Tánc

Milyen táncelőadásokat ajánl a Fidelio novemberre?

2016.10.29. 11:49
Ajánlom
A klasszikus balettől a modern baletten át a leginkább formabontó előadásokig találunk kedvünkre valót a novemberi kínálatban.

1.7

november 12. 19:00 MU Színház

Szokatlan, hogy egy előadás címe egy számjegy legyen, ebben azonban sokkal több van, mint gondolnánk: kapcsolatban van a természettel, a gender témával és még a bevándorlókkal is.

A koreográfus Rózsavölgyi Zsuzsa koncepciója két kutató munkájára épül: Szendi Gábor evolucionista pszichológus írásaiban a női test funkcióváltására mutat rá, ahogy az a termékenység demonstrálása felől az esztétikum megmutatása felé mozdult el. Jean Baudrillard francia filozófus és szociológus hasonlóan gondolkodik, amikor a női test tömegkultúrában betöltött szerepét a „tőke” és a „fétistárgy” kettősségeként írja le. A darab ezen elméletek mentén a test valódi értékét kutatja.

1.7. - Rózsavölgyi Zsuzsa

1.7. - Rózsavölgyi Zsuzsa (Fotó/Forrás: Janelle Jones)

Timothy and the Things: Schrödingerre várva

november 17–18. 20:00 Trafó

Fülöp László koreográfiájának címe egy Schrödinger nevű fizikus gondolatkísérletére utal, ami egy macska elképzelt szemszögén keresztül magyarázta a dolgok relativitását.

A Nobel-díjas fizikus kísérlete arra az abszurditásra mutat rá, hogy egy dobozba zárt macska élő vagy holt állapota attól függ, hogy megfigyeli-e valaki ezt az állapotot. „Valaki közölhetné már szegény macskával a dobozban, hogy ne várjon tovább Schrödingerre, mert már nincs köztünk. Számára Schrödinger pont annyira élő és halott, amíg ki nem jön a dobozból, mint fordítva” – mondta Fülöp László. Ami biztos, hogy se macska, se Schrödinger nem lép színpadra, hat nagyszerű táncos viszont igen.

Schrödingerre várva

Schrödingerre várva (Fotó/Forrás: Kni Pictures)

Fókuszban a koreográfusok

november 19. 19:00 Bethlen Téri Színház

A Hagyományok Háza sorozatában ezúttal a színpadi néptánc legfiatalabb koreográfus nemzedékének legjobbjai mutatják be darabjukat.

A Bethlen Téri Színházban a Zalai Kamaratánc Fesztivál díjazott koreográfiái közül láthatunk hatot, amelyek átfogó képet adnak a fiatal alkotók világképéről, színpadi látásmódjáról, az őket foglalkoztató kérdésekről és az arra adott válaszokról. A koreográfiák bemutatása után beszélgetés is lesz az alkotókkal, köztük Sánta Gergővel, Fundák Kristóffal, Kaszai Lilivel, ifj. Zsuráfszky Zoltánnal, Appelshoffer Jánossal, Ágfalvi Györggyel és Lévay Andreával.

Fókuszban a koreográfusok

Fókuszban a koreográfusok (Fotó/Forrás: Majnik Zsolt)

Rómeó és Júlia

november 20. 19:00 Müpa

Vámos György különleges módon koreografálta meg a klasszikust a Győri Balett számára, amit most a budapesti közönségnek is elhoznak.

A koreográfus a reneszánszból a múlt század húszas éveibe átültetve hozza összhangba a klasszikus balett hagyományait azzal a prokofjevi igénnyel, hogy „megmutassa a színpadon az emberi érzelmeket”. Vámos olyan táncoló színészeket akar, akik a testükkel beszélnek és énekelnek. Rómeó és Júlia nála két olyan fiatal, akik a darab elején még gondtalanok, de képesek elsöprően szenvedélyes érzésekre is, amelyek aztán tragédiába torkollnak.

Rómeó és Júlia

Rómeó és Júlia (Fotó/Forrás: Mészáros Mátyás)

Don Quijote

időpontok: opera.hu Magyar Állami Operaház

Új formában, megújult szereposztással mutatja be a Magyar Nemzeti Balett Marius Petipa közkedvelt balettjét.

A balett középpontjában egy, a Cervantes-regényből is ismert humoros szerelmi történetet áll: a fiatal Kitri és Basilio története, amely minden bonyodalom ellenére Don Quijote közbelépése révén végül boldog véget ér. A Don Quijote volt Marius Petipa és Ludwig Minkus együttműködésének első darabja, amit aztán még számos közös balett követett. A darab egyik fénypontja a híres, nagy pas de deux, amely igazi presztízs- és bravúrszám, a gálák cirkuszi látványossága.

Leblanc Gergely

Leblanc Gergely (Fotó/Forrás: Gács Tamás)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.