Tánc

Nem javult a táncművészet helyzete

2013.06.24. 15:06
Ajánlom
Szakmai fórumot rendeztek a IX. Magyar Táncfesztiválon a táncszakma állapotáról, az előadó-művészeti törvény hatásáról.

Nincs művészeti értékteremtő erejének megfelelő szintű társadalmi elismertsége a hazai táncművészetnek és ez meglátszik a szakma finanszírozottsági szintjén is - fogalmazták meg a IX. Magyar Táncfesztivál keretében megrendezett szakmai konzultáció résztvevői. Az egyeztetés, amelyen részt vettek a legnagyobb hazai táncegyüttesek és az érdekképviseletek vezetői, arra tett kísérletet, hogy felmérje, milyen állapotban van a táncszakma, melynek helyzete az utóbbi években jelentősen megváltozott, és áttekintse az előadó-művészeti törvény hatásait. Bár a Magyar Táncművészek Szövetsége és az Ellenfény folyóirat kezdeményezésére megrendezett fórumra meghívást kaptak a szakminisztérum és az NKA képviselői is, hivatali kötelezettségeik miatt nem tudtak részt venni a megbeszélésen.

 A résztvevők egyöntetű véleménye az volt, hogy a táncszakma presztizsvesztése meglátszik az állami támogatások elosztásánál is. Több jelentős kulturális értéket teremtő társulat finanszírozása instabil. Ennek következménye, hogy egyre kommerszebb befogadóhelyekre kényszerülnek, ez átrétegzi a közönséget és csökkenti az előadások minőségét is - fogalmazott Kovács Gerzson Péter, a Tranzdanz vezetője, a szakminiszter mellett működő Táncbizottság tagja.   

Kiss János, a Győri Balett igazgatója, aki a szakminisztérium mellett működő táncszakmai tanácsadó testület tagja is, úgy látja, hogy a táncszakma kodifikációs ismeretek és ez irányú szakmai támogatás hiányában nem képes kellő mértékben artikulálni az érdekeit a rá vonatkozó jogi szabályok, törvények kialakításában. Kovács Gerzson Péter mindehhez hozzátette, hogy a színházművészekhez és a zeneművészekhez képest a táncosok sokkal kevésbé tudnak, egységesen fellépni és egyeztetett módon, egyöntetűen képviselni az érdekeiket.

Részben ennek köszönhető Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója szerint, hogy történelmi pillanatot szalasztottak el akkor, amikor nem tudták feltölteni az egyes besorolási kategóriákat az előadó-művészeti törvénynek megfelelően. A kategória ugrások feltételeként olyan előírások fogalmazódtak meg a jogszabályban, amelyeket a társulatok egy része képtelen teljesíteni és ez visszahat a finaszírozottságra is.

Török Jolán a Nemzeti Táncszínház korábbi igazgatója, a Táncpedagógusok Országos Szövetségének elnöke erre utalva fogalmazott úgy, hogy az előadó-művészeti törvény a táncszakma szempontjából nem életszerű, alapvetően a zene és a színházművészet működési struktúrájához igazodik.

A „függetlenek" stabil finanszírozását biztosító kiemelt kategóriába kerüléshez például, a megfelelő előadásszám, nézőszám, művészeti teljesítmény, 60 %-os szakirányú felsőfokú művészarány mellett az önkormányzatokkal kötött több évre szóló úgynevezett közszolgáltatási szerződés is szükséges, amelyre a települések jelenlegi anyagi lehetőségei mellett szinte semmi esély. Szögi Csaba, a Közép-Európai Táncszínház vezetője szerint ezen törvényi előírás nemcsak teljesíthetetlen, de nincs is rá szükség. A táncszakma egy része úgy látja, hogy már eddig is kényszerből látszatszerződések születtek az egyes társulatok és az önkormányzatok között, arra pedig nincs szükség, hogy egy jogszabályi előírás méltatlan helyzetekbe kényszerítse az egyes feleket. Az ilyen irányba tett lépések finanszírozási kényszerből erednek, hiszen a tánctársulatok 80 %-a stuktúrán kívüli, független kategóriában működik.

Vannak azonban biztató, előremutató lépések is a táncszakma működését megszabó jogszabályok terén. Előkészítés alatt áll a hatályos előadó-művészeti törvény módosítása, amely várhatóan az őszi ülésszakban a Parlament elé kerül. A kodifikációs folyamatba bevonták a szakmai szervezeteket, köztük a táncművészet képviselőit is. Kovács Gerzson Péter a törvénymódosítást előkészítő átmeneti bizottság tagja beszámolt arról, hogy táncszakma üdvözli, hogy január elsejétől várhatóan valamennyi hivatásos táncos visszakapja a táncos nyugellátás, az előadó-művészeti életjáradék korábban megnyirbált kedvezményeit, szerzői jogdíjra jogosultak lesznek a koreográfusok is.

Mihályi Gábor, az Állami Népi Együttes vezetője, a Táncművészek Országos Szövetségének elnöke mindehhez hozzátette: továbbra is rossz a táncosok közérzete. A kifizetések zárolása, a finanszírozások bizonytalansága, a szakmai nyugdíjasokat érintő kettős kifizetések tilalma, a szakmai felsőfokú oktatás megfizethetetlen tandíjai, a művészeti oktatás lehetetlen helyzete, a Harangozó-díjjal jutalmazottak számának csökkentése, mind együtt hozzájárul ahhoz, hogy a táncművészet helyzete az utóbbi években nem javult.             

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Tánc hír

Magyar Éva újra táncol

A nemrég 60. születésnapját ünneplő színész-koreográfust Ebony Buckle énekesnő új videójában láthatjuk újra táncolni, a videoklip koreográfiáját is ő jegyzi. 
Tánc ajánló

Mediterrán hangulatú Hervé Koubi-balett és Mozart-ünnep a hétvégén a Margitszigeten

Ki ne emlékezne a Hervé Koubi társulat – a francia székhelyű, algériai gyökerű csapat – 2019-es nagysikerű produkciójára a Margitszigeten. Akkor a mediterrán hangulatú trilógiájuk második darabját, a Barbár éjszakákat adták elő, melyet most pénteken a harmadik darab, az Odüsszeia követ. Ha az időjárás túl szeles lenne, akkor – a levegőszámok biztonsága érdekében – az első darabot varázsolja a közönség elé az ismert formáció. Egy biztos: mindenképpen elvarázsolják majd a közönséget.
Tánc interjú

Esti koktél – ideje egy kicsit lazulni

Július 19-én a Nemzeti Táncszínház TáncParkjában sanzonokra készült kortárs darabbal mutatkozik be a PR-Evolution társulata. Az alkotó, Nemes Zsófia két remek énekessel és élő zenével a huszadik század első felének könnyed, de költői igényességű énekes műfajára próbálja rá a kortárs tánc mozgás anyagát, ami furcsa, fanyar, édeskés műfaji koktélt eredményez. Nemes Zsófiával Péli Nagy Kata beszélgetett.
Tánc hír

Új korszakot nyit a cirkuszművészetben a Recirquel

Az Európai Cirkuszművészeti Szövetség (ECA) elsőként választott tagjai közé olyan társulatot, amely nem a konvencionális cirkuszi műfajt képviseli. A Recirquel Társulat felvételével a szervezet a tradicionális és kortárs cirkuszi irányzatok közötti együttműködést szeretné erősíteni.