Tánc

„Nem lesz dance-alap a fuszulykaszárára” – a Római parton született a Varidance új előadása

2021.05.27. 16:15
Ajánlom
Több hónapos várakozás után, május 27-én bemutatják a Varidance élőzenés tánckölteményét, a Kacsóh Pongrác daljátékából készült János vitézt. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban megelevenedő klasszikus ezúttal a tánc nyelvén szólal meg Szirtes Edina Mókus átdolgozásában, Vári Bertalan koreográfiájával.

Az alaptörténet nem változott, a viszonyok mindenki számára ismerősek lehetnek, az előadás légkörét viszont – talán épp a pandémia idején kialakult bizonytalanság, illetve a Római partra szorult munkaértekezletek miatt – izgalommal teli várakozás jellemzi.

A Varidance produkciója nem akar szembemenni a hagyományokkal, nem lesz benne – ahogy Ferenczi György, a közreműködő 1-ső Pesti Rackák zenekar vezetője mondta – „dance-alap a fuszulykaszárára”, csak letisztultság, egyedi hangzás és a 21. századi színház követelményeihez illő, szemkápráztató látványvilág.

166_20201217195307__REW9292-145747.jpg

Jelenet a Varidance János vitéz című előadásából (Fotó/Forrás: Varidance)

„Azt csináltam, hogy a főbb dallamokat, hangokat, amiket megjegyez az ember, azokat elkezdtem játszani a zongorán, énekeltem hozzá, mintha egy pop-dal lenne. Dallamként kezeltem” – mesélte a Varidance próbanaplójában Szirtes Edina Mókus, hozzátéve, hogy a könnyebb munka érdekében ilyenkor muszáj elfelejteni az egyébként zseniális eredeti változatot.

A nézőktől is ezt kéri az alkotógárda: úgy üljenek be az előadásra, hogy az ajtón kívül hagynak minden gondolatot, ami a történettel kapcsolatban bennük kavarog.

Ugyanis pont ez az előzetes János vitéz-élmény teszi nehézzé az alkotók számára a darabbal való munkát, a megújulást: olyan ismert az alapmű, a legtöbb ember a régi előadás okozta varázst szeretné újra átélni a nézőtéren, ahhoz viszonyítva ítéli meg az új produkció sikerességét.

A csapat számára ezúttal az újrakomponált zene is kihívás, és már-már mértani feladat elé állítja Vári Bertalant, a társulat vezetőjét és koreográfusát, aki a táncosokkal együtt gondolkodva alkotta meg a jeleneteket. A pandémiás helyzetben ugyanis próbálni sem volt könnyű: csak a Szirtes Edina Mókus által küldött demókat tudták alapul venni.

A munka azonban nem állt meg, az eredmény pedig a május 27-i zártkörű bemutatón látható először.

Szereposztás:

Kukorica Jancsi – Hernicz Albert / Perger Balázs
Iluska – Bánházy Eszter / Dunaveczki Éva / Szeretva Renáta
Bagó – Simon Gergő / Végső Zsolt
Mostoha – Jaklics Liliána / Simó Anna / Zolja Adél
Francia király – Végső Zsolt / Széchenyi Krisztián
Francia király lánya – Dunaveczki Éva / Hahn Jusztina Sára
Strázsamester – Széchenyi Krisztián / Simon Gergő
Huszárok, Leányok, Tündérek – Csasztvan András, Deák Bálint, Halmosi Dzsenifer, Kecskeméti Gergely, Péter Szilvia, Veres Tamás

Közreműködnek: Szirtes Edina Mókus és Ferenczi György 1-ső Pesti Rackák

Rendező-koreográfus: Vári Bertalan

A május 27-i premieren még csak a szakmai közönség láthatja az előadást, ám utána a társulat turnéra indul, szeptemberben pedig több alkalommal is műsorra tűzik majd a János vitézt – melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A társulat ezen felül tervezi egy hanghordozó kiadását is, melyen az áthangszerelt, de jól ismert dalok lesznek hallhatók.

