Tánc

Mintha különböző játszmákon száguldoznánk végig

2020.10.18. 10:20
Ajánlom
A PR-Evolution társulat legújabb előadása szituációkon, emberi játszmákon száguld végig, hogy a végén megtalálja a kiutat és a tanulható szeretet, az Agapé egyes állomásait. Nemes Zsófiával, a PR-Evolution Dance Company vezetőjével Péli Nagy Kata beszélgetett.

Miért van körülöttünk egyre több önképcicomázó, kizárólag a külvilágnak megfelelni vágyó, narcisztikus személyiség? Mivé teszi lelkünket és személyiségünket a kütyüverzum, a szelfimánia, a külvilágnak való kényszeres megfelelés? Ezeket a kérdéseket tette föl magának Nemes Zsófia koreográfus, a PR-Evolution társulat vezetője, és érlelte a válaszokat hónapokig, hogy most színpadra tegye Agapé című darabját.

A társulat hét táncosa kortárs és pantomimelemeket is vegyítő, erős karaktereket felvonultató mozgásszínházat varázsol a színpadra Gergely Attila komponált és szerkesztett zenei matériájára.

Agape_053-165332.jpg

Agapé - A PR-Evolution Dance Company előadása (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Táncművészet)

„Rohanó világunkban nincs idő a gyerekekre, kütyük nevelik fel őket, sok ember a külső elvárásoknak akar megfelelni, tárgyiasul minden, ezért torzulhatnak a személyiségvonások” – meséli a darab rendezője. Nemes Zsófia szerint sokszor csak az a fontos, hogy miképp tud valaki érvényesülni, hogyan jelenjen meg a világ szemében. „Legtöbbször mindez az önelfogadás és a szeretet hiányára vezethető vissza.

Úgy érzem, hogy ez egy nagyon fontos téma, mindenképpen szerettem volna erről beszélni a tánc nyelvén.

Agape_074-165333.jpg

Agapé - A PR-Evolution Dance Company előadása (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Táncművészet)

Az előadás szinte analitikus mélységekben kutatja és mutatja be azt a folyamatot, amely tömegesen gyártja az önimádó, tökéletes avatárokat előállító, emberi kapcsolataiban a dominanciára hajlamos karaktertípusokat.

„Különböző képeket, hangulatokat, szituációkat, kapcsolati rendszereket alakítottunk ki, majd azokra fókuszáltunk, amiket a színpadon is meg lehet valósítani. Bemutatjuk például azt, amikor egy kapcsolatban az egyik fél erőteljesen törekszik arra, hogy a másikat irányítsa, igyekszünk egyértelmű viszonyrendszereket felállítani. Sok hangulati kép árnyalja az összetett képet. Olyan, mintha különböző játszmákon száguldoznánk végig és beszorulnánk különböző helyzetekbe” – tette hozzá Nemes Zsófia.

Agape_088-165333.jpg

Agapé - A PR-Evolution Dance Company előadása (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Táncművészet)

A legnagyobb probléma az, hogy hiányzik az önszeretet, egyáltalán a szeretet maga.

A narcisztikus személyiség sokféle lehet, de leginkább önmagát imádja, ami nem azonos az elfogadással, csak a külvilág által determinált saját magáról kialakított képet szereti. Ugyanakkor ebben a hamis képben nem találod meg a szívedet.”

Az interjút tartalmi partnerünk, a Táncművészet magazin készítette.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.
Klasszikus

Barokk muzsikától a dallamos kortárs zenéig - 11 éves az Anima Musicae

A 11 éves Anima Musicae korszakokon átívelő műsorral készül születésnapi koncertjére. Locatelli, Haydn, Dohnányi és Wolf Péter műveivel, valamint Balog József virtuóz zongoraművésszel köszöntik a közönséget és az élet visszatértét június 20-án este, a Nádor Teremben.
Klasszikus

Szabadtéri programokkal indul újra az Óbudai Társaskör

Július 9-én a Budapesti Vonósok háromnapos sorozatával nyit az Óbudai Társaskör, majd koncertekkel és zenés összeállításokkal várja a közönséget az Óbudai Nyár keretében. Vendégük lesz többek közt Bősze Ádám, Dés László és a Sárik Péter Trió.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Tánc hír

Átadták a Magyar Táncművészek Szövetségének kitüntetéseit

A szövetség hagyományosan április 29-én adja át a díjakat, a járványhelyzet miatt azonban a tavalyi és idei díjátadót is el kellett halasztani. A négy díjazott végül június 5-én vehette át a kitüntetést.
Tánc ajánló

Körbetáncolja a Földet a Góbi Rita Társulat

Az univerzum nagyságát és a magányosan létező egyén folyamatos útkeresését tematizálja a Góbi Rita Társulat legújabb produkciója, melyet június 19-én mutatnak be az online térben.
Tánc hír

Verbunkost táncol a Kárpát-medence

Hagyományteremtő céllal, az egész Kárpát-medencére kiterjedő eseménysorozatot indít útjára a Hagyományok Háza. A június 12-én első alkalommal megrendezésre kerülő Verbunk Napja egy országhatárokon átívelő kezdeményezés, melyen több száz táncos egy időben táncolja majd a tájegységekre jellemző verbunkosokat.
Tánc ajánló

Tánc-cirkuszi kavalkád, élőzenével kísérve

Június 5-én debütál a Duda Éva Társulat és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója a RAMAZURI. Duda Éva Társulat ezzel az előadással elemelkedik a hagyományos táncszínházi formáktól és egy látványos, élőzenével kísért, valamint akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi előadást tűz színpadra.