Tánc

Nagy Gvendolin a Budapest Ballet Grand Prix-ről: Egy ilyen színvonalú versenynél rendesen fel kell készülni

2023.11.17. 12:55
Ajánlom
Nagy Gvendolin nyár elején végzett a Magyar Táncművészeti Egyetem táncművész szak klasszikus balett szakirányán. Sikerei már az intézményben töltött évei alatt is büszkeséggel töltötték el mestereit, méltó képviselője volt a Magyar Táncművészeti Egyetemnek és a magyar balettművészetnek, ezért is örömteli, hogy jövő héten a Budapest Ballet Grand Prix-n újra láthatjuk. A tehetséges táncművész azonban lassan nem csak az Egyetemen, Magyarországon, a klasszikus balett világában is ismert. 

 

Nagy Gvendolin, vagy ahogy becézik, „Gveni”, jelenleg a csehországi Ostravában él és a Nemzeti Morva-Sziléziai Színház professzionális társulatának tagja. A BBGP idejére azonban hazalátogat. Budapesten is sokan meg fogják kérdezni, hogy van, mi történt vele az elmúlt hónapokban. Mi is ezt tettük.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

Hogy érzed magad hivatásos balettművészként?

Nagyon dolgosak a mindennapok. Az elmúlt hetekben a Hattyúk tava premierjére készültem, amelyre november 16-án került sor. Most igazából minden nap erre „gyúrtunk”, hogy színpadon, jelmezben, sminkkel, fényekkel, mindennel együtt tényleg a legjobb legyen az előadás. Aki a balett világában él, az tudja, hogy ez egy nagyon nehéz darab.

Milyen koreográfiát táncoltok?

Külön öröm, hogy a Vámos György-féle koreográfiát táncoljuk, ami szerintem csodálatos.

Fontos napok ezek számomra, mert ez az első alkalom, hogy egy darab színpadra állításában végig részt veszek, zenekarral és mindennel együtt.

Fantasztikus volt, egy teljesen új élmény.

Ezek szerint jól sikerült a beilleszkedésed?

Nagyon kedvelem a társulatot. Gyorsan be tudtam kapcsolódni a munkájukba. A táncosok kedvesek és tényleg befogadóak, ami nekem hatalmas pluszt jelent. Olyan atmoszférába csöppentem, ami támogató és barátságos. Persze vannak nehéz napok, de kinek nincsenek?

A fiatal tehetség a társulati próbák után saját számával foglalkozik, mellyel a Budapest Ballet Grand Prix-n fog debütálni. Nagyon fegyelmezetten dolgozik, hiszen a Hattyúk tava próbafolyamat előtt két héttel mutatták be a Diótörő előadásukat, melyben tündérként láthatják a színpadon a nézők Ostravában. Gvendolin elmondta, remek lehetőségeket kap, aminek valóban örül. Fontos számára, hogy látják a nézők, meg tudja magát mutatni. Példának okáért a Diótörő első két előadásában ő szerepelt.

gvendolin_balettkepesito-125032.jpg

Nagy Gvendolin (Fotó/Forrás: Csillag Pál / Magyar Táncművészeti Egyetem)

Milyen alapot adott számodra a Magyar Táncművészeti Egyetemen szerzett rengeteg tapasztalat és lehetőség?

Szerintem a technikai alapokat kiválóan megadta a suli, amit most a színpadi jelenléttel kamatoztatni tudok. Ezért is volt könnyebb megérkeznem egy új helyre, mert korábban hozzászoktam ahhoz, hogy fellépek, új dolgokat csinálok, sok a próba és persze, hogy másokkal is dolgozom.

A sűrű időbeosztásod mellett, miként sikerült megoldani, hogy visszatérj a magyar fővárosba a BBGP-re? Korábban azt hallottuk, nem valósulhat meg.

Igen, mert a társulatvezetőnek is bele kellett egyeznie. Azonban mindez végül megoldódott. Valóban nagyon kedvesek, azt helyezik előtérbe, ami nekem a legjobb.

A Budapest Ballet Grand Prix jó lehetőség, hiszen elismert zsűritagok érkeznek és ez minden résztvevőnek hasznára válhat a jövőben.

