Tánc

Minden, ami tánc

2016.04.29. 16:28
Ajánlom
A tánc világnapja alkalmából április 29-én gálaműsor keretében adják át a Magyar Táncművészek Szövetsége idei díjait a Müpában. A tánc ünnepének napja kiváló alkalmat teremt arra is, hogy betekintést nyerjünk a következő évad táncos produkcióiba.

A gálaműsort minden évben a táncművészet egy-egy kiválósága rendezi, idén Dimény Levente, a Nagyváradi Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének művészeti igazgatója. Ez az első alkalom, hogy határon túli művész rendezi a gálát.

36ED8AC6-14A8-45BC-BB7B-8523CC6FC1E9

36ED8AC6-14A8-45BC-BB7B-8523CC6FC1E9 (Fotó/Forrás: Wikipédia, fotó: Barry Goyette)

A műsorban – ahogy minden évben lenni szokott – az előző év díjazottjai lépnek fel. Közreműködik a Nagyvárad Táncegyüttes,a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Pécsi Balett, a Góbi Rita Társulat, a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola és a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola.

A gálán adják át a szövetség szakmai díjait, és kiosztják az Imre Zoltán-díjat, az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait és a Fülöp Viktor ösztöndíjakat.

A Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjai:

Az évad legjobb végzős növendéke díj:

 • Gláser Márton, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium Táncművészeti tagozatának végzős növendéke
 • Jurák Bettina, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola Tánctagozatának végzős növendéke
 • Papp Tamás, a Magyar Táncművészeti Főiskola Táncos és Próbavezető szak divattánc szakirány végzős hallgatója

Az évad legjobb pályakezdő táncművésze díj:

 • Balázsi Gergő Ármin balettművész, Magyar Nemzeti Balett
 • Maurer Milán táncművész, Frenák Pál Társulat
 • Pirók Zsófia táncművész, FlamenCorazonArte Táncszínház

Az évad legjobb férfi táncművésze díj:

 • Leblanc Gergely balettművész, magántáncos, Magyar Nemzeti Balett
 • Sánta Gergő András táncművész, Magyar Nemzeti Táncegyüttes
 • Vati Tamás táncművész, Bozsik Yvette Társulat

Az évad legjobb női táncművésze díj:

 • Melnik Tatiana balettművész, első magántáncosnő, Magyar Nemzeti Balett
 • Ujvári Katalin táncművész, magántáncos, Pécsi Balett
 • Ürmösi-Incze Mária-Terézia táncművész, Háromszék Táncegyüttes

Az évad legjobb alkotója díj:

 • Velekei László Harangozó-díjas táncművész, koreográfus, a Győri Balett művészeti vezetője

A táncoktatásért díj:

 • Brieber János főiskolai tanár, Magyar Táncművészeti Főiskola

A tánctudományért díj:

 • Ratkó Lujza, a néprajztudomány kandidátusa, főiskolai docens, Jósa András Múzeum - Nyíregyháza

A táncművészetért díj:

 • Bombicz Barbara táncművész, koreográfus, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója

Életműdíj:

 • Molnár Ferencné Mák Magda táncművész, balettmester

A Magyar Táncművészek Szövetsége szakmai díjai mellett az alábbi díjakat is átadják:

Imre Zoltán-díj:

 • Hód Adrienn Lábán Rudolf-díjas táncművész, koreográfus, a Hodworks művészeti vezetője

Az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány a Táncművészetért díjai:

 • A nagy alakításért-díj - Popova Aleszja Kossuth-díjas, érdemes művész, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa

A tánc világnapját ünneplő Pas-De-Bridge - Táncolj hídon! elnevezésű villámcsődület keretében legalább nyolcvan tütü forgolódott a hídon; a Margit híd déli járdáján a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola, valamint a Bailart TáncStúdió diákjai a Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház közös szervezésében egy tízperces táncakcióval lepték meg a járókelőket.  

