Tánc

Nagyot szólt az I. Berlini Magyar Táncfesztivál

2014.12.27. 16:38
Ajánlom
December 15-21. között hozott meg-megújuló energiát a német főváros adventi fényei mellé az első magyar kortárs táncfesztivál a Bakelit Multi Art Center szervezésében.

Tizenkét hazai társulat lépett fel tizenöt kortárs táncprodukcióval az egykori képkeretgyártó üzemből újjászületett berlini DOCK11-ben. A fesztivál elsődleges célja a kulturális együttműködés és mobilitás erősítése volt Berlin és Budapest között, de egyes koreográfiák reflektáltak a berlini fal leomlásának 25. évfordulójára is - a nemzetek és műfajok között húzódó határokra és persze azok átlépésére egyaránt. A fal mint a táncteret körbeölelő fizikum és mint szimbólum több helyütt jelen volt, ahogy a komfortzóna, a testi határok vagy éppen a tánc-, illetve a fizikális színház műfaji átlépése is.

A Bakelit M.A.C. már nemcsak a magyar fővárosban nyújt infrastrukturális hátteret hazai és nemzetközi kulturális projektekhez, valamint az ezek nyomán kialakuló multikulturális háttér támogatásához, de kiterjesztette feladatait hazai társulatok és előadások külföldi menedzselésére is. Terveik között van az első berlini kortárs magyar táncfesztivál folytatása, több külföldi város bevonása, illetve további kulturális projektek, kiállítások szervezése is.

A válogatásnál a Bakelit művészeti vezetőjének, Paróczay Csabának nem volt könnyű dolga, a hazai tánctársulatok között ugyanis hatalmas volt az érdeklődés a fesztivál iránt. Az általa előzetesen meghívott táncelőadások után fennmaradó öt-hat helyre több mint negyven produkció jelentkezett. Ezeknek többsége a DOCK11 nyújtotta helyi lehetőségek - elsősorban a hely nagysága, illetve az adott produkció magas szállítási költségei miatt esett ki, de nagy hangsúlyt fektettek a válogatásnál a magas színvonal mellett arra is, hogy a meghívott társulatok egymással jó közösségi háttért is ki tudjanak alakítani a berlini tartózkodás során.

A fesztivál nyitódarabjaként a Frenák Pál Társulat Intime című produkciójára esett a választás, amely hatalmas érdeklődésnek és sikernek örvendett a nemzetközi közönség előtt. De teltházak előtt mutatkozhatott be a magyar táncvilág színe-java az egyhetes rendezvény során: Réti Anna, a MU Terminál, a Tünet Együttes, Berger Gyula és Roos van Berkel, a Cipolla Collectiva, Szamosi Judit, a PR-Evolution, Ladjánszki Márta, a Mimage Pantomim Csoport és Fülöp László. A záróprodukció Gergye Krisztián Aukció című darabja volt, s bár a testfestéssel készült képek aukciójáról senki se vitt haza Gergye-festményt karácsonyi ajándék gyanánt, az előadás nyújtotta élmény mementóként marad velünk az új évre is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc győri balett

Győrben bepótolhatja az elszalasztott tánceseményeket

14. alkalommal rendezik meg a Magyar Táncfesztivált és negyedszer a gyermek táncfesztivált Győrben mától egészen vasárnapig.
Tánc balett

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Tánc videó

Szergej Polunyinnak az őrület is jól áll, de még mennyire

A szupersztár balett-táncost ezúttal egy ikonikus brit divatfotós, filmkészítő Rankin kérte fel közös munkára, amiből egy igen erős anyag született.
Tánc simkó beatrix

A Simkó-Grecsó páros hozta el a Tánc Fesztiválja fődíját

A Frenák Pál Társulat és a Pécsi Balett is két-két díjat kapott a veszprémi tánctalálkozó után – írta meg a szinhaz.hu.
Tánc balett

Miért ábrázolják ügyefogyottaknak az ázsiaiakat a balettben?

Egy Amerikában élő filipino táncos éles hangú véleménycikket jelentetett meg, amelyben arra hívja fel a figyelmet, hogy a klasszikus és modern balettdarabokban az ázsiai figurák rendre sematikus, sokszor nevetséges karakterekként tűnnek fel.