Fejléckép: jelenet az előadásból (forrás: Varidance)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Ókovács Szilveszter azonnali hatállyal felmondta Kesselyák Gergely szerződését

A karmester-operarendező, aki korábban a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója is volt, maga is pályázott az Opera élére, és a szakértői bizottság a legtöbb szavazattal támogatta. CIKKÜNK FRISSÜLT ÓKOVÁCS SZILVESZTER KÖZLEMÉNYÉVEL!
Színház

„Önök minden pályázatunkat elutasították” – Közös nyílt levelet írtak a független társulatok

A huszonöt színházi társulat levelét azoknak az „ismeretlen kurátoroknak” címezte, akik a közelmúltban nulla forint támogatást ítéltek meg nekik. A Rózsavölgyi Szalon is beszámolt arról, őket hogyan érintette a döntés. CIKKÜNK FRISSÜLT!
Zenés színház

Rost Andrea nem lép fel a Magyar Állami Operaházban a jövő évadban

Az énekesnő döntéséről tájékoztatta az intézmény főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, és az idén nyárra meghirdetett Varázsfuvola-előadásokból is kilép.
Klasszikus

A zeneélet kivételes művészei fogtak össze a magyar klasszikus zene helyzetének javítása érdekében

Hét Kossuth-díjas művész elnökségével megalakult a Magyar Muzsikusok Szövetsége, melynek célja a klasszikus zene társadalmi elfogadottságának emelése, a magyar zene értékeinek megőrzése és fejlesztése egy átfogó stratégia megalkotásával.
Klasszikus

Száz év hét napban – a BMC Ligeti Fesztiválján jártunk

A Ligeti György születésének századik évfordulója alkalmából rendezett eseménysorozat csúcspontja a Budapest Music Centerben rendezett egyhetes fesztivál volt. Négy, igencsak különböző típusú koncerten jártunk

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc interjú

Derűvel, kitartással, előrelátóan – interjú Takamori Miyuval

A tavalyi évadtól hivatalosan is grand sujet-ként táncoló Takamori Miyuval – aki a 2022/2023-as szezonban a Magyar Nemzeti Balett Kamaraművésze cím birtokosa –, a kezdetekről, a mélypontokról és a jövőbeli szerepálmokról is beszélgettünk.
Tánc ajánló

Fények és árnyékok – különleges lengyel táncelőadások érkeznek a Bethlen Téri Színházba

Magda Niedzielska és Eryk Makohon előadásai a Közép-Európa Táncszínház szervezésében lesznek láthatók június 8-án és június 10-én. Előbbi a testnek a fényhez és a sötétségnek való viszonyait vizsgálja, utóbbi a nemek sztereotipikus társadalmi felfogását veszi górcső alá.
Tánc interjú

„Könnyeken átívelő nevetés” – interjú Boris Eifmannal

Ritka és egyedülálló balett érkezik Budapestre június 10-től: a világhírű koreográfus, Boris Eifman 2019-es premierje, A Pygmalion-hatás. A művészt arról kérdeztük, mi a kötődése a komikumhoz, a groteszkhez, és milyen lesz a 21. század táncnyelve.
Tánc ajánló

Összművészeti ünnepi esttel zárul a 10. Színházi Olimpia

Június 24-én nívós zenei kísérettel megvalósuló táncelőadásokkal és Szent Iván éji mulatsággal zárul az idei év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Színházi Olimpia. A színpadi produkcióknak és az azokat követő rendhagyó programoknak a Margitszigeti Színház ad otthont.
Tánc interjú

„Ezen a szerepen egy életen át kell dolgozni” – interjú Beck Mariával

Decemberben mutatkozott be a közönségnek Máriaként A diótörőben, tavasszal Odette/Odile és Kitri szerepében láthattuk. Beck Mariát különös életútjáról, félig amerikai, félig orosz identitásáról és a balettirodalom női karaktereihez való viszonyáról kérdeztük.