Tánc

Milyen táncelőadásokat ajánl a Fidelio szeptemberre?

2016.09.11. 13:54
Ajánlom
Színes lesz az ősz, ami a tánckínálatot illeti: kortárs táncfesztivál, vidéki előadások budapesti premierje, modern balettest, valamint groteszk tánckabaré is szerepel mostani válogatásunkban.

A csárdásápolás művészete

szeptember 18. 19:00 RS9

Kovács Gerzson Péter

Kovács Gerzson Péter (Fotó/Forrás: Hamarits Zsolt)

Kovács Gerzson Péter ezúttal Ágoston Béla „zeneközelítővel” alkot csodás párost: új előadásukban némi iróniával vegyes tisztelettel közelítenek a magyar csárdáshoz.

„A lélekemelő, bartóki »tiszta forrásba« kódolt múltunk megtartó erejét a mag népe táltosai pilisi világhúrját zengető varázsló-tündérek tettre kész hittel töltik fel az örök értéktárakba, ahol összegyűjtik nemzetünk álló és állandó szívfordulópontjairól a világba való elrendeződés állócsillagának ősi esélyét: a csárdást”–fogalmaznak az ajánlóban. Egy biztos: a két alkotó kreatív energiáinak összeadódásából bizonyosan izgalmas dolgok fognak kisülni az L1DanceFest részeként.

Jászok

szeptember 14. 19:00 Müpa

Jászok

Jászok (Fotó/Forrás: Gémesi Balázs)

A nyár elején Jászberényben nagy sikerrel bemutatott monumentális táncjátékot most a budapesti közönség tekintheti meg.

A történelmi dal- és táncjáték alkotói a jász nép rendkívül összetett és izgalmas történetét szeretnék bemutatni az előadáson keresztül. Mihályi Gábor koreográfiájának középpontjában egy hét generáción átívelő, mitikus családtörténet áll. Főszereplője egy mai fiatal pár, az ő előéletük elevenedik meg a történések során. Ez a mikrokozmosz tágul ki az egész jász nép történetévé, hogy az egyes jelenetekben megelevenedjenek a múlt eseményei.

Lautrec táncolni fog

szeptember 23. 19:00 Müpa

Lautrec táncolni fog

Lautrec táncolni fog (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

Gergye Krisztián most debütáló előadása Toulouse-Lautrec festőien groteszk világát idézi fel a Bridging Europe Fesztivál részeként, amelyen idén a francia kultúra kerül a középpontba.

A produkció egyfajta forszírozott szórakoztatás, amelynek műfaji meghatározása a cabaret grotesque. Az élő zenei előadásban neves énekes és zenész, bábszínész és táncosok is közreműködnek majd, megvalósítva a Gergyére jellemző műfaji sokszínűséget. Az összművészeti előadás, önironikus humorával a társadalomkritikán túlmutatva az ember, a bohóc legmélyebb tragédiáját keresi.

KylIng It

Szeptember 23., 24., 29. Erkel Színház
Kylling it

Kylling it (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia)

A Magyar Nemzeti Balett legújabb modern táncestjét két fantasztikus koreográfusnak szenteli: Jiří Kyliánnak és Johan Ingernek.

A cseh és a svéd alkotó munkásságából két-két remekművet láthatnak a kortárs balett rajongói: a társulat repertoárján szereplő Walking Mad, Falling Angels és Sarabande mellett pedig egy új mű magyarországi bemutatójára is sor kerül a Rain Dogs című balett premierével. A különleges hangulatú, letisztult formavilágú művek a lét kérdéseit, az emberi kapcsolatok, a női és férfi psziché, illetve az emberi identitás keresésének témáit járják körül.

Lutte

szeptember 24-26. Trafó

Frenák Pál Társulat: Lutte

Frenák Pál Társulat: Lutte (Fotó/Forrás: Boczkó Tamás)

Küzdelem, harc, erő, revolúció. Egymásnak és magunknak feszülés, felülkerekedés és legyőzetés. Ezekkel a szavakkal lehet leírni a Frenák Pál Társulat új bemutatóját.

