Tánc

Milyen táncelőadásokat ajánl a Fidelio szeptemberre?

2016.09.11. 13:54
Ajánlom
Színes lesz az ősz, ami a tánckínálatot illeti: kortárs táncfesztivál, vidéki előadások budapesti premierje, modern balettest, valamint groteszk tánckabaré is szerepel mostani válogatásunkban.

A csárdásápolás művészete

szeptember 18. 19:00 RS9

Kovács Gerzson Péter

Kovács Gerzson Péter (Fotó/Forrás: Hamarits Zsolt)

Kovács Gerzson Péter ezúttal Ágoston Béla „zeneközelítővel” alkot csodás párost: új előadásukban némi iróniával vegyes tisztelettel közelítenek a magyar csárdáshoz.

„A lélekemelő, bartóki »tiszta forrásba« kódolt múltunk megtartó erejét a mag népe táltosai pilisi világhúrját zengető varázsló-tündérek tettre kész hittel töltik fel az örök értéktárakba, ahol összegyűjtik nemzetünk álló és állandó szívfordulópontjairól a világba való elrendeződés állócsillagának ősi esélyét: a csárdást”–fogalmaznak az ajánlóban. Egy biztos: a két alkotó kreatív energiáinak összeadódásából bizonyosan izgalmas dolgok fognak kisülni az L1DanceFest részeként.

Jászok

szeptember 14. 19:00 Müpa

Jászok

Jászok (Fotó/Forrás: Gémesi Balázs)

A nyár elején Jászberényben nagy sikerrel bemutatott monumentális táncjátékot most a budapesti közönség tekintheti meg.

A történelmi dal- és táncjáték alkotói a jász nép rendkívül összetett és izgalmas történetét szeretnék bemutatni az előadáson keresztül. Mihályi Gábor koreográfiájának középpontjában egy hét generáción átívelő, mitikus családtörténet áll. Főszereplője egy mai fiatal pár, az ő előéletük elevenedik meg a történések során. Ez a mikrokozmosz tágul ki az egész jász nép történetévé, hogy az egyes jelenetekben megelevenedjenek a múlt eseményei.

Lautrec táncolni fog

szeptember 23. 19:00 Müpa

Lautrec táncolni fog

Lautrec táncolni fog (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

Gergye Krisztián most debütáló előadása Toulouse-Lautrec festőien groteszk világát idézi fel a Bridging Europe Fesztivál részeként, amelyen idén a francia kultúra kerül a középpontba.

A produkció egyfajta forszírozott szórakoztatás, amelynek műfaji meghatározása a cabaret grotesque. Az élő zenei előadásban neves énekes és zenész, bábszínész és táncosok is közreműködnek majd, megvalósítva a Gergyére jellemző műfaji sokszínűséget. Az összművészeti előadás, önironikus humorával a társadalomkritikán túlmutatva az ember, a bohóc legmélyebb tragédiáját keresi.

KylIng It

Szeptember 23., 24., 29. Erkel Színház
Kylling it

Kylling it (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia)

A Magyar Nemzeti Balett legújabb modern táncestjét két fantasztikus koreográfusnak szenteli: Jiří Kyliánnak és Johan Ingernek.

A cseh és a svéd alkotó munkásságából két-két remekművet láthatnak a kortárs balett rajongói: a társulat repertoárján szereplő Walking Mad, Falling Angels és Sarabande mellett pedig egy új mű magyarországi bemutatójára is sor kerül a Rain Dogs című balett premierével. A különleges hangulatú, letisztult formavilágú művek a lét kérdéseit, az emberi kapcsolatok, a női és férfi psziché, illetve az emberi identitás keresésének témáit járják körül.

Lutte

szeptember 24-26. Trafó

Frenák Pál Társulat: Lutte

Frenák Pál Társulat: Lutte (Fotó/Forrás: Boczkó Tamás)

Küzdelem, harc, erő, revolúció. Egymásnak és magunknak feszülés, felülkerekedés és legyőzetés. Ezekkel a szavakkal lehet leírni a Frenák Pál Társulat új bemutatóját.

Az előadásban egy birkózószőnyeg jelöli ki a nagyon is emberi küzdelem terét; a küzdő felek pedig egyszerre ütköznek össze egymással és önmagukkal. Saját törékenységük ellen harcolnak, a küzdelemben saját magukon kerekednek felül és saját magukkal szemben maradnak alul. A Lutte fontos előadás a társulat életében, hiszen a kreációban ez alkalommal a megszokottnál is nagyobb teret és szabadságot kap egy új, izgalmas nemzetközi táncos- és koreográfusgeneráció.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc kritika

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.
Tánc videó

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Tánc hír

Világrekord kísérlet: a legtöbb táncos spiccen

Az Amercian Ballet Theater sztárpárosa, James Whiteside és Isabella Boylston álma egy olyan világrekord felállítása, amiben a legtöbb táncos emelkedik spiccre egyidejűleg.
Tánc hír

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Tánc magazin

Kezek és lábak nélkül – Breaktáncosok, akinek szárnyakat ad a tánc

Az ILL-ABILITIES egy montreali székhelyű tánccsoport, ami nyolc olyan kiváló breaktáncost egyesít a világ különböző tájairól, akik testi hátrányukat leküzdve kerültek az élvonalba.