Kiváló mesterek látnak táncolni, beszélgetünk velük, találkozunk és megismerjük egymást. A felkészüléssel pont ezért volt egy kis nehézségem, mert tudtam, hogy egy ilyen színvonalú versenynél rendesen fel kell készülni. Persze kellene hozzá mester is, ami jelen esetben számomra nem könnyű, de próbálok és dolgozok minden nap.

További részletek a Budapest Ballet Grand Prix oldalán

Támogatott tartalom

Fejléckép: Nagy Gvendolin (Fotó/Forrás: Magyar Táncművészeti Egyetem)

90 balettművész vesz részt az első Budapest Ballet Grand Prix-n

Kapcsolódó

90 balettművész vesz részt az első Budapest Ballet Grand Prix-n

2023. november 21-24. között rendezi meg első önálló nemzetközi balettversenyét Budapest Ballet Grand Prix néven a Magyar Táncművészeti Egyetemért Alapítvány Kuratóriuma és a Magyar Táncművészeti Egyetem.

Magyar Táncművészeti Egyetem

A Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) 1950-ben Állami Balettintézet néven alakult, 1983-ban főiskolai, 2017. február 1-től egyetemi rangot kapott. 

„A tánc a ma művészete, mert gyors, közvetlen hatású, tömör és példázatos. Olyan vizuális művészet, amelynek nem kell mindent kimondani ahhoz, hogy mindent elmondjon. A tánc expanziójáért élek, hogy napvilágra jöjjön a táncnak ez az akarása, hogy legyen tánc, és hogy elfoglalja az őt megillető helyet. Hogy melyik ez a hely? Az első. Legalábbis véleményem szerint.”

Az idézet Maurice Béjart-tól, a XX. század egyik legjelentősebb koreográfusától származik, akinek gondolataival a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár „teljes mértékben” azonosulni tud.

A Magyar Táncművészeti Egyetem oktatóinak, munkatársainak célja, hogy európaszerte elismert, jövőorientált képzési intézményként készen álljon a 21. századi társadalom kihívásaira az oktatás, a kultúra és azon belül a táncművészet eszközeivel.

Legolvasottabb

Színház

Elhunyt Szilágyi Mária színházi dramaturg, producer

Hetvenegy éves korában csütörtökön elhunyt Szilágyi Mária színházi producer, dramaturg, szerkesztő, kortárs német darabok fordítója, a Kortárs Drámafesztivál alapítója és igazgatója, a Színházi Dramaturgok Céhének tagja.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

A megismételhetetlenség romantikus varázsa

A BDZ a Müpával közös, Zene Plusz sorozatában Mítoszok és istenek címmel készül táncos produkcióra a Győri Balett közreműködésével. Petró Margit Velekei Lászlóval, a társulat igazgatójával a balett jelképrendszeréről, a mozdulat születéséről, a sztereotípiák elengedéséről is beszélgettünk.
Tánc interjú

Nagy Gvendolin a Budapest Ballet Grand Prix-ről: Egy ilyen színvonalú versenynél rendesen fel kell készülni

Nagy Gvendolin, vagy ahogy becézik, „Gveni”, jelenleg a csehországi Ostravában él és a Nemzeti Morva-Sziléziai Színház professzionális társulatának tagja. A BBGP idejére azonban rövidesen hazalátogat. Ennek kapcsán kérdeztük.
Tánc ajánló

Marilyn Monroe története a Miskolci Balett előadásában

Két előadással vendégszerepel a Miskolci Balett a Nemzeti Táncszínházban november 9-én: a Marilyn Monroe életéből készült Vörös napló Kozma Attila rendezésében és koreográfiájával látható, míg a Jobb későn, mint soha című produkciót Hugo Viera portugál koreográfus elgondolása alapján tekinthetjük meg.
Tánc ajánló

Új szereposztással látható a Recirquel ünnepi produkciója

A Millenáris Üvegcsarnokban a közönség szeme láttára kelnek életre a csillogó, jégbe fagyott, bámulatos meseképek, a különleges cirkuszi térnek köszönhetően a nézők a lebilincselő történet részeseinek érezhetik magukat.
Tánc hír

Online követhetjük a Magyar Nemzeti Balett napindító gyakorlatait a balett világnapján

Az Operaház YouTube- és Facebook-oldalán november 1-jén 19.00 órától elérhető közvetítés betekintést enged a Spartacus- és a Don Quijote-előadások próbafolyamataiba is.