Tánc

Nagy Gvendolin szép sikert ért el Párizsban

2023.04.06. 14:35
Ajánlom
Az MTE végzős hallgatója, Nagy Gvendolin a múlt héten a minden évben megrendezésre kerülő Grand Audition rendezvényen, Párizsban járt, ahol szerződési ajánlatot nyert. A szép siker azért is fontos, mert április végén a Magyar Táncművészeti Egyetem is otthont ad egy Grand Audition eseménynek, így rámutat annak fontosságára. Nagy Tamás, az MTE Művészeti Tanácsának elnöke osztotta meg a gondolatait a siker és a rendezvény súlyáról.

Készült egy szép videó a Grand Audition eseményen Nagy Gvendolinnal. Mit kell tudni erről a filmről és a hátteréről?

A Grand Audition rendezvényre a világ minden tájáról érkeznek a szervezők által előválogatott jelentkezők, hogy a meghívott igazgatók előtt bemutatkozva adjanak számot felkészültségükről és tudásukról. A társulatvezetőknek lehetőségük van a már előrostált csapatból, a kétnapos színpadon nyújtott produkciók alapján kiválasztaniuk a számukra leginkább tetsző ifjú táncosokat és szerződést ajánlva saját együttesükhöz csábítani őket.

Gvendolin a több mint száz induló közül jutott tovább és nyert szerződési ajánlatot. Óriási dolog ez azzal együtt, hogy én személy szerint, több idén végzős társához hasonlóan, természetesen őt is leginkább a Magyar Állami Operaház társulatában szeretném látni. Biztos vagyok abban, hogy a leendő új vezetés első dolga az lesz, hogy az eddigi gyakorlattal végre szakítva szerződést kínáljon a hazai pályakezdőknek, hogy az Operaház Balettegyüttesében örülhessünk majd sikereiknek, és hazai színpadon láthassuk a tehetséges fiatalokat kibontakozni, művészként kiteljesedni.

Lehet piacképességről beszélni a táncművészetben?

Kep4-101837.jpg

Nagy Tamás, az MTE Művészeti Tanácsának elnöke (Fotó/Forrás: Magyar Táncművészeti Egyetem)

Mindenképpen lehet, kell is! Bevett gyakorlat, hogy a társulatoknál nem csak a szerződésekért, de akár egy-egy szerepért is próbatáncolni, versenyezni kell. A meghívott vendégkoreográfusok sokszor kikötik, hogy darabjuk szereposztását részben, akár egészben ők maguk szeretnék meghatározni. Ez első hallásra akár kegyetlenségnek is tűnhet, valóban sokszor fájdalmas is az éppen ki nem választott táncosok számára. Szerintem azonban a jó hozzáállás ebben a kérdésben inkább az, hogy ezek a próbatáncok átjárási lehetőséget adnak az amúgy könnyen megkövesedő és merev színházi hierarchiában. Ezeken az eseményeken olyanok is lehetőséghez juthatnak, akiket máskülönben a saját balettigazgatójuk esetleg nem, vagy csak évekkel később juttatna feladathoz. Kiugrási, megmutatkozási lehetőség tehát minden ilyen próbatánc és így nézve bizony nagyon hasznos abban a tekintetben, hogy ne egy társulatvezető ízlése, vagy személyes preferenciája legyen az egyedüli mérce a művészek szakmai előrejutásában.

Mi tehet igazán piacképessé egy-egy művészt, végzős hallgatót? 

Nagyon jó a kérdés. Képzési intézményként miként lehetünk biztosak abban, hogy a nálunk végzett hallgatók piacképesen indulnak el szakmai pályájukon? Nos, erre csak úgy van esély, ha a képzés alatt a biztos szakmai tudás mellett már hallgatóként lehetőséget kapnak arra, hogy megismerjék és elsajátítsák a felvevő intézmények által megkövetelt stílusokat, tánctechnikákat és lehetőleg minél sokrétűbb tudással kerüljenek ki az egyetem képzéseiből. Ezt a célt a Magyar Táncművészeti Egyetem professzionális képzési szakirányain többféleképpen is segítjük. Az egységes metodikai tudással, óriási tapasztalattal rendelkező saját oktatói gárda mellett a nemzetközi élvonalat képviselő hazai és külföldi vendég balettmesterek kurzusai, a nemzetközi balettversenyeken történő szerepléseken át a kiegészítő tantárgyak sokféleségén és magas színvonalán keresztül szinte minden ezt szolgálja. Említhetem még a nemrég alapított Karrier Iroda képzési anyagába foglalt, a profi táncos karrierre felkészítő tantárgyakat és az itt dolgozó dietetikus, pszichológus és gyógytornász kollégák szakértő útmutatásának beépítését is. Valóban mindent meg kell tennünk azért, hogy az itt megszerzett diploma azonnal használható értéket, mértéket és munkalehetőséget jelentsen.

NTSZ_159-2048x1427-102438.jpg

Nagy Gvendolin és partnere egy vizsgadarabban (Fotó/Forrás: Csillag Pál / Magyar Táncművészeti Egyetem)

Miért lehet fontos az egyetem, esetleg a magyar táncművészet számára a hónap végi budapesti Grand Audition?

