Tánc

Milyen táncelőadásokat ajánl a Fidelio októberre?

2016.10.09. 16:03
Ajánlom
Klasszikus balett, kortárs tánc, valamint a báb és a tánc összekapcsolásából születő kísérletező előadás is szerepel októberi válogatásunkban.

eARTh

október 10. 19:00 Müpa

Juronics Tamás az évad társulatának választott Szegedi Kortárs Balett élén ezúttal egy, a tánc műfajától szokatlan témához nyúlt: a környezetét kizsákmányoló emberiség problémájához.

Lassan közhelynek tűnik a környezetvédelem fontosságának megemlítése, miközben a kozmikus időszámítás szerint másodperceink vannak hátra ezen a csöpp bolygón. Juronics Tamás a lengyel Góreczki zenéjére koreografált valódi táncdrámát, hiszen ez a zene az alapvető létkérdések felvetésére sarkallja a hallgatót. Végig akarjuk-e nézni szenvtelenül saját vesztünket a kanapén ülve a tévében, vagy felállunk, hogy fordítsunk egyet sorsunkon?

Szegedi Kortárs Balett

Szegedi Kortárs Balett (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia)

A tó

október 11-12. 20:00 Trafó 

Kálmán Eszter új bemutatója - Bercsényi Péter és Dányi Viktória közreműködésével - a báb és a tánc összekapcsolásával kísérletezik játékos formában.

Milyen kihívásokkal kerülhet szembe egy táncos, ha fizikai korlátait keresi? Az élő anyag képességeinek vannak határai. Az élettelen báb ezzel szemben a bábos kezében nagyszerű táncos lehet, rivalizálva az élő test lehetőségeivel. A hattyúk tava mesei motívumait is felhasználó előadásban egymással versengve alkotnak kreatív egységet a báb és a test, a bábos és a táncos, mígnem eltűnnek a határok élő és élettelen között.

Kámán Eszter: A tó

Kámán Eszter: A tó

Szálkák

október 18. 19:00 MOMKult

 Feledi János nem először koreografál költészeti inspirációra: Psyché című Weöres-táncinterpretációja után itt az azonos című Pilinszky-kötet gondolatiságát megjelenítő Szálkák.

A koreográfus előadásával arra kérdez rá, mit üzen nekünk a 21. században az egyik legkeresztényebb költőnk? Pilinszky 1972-es kötetével új korszakot nyitott életművében: a világról való apokaliptikus látomás helyébe az emberi lét eseményeibe való belenyugvás, került. Feledi is arra biztat az ő verseinek megjelenítésén keresztül, hogy merjük észrevenni a jót, higgyünk magunkban, abban, hogy előrébb jutunk, ha szeretettel viszonyulunk egymáshoz.

Feledi Project: Szálkák

Feledi Project: Szálkák (Fotó/Forrás: Szigetiphoto)

Spartacus

Időpontok: opera.hu Magyar Állami Operaház

Októberben Seregi László első igazi, három felvonásos nagybalettje kerül a Magyar Nemzeti Balett repertoárjának középpontjába.

Az i. e. 74 körüli Római Birodalomban játszódó, Spartacus című előadás egy csapásra mérföldkő lett a magyar táncéletben. Generációk sora élvezi 1968 óta a történelmi témájú koreográfiát, amely az ókori rabszolgalázadás történetét dolgozza fel úgy, hogy a harc és a versengés helyett az emberi érzelmekről, és az elnyomásról beszél. „A téma örök amíg embereket nyúznak, ölnek, igazságtalanul bántanak, és vannak emberek, akik kitörni vágynak” - fogalmazott az előadás örök aktualitásával kapcsolatban Seregi László.

Spartacus

Spartacus

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.