Tánc

Négy ország balettgálája Miskolcon

2010.09.09. 12:34
Ajánlom
A Miskolci Nemzeti Színház a Kassai Állami Színház balettegyüttesével, a Morva-sziléziai Nemzeti Színházzal és a Krakkói Operával közösen különleges gálaműsort mutat be Miskolcon Four Stars of European Ballet címmel.

A Miskolci Nemzeti Színház a Kassai Állami Színház balettegyüttesével, a Morva-sziléziai Nemzeti Színházzal és a Krakkói Operával közösen különleges gálaműsort mutat be Miskolcon, amelynek címe Four Stars of European Ballet. Az estre a négy társulat négy kompozícióval készül.

A Rahmanyinov-zenére készült darab, a Memories for Šmok a szerelemről, a vágyról és a tudásról szól. A művet, a Kassai Állami Színház produkcióját Ondrej Šoth koreográfus mesterének, a neves Prágai Kamara Balettnél sok éven át dolgozó Pavel Šmoknak ajánlja. A Miskolci Nemzeti Színház produkciójának, az Exodusnak a koreográfusa Krámer György, a darab Wojciech Kilar zenéjére készült. Arról a fájdalomról is szól ez a zene, hogy elmenni nehéz. Elmegyünk, de nem tudjuk, hová érkezünk. A művész is így él. Valamit mindig maga mögött hagy, mert amit már megkoreografált és eltáncolt, akárhányszor táncolja is újra, az már valahogyan a múlt. És persze a jelen is, mert a pillanat, amikor a színpadra lép, sűrített idő. Spanyol népzenére készült a Krakkói Operában Nina Diatchenko koreográfiája, a Spanish miniatures. Az előadás a Nézetek című balett részlete. Az előadás tulajdonképpen mozgásból, táncból, szép zenéből és fényből koreografált emóciók sora. Ez a balett a Krakkói Opera egyik sikeres produkciója, a közönség kedvence. A Morva-Sziléziai Nemzeti Színházban Eric Trottier a leghíresebb ír rockegyüttes, a U2 dalaira készített egy koreográfiát. A U2 - You Too... Ty Taky? tisztelgés mindazok előtt, akik hisznek a szabadságban, a szeretetben és a békében. Éppen ezért nemcsak azok számára élmény ez a táncmű, akik ismerik a U2 slágereit.A gálaest zárásaképp a négy társulat közösen táncol Ravel Bolerójára.

Az előadás Miskolc után látható lesz Kassán (szeptember 12-én), Krakkóban (szeptember 17-én) és Ostravában (szeptember 18-án) is. A projekt kezdeményezője egy civil szervezet, a Slavonic Dance Theatre, célja pedig a Visegrádi Országok (V4) együttműködésének erősítése és a táncművészet propagálása. A szeptember 11-én 19 órakor kezdődő gálára a belépés ingyenes, jegyeket a Miskolci Nemzeti Színház jegypénztárában lehet igényelni.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc portré

Ritka fotók "Ventillátor kisasszonyról", aki Esterházy hercegné lett

Ottrubay Melinda volt az Operaház ünnepelt csillaga, a magazinok kedvence, egyedüli magyarként elnyerte a prima balerina assoluta címet, majd visszavonult a színpadtól és feleségül ment herceg Esterházy Pálhoz. 43 évnyi házasság után a herceg őt tette meg az óriási Esterházy-vagyon örökösének, hagyatéka ma is él.
Tánc interjú

Folytonosság és megújulás a Győri Balettnél – Interjú Velekei Lászlóval

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a negyvenéves múltra visszatekintő társulat: Kiss János igazgató huszonkilenc év után távozik a Győri Balett éléről, és átadja a helyét az eddigi művészeti vezetőnek, Velekei Lászlónak. A Harangozó- és Seregi-díjas táncművész-koreográfust kérdezte terveiről a Táncművészet szerzője.
Tánc hír

Velekei László a Győri Balett új igazgatója július 1-től

A társulatot 29 éve vezető Kiss János megbízatása lejárta után nem pályázott újra a pozícióra, de utódjának pedig segített felkészülni.
Tánc hír

Táncművészek, figyelem! Hamarosan zárul a Köszönjük, Magyarország! jelentkezési határideje

Május 18-ig várják a táncművészet bármely stílusában tevékenykedő, elsősorban a hivatásos előadóművészet, táncművészet területén életvitelszerűen dolgozó művészek (táncművészek, tánctanárok, koreográfusok) jelentkezését a Köszönjük, Magyarország! című pályázatra a Nemzeti Táncszínház oldalán.
Tánc hír

800 ezres összdíjazású videópályázatot hirdetett a StageHive

Az alkotni vágyó művészek és a jövő évadra tervezett produkciók megsegítésére indult pályázat.