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója bejelentette, hogy a 2016-2017-es évadban három nagyhírű helyszínnel bővítik alternatív játszóhelyeik számát. A Nemzeti Táncszínház jövőbeli otthonául szolgáló Millenáris Teátrum átépítéséig a Nemzeti Színházzal, a Zeneakadémiával és a Millenáris parkkal készülnek együttműködni, miközben a MOM Kulturális Központban, a Várkert Bazárban, a Bethlen Téri Színházban, a Marczi Közösségi Térben és a Müpában továbbra is rezidens intézményként működik a táncszínház.

A Nemzeti Táncszínház következő évadában is számos bemutatóra és budapesti premierre készülnek, mások mellett a Győri Balett (Rómeó és Júlia), a Szegedi Kortárs Balett (Enrico Morelli-koreográfia), a Pécsi Balett és a Bozsik Yvette Társulat közreműködésével. A táncszínház ismét megrendezi a tavaly debütált, és idén már 16 naposra bővült nyári programsorozatát, a Táncbazárt a Várkert Bazár Öntőház udvarán, és szakmai programként a keszthelyi Táncpanorámát.

Kiss János, a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke, a Győri Balett igazgatója a következő hónapok legnagyobb szakmai eseményei és fesztiváljai közül kiemelte a 7. Nemzetközi Monotánc Fesztivált, A Tánc fesztiválját, a XII. Magyar Táncfesztivált, az V. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált, a X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek XII. Találkozóját, a 2. Infinite Dance Festivalt és az V. Sissi Őszi Tánchetet.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Klasszikus

Elhunyt Wilheim András zenetörténész

Január 20-án, hetvenhárom éves korában elhunyt Wilheim András, a 20. századi zene szakértője – tette közzé a Editio Musica Budapest.
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.
Vizuál

Síbalesetben elhunyt Gaspard Ulliel francia színész

A 37 éves művész az Alpokban szenvedett súlyos balesetet síelés közben, adta hírül a telex.hu az AFP értesüléseire hivatkozva.
Vizuál

„A traumatizált ember nem tud meggyőző lenni” – új magyar film az erőszak hatásáról

Aktuális és fontos kérdéseket feszeget Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első játékfilmje, a Legjobb tudomásom szerint. Az év vége meglepetésfilmje a szexuális bántalmazás hatásait állítja középpontba – rendhagyó módon nem az áldozat, hanem annak férje szemszögéből. Interjú az alkotókkal.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Az internetre költözik a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál

Online rendezik meg a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivált. Az Orkesztika Alapítvány a fesztivál produkcióit YouTube-csatornáján közvetíti január 19. és 22. között esténként 7 órától, Facebook-oldalukon táncfilmeket vetítenek. 
Tánc videó

Seress Rezső Szomorú vasárnapjának remix változatára táncol Mihail Barisnyikov

Az orosz születésű világhírű amerikai balett-táncos egy amerikai street dance sztárral, Lil Buckkal készített közös klipet még 2015-ben, egy divatmárka kampányához.
Tánc gyász

Elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója

Súlyos betegség következtében szerdán elhunyt Deák Gyula Levente, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója – adta hírül közösségi oldalán a társulat.
Tánc hír

Ünnepi előadással tiszteleg Novák Tata előtt a Vígszínház

2021-ben ünnepelte 90. születésnapját Novák Ferenc Tata, melyet barátok, egykori és mai táncosai kezdeményezésére január 25-én, egy gála keretében ünnepel meg a Vígszínház.
Tánc interjú

„Döbbenetesen nagy munka zajlik a balettben” – Beszélgetés Déri Andrással

Milyen karrierutat jár be egy balettkarmester? Van-e kedvenc balettje? Déri Andrást a véletlenek sorozata terelte erre a különleges pályára, és idén éppoly izgalommal és várakozással tekint A diótörő-szezon elé, mint húsz évvel ezelőtt.