Tánc

Mintha különböző játszmákon száguldoznánk végig

2020.10.18. 10:20
Ajánlom
A PR-Evolution társulat legújabb előadása szituációkon, emberi játszmákon száguld végig, hogy a végén megtalálja a kiutat és a tanulható szeretet, az Agapé egyes állomásait. Nemes Zsófiával, a PR-Evolution Dance Company vezetőjével Péli Nagy Kata beszélgetett.

Miért van körülöttünk egyre több önképcicomázó, kizárólag a külvilágnak megfelelni vágyó, narcisztikus személyiség? Mivé teszi lelkünket és személyiségünket a kütyüverzum, a szelfimánia, a külvilágnak való kényszeres megfelelés? Ezeket a kérdéseket tette föl magának Nemes Zsófia koreográfus, a PR-Evolution társulat vezetője, és érlelte a válaszokat hónapokig, hogy most színpadra tegye Agapé című darabját.

A társulat hét táncosa kortárs és pantomimelemeket is vegyítő, erős karaktereket felvonultató mozgásszínházat varázsol a színpadra Gergely Attila komponált és szerkesztett zenei matériájára.

Agape_053-165332.jpg

Agapé - A PR-Evolution Dance Company előadása (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Táncművészet)

„Rohanó világunkban nincs idő a gyerekekre, kütyük nevelik fel őket, sok ember a külső elvárásoknak akar megfelelni, tárgyiasul minden, ezért torzulhatnak a személyiségvonások” – meséli a darab rendezője. Nemes Zsófia szerint sokszor csak az a fontos, hogy miképp tud valaki érvényesülni, hogyan jelenjen meg a világ szemében. „Legtöbbször mindez az önelfogadás és a szeretet hiányára vezethető vissza.

Úgy érzem, hogy ez egy nagyon fontos téma, mindenképpen szerettem volna erről beszélni a tánc nyelvén.

Agape_074-165333.jpg

Agapé - A PR-Evolution Dance Company előadása (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Táncművészet)

Az előadás szinte analitikus mélységekben kutatja és mutatja be azt a folyamatot, amely tömegesen gyártja az önimádó, tökéletes avatárokat előállító, emberi kapcsolataiban a dominanciára hajlamos karaktertípusokat.

„Különböző képeket, hangulatokat, szituációkat, kapcsolati rendszereket alakítottunk ki, majd azokra fókuszáltunk, amiket a színpadon is meg lehet valósítani. Bemutatjuk például azt, amikor egy kapcsolatban az egyik fél erőteljesen törekszik arra, hogy a másikat irányítsa, igyekszünk egyértelmű viszonyrendszereket felállítani. Sok hangulati kép árnyalja az összetett képet. Olyan, mintha különböző játszmákon száguldoznánk végig és beszorulnánk különböző helyzetekbe” – tette hozzá Nemes Zsófia.

Agape_088-165333.jpg

Agapé - A PR-Evolution Dance Company előadása (Fotó/Forrás: Mészáros Csaba / Táncművészet)

A legnagyobb probléma az, hogy hiányzik az önszeretet, egyáltalán a szeretet maga.

A narcisztikus személyiség sokféle lehet, de leginkább önmagát imádja, ami nem azonos az elfogadással, csak a külvilág által determinált saját magáról kialakított képet szereti. Ugyanakkor ebben a hamis képben nem találod meg a szívedet.”

Az interjút tartalmi partnerünk, a Táncművészet magazin készítette.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.
Zenés színház

KVÍZ: Felismered a musicaleket az első mondatuk alapján?

Talán nem is gondolnánk, hogy az első jelenet mennyire meghatározhatja egy darab egészét: megadja a hangulatát, előrevetíti a cselekményt, még talán a végkifejletre is utal.
Vizuál

A bárányok hallgatnak – 6 érdekesség a 30 éves film kapcsán

Tényleg sosem pislog Hannibal Lecter? És miért jut eszembe a molylepkéről Salvador Dalí? Összeszedtünk néhány érdekes tényt a film kapcsán, amely nyomán a világ megismerte az egyik leghíresebb fiktív emberevőt, Hannibal Lectert.
Vizuál

Lidérc úr és a lelki karantén: Díjnyertes rövidfilmek online

Idén januárban a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál exkluzív online premierekkel lepi meg a rövidfilmek szerelmeseit. A limitált ideig látható válogatásban 4 magyar és 5 nemzetközi, díjnyertes alkotás látható a fesztivál Facebook-oldalán.
Tánc

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.
Tánc hír

Premierrel ünnepel a Nagyvárad Táncegyüttes

Petőfi Sándor János vitéz című epikus költeményéből készít táncjátékot a magyar kultúra napjára a nagyváradi Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese. Az előadást, amely egyben a társulat idei első premierje is lesz, Györfi Csaba rendezi, és a tervek szerint január 21-én mutatják be.
Tánc hír

Online térbe költözik a SzólóDuó Fesztivál

Január 13-án kezdetét veszi az idei SzólóDuó Fesztivál, melyet rendhagyó módon ezúttal az Orkesztika Alapítvány Youtube-csatornáján közvetítenek majd. A négynapos rendezvény versenyprogramjában 26 produkció kapott bemutatkozási lehetőséget.
Tánc gyász

Elhunyt Móger Ildikó táncművész, koreográfus

66 éves korában elhunyt Móger Ildikó táncművész, koreográfus, táncpedagógus, aki pályafutása során olyan vezető színházakban dolgozott, mint a Miskolci Nemzeti Színház és a kecskeméti Katona József Színház.
Tánc magazin

60 éve a tánc szolgálatában a Pécsi Balett

2021-ben ünnepli 60. jubileumát a Pécsi Balett, de nem csak a jeles évfordulónak örülhetnek: az általuk szervezett Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót ismét jelölték az év eseményének járó Made in Pécs-díjra.