Tánc

"Mint a régi, titkos társaságok"

2014.05.13. 07:30
Ajánlom
A huszadik század elején Dienes Valéria által kialakított mozdulatművészeti rendszert, az orkesztikát a Magyar Mozdulatművészeti Társulat két alapító tagja, Fenyves Márk és Pálosi István viszi tovább. A Nemzeti Táncszínházban látható új előadásuk, a 7 főbűn kapcsán arról is meséltek, hogy az orkesztika nemcsak műfaj, hanem egyfajta világlátás. INTERJÚ

- 2012-ben a magyar mozdulatművészet centenáriumát ünnepeltétek. Hogyan összegeztétek utólag ezt a 2013-ra is átnyúló nagy eseménysorozatot?

- Fenyves Márk: Az Iparművészeti Múzeumban egy komoly szakmai kiállítást szerveztünk, ahol fotókkal, dokumentumokkal, ruhákkal szemléltetve mutattuk be a mozdulatművészet első ötven évét. A Mozdulat-kiállítás megnyitóján mutatkozott be az újraalakult Magyar Mozdulatkórusunk is, amiben nem profi táncosok álltak össze, hanem elsősorban olyanok, akik szeretnek táncolni. Velük még további nyolc alkalommal léptünk fel abban az évben, és a kórusmunkát folytattuk 2013-ban is.

- Pálosi István: A nagy kiállítás mellett a jubileum évében a társulat több mint hatvan előadást játszott, és sok tanfolyamot is tartottunk. Számtalan program kapcsolódott a centenáriumhoz, aminek csak a múlt évi költségvetések szabtak határt, de még így is nagyon eredményesen sikerült. Az utaztatható kiállításunk is folytatta útját, most például épp a miskolci Színészmúzeumban volt látható.

- A magyar mozdulatművészet hagyományának folytatóiként ti nem csupán egy táncegyüttes vagytok, hanem egy egész szellemi irányzat áll mögöttetek: a műfajhoz képzőművészet, életmódmozgalom, filozófia, sőt a magyar gyógytorna megalapozása is köthető. Mégis olyan kevesen ismerik ma ezt a társulatot.

- FM: Sokkal rejtettebb működésben dolgozunk és alkotunk, mint más együttesek. Nem vagyunk trendkövetők, és emiatt nem is vagyunk annyira fókuszban. Ami pedig ma nem trendkövető, az olyan, mintha nem is lenne, és ennek eredményeképpen sokkal kevesebben ismernek minket. Kicsit olyanok vagyunk, mint a régi, titkos társaságok, ahol az emberek egymásnak adják át az információt. Hozzánk nem azért látogatnak el a nézők, mert sikk ide jönni, hanem azért, mert kíváncsiak arra a mentalitásra és világlátásra, amit mi képviselünk.

- Célotok az, hogy a közönség szelektált legyen? Hogy tisztában legyen az irányzat jelentőségével?

- PI: Mi nem szelektáljuk a közönséget. Mindenkit örömmel fogadunk, aki érdeklődik, de a mozdulatművészet soha nem volt és nem is kívánt tömegműfaj lenni. Ebből nem lehet tömegkultúrát csinálni, annak ellenére, hogy van haszna a tömegek számára is, például ha egy a módszer elemeiből felépített testnevelés-, vagy sokkal inkább testművelésórát képzelünk el. Az ezzel való foglalkozás viszont teljes embert kíván, mert a mozdulatművészet nem csak egyszerűen testmozgás. Az időtöltésnek és a művészi tevékenységnek egy sokkal komplexebb formájáról van szó, amihez fejlett intellektus szükségeltetik.

- Az előadások mellett mivel foglalkozik egy mozdulatművész?

- FM: Széles spektrumon mozognak a feladataink, mivel egy komoly és értékes hagyatékot bíztak ránk. Az utaztatható kiállításunk például a közművelődési szinttől a tudományos szintig terjed. Foglalkozunk az Orkesztika Alapítvány, egyben Dienes Valéria hagyatékának feltárásával és annak méltó ápolásával is, valamint található nálunk egy nyilvános könyvtár, vagy kutatási engedéllyel a hagyaték is megtekinthető. Tartunk ismeretterjesztő előadásokat, elméleti képzéseket, tanfolyamokat, és törekszünk arra, hogy minden tevékenységünkkel hidat képezzünk a múlt és a jelen között.

- Új darabotokban a bűnök és erények ellentétét, ezek belső harcát kutatjátok vendégművészekkel közösen.

