Tánc

Nem csak csajok

2010.05.09. 10:11
Ajánlom
Az L1 Kortárs Táncfesztivál következő két napján a Gödör Spicc Színpadán láthatók az előadások.

Dominika Knapik produkciója, a Hogy szeretnél? a SOLO PROJEKT 2007 elnevezésű program Art Stations Foundation Residency Program alprogramjának keretén belül készült, a rendezője Wojtek Klimczyk. A lengyel táncos-koreográfus így vall magáról: "Ülök, sétálok, mivel szeretek futni. Indok ismeretlen. Kézen állok, nézek, érintek. Megmozdítom a lábam, a hátam, a könyököm. Copfot fonok, dobok, cipelek, elmegyek. Vidám tekintetek, napsütéses mosolyok, tiszta ruhák. Semmi egyebet nem érzékelek a saját testemen kívül. Néha egy medvét, egy autót, egy ruhát. Dominika. Jelenleg ez a személy nem létezik."

Az est második előadását Hód Adrienn készítette, aki radikális kísérleteiről elhíresült koreográfus. A kortárs tánc bevett formáinak elvetése, és újrafogalmazása foglalkoztatja. A Hodworks darabjai évek óta a mozgás megfigyeléséből, a mozdulatok ízekre bontásából, újra összerakásából, a tér mindenféle színházi szabályokat áthágó használatából állnak: "A mozgásban fontos kiindulópont, hogy egy egyszerű szabály alapján gerjesszünk egy, minél gazdagabb, ismeretlenebb mozgásformát a testtel. A táncosok a testre alkalmazott szabályok szerint improvizálnak minden egyes zeneszámban, etűdben. Erős belső munkát végeznek, hogy az éppen használt szabályon keresztül a testük zsigeri szintről meginduljon. Az agy gyorsan adja ki a parancsokat a testnek, így a táncos egy felületként viszi előre az információ halmazt. Mi azt látjuk ahogyan a teste reagál. Nem a külső formára törekszenek, hanem egy egyszerű dolgot oldanak meg nagyon fejlett testi érzékeléssel. A figyelmük a testükre összpontosul elsősorban és nem egymásra. Ettől még a szerkesztés miatt egymás mellé kerülő testek kapcsolatba is lépnek. Mindegyik szabály létre hoz egy sajátos stílust. Ezeket alkalmazom különféleképpen a zenére a színpadi szituációra, helyzetre variálva" - fogalmaz a munkamódszer kapcsán Hód Adrienn.

A Supra Hits bemutatója 2009-ben volt, az előadásról így ír Tóth Ágnes Veronika: "Az ismerősen csengő, letűnt slágerek mindegyikéhez külön világ rendelődik hozzá, az adott opus (előadói vagy táncstílusának) minden modorosságát szeretetteli gunyorossággal felmutatva. Apró, minden ízében kimódolt, könnyed karikatúrák ezek a jelenetek, megannyi keserédes mikrokozmosz. Rafinált és izzasztó, izolált mozgásokkal teli virtuóz közelharc zajlik a táncosok között..."

Május 9. 19:00 - Gödör Klub, Spicc Színpad

Dominika Knapik: Hogy szeretnél?; Hodworks: Supra Hits

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Tánc videó

Amikor a tánc találkozik a jelnyelvvel

Frenák Pál már rég kitalálta a kettő házasítását, sőt saját formanyelve egyik alapkövévé avatta, de itt egészen más, sokkal konkrétabb formában láthatjuk a találkozásukat.
Tánc ajánló

Csipkerózsika nővé válik

A Coincidance Társulat legújabb előadása, az Aurora egy olyan Csipkerózsika történet, amely Gyulai Júlia koreográfiájával a nővé válás univerzális történetét meséli el egy korántsem mindennapi táncelőadás formájában.
Tánc cirkusz

Elefántfürdetéssel indul a Cirkuszok Éjszakája

Idén is elefántfürdetéssel indul szombaton Balatonlellén a Cirkuszok Éjszakája. Az országos sorozat keretében a Magyar Nemzeti Cirkusz, a Richter Flórián Cirkusz, a Fővárosi Nagycirkusz, az Exit Cirkusz és az Eötvös Cirkusz várja különleges programokkal a közönséget.
Tánc recirquel társulat

Ukrán artisták, anyaföld és elemelkedés a Recirquel új előadásában

Idén is meghívást kapott a világ legnagyobb előadó-művészeti fesztiváljára a Recirquel. Ezúttal a Vági Bence által rendezett, hét világklasszis ukrán artistát felvonultató My Land című előadást viszi a társulat.
Tánc gyász

Elhunyt a Macskák koreográfusa

Gillian Lynne, 92 éves brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban - közölte Twitter-üzenetben férje, Peter Land színész.