Tánc

Négy szereposztással jön a Don Quijote az Operában

2016.11.10. 16:58
Ajánlom
Az egyik legmagasabb technikai felkészültséget igénylő balettet 11 betanító balettmester közreműködése mellett négy szereposztásban viszi színre a Magyar Nemzeti Balett. A premier november 19-én lesz.

Ez a négy szereposztás már önmagában is nagy bravúr: „Nem minden társulat képes négy szereposztást kiállítani. A művészek nemcsak egy, hanem akár két szerepben is könnyedén, magas minőségben tudják eltáncolni, többek között a nehéz szólókat” - mondta Solymosi Tamás balettigazgató, betanító balettmester a november 10-ei sajtótájékoztatón. Hozzátette: "Ez egy nehéz darab, mindenkinek meg kell mutatnia akár karakterben, akár szerepformálásban a maximumot, mert különben nem lesz jó" - mutatott rá .

Kollár Imre, Rózsa István, Rományi Nóra, Solymosi Tamás, Ókovács Szilveszter

Kollár Imre, Rózsa István, Rományi Nóra, Solymosi Tamás, Ókovács Szilveszter

A darab egyik női főszerepét, Kitrit az Operaház új csillaga, a moszkvai Balettverseny 2013-as győztese, Melnik Tatjana fogja táncolni, aki nagy felelősségnek nevezte, hogy a premieren ő mutatkozik majd be a szerepben. Az ő partnere Leblanc Gergely lesz, vele korábbi interjúnkban olvashat a szerep technikai és művészi megformálásáról. 

Kapcsolódó

"A balettben soha nem lehetsz elég precíz"

Leblanc Gergely magántáncos kapta idén a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja címet. Öt éve tagja az Opera balett-társulatának, ahol a kezdetektől magas színvonalú technikai tudást igénylő szólószerepekben bizonyítja tehetségét. Novemberben a Don Quijote egyik férfi főszerepét, Basilt táncolja az egyik szereposztásban.

Néhány éve szerepelt már a Don Quijote a Magyar Nemzeti Balett repertoárján, a mostani ahhoz képest új díszletekkel és jelmezekkel, de az eredeti Michael Messererére épülő koreográfiával kerül színpadra. A díszletet Rózsa István díszlettervező jegyzi, aki „az Operaház történetének egyik leggrandiózusabb díszletét álmodta meg” - hangzott el a sajtótájékoztatón. A jelmez a néhány nappal ezelőtt Vágó Nelly emlékéremmel kitüntetett Rományi Nóra nevéhez fűződik, aki megtisztelőnek érzi a feladatot, már csak azért is, mert az előző Don Quijote jelmezeit éppen Vágó Nelly tervezte.

Cheprasova Elisaveta, Lagunov Ievgen, Katona Bálint, Radziush Mikalai

Cheprasova Elisaveta, Lagunov Ievgen, Katona Bálint, Radziush Mikalai

Kollár Imre karmester Ludwig Minkus muzsikájáról elmondta, hogy talán még nehezebb dirigálni, mint egy operát, hiszen a négy szereposztás négy különböző interpretációt takar, amelyek között csak kicsik az eltérések. Ezek megvalósítása jelenti a legnagyobb kihívást egy zenekar és annak dirigense számára. A zenét szórakoztatónak, élvezetes és látványos muzsikának jellemezte, amely nem törekszik csajkovszkiji vagy bartóki mélységekre. "Szórakoztatni akar és karaktereket bemutatni, ezt viszont tökéletesen tudja" - fogalmazott.

Hangya Rita

Hangya Rita

A balett középpontjában a Cervantes-regényből is ismert humoros szerelmi történet áll: a fiatal Kitri és Basil története, amely minden bonyodalom ellenére Don Quijote közbelépése révén végül boldog véget ér. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.