Tánc

Milyen táncelőadásokat ajánl a Fidelio szeptemberre?

2016.09.11. 13:54
Ajánlom
Színes lesz az ősz, ami a tánckínálatot illeti: kortárs táncfesztivál, vidéki előadások budapesti premierje, modern balettest, valamint groteszk tánckabaré is szerepel mostani válogatásunkban.

A csárdásápolás művészete

szeptember 18. 19:00 RS9

Kovács Gerzson Péter

Kovács Gerzson Péter (Fotó/Forrás: Hamarits Zsolt)

Kovács Gerzson Péter ezúttal Ágoston Béla „zeneközelítővel” alkot csodás párost: új előadásukban némi iróniával vegyes tisztelettel közelítenek a magyar csárdáshoz.

„A lélekemelő, bartóki »tiszta forrásba« kódolt múltunk megtartó erejét a mag népe táltosai pilisi világhúrját zengető varázsló-tündérek tettre kész hittel töltik fel az örök értéktárakba, ahol összegyűjtik nemzetünk álló és állandó szívfordulópontjairól a világba való elrendeződés állócsillagának ősi esélyét: a csárdást”–fogalmaznak az ajánlóban. Egy biztos: a két alkotó kreatív energiáinak összeadódásából bizonyosan izgalmas dolgok fognak kisülni az L1DanceFest részeként.

Jászok

szeptember 14. 19:00 Müpa

Jászok

Jászok (Fotó/Forrás: Gémesi Balázs)

A nyár elején Jászberényben nagy sikerrel bemutatott monumentális táncjátékot most a budapesti közönség tekintheti meg.

A történelmi dal- és táncjáték alkotói a jász nép rendkívül összetett és izgalmas történetét szeretnék bemutatni az előadáson keresztül. Mihályi Gábor koreográfiájának középpontjában egy hét generáción átívelő, mitikus családtörténet áll. Főszereplője egy mai fiatal pár, az ő előéletük elevenedik meg a történések során. Ez a mikrokozmosz tágul ki az egész jász nép történetévé, hogy az egyes jelenetekben megelevenedjenek a múlt eseményei.

Lautrec táncolni fog

szeptember 23. 19:00 Müpa

Lautrec táncolni fog

Lautrec táncolni fog (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

Gergye Krisztián most debütáló előadása Toulouse-Lautrec festőien groteszk világát idézi fel a Bridging Europe Fesztivál részeként, amelyen idén a francia kultúra kerül a középpontba.

A produkció egyfajta forszírozott szórakoztatás, amelynek műfaji meghatározása a cabaret grotesque. Az élő zenei előadásban neves énekes és zenész, bábszínész és táncosok is közreműködnek majd, megvalósítva a Gergyére jellemző műfaji sokszínűséget. Az összművészeti előadás, önironikus humorával a társadalomkritikán túlmutatva az ember, a bohóc legmélyebb tragédiáját keresi.

KylIng It

Szeptember 23., 24., 29. Erkel Színház
Kylling it

Kylling it (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia)

A Magyar Nemzeti Balett legújabb modern táncestjét két fantasztikus koreográfusnak szenteli: Jiří Kyliánnak és Johan Ingernek.

A cseh és a svéd alkotó munkásságából két-két remekművet láthatnak a kortárs balett rajongói: a társulat repertoárján szereplő Walking Mad, Falling Angels és Sarabande mellett pedig egy új mű magyarországi bemutatójára is sor kerül a Rain Dogs című balett premierével. A különleges hangulatú, letisztult formavilágú művek a lét kérdéseit, az emberi kapcsolatok, a női és férfi psziché, illetve az emberi identitás keresésének témáit járják körül.

Lutte

szeptember 24-26. Trafó

Frenák Pál Társulat: Lutte

Frenák Pál Társulat: Lutte (Fotó/Forrás: Boczkó Tamás)

Küzdelem, harc, erő, revolúció. Egymásnak és magunknak feszülés, felülkerekedés és legyőzetés. Ezekkel a szavakkal lehet leírni a Frenák Pál Társulat új bemutatóját.

Az előadásban egy birkózószőnyeg jelöli ki a nagyon is emberi küzdelem terét; a küzdő felek pedig egyszerre ütköznek össze egymással és önmagukkal. Saját törékenységük ellen harcolnak, a küzdelemben saját magukon kerekednek felül és saját magukkal szemben maradnak alul. A Lutte fontos előadás a társulat életében, hiszen a kreációban ez alkalommal a megszokottnál is nagyobb teret és szabadságot kap egy új, izgalmas nemzetközi táncos- és koreográfusgeneráció.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.