Tánc

"Mint a régi, titkos társaságok"

2014.05.13. 07:30
Ajánlom
A huszadik század elején Dienes Valéria által kialakított mozdulatművészeti rendszert, az orkesztikát a Magyar Mozdulatművészeti Társulat két alapító tagja, Fenyves Márk és Pálosi István viszi tovább. A Nemzeti Táncszínházban látható új előadásuk, a 7 főbűn kapcsán arról is meséltek, hogy az orkesztika nemcsak műfaj, hanem egyfajta világlátás. INTERJÚ

- 2012-ben a magyar mozdulatművészet centenáriumát ünnepeltétek. Hogyan összegeztétek utólag ezt a 2013-ra is átnyúló nagy eseménysorozatot?

- Fenyves Márk: Az Iparművészeti Múzeumban egy komoly szakmai kiállítást szerveztünk, ahol fotókkal, dokumentumokkal, ruhákkal szemléltetve mutattuk be a mozdulatművészet első ötven évét. A Mozdulat-kiállítás megnyitóján mutatkozott be az újraalakult Magyar Mozdulatkórusunk is, amiben nem profi táncosok álltak össze, hanem elsősorban olyanok, akik szeretnek táncolni. Velük még további nyolc alkalommal léptünk fel abban az évben, és a kórusmunkát folytattuk 2013-ban is.

- Pálosi István: A nagy kiállítás mellett a jubileum évében a társulat több mint hatvan előadást játszott, és sok tanfolyamot is tartottunk. Számtalan program kapcsolódott a centenáriumhoz, aminek csak a múlt évi költségvetések szabtak határt, de még így is nagyon eredményesen sikerült. Az utaztatható kiállításunk is folytatta útját, most például épp a miskolci Színészmúzeumban volt látható.

- A magyar mozdulatművészet hagyományának folytatóiként ti nem csupán egy táncegyüttes vagytok, hanem egy egész szellemi irányzat áll mögöttetek: a műfajhoz képzőművészet, életmódmozgalom, filozófia, sőt a magyar gyógytorna megalapozása is köthető. Mégis olyan kevesen ismerik ma ezt a társulatot.

- FM: Sokkal rejtettebb működésben dolgozunk és alkotunk, mint más együttesek. Nem vagyunk trendkövetők, és emiatt nem is vagyunk annyira fókuszban. Ami pedig ma nem trendkövető, az olyan, mintha nem is lenne, és ennek eredményeképpen sokkal kevesebben ismernek minket. Kicsit olyanok vagyunk, mint a régi, titkos társaságok, ahol az emberek egymásnak adják át az információt. Hozzánk nem azért látogatnak el a nézők, mert sikk ide jönni, hanem azért, mert kíváncsiak arra a mentalitásra és világlátásra, amit mi képviselünk.

- Célotok az, hogy a közönség szelektált legyen? Hogy tisztában legyen az irányzat jelentőségével?

- PI: Mi nem szelektáljuk a közönséget. Mindenkit örömmel fogadunk, aki érdeklődik, de a mozdulatművészet soha nem volt és nem is kívánt tömegműfaj lenni. Ebből nem lehet tömegkultúrát csinálni, annak ellenére, hogy van haszna a tömegek számára is, például ha egy a módszer elemeiből felépített testnevelés-, vagy sokkal inkább testművelésórát képzelünk el. Az ezzel való foglalkozás viszont teljes embert kíván, mert a mozdulatművészet nem csak egyszerűen testmozgás. Az időtöltésnek és a művészi tevékenységnek egy sokkal komplexebb formájáról van szó, amihez fejlett intellektus szükségeltetik.

- Az előadások mellett mivel foglalkozik egy mozdulatművész?

- FM: Széles spektrumon mozognak a feladataink, mivel egy komoly és értékes hagyatékot bíztak ránk. Az utaztatható kiállításunk például a közművelődési szinttől a tudományos szintig terjed. Foglalkozunk az Orkesztika Alapítvány, egyben Dienes Valéria hagyatékának feltárásával és annak méltó ápolásával is, valamint található nálunk egy nyilvános könyvtár, vagy kutatási engedéllyel a hagyaték is megtekinthető. Tartunk ismeretterjesztő előadásokat, elméleti képzéseket, tanfolyamokat, és törekszünk arra, hogy minden tevékenységünkkel hidat képezzünk a múlt és a jelen között.

- Új darabotokban a bűnök és erények ellentétét, ezek belső harcát kutatjátok vendégművészekkel közösen.

- PI: Talán azért is választottuk a hét főbűnt, mert ennek a témának van egy erős kulturális beágyazottsága, és a címmel fogódzkodót adunk a nézőnek, így lesznek már előzetes ismeretei, elképzelései. De mi mégsem ezzel akarjuk őket megfogni, hanem azt szeretnénk elérni, hogy a saját harcaikkal találkozzanak a látottakon keresztül. Ehhez pedig olyan érett és kiváló művészeket hívtunk játszani, akikkel korábban már dolgoztunk együtt vagy már régóta tervezzük. A szereplők, Bodor Johanna, Lőrinc Katalin, Mándy Ildikó, Balázs Mari, Horváth Zsófia, Kopeczny Kata egyben alkotótársaink is a munkában. Hét plusz egy fővel fogjuk az erényeket életre kelteni a színpadon, de hogy ki melyiket táncolja, és miért van plusz egy, az majd csak a bemutatón derül ki.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.
Tánc ajánló

Don Quijote modern köntösben

Don Quijote történetéhez nyúl az idén 10 éves Feledi Project, amely a Budapest Táncfesztiválon mutatja be legújabb előadását szeptember 27-én.