Tánc

"Mint a régi, titkos társaságok"

2014.05.13. 07:30
Ajánlom
A huszadik század elején Dienes Valéria által kialakított mozdulatművészeti rendszert, az orkesztikát a Magyar Mozdulatművészeti Társulat két alapító tagja, Fenyves Márk és Pálosi István viszi tovább. A Nemzeti Táncszínházban látható új előadásuk, a 7 főbűn kapcsán arról is meséltek, hogy az orkesztika nemcsak műfaj, hanem egyfajta világlátás. INTERJÚ

- 2012-ben a magyar mozdulatművészet centenáriumát ünnepeltétek. Hogyan összegeztétek utólag ezt a 2013-ra is átnyúló nagy eseménysorozatot?

- Fenyves Márk: Az Iparművészeti Múzeumban egy komoly szakmai kiállítást szerveztünk, ahol fotókkal, dokumentumokkal, ruhákkal szemléltetve mutattuk be a mozdulatművészet első ötven évét. A Mozdulat-kiállítás megnyitóján mutatkozott be az újraalakult Magyar Mozdulatkórusunk is, amiben nem profi táncosok álltak össze, hanem elsősorban olyanok, akik szeretnek táncolni. Velük még további nyolc alkalommal léptünk fel abban az évben, és a kórusmunkát folytattuk 2013-ban is.

- Pálosi István: A nagy kiállítás mellett a jubileum évében a társulat több mint hatvan előadást játszott, és sok tanfolyamot is tartottunk. Számtalan program kapcsolódott a centenáriumhoz, aminek csak a múlt évi költségvetések szabtak határt, de még így is nagyon eredményesen sikerült. Az utaztatható kiállításunk is folytatta útját, most például épp a miskolci Színészmúzeumban volt látható.

- A magyar mozdulatművészet hagyományának folytatóiként ti nem csupán egy táncegyüttes vagytok, hanem egy egész szellemi irányzat áll mögöttetek: a műfajhoz képzőművészet, életmódmozgalom, filozófia, sőt a magyar gyógytorna megalapozása is köthető. Mégis olyan kevesen ismerik ma ezt a társulatot.

- FM: Sokkal rejtettebb működésben dolgozunk és alkotunk, mint más együttesek. Nem vagyunk trendkövetők, és emiatt nem is vagyunk annyira fókuszban. Ami pedig ma nem trendkövető, az olyan, mintha nem is lenne, és ennek eredményeképpen sokkal kevesebben ismernek minket. Kicsit olyanok vagyunk, mint a régi, titkos társaságok, ahol az emberek egymásnak adják át az információt. Hozzánk nem azért látogatnak el a nézők, mert sikk ide jönni, hanem azért, mert kíváncsiak arra a mentalitásra és világlátásra, amit mi képviselünk.

- Célotok az, hogy a közönség szelektált legyen? Hogy tisztában legyen az irányzat jelentőségével?

- PI: Mi nem szelektáljuk a közönséget. Mindenkit örömmel fogadunk, aki érdeklődik, de a mozdulatművészet soha nem volt és nem is kívánt tömegműfaj lenni. Ebből nem lehet tömegkultúrát csinálni, annak ellenére, hogy van haszna a tömegek számára is, például ha egy a módszer elemeiből felépített testnevelés-, vagy sokkal inkább testművelésórát képzelünk el. Az ezzel való foglalkozás viszont teljes embert kíván, mert a mozdulatművészet nem csak egyszerűen testmozgás. Az időtöltésnek és a művészi tevékenységnek egy sokkal komplexebb formájáról van szó, amihez fejlett intellektus szükségeltetik.

- Az előadások mellett mivel foglalkozik egy mozdulatművész?

- FM: Széles spektrumon mozognak a feladataink, mivel egy komoly és értékes hagyatékot bíztak ránk. Az utaztatható kiállításunk például a közművelődési szinttől a tudományos szintig terjed. Foglalkozunk az Orkesztika Alapítvány, egyben Dienes Valéria hagyatékának feltárásával és annak méltó ápolásával is, valamint található nálunk egy nyilvános könyvtár, vagy kutatási engedéllyel a hagyaték is megtekinthető. Tartunk ismeretterjesztő előadásokat, elméleti képzéseket, tanfolyamokat, és törekszünk arra, hogy minden tevékenységünkkel hidat képezzünk a múlt és a jelen között.