Az előadásban egy birkózószőnyeg jelöli ki a nagyon is emberi küzdelem terét; a küzdő felek pedig egyszerre ütköznek össze egymással és önmagukkal. Saját törékenységük ellen harcolnak, a küzdelemben saját magukon kerekednek felül és saját magukkal szemben maradnak alul. A Lutte fontos előadás a társulat életében, hiszen a kreációban ez alkalommal a megszokottnál is nagyobb teret és szabadságot kap egy új, izgalmas nemzetközi táncos- és koreográfusgeneráció.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

A gyerekkönyvszerzők is tiltakoznak a homofób korlátozások ellen

A magyar gyerekirodalom képviselői, több mint kétszáz író, költő, illusztrátor, kiadó közös nyilatkozatban tiltakozik a kedden elfogadott pedofilellenes törvény azon korlátozásai ellen, amelyben a szexuális kisebbségek ábrázolását is tiltják - adta hírül a Könyves Magazin, a Telex nyomán.
Plusz

A modern(ség) nem áll ellentétben a történelemmel

Éppen két évtizede, hogy Dr. Ottrubay István átvette az Esterházy Csoport irányítását. Nem mindennapi kihívás volt átszervezni és modernizálni az Esterházy család történelmi örökségét. E jeles évforduló alkalmából arról beszélgettünk, miként lehet jól ötvözni a hagyományost a modernnel, hogyan működik egy cégcsoport, amely saját nyereségéből finanszírozza a kulturális tevékenységeket és miként lehet mai, modern vezetőként úgy irányítani az egészet, mint egy futballcsapatot az edzője?
Vizuál

A kortársművészet lelki aspektusaira figyel a Gallery Weekend

"A kortárs művészet engem fejez ki" mottóval indul pénteken a Gallery Weekend Budapest, amelyen tizennégy fővárosi kortárs galéria kiállításai, rendhagyó galériatúrák és tárlatvezetések várják a látogatókat vasárnapig.
Vizuál

Szergej Polunyin a díszvendége a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválnak

A jubileumi ünnepre való tekintettel húsz helyszínen szervezik meg az idén a 20. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) megnyitóját, a seregszemle díszvendége a spanyol filmművészet és nemzedékének legtehetségesebb táncosaként számon tartott Szergej Polunyin ukrán művész lesz.
Plusz

125 éves a kontinens első földalattija, a „kisföldalatti” 

A népszerű budapesti „kisföldalatti”, a Millenniumi Földalatti Vasút 125 éves történetét mutatja be a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum új, időszaki tárlata.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Gálaműsorral és premierrel ünnepel a 70 éves Magyar Állami Népi Együttes

Nagyszabású programsorozattal ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Magyar Állami Népi Együttes, amely a jubileum alkalmából könyvbemutatóval, szabadtéri kiállítással és premierrel is kedveskedik nézőinek. Az ünnepet gálaműsor koronázza meg a Szegedi Szabadtéri Játékokon.
Tánc ajánló

Sokszínűség, közös tánc, interaktív programok a TáncParkban

Az országos trendhez igazodva teraszt nyit a táncművészet is! Újra könnyed nyári élményt ígér a magyar táncművészet otthona, a Nemzeti Táncszínház a kulturális tartalomra vágyó közönségnek július 14–22. között.
Tánc hír

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Tánc hír

Átadták a Magyar Táncművészek Szövetségének kitüntetéseit

A szövetség hagyományosan április 29-én adja át a díjakat, a járványhelyzet miatt azonban a tavalyi és idei díjátadót is el kellett halasztani. A négy díjazott végül június 5-én vehette át a kitüntetést.
Tánc ajánló

Körbetáncolja a Földet a Góbi Rita Társulat

Az univerzum nagyságát és a magányosan létező egyén folyamatos útkeresését tematizálja a Góbi Rita Társulat legújabb produkciója, melyet június 19-én mutatnak be az online térben.