Tánc

Minden, ami tánc

2016.04.29. 16:28
Ajánlom
A tánc világnapja alkalmából április 29-én gálaműsor keretében adják át a Magyar Táncművészek Szövetsége idei díjait a Müpában. A tánc ünnepének napja kiváló alkalmat teremt arra is, hogy betekintést nyerjünk a következő évad táncos produkcióiba.

A gálaműsort minden évben a táncművészet egy-egy kiválósága rendezi, idén Dimény Levente, a Nagyváradi Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének művészeti igazgatója. Ez az első alkalom, hogy határon túli művész rendezi a gálát.

36ED8AC6-14A8-45BC-BB7B-8523CC6FC1E9

36ED8AC6-14A8-45BC-BB7B-8523CC6FC1E9 (Fotó/Forrás: Wikipédia, fotó: Barry Goyette)

A műsorban – ahogy minden évben lenni szokott – az előző év díjazottjai lépnek fel. Közreműködik a Nagyvárad Táncegyüttes,a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pécsi Balett, a Góbi Rita Társulat, a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola és a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola.

A gálán adják át a szövetség szakmai díjait, és kiosztják az Imre Zoltán-díjat, az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait és a Fülöp Viktor ösztöndíjakat.

A Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjai:

Az évad legjobb végzős növendéke díj:

 • Gláser Márton, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium Táncművészeti tagozatának végzős növendéke
 • Jurák Bettina, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Tánctagozatának végzős növendéke
 • Papp Tamás, a Magyar Táncművészeti Főiskola Táncos és Próbavezető szak divattánc szakirány végzős hallgatója

Az évad legjobb pályakezdő táncművésze díj:

 • Balázsi Gergő Ármin balettművész, Magyar Nemzeti Balett
 • Maurer Milán táncművész, Frenák Pál Társulat
 • Pirók Zsófia táncművész, FlamenCorazonArte Táncszínház

Az évad legjobb férfi táncművésze díj:

 • Leblanc Gergely balettművész, magántáncos, Magyar Nemzeti Balett
 • Sánta Gergő András táncművész, Magyar Nemzeti Táncegyüttes
 • Vati Tamás táncművész, Bozsik Yvette Társulat

Az évad legjobb női táncművésze díj:

 • Melnik Tatiana balettművész, első magántáncosnő, Magyar Nemzeti Balett
 • Ujvári Katalin táncművész, magántáncos, Pécsi Balett
 • Ürmösi-Incze Mária-Terézia táncművész, Háromszék Táncegyüttes

Az évad legjobb alkotója díj:

 • Velekei László Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Győri Balett művészeti vezetője

A táncoktatásért díj:

 • Brieber János főiskolai tanár, Magyar Táncművészeti Főiskola

A tánctudományért díj:

 • Ratkó Lujza, a néprajztudomány kandidátusa, főiskolai docens, Jósa András Múzeum - Nyíregyháza

A táncművészetért díj:

 • Bombicz Barbara táncművész, koreográfus, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója

Életműdíj:

 • Molnár Ferencné Mák Magda táncművész, balettmester

A Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjai mellett az alábbi díjakat is átadják:

Imre Zoltán-díj:

 • Hód Adrienn Lábán Rudolf-díjas táncművész, koreográfus, a Hodworks művészeti vezetője

Az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány a Táncművészetért díjai:

 • A nagy alakításért-díj - Popova Aleszja Kossuth-díjas, érdemes művész, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa

A tánc világnapját ünneplő Pas-De-Bridge - Táncolj hídon! elnevezésű villámcsődület keretében legalább nyolcvan tütü forgolódott a hídon; a Margit híd déli járdáján a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola, valamint a Bailart TáncStúdió diákjai a Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház közös szervezésében egy tízperces táncakcióval lepték meg a járókelőket.  

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója bejelentette, hogy a 2016-2017-es évadban három nagyhírű helyszínnel bővítik alternatív játszóhelyeik számát. A Nemzeti Táncszínház jövőbeli otthonául szolgáló Millenáris Teátrum átépítéséig a Nemzeti Színházzal, a Zeneakadémiával és a Millenáris parkkal készülnek együttműködni, miközben a MOM Kulturális Központban, a Várkert Bazárban, a Bethlen Téri Színházban, a Marczi Közösségi Térben és a Müpában továbbra is rezidens intézményként működik a táncszínház.

