Tánc

Négy ország balettgálája Miskolcon

2010.09.09. 12:34
Ajánlom
A Miskolci Nemzeti Színház a Kassai Állami Színház balettegyüttesével, a Morva-sziléziai Nemzeti Színházzal és a Krakkói Operával közösen különleges gálaműsort mutat be Miskolcon Four Stars of European Ballet címmel.

A Miskolci Nemzeti Színház a Kassai Állami Színház balettegyüttesével, a Morva-sziléziai Nemzeti Színházzal és a Krakkói Operával közösen különleges gálaműsort mutat be Miskolcon, amelynek címe Four Stars of European Ballet. Az estre a négy társulat négy kompozícióval készül.

A Rahmanyinov-zenére készült darab, a Memories for Šmok a szerelemről, a vágyról és a tudásról szól. A művet, a Kassai Állami Színház produkcióját Ondrej Šoth koreográfus mesterének, a neves Prágai Kamara Balettnél sok éven át dolgozó Pavel Šmoknak ajánlja. A Miskolci Nemzeti Színház produkciójának, az Exodusnak a koreográfusa Krámer György, a darab Wojciech Kilar zenéjére készült. Arról a fájdalomról is szól ez a zene, hogy elmenni nehéz. Elmegyünk, de nem tudjuk, hová érkezünk. A művész is így él. Valamit mindig maga mögött hagy, mert amit már megkoreografált és eltáncolt, akárhányszor táncolja is újra, az már valahogyan a múlt. És persze a jelen is, mert a pillanat, amikor a színpadra lép, sűrített idő. Spanyol népzenére készült a Krakkói Operában Nina Diatchenko koreográfiája, a Spanish miniatures. Az előadás a Nézetek című balett részlete. Az előadás tulajdonképpen mozgásból, táncból, szép zenéből és fényből koreografált emóciók sora. Ez a balett a Krakkói Opera egyik sikeres produkciója, a közönség kedvence. A Morva-Sziléziai Nemzeti Színházban Eric Trottier a leghíresebb ír rockegyüttes, a U2 dalaira készített egy koreográfiát. A U2 - You Too... Ty Taky? tisztelgés mindazok előtt, akik hisznek a szabadságban, a szeretetben és a békében. Éppen ezért nemcsak azok számára élmény ez a táncmű, akik ismerik a U2 slágereit.A gálaest zárásaképp a négy társulat közösen táncol Ravel Bolerójára.

Az előadás Miskolc után látható lesz Kassán (szeptember 12-én), Krakkóban (szeptember 17-én) és Ostravában (szeptember 18-án) is. A projekt kezdeményezője egy civil szervezet, a Slavonic Dance Theatre, célja pedig a Visegrádi Országok (V4) együttműködésének erősítése és a táncművészet propagálása. A szeptember 11-én 19 órakor kezdődő gálára a belépés ingyenes, jegyeket a Miskolci Nemzeti Színház jegypénztárában lehet igényelni.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.