Tánc

Minden, ami tánc

2016.04.29. 16:28
Ajánlom
A tánc világnapja alkalmából április 29-én gálaműsor keretében adják át a Magyar Táncművészek Szövetsége idei díjait a Müpában. A tánc ünnepének napja kiváló alkalmat teremt arra is, hogy betekintést nyerjünk a következő évad táncos produkcióiba.

A gálaműsort minden évben a táncművészet egy-egy kiválósága rendezi, idén Dimény Levente, a Nagyváradi Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének művészeti igazgatója. Ez az első alkalom, hogy határon túli művész rendezi a gálát.

36ED8AC6-14A8-45BC-BB7B-8523CC6FC1E9

36ED8AC6-14A8-45BC-BB7B-8523CC6FC1E9 (Fotó/Forrás: Wikipédia, fotó: Barry Goyette)

A műsorban – ahogy minden évben lenni szokott – az előző év díjazottjai lépnek fel. Közreműködik a Nagyvárad Táncegyüttes,a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pécsi Balett, a Góbi Rita Társulat, a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola és a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola.

A gálán adják át a szövetség szakmai díjait, és kiosztják az Imre Zoltán-díjat, az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait és a Fülöp Viktor ösztöndíjakat.

A Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjai:

Az évad legjobb végzős növendéke díj:

 • Gláser Márton, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium Táncművészeti tagozatának végzős növendéke
 • Jurák Bettina, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Tánctagozatának végzős növendéke
 • Papp Tamás, a Magyar Táncművészeti Főiskola Táncos és Próbavezető szak divattánc szakirány végzős hallgatója

Az évad legjobb pályakezdő táncművésze díj:

 • Balázsi Gergő Ármin balettművész, Magyar Nemzeti Balett
 • Maurer Milán táncművész, Frenák Pál Társulat
 • Pirók Zsófia táncművész, FlamenCorazonArte Táncszínház

Az évad legjobb férfi táncművésze díj:

 • Leblanc Gergely balettművész, magántáncos, Magyar Nemzeti Balett
 • Sánta Gergő András táncművész, Magyar Nemzeti Táncegyüttes
 • Vati Tamás táncművész, Bozsik Yvette Társulat

Az évad legjobb női táncművésze díj:

 • Melnik Tatiana balettművész, első magántáncosnő, Magyar Nemzeti Balett
 • Ujvári Katalin táncművész, magántáncos, Pécsi Balett
 • Ürmösi-Incze Mária-Terézia táncművész, Háromszék Táncegyüttes

Az évad legjobb alkotója díj:

 • Velekei László Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Győri Balett művészeti vezetője

A táncoktatásért díj:

 • Brieber János főiskolai tanár, Magyar Táncművészeti Főiskola

A tánctudományért díj:

 • Ratkó Lujza, a néprajztudomány kandidátusa, főiskolai docens, Jósa András Múzeum - Nyíregyháza

A táncművészetért díj:

 • Bombicz Barbara táncművész, koreográfus, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója

Életműdíj:

 • Molnár Ferencné Mák Magda táncművész, balettmester

A Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjai mellett az alábbi díjakat is átadják:

Imre Zoltán-díj:

 • Hód Adrienn Lábán Rudolf-díjas táncművész, koreográfus, a Hodworks művészeti vezetője

Az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány a Táncművészetért díjai:

 • A nagy alakításért-díj - Popova Aleszja Kossuth-díjas, érdemes művész, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa

A tánc világnapját ünneplő Pas-De-Bridge - Táncolj hídon! elnevezésű villámcsődület keretében legalább nyolcvan tütü forgolódott a hídon; a Margit híd déli járdáján a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola, valamint a Bailart TáncStúdió diákjai a Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház közös szervezésében egy tízperces táncakcióval lepték meg a járókelőket.  

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója bejelentette, hogy a 2016-2017-es évadban három nagyhírű helyszínnel bővítik alternatív játszóhelyeik számát. A Nemzeti Táncszínház jövőbeli otthonául szolgáló Millenáris Teátrum átépítéséig a Nemzeti Színházzal, a Zeneakadémiával és a Millenáris parkkal készülnek együttműködni, miközben a MOM Kulturális Központban, a Várkert Bazárban, a Bethlen Téri Színházban, a Marczi Közösségi Térben és a Müpában továbbra is rezidens intézményként működik a táncszínház.

A Nemzeti Táncszínház következő évadában is számos bemutatóra és budapesti premierre készülnek, mások mellett a Győri Balett (Rómeó és Júlia), a Szegedi Kortárs Balett (Enrico Morelli-koreográfia), a Pécsi Balett és a Bozsik Yvette Társulat közreműködésével. A táncszínház ismét megrendezi a tavaly debütált, és idén már 16 naposra bővült nyári programsorozatát, a Táncbazárt a Várkert Bazár Öntőház udvarán, és szakmai programként a keszthelyi Táncpanorámát.

Kiss János, a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke, a Győri Balett igazgatója a következő hónapok legnagyobb szakmai eseményei és fesztiváljai közül kiemelte a 7. Nemzetközi Monotánc Fesztivált, A Tánc fesztiválját, a XII. Magyar Táncfesztivált, az V. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált, a X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek XII. Találkozóját, a 2. Infinite Dance Festivalt és az V. Sissi Őszi Tánchetet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Tánc róna viktor

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Tánc szergei polunyin

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Tánc magazin

Tíz izgalmas adalék a Giselle című baletthez

Misztikum, borzongás, őrület és egy világokon átívelő szerelem – na meg elképesztő tánctechnika. Január 18-tól ismét műsorra tűzi a Magyar Nemzeti Balett az egyik legnépszerűbb romantikus balettet, Adolpe Adam Giselle-jét. Összeszedtük, miért is olyan izgalmas ez a mű.
Tánc hír

Fenyves Márk emlékének szentelik az idei SzólóDuó Fesztivált

A január 10-12. között zajló tánc fesztiválon összesen huszonkét koreográfiát láthat a közönség.