Tánc

Négy ország balettgálája Miskolcon

2010.09.09. 12:34
Ajánlom
A Miskolci Nemzeti Színház a Kassai Állami Színház balettegyüttesével, a Morva-sziléziai Nemzeti Színházzal és a Krakkói Operával közösen különleges gálaműsort mutat be Miskolcon Four Stars of European Ballet címmel.

A Miskolci Nemzeti Színház a Kassai Állami Színház balettegyüttesével, a Morva-sziléziai Nemzeti Színházzal és a Krakkói Operával közösen különleges gálaműsort mutat be Miskolcon, amelynek címe Four Stars of European Ballet. Az estre a négy társulat négy kompozícióval készül.

A Rahmanyinov-zenére készült darab, a Memories for Šmok a szerelemről, a vágyról és a tudásról szól. A művet, a Kassai Állami Színház produkcióját Ondrej Šoth koreográfus mesterének, a neves Prágai Kamara Balettnél sok éven át dolgozó Pavel Šmoknak ajánlja. A Miskolci Nemzeti Színház produkciójának, az Exodusnak a koreográfusa Krámer György, a darab Wojciech Kilar zenéjére készült. Arról a fájdalomról is szól ez a zene, hogy elmenni nehéz. Elmegyünk, de nem tudjuk, hová érkezünk. A művész is így él. Valamit mindig maga mögött hagy, mert amit már megkoreografált és eltáncolt, akárhányszor táncolja is újra, az már valahogyan a múlt. És persze a jelen is, mert a pillanat, amikor a színpadra lép, sűrített idő. Spanyol népzenére készült a Krakkói Operában Nina Diatchenko koreográfiája, a Spanish miniatures. Az előadás a Nézetek című balett részlete. Az előadás tulajdonképpen mozgásból, táncból, szép zenéből és fényből koreografált emóciók sora. Ez a balett a Krakkói Opera egyik sikeres produkciója, a közönség kedvence. A Morva-Sziléziai Nemzeti Színházban Eric Trottier a leghíresebb ír rockegyüttes, a U2 dalaira készített egy koreográfiát. A U2 - You Too... Ty Taky? tisztelgés mindazok előtt, akik hisznek a szabadságban, a szeretetben és a békében. Éppen ezért nemcsak azok számára élmény ez a táncmű, akik ismerik a U2 slágereit.A gálaest zárásaképp a négy társulat közösen táncol Ravel Bolerójára.

Az előadás Miskolc után látható lesz Kassán (szeptember 12-én), Krakkóban (szeptember 17-én) és Ostravában (szeptember 18-án) is. A projekt kezdeményezője egy civil szervezet, a Slavonic Dance Theatre, célja pedig a Visegrádi Országok (V4) együttműködésének erősítése és a táncművészet propagálása. A szeptember 11-én 19 órakor kezdődő gálára a belépés ingyenes, jegyeket a Miskolci Nemzeti Színház jegypénztárában lehet igényelni.  

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Bogányi Tibor karmesteri pálca helyett csellót ragad A magyar kultúra napján

Magyar zeneszerzők művei csendülnek fel 2021. január 22-én, pénteken, a magyar kultúra napján 19.30 órakor a Müpában. A pécsi zenekar ünnepi koncertjét a Müpa Home ingyenes közvetítéssorozat keretében élőben követheti majd a közönség az intézmény online platformjain.
Klasszikus

Dokumentumfilm készült Erkel Ferenc Himnuszáról – Nézze meg online, itt!

A Himnusz keletkezéséről készített dokumentumfilmet a Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság A Himnusz regényes története címmel, Juhász Annával és Becze Szilviával.
Zenés színház

„Mindannyian vágyunk erre az idilli szerelemre” – János vitéz az Operett Online-on

Kacsóh Pongrác gyönyörű daljátékával folytatódik a Budapesti Operettszínház közvetítés-sorozata január 22-én. A Petőfi Sándor elbeszéléséből írt János vitéz Bozsik Yvette rendezésében újfajta értelmezést kap, eggyé olvad benne a túlvilági és a földi lét.
Színház

Szarka Gábor büszke: „az utolsó simításokat” végzik

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat - közölte Szarka Gábor kancellár az SZFE új, naphegyi campusának csütörtöki sajtóbejárásán.
Klasszikus

Öt mesterhegedűvel gazdagodott a Liszt Ferenc Kamarazenekar

A Liszt Ferenc Kamarazenekar egyéves keresést követően öt mesterhegedűre talált rá, amelyek még magasabb művészeti interpretációt tesznek lehetővé az együttes számára a jövőben. A zenekar soron következő tavaszi koncertjein már hallhatóak lesznek az új hangszerek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Az Operaház külföldi balettművészei is Walesi bárdokat szavalnak

Orosz, kazah, moldvai, ukrán, belarusz és brit balettművész is szerepel abban az új videóban, amelyben Arany János jól ismert balladája hangzik el az Operaház balettosaitól A magyar kultúra napján.
Tánc hír

Premierrel ünnepel a Nagyvárad Táncegyüttes

Petőfi Sándor János vitéz című epikus költeményéből készít táncjátékot a magyar kultúra napjára a nagyváradi Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese. Az előadást, amely egyben a társulat idei első premierje is lesz, Györfi Csaba rendezi, és a tervek szerint január 21-én mutatják be.
Tánc hír

Online térbe költözik a SzólóDuó Fesztivál

Január 13-án kezdetét veszi az idei SzólóDuó Fesztivál, melyet rendhagyó módon ezúttal az Orkesztika Alapítvány Youtube-csatornáján közvetítenek majd. A négynapos rendezvény versenyprogramjában 26 produkció kapott bemutatkozási lehetőséget.
Tánc gyász

Elhunyt Móger Ildikó táncművész, koreográfus

66 éves korában elhunyt Móger Ildikó táncművész, koreográfus, táncpedagógus, aki pályafutása során olyan vezető színházakban dolgozott, mint a Miskolci Nemzeti Színház és a kecskeméti Katona József Színház.
Tánc magazin

60 éve a tánc szolgálatában a Pécsi Balett

2021-ben ünnepli 60. jubileumát a Pécsi Balett, de nem csak a jeles évfordulónak örülhetnek: az általuk szervezett Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót ismét jelölték az év eseményének járó Made in Pécs-díjra.