Tánc

Nehéz léggömb

2015.01.01. 08:05
Ajánlom
Futás közben gyakorta tapasztalhatjuk, hogy szúr az oldalunk vagy hamar kifulladunk. A mozgás ütemével összehangolt légzés az alapja bármilyen aktív testedzésnek, az visz minket előre segítve minden mozdulatot. Mi a helyzet a levegővétellel egy olyan összetett mozgás esetében, mint a balett? Hogyan fejlesztik a táncosok izmaikon mellett az alapvető biológiai funkciót, a légzést? MAGAZIN

A futás egy ciklikus, egyenletes mozgás, amikor jobb esetben a légzés ritmusossága az egyes mozgásciklusokhoz igazodik. A mozgás és a légzés ritmusának összehangolása kulcsfontosságú, tanulható folyamat, erős koncentrációt igényel, és olyan tényezők is befolyásolják, hogy az az orron vagy szájon át történik, vagy mindezt milyen testtartásban végezzük. A légzés és bármiféle mozgás viszonya kapcsán le kell fektetnünk, hogy nyugalmi állapotban a légzés jellemzői megegyeznek egy fizikailag nem edzett és edzett ember esetében. Az alapvető különbségek a fizikai terhelés során tűnnek elő. Erős fizikai megterhelés alatt az izmoknak oxigénre van szüksége a mozdulat elvégzéséhez. Egy edzettebb szervezet a nagy fizikai terhelés alatt jóval több levegőt képes beszívni, azonban nem a beszívott mennyiség meghatározó, sokkal inkább annak a szervezet általi hatékony felhasználása. A hatékony felhasználás az ember biológiai jellemzőitől, és külső tényezőktől is függ, így egy balett-terem szellőzöttségének mértéke sem elhanyagolható szempont.

Az energiát a tánc közben a táncos izomzata úgynevezett aerob, vagyis energianyerő folyamattal biztosítja: az energiát oxigén jelenlétében zsírokból és szénhidrátokból nyeri. Anaerob, vagyis oxigén hiányában lezajló, energianyerő folyamatról akkor beszélünk, ha a táncos izomzatához eljutó oxigén mennyisége már nem elég a tánc energia szükségletének biztosításához. Ennek kellemetlen mellékhatása fájdalmas, és mindannyian találkoztunk már a kellemetlen égő érzéssel, a tejsav okozta izomlázzal. Egy hosszadalmas próbafolyamat során a mindennapos testedzés, egy szűk, oxigén-hiányos balett-terem vagy egy zsúfolt színpad mind kiváltója lehet az izomfájdalomnak. Ezért is különösen fontos egy táncos számára, hogy a helyes táplálkozáson túl a megfelelő légzéssel is növelje az izommunkája hatékonyságát, és aerob folyamatra vegye rá szervezetét.

A balett során a zenével való egyesülés, a megfelelő beleélés, a tökéletes tánctechnika kivitelezésére törekvés, mind erős koncentrációt igényel, miközben könnyű „elfelejteni" megfelelően lélegezni. A fáradtság így hamar a táncosra törhet, és nehezíti a koreográfia kivitelezését. A klasszikus balett alaptesttartása az egyenes hát, a nyitott mellkas és váll alapvetően segíti a megfelelő légzést, mivel így könnyebben áramlik az oxigén a tüdőbe. A has, a központ folyamatos tartása azonban nem könnyű feladat, ráadásul a csípő, a váll is merevvé válhat a rossz légzéstől. A kortárstánc esetében felborulhat a „letisztult" rendszer, a testtartás eshetőlegessebb, off-balance helyzetekkel telített mozgás lendületesebb, a koreográfiába a szabálytalanság, az ösztönösség kerül, vagyis a légzésre történő koncentráció még nehezebbé válik.

A has és a rekeszizom használatával történő mélylégzés segít a hatékonyabb oxigén felvételben, miközben a központ tartását nem befolyásolja negatívan, a mozdulatok stabilitását, a nehéz forgások kivitelezését sem veszélyezteti. A levegővétel kapkodása helyett a hosszabb, lelassított be- és kilégzések szintén segítenek, az elhasznált levegő teljes kifújása fontos feladat. A balett-gyakorlatok felépítését és a légzés időzítését a pliétől kezdve általában az jellemzi, hogy a felfelé irányuló mozgásoknál kell levegőt venni, a lefelé irányulók esetében pedig kifújni azt. A karmozgással összekötött belégzés gyakorlata is beleneveli a balettnövendékekbe a fenti alapelvet. Az arcjáték, a megfelelő pillantás fontossága miatt a belégzés általában tipikusan orron keresztül történik, de növelhető a légzés hatékonysága, ha a kilégzést szájon keresztül végzi a táncos. A gyakorlás elengedhetetlen, mindaddig, amíg a lépések és a technika kivitelezése közben fentiek szinte automatikussá nem válnak.

Köztudott, hogy a nyújtás, a stretching során a be- és kilégzéssel könnyíthetjük az izmok nyúlását, és hajlékonyság elérését. A jóga szintén segítséget nyújt mind a mellkas nyitásának fokozása, mind az jógalégzés, a pranayama megtanulásában. A jógalégzés a has, rekeszizom, mellkas bevonásával segíti a hatékony légzés kifejlesztését. Egy táncosnak nem szükséges színpadon lenni, sőt nem is kell feltétlenül táncosnak lenni ahhoz, hogy a légzés technikájával a jobb közérzetre törekedjünk. A fenti módszerekkel, a légzéssel és az arra történő erős koncentrálással segíthetünk magunkon a mindennapos stressz, a szorongás kezelésében. Összességében törekedjünk egy dalban is megfogalmazott egyszerűségre: „beszív, kifúj".

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Tánc hír

Magyar Éva újra táncol

A nemrég 60. születésnapját ünneplő színész-koreográfust Ebony Buckle énekesnő új videójában láthatjuk újra táncolni, a videoklip koreográfiáját is ő jegyzi. 
Tánc ajánló

Mediterrán hangulatú Hervé Koubi-balett és Mozart-ünnep a hétvégén a Margitszigeten

Ki ne emlékezne a Hervé Koubi társulat – a francia székhelyű, algériai gyökerű csapat – 2019-es nagysikerű produkciójára a Margitszigeten. Akkor a mediterrán hangulatú trilógiájuk második darabját, a Barbár éjszakákat adták elő, melyet most pénteken a harmadik darab, az Odüsszeia követ. Ha az időjárás túl szeles lenne, akkor – a levegőszámok biztonsága érdekében – az első darabot varázsolja a közönség elé az ismert formáció. Egy biztos: mindenképpen elvarázsolják majd a közönséget.
Tánc interjú

Esti koktél – ideje egy kicsit lazulni

Július 19-én a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában sanzonokra készült kortárs darabbal mutatkozik be a PR-Evolution társulata. Az alkotó, Nemes Zsófia két remek énekessel és élő zenével a huszadik század első felének könnyed, de költői igényességű énekes műfajára próbálja rá a kortárs tánc mozgás anyagát, ami furcsa, fanyar, édeskés műfaji koktélt eredményez. Nemes Zsófiával Péli Nagy Kata beszélgetett.
Tánc hír

Új korszakot nyit a cirkuszművészetben a Recirquel

Az Európai Cirkuszművészeti Szövetség (ECA) elsőként választott tagjai közé olyan társulatot, amely nem a konvencionális cirkuszi műfajt képviseli. A Recirquel Társulat felvételével a szervezet a tradicionális és kortárs cirkuszi irányzatok közötti együttműködést szeretné erősíteni.