Tánc

Nagy várakozás

2011.07.31. 12:50
Ajánlom
Első alkalommal hirdetett a moszkvai Bolsoj balettegyüttese nyílt meghallgatást. Több százan jelentkeztek, közülük ötven táncosnak adtak lehetőséget, hogy megmutathassák tehetségüket, elhivatottságukat.

Az előzetesen leadott anyag alapján 23 férfit és 27 nőt hívtak be a válogatók, akik mindannyian a Bolsoj próbatermeiben és deszkáin képzelik el karrierjük kireljesedését. Számukra egy álom teljesedne be, ám még a tapasztalat sem ad garanciát arra, hogy a társulat tagjai lehetnek. A szervezők új tehetségeket és már bizonyított táncosokat is kerestek, akik ideális esetben azonban maximum ötéves gyakorlattal rendelkeznek.

A kasztingon a Bolsoj Színház balettakadémiájának végzősei mellett, a szervezők kimondatlan elvárása ellenére a Nyemirovics-Dancsenko Színház egyik táncosa tíz év tapasztalattal jelentkezett. A Kreml Balettszínházának egyik szólistája, Jevgenyija Szavarszkaja, azonban nem csupán művészi szempontokkal magyarázta a jelentkezést: a férje a Bolsoj Balett tagja, és szeretne vele dolgozni. A legtöbb táncos Moszkvából érkezett, de az orosz és ukrán balettben jelentős városai is képviseltették magukat, de még a tengerentúlról is próbálkoznak a Bolsojba való bejutással.

A próbatánc után huszonkét táncost, tíz nőt és tizenkét férfit hívtak be egy személyes beszélgetésre is. A végső döntésre augusztusban kerül sor, a Bolsoj Balett új tagjainak nevét akkor ismerheti meg a közönség is. Azonban arra, hogy fellépés közben is lássák őket, még várni kell. A társulatot vezető Ruszlan Pronyin szerint hozzá kell szokni az új elvárásokhoz, ezért nem lenne reális, ha már a következő, azaz a színháznyitó évadban bedobnák őket a mélyvízbe.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc magazin

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Tánc hír

Kriterion-koszorút kapott Novák Ferenc „Tata”

Az elismerést 1996 óta ítélik oda azoknak az Erdélyben született személyiségeknek, akik a régió hírét viszik a világban, és munkásságuk döntően befolyásolta a magyar kultúra és tudomány fejlődését. A koreográfus mellett Markó Béla költőt is díjazták.
Tánc ajánló

Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.
Tánc ajánló

Aki az életét táncolja – szerzői estet tart Ladányi Andrea

A Divided Time-ban a táncművész arra vállalkozik, hogy egy órába sűrítse több mint 40 éves pályafutásának legfontosabb pillanatait, miközben hat generáció találkozik a Nemzeti Táncszínház Nagytermének színpadán.
Tánc ajánló

Don Quijote modern köntösben

Don Quijote történetéhez nyúl az idén 10 éves Feledi Project, amely a Budapest Táncfesztiválon mutatja be legújabb előadását szeptember 27-én.