Tánc

„Nem lesz dance-alap a fuszulykaszárára” – a Római parton született a Varidance új előadása

2021.05.27. 16:15
Ajánlom
Több hónapos várakozás után, május 27-én bemutatják a Varidance élőzenés tánckölteményét, a Kacsóh Pongrác daljátékából készült János vitézt. A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban megelevenedő klasszikus ezúttal a tánc nyelvén szólal meg Szirtes Edina Mókus átdolgozásában, Vári Bertalan koreográfiájával.

Az alaptörténet nem változott, a viszonyok mindenki számára ismerősek lehetnek, az előadás légkörét viszont – talán épp a pandémia idején kialakult bizonytalanság, illetve a Római partra szorult munkaértekezletek miatt – izgalommal teli várakozás jellemzi.

A Varidance produkciója nem akar szembemenni a hagyományokkal, nem lesz benne – ahogy Ferenczi György, a közreműködő 1-ső Pesti Rackák zenekar vezetője mondta – „dance-alap a fuszulykaszárára”, csak letisztultság, egyedi hangzás és a 21. századi színház követelményeihez illő, szemkápráztató látványvilág.

166_20201217195307__REW9292-145747.jpg

Jelenet a Varidance János vitéz című előadásából (Fotó/Forrás: Varidance)

„Azt csináltam, hogy a főbb dallamokat, hangokat, amiket megjegyez az ember, azokat elkezdtem játszani a zongorán, énekeltem hozzá, mintha egy pop-dal lenne. Dallamként kezeltem” – mesélte a Varidance próbanaplójában Szirtes Edina Mókus, hozzátéve, hogy a könnyebb munka érdekében ilyenkor muszáj elfelejteni az egyébként zseniális eredeti változatot.

A nézőktől is ezt kéri az alkotógárda: úgy üljenek be az előadásra, hogy az ajtón kívül hagynak minden gondolatot, ami a történettel kapcsolatban bennük kavarog.

Ugyanis pont ez az előzetes János vitéz-élmény teszi nehézzé az alkotók számára a darabbal való munkát, a megújulást: olyan ismert az alapmű, a legtöbb ember a régi előadás okozta varázst szeretné újra átélni a nézőtéren, ahhoz viszonyítva ítéli meg az új produkció sikerességét.

A csapat számára ezúttal az újrakomponált zene is kihívás, és már-már mértani feladat elé állítja Vári Bertalant, a társulat vezetőjét és koreográfusát, aki a táncosokkal együtt gondolkodva alkotta meg a jeleneteket. A pandémiás helyzetben ugyanis próbálni sem volt könnyű: csak a Szirtes Edina Mókus által küldött demókat tudták alapul venni.

A munka azonban nem állt meg, az eredmény pedig a május 27-i zártkörű bemutatón látható először.

Szereposztás:

Kukorica Jancsi – Hernicz Albert / Perger Balázs
Iluska – Bánházy Eszter / Dunaveczki Éva / Szeretva Renáta
Bagó – Simon Gergő / Végső Zsolt
Mostoha – Jaklics Liliána / Simó Anna / Zolja Adél
Francia király – Végső Zsolt / Széchenyi Krisztián
Francia király lánya – Dunaveczki Éva / Hahn Jusztina Sára
Strázsamester – Széchenyi Krisztián / Simon Gergő
Huszárok, Leányok, Tündérek – Csasztvan András, Deák Bálint, Halmosi Dzsenifer, Kecskeméti Gergely, Péter Szilvia, Veres Tamás

Közreműködnek: Szirtes Edina Mókus és Ferenczi György 1-ső Pesti Rackák

Rendező-koreográfus: Vári Bertalan

A május 27-i premieren még csak a szakmai közönség láthatja az előadást, ám utána a társulat turnéra indul, szeptemberben pedig több alkalommal is műsorra tűzik majd a János vitézt – melyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A társulat ezen felül tervezi egy hanghordozó kiadását is, melyen az áthangszerelt, de jól ismert dalok lesznek hallhatók.

Fejléckép: jelenet az előadásból (forrás: Varidance)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Tánc hír

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Tánc hír

Európa egyik legelismertebb balettversenyének előszobájába került a Táncművészeti Egyetem fiatal hallgatója

Benedetta Maria Carrara, a Magyar Táncművészeti Egyetem ötödik évfolyamos klasszikus balett hallgatója ott lesz a Prix de Lausanne nyári kurzusán és a verseny előválogatóján.
Tánc hír

Átadták a Lábán Rudolf-díjakat

A Lábán Rudolf-díj kuratóriuma május 17-én pénteken adta át a 2023. év legjobb hazai kortárs táncelőadásáért járó független szakmai díját.
Tánc hír

Neves nemzetközi együttesek tartottak kurzusokat a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak

Életre szóló élménnyel gazdagodhattak az intézmény növendékei a közelmúltban, miután nívós finn, olasz és kubai együttesek munkájába pillanthattak bele workshopok keretében.
Tánc ajánló

Egy hét a tánc és a zene jegyében – jön a Duna Karnevál

Idén június 7. és 14. között rendezik meg Budapest leglátványosabb nemzetközi forgatagát, a Duna Karnevált. A csaknem három évtizedes múltra visszatekintő kavalkád ismét különleges színfoltja lesz Budapest kulturális életének.