A Nemzeti Táncszínház következő évadában is számos bemutatóra és budapesti premierre készülnek, mások mellett a Győri Balett (Rómeó és Júlia), a Szegedi Kortárs Balett (Enrico Morelli-koreográfia), a Pécsi Balett és a Bozsik Yvette Társulat közreműködésével. A táncszínház ismét megrendezi a tavaly debütált, és idén már 16 naposra bővült nyári programsorozatát, a Táncbazárt a Várkert Bazár Öntőház udvarán, és szakmai programként a keszthelyi Táncpanorámát.

Kiss János, a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke, a Győri Balett igazgatója a következő hónapok legnagyobb szakmai eseményei és fesztiváljai közül kiemelte a 7. Nemzetközi Monotánc Fesztivált, A Tánc fesztiválját, a XII. Magyar Táncfesztivált, az V. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált, a X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek XII. Találkozóját, a 2. Infinite Dance Festivalt és az V. Sissi Őszi Tánchetet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Lányával, Norával zenél Fischer Iván a Fesztiválzenekar új évadában

A Budapesti Fesztiválzenekar bejelentette új évadát, amelynek fénypontjába Monteverdi Orfeója kerül Fischer Iván befejezésével.
Könyv

A város legolcsóbb könyvesboltjának árait a vásárlók sem hiszik el

Egy-egy kötet árcéduláját meglátva sokan azt hiszik, antikváriumban járnak, esetleg hogy a könyvek biztos "leestek" a teherautóról, vagy hasonló homályos úton kerültek a polcokra. Pedig nem így van. De akkor hogy kerülhetnek sztárszerzők és Nobel-díjas alkotók művei pár száz forintba? Cikkünkből ez is kiderül.
Zenés színház

Kovács János az Operaház korrepetitorainak munkáját méltatta

"Szívből gratulálok nagyszerű billentyűs kollégáimnak" - írja.
Klasszikus

Jascha Heifetz ujjai lassított felvételen: ezért volt ő a 20. század Paganinije!

A filmrészlet az 1951-es Of Men and Music című portréból megmutatja, hogy a mindig tökélyre törekvő Heifetz milyen technikás játékos volt.
Klasszikus

Lehet, hogy hiába gyakorolsz, minden a genetikán múlik

Sokan úgy tartják, hogy a kimagasló eredményekhez gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás kell. Nos, ez nem igaz, sokkal több múlik a genetikán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc ajánló

Újabb Balanchine-koreográfiát mutat be a Magyar Nemzeti Balett

Először látható Magyarországon a 20. századi grúz koreográfus Sylvia Pas de Deux-je március 22-én az OMG (Oh My God!) című balettesten az Erkel Színházban.
Tánc hír

Magyar versenyzőknek is szurkolhatunk a New York-i Balettverseny döntőjében

Ma kezdődött a Valentina Kozlova International Ballet Competition döntője New Yorkban, amelyen egy táncos, egy koreográfus és egy zsűritag is képviseli hazánkat.
Tánc hír

Nálunk vetítik először a Rudolf Nurejev-portréfilmet

Április 2-án egyetlen alkalommal - a Rudolf Nureyev Nemzetközi Balettverseny részeként - eredeti nyelven, angolul, felirat nélkül vetítik az Urániában a White Crow című portréfilmet, még a hivatalos, New York-i premiervetítés előtt.
Tánc ajánló

Adyra és Lajkó Félixre táncol a Varidance!

Kettő az egyben, iskolásoktól a nyugdíjasokig – izgalmas, művészeti ágakon és korosztályokon átívelő kísérletre vállalkozik a Varidance társulat. A Vári Bertalan Harangozó-díjas táncos, koreográfus vezette együttes egy előadásban mutatja be Verslábak és A falka című produkcióit.
Tánc lapszemle

Táncesteket is műsorra tűzne Apáti Bence az Operettszínházban

Az intézmény új balettigazgatója egy interjúban mesélt terveiről, ahogy arról is szó esett, láthatjuk-e még táncolni őt.