- Új darabotokban a bűnök és erények ellentétét, ezek belső harcát kutatjátok vendégművészekkel közösen.

- PI: Talán azért is választottuk a hét főbűnt, mert ennek a témának van egy erős kulturális beágyazottsága, és a címmel fogódzkodót adunk a nézőnek, így lesznek már előzetes ismeretei, elképzelései. De mi mégsem ezzel akarjuk őket megfogni, hanem azt szeretnénk elérni, hogy a saját harcaikkal találkozzanak a látottakon keresztül. Ehhez pedig olyan érett és kiváló művészeket hívtunk játszani, akikkel korábban már dolgoztunk együtt vagy már régóta tervezzük. A szereplők, Bodor Johanna, Lőrinc Katalin, Mándy Ildikó, Balázs Mari, Horváth Zsófia, Kopeczny Kata egyben alkotótársaink is a munkában. Hét plusz egy fővel fogjuk az erényeket életre kelteni a színpadon, de hogy ki melyiket táncolja, és miért van plusz egy, az majd csak a bemutatón derül ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Ezek Renée Fleming kedvenc szopránáriái

Az egyik legnépszerűbb amerikai operaénekes, Renée Fleming hat kedves áriáját gyűjtötte össze. Meglepő, de hiányzik egy nagyon fontos darab a listáról.
Plusz

Elhunyt Heller Ágnes

A filozófus kilencven éves volt, a 444 értesülése szerint Balatonalmádiban érte a halál.
Klasszikus

Holnap kezdődik a Fesztivál Akadémia a Zeneakadémián

A Budapest legszebb helyszínein július 20. és 28. között zajló kamarazenei fesztiválon hét esti nagy koncert, mesterkurzusok, ingyenes előadások, nemzetközi hegedűverseny és számtalan kísérőprogram várja az érdeklődőket.
Zenés színház

Jesszumpeppi, az előzetes alapján borzasztónak tűnik a Macskák filmváltozata

Olyan világsztárok főszereplésével jön a Macskák című Lloyd Webber-musical filmváltozata, mint Taylor Swift, Ian McKellen és Judi Dench. Nem tűnik jónak.
Színház

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc szabó réka

Locarnóban is vetítik Szabó Réka „tünetes” filmjét

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje is meghívást kapott az augusztus 9-én kezdődő Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválra. A Tünet Együttes munkáját nyomon követő film a mustra Kritikusok Hete programjában lesz először látható.
Tánc interjú

Novák Ferenc "Tata": Egyszer csak rájöttünk, hogy a Táncszínház nem a miénk

Elkészült a Nemzeti Táncszínház épülete, aztán kiderült, hogy nem is az övék. „Megalázó volt” – mondta az ügyről Novák Ferenc „Tata” Kossuth-díjas koreográfus.
Tánc magazin

Légiutas-kísérők helyett balerinák köszöntötték az utasokat egy francia járaton

Képzeljük el, ahogy izgatottan készülünk egy hosszú repülőútra, amikor hirtelen felcsendül Csajkovszkijtól A hattyúk tava, mire egy csapat balerina libben be a fedélzetre.
Tánc magazin

Michaela DePrince szereplésével készül film a Coppélia-balettből

A Holland Nemzeti Balett animációs balettfilmet készít, amit 2020-ban fognak bemutatni. A Coppéliában a Sierra Leone-i származású sztárbalerina, Michaela DePrince táncolja Swanildát, míg partnerét, Franz-ot Daniel Camargo alakítja.
Tánc ajánló

Egy fesztivál, ahol a testek ellentmondanak a gravitációnak

Súlytalanság, levegő, szabadság. Idén először rendezik meg augusztus 11. és 18. között a Flying Bodies Fesztivált az azonos nevű kurzussorozat folytatásaként az Artus Stúdióban.