Tánc

Négy ország balettgálája Miskolcon

2010.09.09. 12:34
Ajánlom
A Miskolci Nemzeti Színház a Kassai Állami Színház balettegyüttesével, a Morva-sziléziai Nemzeti Színházzal és a Krakkói Operával közösen különleges gálaműsort mutat be Miskolcon Four Stars of European Ballet címmel.

A Miskolci Nemzeti Színház a Kassai Állami Színház balettegyüttesével, a Morva-sziléziai Nemzeti Színházzal és a Krakkói Operával közösen különleges gálaműsort mutat be Miskolcon, amelynek címe Four Stars of European Ballet. Az estre a négy társulat négy kompozícióval készül.

A Rahmanyinov-zenére készült darab, a Memories for Šmok a szerelemről, a vágyról és a tudásról szól. A művet, a Kassai Állami Színház produkcióját Ondrej Šoth koreográfus mesterének, a neves Prágai Kamara Balettnél sok éven át dolgozó Pavel Šmoknak ajánlja. A Miskolci Nemzeti Színház produkciójának, az Exodusnak a koreográfusa Krámer György, a darab Wojciech Kilar zenéjére készült. Arról a fájdalomról is szól ez a zene, hogy elmenni nehéz. Elmegyünk, de nem tudjuk, hová érkezünk. A művész is így él. Valamit mindig maga mögött hagy, mert amit már megkoreografált és eltáncolt, akárhányszor táncolja is újra, az már valahogyan a múlt. És persze a jelen is, mert a pillanat, amikor a színpadra lép, sűrített idő. Spanyol népzenére készült a Krakkói Operában Nina Diatchenko koreográfiája, a Spanish miniatures. Az előadás a Nézetek című balett részlete. Az előadás tulajdonképpen mozgásból, táncból, szép zenéből és fényből koreografált emóciók sora. Ez a balett a Krakkói Opera egyik sikeres produkciója, a közönség kedvence. A Morva-Sziléziai Nemzeti Színházban Eric Trottier a leghíresebb ír rockegyüttes, a U2 dalaira készített egy koreográfiát. A U2 - You Too... Ty Taky? tisztelgés mindazok előtt, akik hisznek a szabadságban, a szeretetben és a békében. Éppen ezért nemcsak azok számára élmény ez a táncmű, akik ismerik a U2 slágereit.A gálaest zárásaképp a négy társulat közösen táncol Ravel Bolerójára.

Az előadás Miskolc után látható lesz Kassán (szeptember 12-én), Krakkóban (szeptember 17-én) és Ostravában (szeptember 18-án) is. A projekt kezdeményezője egy civil szervezet, a Slavonic Dance Theatre, célja pedig a Visegrádi Országok (V4) együttműködésének erősítése és a táncművészet propagálása. A szeptember 11-én 19 órakor kezdődő gálára a belépés ingyenes, jegyeket a Miskolci Nemzeti Színház jegypénztárában lehet igényelni.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc koronavírus

Magyar balett-táncos szórakoztatta a reptéren várakozókat

A szintén hazafelé tartó művész így próbálta oldani a stresszt azokban, akik még csak most indultak el hazájukba a koronavírus terjedése miatt. Kovács Zsolt Vencel az útközben tapasztaltakról is beszámolt.
Tánc interjú

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!
Tánc néptánc

Otthon legényesezik a magyar táncélet legjava - videó!

A táncok királyát Sánta Gergő kihívása nyomán már több ezren táncolják, többek közt Juronics Tamás és Ertl Péter is járta. A kihívással biztatnak az otthonmaradásra és demonstrálják, hogy ott is van lehetőség a gyakorlásra.
Tánc videó

Artisták otthon – Kulisszatitok és humoros jelenet a cirkuszosok videóin

A cirkuszosok is kampányt indítottak az otthon maradásért, a kezdeményezéshez már száznál is több művész csatlakozott.
Tánc cirkusz

Esténként előadásokat közvetít a Nemzeti Cirkusz

A Magyar Nemzeti Cirkusz minden este cirkuszi előadásokkal szórakoztatja a közönséget a közösségi oldalán a koronavírus-járvány miatt elmaradó produkciók miatt.