Tánc

Nagy József: "Nem a nézőszámra kéne figyelni"

2012.09.12. 14:16
Ajánlom
Az elmélyült műhelymunkára és a találkozások, együttműködések lehetőségének megteremtésére helyezi a hangsúlyt Nagy József, aki a Trafó Kortárs Művészetek Háza új igazgatójaként egy-egy meghatározó jelentőségű alkotó egész életművét is megismertetné a közönséggel.

Nagy József elmondta, hogy "Trafó-laboratóriumot" hoznának létre, ahol lehetőség nyílna magyarországi és külföldi alkotók, akár különböző művészeti ágak képviselőinek találkozására, közös munkára, amely nyomán további együttműködések születnének. Térbővítést tervez: új próbatermet, stúdiószínpadot alakítanának ki a kísérletező munkának helyet biztosítva, lehetőséget adva arra, hogy egyszerre több alkotó, művészeti csoport hosszabb ideig is párhuzamosan dolgozhasson az épületben, és ezáltal legyen esély az együttműködések megszületésére. Kiemelte, hogy fontosnak tartja az alkotók hosszabb ideig való jelenlétét és ezzel párhuzamosan az előadások mennyiségének leszorítását: azt akarja, hogy az intézményben megforduló művészek, társulatok számára ne jelentsen termelési kényszert, ne váljon gyorstalpalóvá a Trafóban való megjelenés. Lényeges, hogy a meghívott rendezők, koreográfusok, bábosok, cirkuszosok adják át tapasztalataikat, engedjenek betekintést munkájukba. Mint mondta, ha másik rendezővel, koreográfussal dolgozhatott, az számára is mindig meghatározó volt.

A nagyhatású külföldi alkotók - például Romeo Castellucci - magyarországi bemutatása is fontos célja: a meghívott előadásaikon, a közös műhelymunkán túl az általuk írt főbb műveket is lefordítanák, elérhetővé tennék az érdeklődők számára. Nagy József beszélt arról is, hogy a Trafó fő profilját megtartva a kísérletező előadóművészeti szféra bemutatása a feladatuk, különös figyelemmel a függetlenekre, amelyeknek kevés a játszási lehetőségük és működési problémákkal küzdenek. A Trafó maga is partner lehet közös előadások létrehozásában, emellett külföldi koprodukciós partnerek megtalálásában is szerepet vállalhat. Mint fogalmazott, a Trafó vezetésére való pályázáskor az ügy szolgálata vezérelte, az, hogy intenzívebben részt vegyen a Kárpát-medencei előadóművészeti közegben. Szeretne egyre többet itthon dolgozni, itthon élni - jegyezte meg a koreográfus. Nagy József elárulta, hogy a szeptember 3-i munkába állása óta eltelt időszakban a csapattal és a hellyel ismerkedett. Egyedül érkezett a Trafóba, egyelőre nem vett fel új munkatársakat, a már itt dolgozókra támaszkodva kezdte a munkát. Kitért arra is, hogy múlt pénteken kapta kézhez a fenntartói megállapodást, az intézmény működési szabályzatát. Ennek kapcsán rámutatott, hogy a szabályozást bizonyos pontokon - a kötelező előadásszám és a nézettség meghatározásánál - túl szorosnak, a mozgásszabadságukat behatárolónak érzi, ezért keresi a lehetőséget a változtatásra, a Trafó más színházaktól eltérő, speciális helyzetére hivatkozva.

"Az elsődleges szempont számomra a színvonalas előadások létrehozása, és nem szeretném, ha arra kéne figyelni, hogy a nézőszámmal a statisztikának megfeleljünk" - mondta, hozzáfűzve, hogy tapasztalata szerint lehetetlenség a közönség ízlését ilyen mértékben számításba venni. Mint hangsúlyozta, a Trafónak és az ott fellépő művészeknek ízlésformálóként kell megjelenniük. Nem célravezető egy előadás, műalkotás létrehozásakor azt tartani szem előtt, hogy az átlag közönség mit fog szeretni - mutatott rá. Tájékoztatása szerint a Trafó decemberig megszervezett programja nem változik, jelenleg a januártól kezdődő második félév műsorán dolgoznak, a művészekkel egyeztetnek, feltérképezik a helyzetet. Műhelymunkát és kurzusokat is tervez, ő maga is tartana workshopot és bemutatkozásként egy-két előadását is láthatná a közönség. A különböző művészeti területek általa elképzelt színpadi kapcsolódását is illusztráló, Hollók című darabot, illetve a Woyzecket is szívesen műsorra tűzné.

Fontos számára a színház világában jelentőset alkotó művészek - Mnouchkine, Brook, Bob Wilson, Vasziljev - bemutatása, a fiatalabbak közül Marthalert, Ostermeiert és Simon McBurney-t is említette. A táncművészet területéről többek között Francois Verret, Meg Stuart és Israel Galván, a bábszínház világából Gisele Vienne, a zenei területről Joelle Léandre és Anthony Braxton, a kortárs cirkusz alkotói közül pedig Philippe Menard és Johann le Guillerm nevét emelte ki. Nagy József szólt arról is, hogy együttműködést szeretne létrehozni többek között a MU Színházzal, az ősszel induló Átriummal és a Jurányi Inkubátorházzal, a budapestiek mellett vidéki és határon túli intézményekkel és fesztiválokkal is. Az első periódusban, az idő szorítása miatt, leginkább a franciaországi kapcsolataiban rejlő lehetőségeket aknázná ki: az általa vezetett orléans-i koreográfiai központtal és a többi hasonló intézménnyel tervez együttműködést. Mint hangsúlyozta, tenne annak érdekében, hogy Budapesten nemzetközi kortárs előadóművészeti fesztivál szülessen, a témáról beszélgetés-sorozatot szervezne, meghívva az avignoni fesztivál idei és jövő évi vezetőit is. Az eddig főként Franciaországban dolgozó vajdasági művész az általa Magyarkanizsán létrehozott művészeti központtal is cserekapcsolatot tervez: mivel a Trafóban egyelőre próbaterem-problémával küzdenek, egyes projekteken ott dolgozhatnának.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Tánc

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

"A tánc segít eggyé olvadnunk a természettel" – Interjú a TAO Dance Theater vezetőjével

Igazi kuriózum lesz májusban a Nemzeti Táncszínházba látogató TAO Dance Theater, akik ezúttal a világhírű Numerical Series (Számsorok) című alkotásukból az 5 & 9 számú koreográfiákat mutatják be a magyar közönségnek. Az előadás kapcsán Tao Ye-t kérdeztük.
Tánc ajánló

Táncra fordítja le Bartók kórusműveit a Duna Művészegyüttes

Az Elmúlt időkből – Bartók & Folk című előadásban április 25-én a Szent Efrém férfikarral közösen mozdítják meg Bartók műveit.
Tánc ajánló

A láthatatlant teszi láthatóvá a Közép-Európa Táncszínház

Hámor József koreográfiájának címszereplője ezúttal az embereket összekötő, láthatatlan, finom és szakadékony szál, amit sejtelmes sziruppal, vagy félelmes szakralitással szokás szervírozni. Az április 30-án látható darab ezzel szemben könnyeden közelít a súlyossághoz.
Tánc hír

Így fog kinézni a kibővített Trafó előtere és kávézója!

A szeptemberben induló évadban új terekkel, kávézóval, pénztárral, ruhatárral várja látogatóit az intézmény. A tavaszi időszakban pedig a Liliom utca felől tudják megközelíteni a házat az érdeklődők.
Tánc hír

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.