Tánc

"Mint a régi, titkos társaságok"

2014.05.13. 07:30
Ajánlom
A huszadik század elején Dienes Valéria által kialakított mozdulatművészeti rendszert, az orkesztikát a Magyar Mozdulatművészeti Társulat két alapító tagja, Fenyves Márk és Pálosi István viszi tovább. A Nemzeti Táncszínházban látható új előadásuk, a 7 főbűn kapcsán arról is meséltek, hogy az orkesztika nemcsak műfaj, hanem egyfajta világlátás. INTERJÚ

- 2012-ben a magyar mozdulatművészet centenáriumát ünnepeltétek. Hogyan összegeztétek utólag ezt a 2013-ra is átnyúló nagy eseménysorozatot?

- Fenyves Márk: Az Iparművészeti Múzeumban egy komoly szakmai kiállítást szerveztünk, ahol fotókkal, dokumentumokkal, ruhákkal szemléltetve mutattuk be a mozdulatművészet első ötven évét. A Mozdulat-kiállítás megnyitóján mutatkozott be az újraalakult Magyar Mozdulatkórusunk is, amiben nem profi táncosok álltak össze, hanem elsősorban olyanok, akik szeretnek táncolni. Velük még további nyolc alkalommal léptünk fel abban az évben, és a kórusmunkát folytattuk 2013-ban is.

- Pálosi István: A nagy kiállítás mellett a jubileum évében a társulat több mint hatvan előadást játszott, és sok tanfolyamot is tartottunk. Számtalan program kapcsolódott a centenáriumhoz, aminek csak a múlt évi költségvetések szabtak határt, de még így is nagyon eredményesen sikerült. Az utaztatható kiállításunk is folytatta útját, most például épp a miskolci Színészmúzeumban volt látható.

- A magyar mozdulatművészet hagyományának folytatóiként ti nem csupán egy táncegyüttes vagytok, hanem egy egész szellemi irányzat áll mögöttetek: a műfajhoz képzőművészet, életmódmozgalom, filozófia, sőt a magyar gyógytorna megalapozása is köthető. Mégis olyan kevesen ismerik ma ezt a társulatot.

- FM: Sokkal rejtettebb működésben dolgozunk és alkotunk, mint más együttesek. Nem vagyunk trendkövetők, és emiatt nem is vagyunk annyira fókuszban. Ami pedig ma nem trendkövető, az olyan, mintha nem is lenne, és ennek eredményeképpen sokkal kevesebben ismernek minket. Kicsit olyanok vagyunk, mint a régi, titkos társaságok, ahol az emberek egymásnak adják át az információt. Hozzánk nem azért látogatnak el a nézők, mert sikk ide jönni, hanem azért, mert kíváncsiak arra a mentalitásra és világlátásra, amit mi képviselünk.

- Célotok az, hogy a közönség szelektált legyen? Hogy tisztában legyen az irányzat jelentőségével?

- PI: Mi nem szelektáljuk a közönséget. Mindenkit örömmel fogadunk, aki érdeklődik, de a mozdulatművészet soha nem volt és nem is kívánt tömegműfaj lenni. Ebből nem lehet tömegkultúrát csinálni, annak ellenére, hogy van haszna a tömegek számára is, például ha egy a módszer elemeiből felépített testnevelés-, vagy sokkal inkább testművelésórát képzelünk el. Az ezzel való foglalkozás viszont teljes embert kíván, mert a mozdulatművészet nem csak egyszerűen testmozgás. Az időtöltésnek és a művészi tevékenységnek egy sokkal komplexebb formájáról van szó, amihez fejlett intellektus szükségeltetik.

- Az előadások mellett mivel foglalkozik egy mozdulatművész?

- FM: Széles spektrumon mozognak a feladataink, mivel egy komoly és értékes hagyatékot bíztak ránk. Az utaztatható kiállításunk például a közművelődési szinttől a tudományos szintig terjed. Foglalkozunk az Orkesztika Alapítvány, egyben Dienes Valéria hagyatékának feltárásával és annak méltó ápolásával is, valamint található nálunk egy nyilvános könyvtár, vagy kutatási engedéllyel a hagyaték is megtekinthető. Tartunk ismeretterjesztő előadásokat, elméleti képzéseket, tanfolyamokat, és törekszünk arra, hogy minden tevékenységünkkel hidat képezzünk a múlt és a jelen között.

- Új darabotokban a bűnök és erények ellentétét, ezek belső harcát kutatjátok vendégművészekkel közösen.

- PI: Talán azért is választottuk a hét főbűnt, mert ennek a témának van egy erős kulturális beágyazottsága, és a címmel fogódzkodót adunk a nézőnek, így lesznek már előzetes ismeretei, elképzelései. De mi mégsem ezzel akarjuk őket megfogni, hanem azt szeretnénk elérni, hogy a saját harcaikkal találkozzanak a látottakon keresztül. Ehhez pedig olyan érett és kiváló művészeket hívtunk játszani, akikkel korábban már dolgoztunk együtt vagy már régóta tervezzük. A szereplők, Bodor Johanna, Lőrinc Katalin, Mándy Ildikó, Balázs Mari, Horváth Zsófia, Kopeczny Kata egyben alkotótársaink is a munkában. Hét plusz egy fővel fogjuk az erényeket életre kelteni a színpadon, de hogy ki melyiket táncolja, és miért van plusz egy, az majd csak a bemutatón derül ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.