál

Spilák Klára rövidfilmes alakítását díjazták New Yorkban

A magyar színésznőt az SZFE hallgatójának, Rosanics Patrik diplomamunkájában nyújtott alakításáért díjazták.
Plusz

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

A tánc önkifejezés, a cirkusz káprázat – Interjú Vági Bencével

Záró részéhez érkezett a Recirquel Újcirkusz Társulat trilógiája. A Solus Amor, ami a Non Solus és My Land méltó folytatása, a „cirque danse” nyelvén megszólaló monumentális légi táncelőadás. Vági Bence művészeti vezetővel, a produkció rendező-koreográfusával beszélgettünk az előadásokról, sikerekről és a következő időszak lehetőségeiről.
Tánc hír

A Nemzeti Táncszínház betáncol az otthonokba

Elindult a Nemzeti Táncszínház stream-sorozata, a TáncszínházON. A minden kedden és csütörtökön közvetített felnőtt, illetve a szombati gyerekelőadásokat bárki ingyenesen megtekintheti.
Tánc hír

Fiatal zeneszerzők műveire készít táncjátékot Kulcsár Noémi

A fiatal zeneszerzőkből álló STUDIO 5 hatodik estjére készül, ami november 9-én a Zeneakadémia Solti termében lesz látható. A Bella Máté, Virág András Gábor, Szentpáli Roland, Kutrik Bence és Solti Árpád alkotta formáció ezúttal a mozdulatok nyelvén szeretné közelebb hozni a kortárs zenét a nagyközönséghez.
Tánc interjú

Az iszonyat balladájától Vasarelyig – 60 éves a Pécsi Balett

Hatvanadik jubileumi évadát kezdte meg 2020 szeptemberében a Pécsi Balett. Az ország első európai hírű, modern balettegyüttese a Pécsi Nemzeti Színház balett-tagozataként 1960-ban létesült Eck Imre Kossuth- és Liszt –díjas, érdemes és kiváló művész vezetésével, aki túllépve a klasszikus balettek mesevilágán, a színpadra helyezte a kor emberi problémáit, érzelmeit, morális kétségeit, aktuális tartalmait sajátos, modern mozgásvilágában. Az alapításról, az önállósodásról, a nézőbarát repertoárról és az új utak kereséséről Uhrik Dóra ügyvezető beszélt Péli Nagy Katának.
Tánc hír

Philip Glass zenéjére táncolnak a Feledi Project táncosai

Feledi János Philip Glass Metamorfózis című, zongorára írt művére készített koreográfiát. A társadalmunk, létünk átváltozásáról szóló produkció november 3-tól látható a Nemzeti Táncszínházban.