A Grand Audition Budapest, akárcsak a novemberben megrendezésre kerülő Budapest Ballet Grand Prix nemzetközi balettverseny remek alkalom, hogy a magyar balett- és tánckultúrát bemutatva a világ táncéletének vérkeringésébe integráljuk azt. Megmérettetési és megmutatkozási lehetőség ez a hazai táncosoknak, hogy nemzetközi mércével tudják magukat értékelni és megismerhessék a balettvilág jelenlegi irányzatait, színvonalát. A másik szempont, hogy a Magyar Táncművészeti Egyetem az ország elsőszámú professzionális képző intézményeként megerősödjön a nemzetközi porondon. Ezzel kínálhatunk alternatívát azoknak a külföldi diákoknak, akik oktatási lehetőséget keresve hozzánk jönnek tanulni és a képzés végén egyetemi diplomával és jó piaci esélyekkel indulhatnak el előadóművészeti karrierjükön, idehaza és a nagyvilágban egyaránt. Harmadsorban pedig – ahogy már említettem – véleményem szerint a legtehetségesebb hazai növendékeknek elsősorban itt Magyarországon volna a helye. Amíg ez nincs így, addig mindent el kell követnünk azért, hogy a hallgatók szakmai karrierje elindulhasson, bízva abban, hogy a későbbiekben talán egy más hozzáállású operaházi vezetés, már befutott művészekként tudja hazacsalogatni őket.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Nagy Gvendolin (fotó/forrás: Csillag Pál/Magyar Táncművészeti Egyetem)

7-18 éves balettnövendékek jelentkezését várják a Hungarian Ballet Grand Prix nemzetközi balettversenyre

Kapcsolódó

7-18 éves balettnövendékek jelentkezését várják a Hungarian Ballet Grand Prix nemzetközi balettversenyre

A fiatal versenyzőknek meghosszabbított jelentkezési határidővel, április 30-ig lehet jelentkezni a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A növendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban és három korosztályban mérhetik össze a tudásukat.

Magyar Táncművészeti Egyetem

A Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) 1950-ben Állami Balettintézet néven alakult, 1983-ban főiskolai, 2017. február 1-től egyetemi rangot kapott. 

„A tánc a ma művészete, mert gyors, közvetlen hatású, tömör és példázatos. Olyan vizuális művészet, amelynek nem kell mindent kimondani ahhoz, hogy mindent elmondjon. A tánc expanziójáért élek, hogy napvilágra jöjjön a táncnak ez az akarása, hogy legyen tánc, és hogy elfoglalja az őt megillető helyet. Hogy melyik ez a hely? Az első. Legalábbis véleményem szerint.”

Az idézet Maurice Béjart-tól, a XX. század egyik legjelentősebb koreográfusától származik, akinek gondolataival a Magyar Táncművészeti Egyetem rektora, Fodorné Molnár Márta egyetemi tanár „teljes mértékben” azonosulni tud.

A Magyar Táncművészeti Egyetem oktatóinak, munkatársainak célja, hogy európaszerte elismert, jövőorientált képzési intézményként készen álljon a 21. századi társadalom kihívásaira az oktatás, a kultúra és azon belül a táncművészet eszközeivel.

Legolvasottabb

Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Színház

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.
Plusz

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Főszerepben az ifjú balettművészek – újra Grand Audition a Magyar Táncművészeti Egyetemen

Február 23-24-én, pénteken és szombaton ismét visszatér – immár hagyományosan – Budapestre, a Magyar Táncművészeti Egyetemre a Párizsban és Barcelonában évek óta megrendezésre kerülő Grand Audition.
Tánc ajánló

Esküvői fieszta a Feledi Projecttel

Imidzs videóval és felújítással kezdi az évet a Feledi Project. Még decemberben forgatták le a kisfilmet a társulat művészei, amelynek célja még jobban fókuszba helyezni a mozgást, a táncot, s ezzel együtt a Feledi Projectet.
Tánc hír

Nagy sikert aratott a Győri Balett Anna Karenina-előadása Kolumbiában

A 2023 áprilisában megrendezett, 6. Festival de Música Clásica de Bogotá fesztiválon aratott siker után 2024-ben ismét Bogotában vendégszerepelt a Győri Balett társulata.
Tánc hír

Yaniv Abraham gazdagította a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak művészi látásmódját

Január második felében a Magyar Táncművészeti Egyetem vendége volt Yaniv Abraham. A neves izraeli koreográfus és tánctanár a negyedéves moderntánc szakos hallgatókkal dolgozott együtt.
Tánc hír

A Magyar Táncművészeti Egyetemre látogat az elismert szlovák balettművész, Mario Radacovsky

A Brnói Nemzeti Színház Balettjének igazgatója, művészeti vezetője, az elismert balettművész és koreográfus, Mario Radacovsky, látogatása során megtekinti a Magyar Táncművészeti Egyetem végzős balettévfolyamát és Csizmadia Tamás szervezésében gyakorlatot is tart a hallgatóknak.