Tánc

„Nem lesz dance-alap a fuszulykaszárára” – a Római parton született a Varidance új előadása

2021.05.27. 16:15
Ajánlom
Több hónapos várakozás után, május 27-én bemutatják a Varidance élőzenés tánckölteményét, a Kacsóh Pongrác daljátékából készült János vitézt. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban megelevenedő klasszikus ezúttal a tánc nyelvén szólal meg Szirtes Edina Mókus átdolgozásában, Vári Bertalan koreográfiájával.

Az alaptörténet nem változott, a viszonyok mindenki számára ismerősek lehetnek, az előadás légkörét viszont – talán épp a pandémia idején kialakult bizonytalanság, illetve a Római partra szorult munkaértekezletek miatt – izgalommal teli várakozás jellemzi.

A Varidance produkciója nem akar szembemenni a hagyományokkal, nem lesz benne – ahogy Ferenczi György, a közreműködő 1-ső Pesti Rackák zenekar vezetője mondta – „dance-alap a fuszulykaszárára”, csak letisztultság, egyedi hangzás és a 21. századi színház követelményeihez illő, szemkápráztató látványvilág.

166_20201217195307__REW9292-145747.jpg

Jelenet a Varidance János vitéz című előadásából (Fotó/Forrás: Varidance)

„Azt csináltam, hogy a főbb dallamokat, hangokat, amiket megjegyez az ember, azokat elkezdtem játszani a zongorán, énekeltem hozzá, mintha egy pop-dal lenne. Dallamként kezeltem” – mesélte a Varidance próbanaplójában Szirtes Edina Mókus, hozzátéve, hogy a könnyebb munka érdekében ilyenkor muszáj elfelejteni az egyébként zseniális eredeti változatot.

A nézőktől is ezt kéri az alkotógárda: úgy üljenek be az előadásra, hogy az ajtón kívül hagynak minden gondolatot, ami a történettel kapcsolatban bennük kavarog.

Ugyanis pont ez az előzetes János vitéz-élmény teszi nehézzé az alkotók számára a darabbal való munkát, a megújulást: olyan ismert az alapmű, a legtöbb ember a régi előadás okozta varázst szeretné újra átélni a nézőtéren, ahhoz viszonyítva ítéli meg az új produkció sikerességét.

A csapat számára ezúttal az újrakomponált zene is kihívás, és már-már mértani feladat elé állítja Vári Bertalant, a társulat vezetőjét és koreográfusát, aki a táncosokkal együtt gondolkodva alkotta meg a jeleneteket. A pandémiás helyzetben ugyanis próbálni sem volt könnyű: csak a Szirtes Edina Mókus által küldött demókat tudták alapul venni.

A munka azonban nem állt meg, az eredmény pedig a május 27-i zártkörű bemutatón látható először.

Szereposztás:

Kukorica Jancsi – Hernicz Albert / Perger Balázs
Iluska – Bánházy Eszter / Dunaveczki Éva / Szeretva Renáta
Bagó – Simon Gergő / Végső Zsolt
Mostoha – Jaklics Liliána / Simó Anna / Zolja Adél
Francia király – Végső Zsolt / Széchenyi Krisztián
Francia király lánya – Dunaveczki Éva / Hahn Jusztina Sára
Strázsamester – Széchenyi Krisztián / Simon Gergő
Huszárok, Leányok, Tündérek – Csasztvan András, Deák Bálint, Halmosi Dzsenifer, Kecskeméti Gergely, Péter Szilvia, Veres Tamás

Közreműködnek: Szirtes Edina Mókus és Ferenczi György 1-ső Pesti Rackák

Rendező-koreográfus: Vári Bertalan

A május 27-i premieren még csak a szakmai közönség láthatja az előadást, ám utána a társulat turnéra indul, szeptemberben pedig több alkalommal is műsorra tűzik majd a János vitézt – melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A társulat ezen felül tervezi egy hanghordozó kiadását is, melyen az áthangszerelt, de jól ismert dalok lesznek hallhatók.

Fejléckép: jelenet az előadásból (forrás: Varidance)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Klasszikus

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Gálaműsorral és premierrel ünnepel a 70 éves Magyar Állami Népi Együttes

Nagyszabású programsorozattal ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Magyar Állami Népi Együttes, amely a jubileum alkalmából könyvbemutatóval, szabadtéri kiállítással és premierrel is kedveskedik nézőinek. Az ünnepet gálaműsor koronázza meg a Szegedi Szabadtéri Játékokon.
Tánc ajánló

Sokszínűség, közös tánc, interaktív programok a TáncParkban

Az országos trendhez igazodva teraszt nyit a táncművészet is! Újra könnyed nyári élményt ígér a magyar táncművészet otthona, a Nemzeti Táncszínház a kulturális tartalomra vágyó közönségnek július 14–22. között.
Tánc hír

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Tánc hír

Átadták a Magyar Táncművészek Szövetségének kitüntetéseit

A szövetség hagyományosan április 29-én adja át a díjakat, a járványhelyzet miatt azonban a tavalyi és idei díjátadót is el kellett halasztani. A négy díjazott végül június 5-én vehette át a kitüntetést.
Tánc ajánló

Körbetáncolja a Földet a Góbi Rita Társulat

Az univerzum nagyságát és a magányosan létező egyén folyamatos útkeresését tematizálja a Góbi Rita Társulat legújabb produkciója, melyet június 19-én mutatnak be az online térben.