Tánc

Modern Táncsportok Világbajnoksága Veszprémben

2012.06.22. 17:35
Ajánlom
Két hétvégén át versenyeznek hazai és külföldi táncosok és tánccsoportok Veszprém megyében. A versenysorozatban 12 ország csaknem kétezer versenyzője méri össze tudását több táncfajtában.

Barna Attila, a Modern Táncsportok Magyarországi Szövetségének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a versenysorozat június 23-án, szombaton, Balatonfüreden, az Amatőr Művészi Táncok Világbajnokságával és a Nemzetközi Amatőr Táncfesztivállal veszi kezdetét. Idén először különválasztották a művészi- és a sport táncterületet, a művészi táncfajták versenyében 4 ország 600 versenyzője lép színpadra szombaton a füredi sportcsarnokban. Június 23-án délelőtt az utánpótlás korcsoport versenyez, míg a versenyző korcsoport délután és este kerül sorra.

A Modern Táncsport Világbajnokságon június 28. és július 1. között Veszprémben, a Március 15. úti Rendezvénycsarnokban a sport táncterületen 9 ország 1600 versenyzője méri össze tudását. A négynapos rendezvényen nemzetközileg elismert szakmai zsűri rangsorolja a produkciókat, közöttük balettmesterek, dzsessz- és társastáncmesterek, illetve szakedzők szerepelnek. Barna Attila tájékoztatása szerint egy-egy napon több mint 300 produkciót láthat a színpadon a közönség, a versenyeken délelőtt a gyermekek, délután a junior és felnőtt kategóriában indulók mérettetnek meg. A sport táncterület versenysorozatában a többi között break, dance show, disco dance, disco freestyle, funky, hip-hop, és street dance táncfajtákat láthat a közönség. Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere elmondta: a megyeszékhely idén második alkalommal ad otthont a táncsportok világbajnokságának, de a városban nagy hagyománya van a tánccal kapcsolatos kulturális rendezvényeknek. Az idei rendezvényt is a Szépország Rendezvényiroda szervezi, a bajnokságon utánpótlás és versenyzői kategóriák szerepelnek. Közlése szerint a verseny sok látogatót vonz, a látványos bemutatókon a több száz kísérőn kívül a városlakók is szívesen részt vesznek. A világbajnokságon Magyarországot közel 700 versenyző képviseli, a rendezvény július elsején gálaesttel zárul.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.
Tánc ajánló

Don Quijote modern köntösben

Don Quijote történetéhez nyúl az idén 10 éves Feledi Project, amely a Budapest Táncfesztiválon mutatja be legújabb előadását szeptember 27-én.