Tánc

Négy vidéki helyszín ad otthont az Országos Táncművészeti Fesztiválnak

2022.03.02. 11:30
Ajánlom
A Táncpedagógusok Országos Szövetsége 31. alkalommal rendezi meg az Országos Táncművészeti Fesztivált, melynek elődöntőit Miskolcon, Oroszlányban, Szekszárdon és Makón rendezik márciusban.

A nem hivatásos táncművészek egyik legrangosabb magyar megmérettetését 1990 óta szervezi meg a szövetség, a versenyzők klasszikus balett, karakter tánc, mozdulatművészet, társastánc, modern tánc, modern balett, kortárs tánc, jazz-tánc és a hip-hop műfajában mérettethetik meg magukat. A regionális elődöntők után – melyek 2019 óta előzik meg a finálét – a korcsoportos döntőket májusban rendezik Budapesten.

Az első elődöntőt március 5-én tartják Miskolcon, majd a zsűri 19-én Oroszlányra, 26-án Szekszárdra, április 9-én pedig Makóra látogat.

A Budapesti megmérettetésnek az Erzsébetligeti színház ad majd , ahol a táncosok egy három napos esemény keretében mutathatják be tudásukat.

A verseny különlegessége, hogy a zsűri minden versenynap végén véleményt, építő jellegű kritikát mond a színpadon látott produkciókról, ezzel segítve a táncpedagógusok, koreográfusok, együttesek szakmai fejlődését.

„30 évvel ezelőtt tettem le a voksom az egyetemes táncművészet amatőr mozgalma mellett. Nagyon fontosnak tartom, hogy szakmai fesztiválokon, továbbképzéseken keresztül képviseljük és támogassuk az egyesületeket, segítve elsősorban a gyermekek és az ifjúság művészeti nevelését, a lehető legmagasabb minőségre törekedve.

Mondhatnám így is: kiemelt célunk a gyermekek és az ifjúság művészeti nevelése – művészettel”

– mondta Török Jolán, a Táncpedagógusok Országos Szövetségét életre hívó Harangozó Gyula- és Bánffy Miklós-díjas díjas táncművész, színházigazgató.

XXXIOrszagosTancmuveszetiFesztival3-112900.jpg

Versenyzők az Országos Táncművészeti Fesztiválon (Fotó/Forrás: Országos Táncművészeti Fesztivál)

A regionális elődöntők időpontja és helyszínei:

Március 5. Miskolc, Ady Endre Művelődési Központ
Március 19. Oroszlány, Kölcsey Ferenc Művelődési Központ
Március 26. Szekszárd, Babits Babits Mihály Kulturális Központ
Április 9. Makó, Hagymaház Kulturális és Művelődési Központ

Fejléckép: Versenyzők az Országos Táncművészeti Fesztiválon (forrás: Országos Táncművészeti Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Neves művészek a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiváljának zsűrijében

Tizenegy táncprodukció méretteti meg magát Veszprémben május 23. és 29. között a TÁNC XXIV. Nemzetközi Kortárs Fesztiválján, melynek előadásait öt helyszínen tekinthetik meg az érdeklődők.
Tánc hír

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Tánc hír

A háború kezdete óta először tartottak előadást Lvivben

A Nemzeti Opera május 6-i balettelőadását, a Giselle-t 300 ember láthatta.
Tánc ajánló

Akiknek a házfal is táncparkett – újra Magyarországon a vertikális tánc úttörői

Képzeld el a következőt: teljes nyugalomban sétálsz az utcán a többi emberrel együtt, amikor a semmiből hirtelen megszólal a zene, és az egyik épület oldalán fél tucat artista kötélen leereszkedve táncolni kezd a muzsika ütemére. Valami ilyesmit tesz a BANDALOOP. Érdemes fürkészni a nagyvárosok házfalait!
Tánc ajánló

Kováts Adél és lánya, Kováts Rozália is fellép az ArtMan Egyesület táncestjén

Különleges táncelőadást láthat május 10-én a Trafó közönsége: a két vegyes képességű táncosokból álló alkotócsapat előadása a közreműködők saját élethelyzetére reflektál.