- PI: Talán azért is választottuk a hét főbűnt, mert ennek a témának van egy erős kulturális beágyazottsága, és a címmel fogódzkodót adunk a nézőnek, így lesznek már előzetes ismeretei, elképzelései. De mi mégsem ezzel akarjuk őket megfogni, hanem azt szeretnénk elérni, hogy a saját harcaikkal találkozzanak a látottakon keresztül. Ehhez pedig olyan érett és kiváló művészeket hívtunk játszani, akikkel korábban már dolgoztunk együtt vagy már régóta tervezzük. A szereplők, Bodor Johanna, Lőrinc Katalin, Mándy Ildikó, Balázs Mari, Horváth Zsófia, Kopeczny Kata egyben alkotótársaink is a munkában. Hét plusz egy fővel fogjuk az erényeket életre kelteni a színpadon, de hogy ki melyiket táncolja, és miért van plusz egy, az majd csak a bemutatón derül ki.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„Barátom nem volt a sötét nyomor napjaiban” – Izsó Miklós színházi szabadságharcai

Trianon után sok erdélyi magyar művész menekült a román üldöztetések elől az anyaországba. De arra is volt példa, hogy egy magyar állampolgárságú színész-rendező önként vállalta, hogy Kolozsvárott marad és a magyarság szellemi fennmaradásáért küzd. Izsó Miklós nevét mégsem őrzik sem szobrok, sem emléktáblák. Pedig színészpedagógusként olyan nagyságokat adott a magyar színháztörténetnek, mint Kiss Manyi vagy Tompa Pufi.
Színház

Jön az Üvegcipő, az Apák és fiúk, Spiró György Kádár-darabja - Évadot zárt a Katona

Kilenc bemutatóval készül a 2021/2022-es évadra a fővárosi Katona József Színház, amelynek társulata két új taggal bővül ősztől. Az idei szezon utolsó új online előadásaként a Mennyekbe vágtató prolibuszt mutatják be június 22-én.
Színház

Ian McKellen újra Hamletet játszik

A biztonságos távolságtartást figyelembe véve kezdik el játszani Sean Mathias rendezését június 21-én, melynek címszerepét Ian McKellen játssza.
Zenés színház

Figaro3 – Mozart, Rossini, Milhaud operái és a családállítás

Figaro3 címmel különleges színházi élményt ígérő produkciót mutat ben az Opera, Dömötör András rendezésében. A bemutatót június 26-án tartják az Eiffel Műhelyházban, és ezzel párhuzamosan élő közvetítés formájában az Opera Otthonra sorozatban.
Színház

Öt új bemutató lesz idén Gyulán

A Gyulai Várszínházban az elmúlt években láthatóan egyre nagyobb figyelmet fordítanak a saját bemutató előadásokra, még ha többnyire, szükségszerűen, más színházakkal koprodukcióban is hozzák létre azokat. Ráadásul minden évben kortárs magyar szerzők műveiből készült ősbemutatót, sőt ősbemutatókat is tartanak. Idén öt új bemutatóval várják a nézőket, és közülük három lesz ősbemutató.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Gálaműsorral és premierrel ünnepel a 70 éves Magyar Állami Népi Együttes

Nagyszabású programsorozattal ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Magyar Állami Népi Együttes, amely a jubileum alkalmából könyvbemutatóval, szabadtéri kiállítással és premierrel is kedveskedik nézőinek. Az ünnepet gálaműsor koronázza meg a Szegedi Szabadtéri Játékokon.
Tánc ajánló

Sokszínűség, közös tánc, interaktív programok a TáncParkban

Az országos trendhez igazodva teraszt nyit a táncművészet is! Újra könnyed nyári élményt ígér a magyar táncművészet otthona, a Nemzeti Táncszínház a kulturális tartalomra vágyó közönségnek július 14–22. között.
Tánc hír

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Tánc hír

Átadták a Magyar Táncművészek Szövetségének kitüntetéseit

A szövetség hagyományosan április 29-én adja át a díjakat, a járványhelyzet miatt azonban a tavalyi és idei díjátadót is el kellett halasztani. A négy díjazott végül június 5-én vehette át a kitüntetést.
Tánc ajánló

Körbetáncolja a Földet a Góbi Rita Társulat

Az univerzum nagyságát és a magányosan létező egyén folyamatos útkeresését tematizálja a Góbi Rita Társulat legújabb produkciója, melyet június 19-én mutatnak be az online térben.