Tánc

Nacho Duato bemutatkozott Szentpéterváron

2011.03.15. 11:59
Ajánlom
A Mihajlovszkij Színház balett-társulatát vezető spanyol koreográfusnak március 15-én lesz az első oroszországi premierje.

A Without Words és a Duende című darabokat először láthatja az orosz város közönsége, az Arvo Pärt zenéjére készült Nunc Dimittis pedig világpremier. Az utolsó nem orosz származású balettigazgató, aki orosz együttest irányított, Marius Petipa volt, akit a cári család hívott meg a Néva-parti városba. Az ő örökébe lép az 1990 óta a spanyol Compania Nacional de Danza társulatát irányító koreográfus.

A Mihajlovszkij Színház igazgatója szerint Nacho Duato érkezése nem csupán nekik, de az orosz táncélet számára fontos. Duato célja az, hogy megújítsa a klasszikus alapokon nyugvó orosz balettkultúrát: az orosz társulatok igyekeznek leszakadni a klasszikus repertoárról, de az, hogy a modern tánc, a minimalizmus ugyanúgy sajátjuk legyen, fárasztó csata lesz - vélekedett a spanyol művész, aki úgy érzi, a fiatal táncosok nyitottak törekvései iránt, ugyanakkor azonban mások ragaszkodnak az erős hagyományokhoz.

A londoni Rambert Schoolban, Maurice Béjart-nál és Alvin Ailey-nél tanult, Stockholmban, a Nederland Dans Theaternél és Jiri Kyliánnál táncolt, a nyolcvanas évek eleje óta koreografáló Duato kihívásnak nevezte a felkérést, és felkérésekor biztosított mindenkit arról, hogy nagy energiákkal és elhivatottsággal kezd munkához. A változás lassú folyamat lesz - erősítette meg nemrég a koreográfus, aki a táncosokról elmondta, hogy rendkívül tehetségesek, gyorsan tanulnak, csak arra van szükség, hogy valaki elhitesse velük, szabadon mozoghatnak, és kifejezhetik személyiségüket a tánc által. Angelin Preljocaj francia koreográfus Oroszországban járva úgy nyilatkozott, Duato célja reális és megvalósítható lehet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc gálaest

Csúcspontjához érkezik a győri táncfesztivál

Áramlás címmel tartanak európai gálaestet a XIV. Magyar Táncfesztiválon június 23-án, szombaton. Az est a táncszakma kiemelt szerepvállalását demonstrálja a város Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatában.
Tánc modern tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc tudósítás

Tömegpszichózis és szerelmi vajúdás a győri Magyar Táncfesztiválon

Idén csupán két napra sikerült eljutnom a XIV. Magyar Táncfesztiválra, Győrbe, ahol a gyönyörködtető változatosság jegyében zajlanak az esti előadások. Beszámoló a 4. nap történéseiről.
Tánc magazin

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.