Tánc

Milyen táncelőadásokat ajánl a Fidelio szeptemberre?

2016.09.11. 13:54
Ajánlom
Színes lesz az ősz, ami a tánckínálatot illeti: kortárs táncfesztivál, vidéki előadások budapesti premierje, modern balettest, valamint groteszk tánckabaré is szerepel mostani válogatásunkban.

A csárdásápolás művészete

szeptember 18. 19:00 RS9

Kovács Gerzson Péter

Kovács Gerzson Péter (Fotó/Forrás: Hamarits Zsolt)

Kovács Gerzson Péter ezúttal Ágoston Béla „zeneközelítővel” alkot csodás párost: új előadásukban némi iróniával vegyes tisztelettel közelítenek a magyar csárdáshoz.

„A lélekemelő, bartóki »tiszta forrásba« kódolt múltunk megtartó erejét a mag népe táltosai pilisi világhúrját zengető varázsló-tündérek tettre kész hittel töltik fel az örök értéktárakba, ahol összegyűjtik nemzetünk álló és állandó szívfordulópontjairól a világba való elrendeződés állócsillagának ősi esélyét: a csárdást”–fogalmaznak az ajánlóban. Egy biztos: a két alkotó kreatív energiáinak összeadódásából bizonyosan izgalmas dolgok fognak kisülni az L1DanceFest részeként.

Jászok

szeptember 14. 19:00 Müpa

Jászok

Jászok (Fotó/Forrás: Gémesi Balázs)

A nyár elején Jászberényben nagy sikerrel bemutatott monumentális táncjátékot most a budapesti közönség tekintheti meg.

A történelmi dal- és táncjáték alkotói a jász nép rendkívül összetett és izgalmas történetét szeretnék bemutatni az előadáson keresztül. Mihályi Gábor koreográfiájának középpontjában egy hét generáción átívelő, mitikus családtörténet áll. Főszereplője egy mai fiatal pár, az ő előéletük elevenedik meg a történések során. Ez a mikrokozmosz tágul ki az egész jász nép történetévé, hogy az egyes jelenetekben megelevenedjenek a múlt eseményei.

Lautrec táncolni fog

szeptember 23. 19:00 Müpa

Lautrec táncolni fog

Lautrec táncolni fog (Fotó/Forrás: Dömölky Dániel)

Gergye Krisztián most debütáló előadása Toulouse-Lautrec festőien groteszk világát idézi fel a Bridging Europe Fesztivál részeként, amelyen idén a francia kultúra kerül a középpontba.

A produkció egyfajta forszírozott szórakoztatás, amelynek műfaji meghatározása a cabaret grotesque. Az élő zenei előadásban neves énekes és zenész, bábszínész és táncosok is közreműködnek majd, megvalósítva a Gergyére jellemző műfaji sokszínűséget. Az összművészeti előadás, önironikus humorával a társadalomkritikán túlmutatva az ember, a bohóc legmélyebb tragédiáját keresi.

KylIng It

Szeptember 23., 24., 29. Erkel Színház
Kylling it

Kylling it (Fotó/Forrás: Csibi Szilvia)

A Magyar Nemzeti Balett legújabb modern táncestjét két fantasztikus koreográfusnak szenteli: Jiří Kyliánnak és Johan Ingernek.

A cseh és a svéd alkotó munkásságából két-két remekművet láthatnak a kortárs balett rajongói: a társulat repertoárján szereplő Walking Mad, Falling Angels és Sarabande mellett pedig egy új mű magyarországi bemutatójára is sor kerül a Rain Dogs című balett premierével. A különleges hangulatú, letisztult formavilágú művek a lét kérdéseit, az emberi kapcsolatok, a női és férfi psziché, illetve az emberi identitás keresésének témáit járják körül.

Lutte

szeptember 24-26. Trafó

Frenák Pál Társulat: Lutte

Frenák Pál Társulat: Lutte (Fotó/Forrás: Boczkó Tamás)

Küzdelem, harc, erő, revolúció. Egymásnak és magunknak feszülés, felülkerekedés és legyőzetés. Ezekkel a szavakkal lehet leírni a Frenák Pál Társulat új bemutatóját.

Az előadásban egy birkózószőnyeg jelöli ki a nagyon is emberi küzdelem terét; a küzdő felek pedig egyszerre ütköznek össze egymással és önmagukkal. Saját törékenységük ellen harcolnak, a küzdelemben saját magukon kerekednek felül és saját magukkal szemben maradnak alul. A Lutte fontos előadás a társulat életében, hiszen a kreációban ez alkalommal a megszokottnál is nagyobb teret és szabadságot kap egy új, izgalmas nemzetközi táncos- és koreográfusgeneráció.

Felkeltettük érdeklődését? Váltsa meg jegyét egyszerűen, a Port.hu felületén!

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Vizuál

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Egy klasszikus és kortárs színházi társulat élete és hirtelen halála

Molière, Bulgakov, Szophoklész, Shakespeare művei, a szereplők improvizációi alapján készül és a jelen történéseire reflektál a Szentendrei Teátrum ősbemutatója, a Függöny. A rendező, Sardar Tagirovsky, arról is beszélt, hogy ami Molière korában történt, és ami most történik, aközött nincs nagy különbség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc gyász

Elhunyt Fodor Antal táncművész, koreográfus

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Fodor Antal táncművész, koreográfus, a Magyar Táncművészeti Egyetem professor emeritusa, a Magyar Állami Operaház egykori balettigazgatója - tudatta az egyetem kedden.
Tánc portré

Pina Bausch, a modern tánc úttörője 80 éves lenne

A német koreográfus a tánc, a színház, az érzelmek, a nyelv és a dal összekapcsolásával forradalmasította a táncszínházat. Hitvallása ez volt: "nem úgy akarok mozogni, mint egy táncos, azt akarom megmutatni, ami mozgat".
Tánc mank

Eleven alkotások - Mozdulat- és képzőművészet egy helyen

Táncművészeti és mozdulatszínházi produkciókkal indít új kezdeményezést a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. Az Eleven alkotások című programsorozat júliustól a MANK kiállításaihoz és összművészeti programjaihoz kapcsolódóan kínál tánc-és képzőművészeti programokat.
Tánc hír

Van humora Mona Lisának? – Cirkuszi tárlatvezetés egy kislány szemével

Különös, a klasszikus cirkusz határait kitágító, egyedi hangulatú előadást mutat be július 18-án a Fővárosi Nagycirkusz.
Tánc hír

Táncba hívunk! - A Duna Művészegyüttes nyári programja

A Duna Művészegyüttes idén nyáron gyerekelőadással is készül.