Tánc

Mintha különböző játszmákon száguldoznánk végig

2020.10.18. 10:20
Ajánlom
A PR-Evolution társulat legújabb előadása szituációkon, emberi játszmákon száguld végig, hogy a végén megtalálja a kiutat és a tanulható szeretet, az Agapé egyes állomásait. Nemes Zsófiával, a PR-Evolution Dance Company vezetőjével Péli Nagy Kata beszélgetett.

Miért van körülöttünk egyre több önképcicomázó, kizárólag a külvilágnak megfelelni vágyó, narcisztikus személyiség? Mivé teszi lelkünket és személyiségünket a kütyüverzum, a szelfimánia, a külvilágnak való kényszeres megfelelés? Ezeket a kérdéseket tette föl magának Nemes Zsófia koreográfus, a PR-Evolution társulat vezetője, és érlelte a válaszokat hónapokig, hogy most színpadra tegye Agapé című darabját.

A társulat hét táncosa kortárs és pantomimelemeket is vegyítő, erős karaktereket felvonultató mozgásszínházat varázsol a színpadra Gergely Attila komponált és szerkesztett zenei matériájára.

Agape_053-165332.jpg

Agapé - A PR-Evolution Dance Company előadása (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Táncművészet)

„Rohanó világunkban nincs idő a gyerekekre, kütyük nevelik fel őket, sok ember a külső elvárásoknak akar megfelelni, tárgyiasul minden, ezért torzulhatnak a személyiségvonások” – meséli a darab rendezője. Nemes Zsófia szerint sokszor csak az a fontos, hogy miképp tud valaki érvényesülni, hogyan jelenjen meg a világ szemében. „Legtöbbször mindez az önelfogadás és a szeretet hiányára vezethető vissza.

Úgy érzem, hogy ez egy nagyon fontos téma, mindenképpen szerettem volna erről beszélni a tánc nyelvén.

Agape_074-165333.jpg

Agapé - A PR-Evolution Dance Company előadása (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Táncművészet)

Az előadás szinte analitikus mélységekben kutatja és mutatja be azt a folyamatot, amely tömegesen gyártja az önimádó, tökéletes avatárokat előállító, emberi kapcsolataiban a dominanciára hajlamos karaktertípusokat.

„Különböző képeket, hangulatokat, szituációkat, kapcsolati rendszereket alakítottunk ki, majd azokra fókuszáltunk, amiket a színpadon is meg lehet valósítani. Bemutatjuk például azt, amikor egy kapcsolatban az egyik fél erőteljesen törekszik arra, hogy a másikat irányítsa, igyekszünk egyértelmű viszonyrendszereket felállítani. Sok hangulati kép árnyalja az összetett képet. Olyan, mintha különböző játszmákon száguldoznánk végig és beszorulnánk különböző helyzetekbe” – tette hozzá Nemes Zsófia.

Agape_088-165333.jpg

Agapé - A PR-Evolution Dance Company előadása (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Táncművészet)

A legnagyobb probléma az, hogy hiányzik az önszeretet, egyáltalán a szeretet maga.

A narcisztikus személyiség sokféle lehet, de leginkább önmagát imádja, ami nem azonos az elfogadással, csak a külvilág által determinált saját magáról kialakított képet szereti. Ugyanakkor ebben a hamis képben nem találod meg a szívedet.”

Az interjút tartalmi partnerünk, a Táncművészet magazin készítette.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Klasszikus

„A halál életünk igazi célja” – írta Mozart haldokló apjának

Mozart haldokló apjához írt levele került a salzburgi Mozarteum Alapítvány tulajdonába. Két másik levéllel is gazdagodott a gyűjtemény.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Jazz/World

Nagy Emma: Akik minket kedvelnek, nyitottak a változásra

A Nagy Emma Quintet már az alapítás évében, 2018-ban alakult elnyerte a II. Belvárosi Jazzverseny fődíját, a következő évben pedig a Müpa Jazz Showcase szakmai díját. Eközben megjelent első lemezük Set to Face címmel, amellyel felléptek a Müpa, a Sziget Fesztivál és az Opus Jazz Club színpadán is. Idén az NKA Hangfoglaló Program jóvoltából elkészítették második, LFO (Low Frequency Oscillator) című albumukat. A zenekar énekesnője, Nagy Emma a Fidelio.hu-nak mesélt. Október 24-én a Partitúra kulturális kalandtúra bajai adásában a Duna tévén a Novák Péter által rendezett videóklipje is megtekinthető.
Klasszikus

Várdai István szólójátékával indítja az évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Zeneakadémián nyitja meg az idei évadot a Liszt Ferenc Kamarazenekar október 25-én. Az új művészeti igazgató Várdai István szólistaként is fellép az évadnyitó koncerten. A műsorban J. S. Bach és fia, C. P. E. Bach, valamint Mendelssohn klasszikus darabjai szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc kult50

Egy valódi danseur noble – Balázsi Gergő Ármin a Kult50-ben

Fiatal kora ellenére díjak egész sorával büszkélkedhet a Magyar Nemzeti Balett principálja, Balázsi Gergő Ármin, aki 2019-ben „Az évad legjobb férfi táncművésze” cím mellett megkapta a Junior Prima Díjat is.
Tánc interjú

Mintha különböző játszmákon száguldoznánk végig

A PR-Evolution társulat legújabb előadása szituációkon, emberi játszmákon száguld végig, hogy a végén megtalálja a kiutat és a tanulható szeretet, az Agapé egyes állomásait. Nemes Zsófiával, a PR-Evolution Dance Company vezetőjével Péli Nagy Kata beszélgetett.
Tánc ajánló

Egy ősi jegesmedve is megjelenik a Recirquel legújabb előadásában

A Solus Amor időtlen térben kutatja a szeretet rétegeit. A monumentális légi balettben egy hatalmas jegesmedve-báb is feltűnik, ami a West Enden nagy sikerrel játszott War Horse című produkció élethű lóbábjait is készítő bábtervező, Janni Younge munkája.
Tánc magazin

70 éve a tánc szolgálatában

1950. október 14-én Állami Balett Intézetként nyitotta meg kapuit a mai Magyar Táncművészeti Egyetem. Az intézmény fennállása óta számos változás történt, a képzés mára a táncművészet teljes műfaji spektrumát lefedi. A különleges évfordulóról egy előadás keretében emlékeznek meg a Nemzeti Táncszínházban.
Tánc kult50

Társadalmi krízistánc – Duda Éva a Kult50-ben

Csodaország első ránézésre a legjobb hely, ahol elképzelhetjük az életünket: itt minden a mi szórakozásunkat szolgálja, és bármi megtörténhet, amire vágyunk. Ez azonban csak illúzió. A felszín alatt káosz uralkodik, a világ velejéig romlott. Természetesen nem véletlen, hogy a szociálisan érzékeny, kritikus gondolkodású Duda Éva éppen 2019-ben döntött úgy, hogy táncba ülteti ezt a témát.